Barnelegen
Gode nyheter om omgangssyke
Når barnet kaster opp, er det viktig å tenke systematisk og enkelt og dessuten ikke glemme å gi væske. Det en fattig trøst, der du står med bøtta, at færre barn blir syke nå enn for bare sju år siden.
Når fireåringen plutselig kaster opp over sofaen samtidig med at Fantorangen hopper i en søledam på TV, ser det ofte dramatisk ut, de blir med ett så syke. Jeg blir bekymret selv noen ganger, uansett hvor mange ganger jeg har sett det.
Vi har mange ord på det, oppkastsjuka, spysjuka, farrang, og rennskitu (den siste selvforklarende og fra Nord-Norge).
I medisinen sier vi gjerne gastroenteritt. Gastro betyr magesekken, enter eller entero betyr at det har noe med tarmen å gjøre, og som alltid betyr suffikset –itt at det er en betennelse, forårsaket av en infeksjon.
Så skal vi holde litt tilbake, for her vil mange hoppe på hobbyhesten og rett til konklusjonen; barnet har fått et spysjukevirus. Men det stemmer ikke alltid.
Les også: Er babyen forkjølet?
Flere mulige årsaker
Vi vet bare det vi vet, og det vi vet er at barnet kaster opp. Det kan være mange årsaker til at barn kaster opp, men det stemmer at den vanligste av dem er en infeksjon med et oppkastvirus. Vi kommer tilbake til det.
Andre viktige årsaker er for eksempel matforgiftning eller tarminfeksjoner av bakterier som salmonella. Det er heldigvis sjeldent her til lands. Jeg har ikke sett mange barn med matforgiftning, og under 10 prosent av barna med gastroenteritt har en bakteriell infeksjon, og da som regel etter utenlandsreiser.
Barn med vanlig gastroenteritt forårsaket av virus vil som regel kaste opp, de vil ha diare, feber og mange vil også ha magesmerter. Hvis det er matforgiftning vil som hovedregel de rundt bordet også være syke, og da gjerne samtidig.
Er det en bakterie som er skyldneren vil barnet ofte ha blod og slim i avføringen, men ikke alltid.
En viktig gruppe å huske på, er de barna som kaster opp, men som ikke har diare, særlig hvis det har gått en stund. Det er nemlig slik at barn kan kaste opp av andre årsaker enn gastroenteritt også, listen over de sykdommene er lang, og barna med kun oppkast og ikke diare bør som hovedregel alltid drøftes med lege. Det samme gjelder de under seks måneder.
Virus på omgang
Det typiske er imidlertid at man vet at flere i omgangskretsen er syke, det er jo en grunn til at det heter omgangssyke, og nå har turen kommet til barnet ditt. Kanskje snart til deg.
På dette punktet, hvor du og eventuelt også fastlegen er sikre nok, handler det om å erstatte væsketapet. Det må man, for barn kan tape ganske store mengder væske ved diare og oppkast.
Barn med stort væsketap blir slappe, de tisser langt mindre, øynene kan synke inn og huden blir blek. Da er det på tide å oppsøke lege, for noen av disse barna må legges inn på sykehus.
De aller fleste barn med gastroenteritt må imidlertid ikke innlegges, de er i grei form, drikker selv, tisser og huden er ikke påfallende blek. Men de vil ha behov for væske.
Les også (+): De ansatte i barnehagen kaller den lille gutten «Slemme-Erik»
Viktig med væske
Det vanligste er å tilby litt tynn saft eller eplejuice eller annen drikke barnet vil ha. Hvis barnet ammer eller får morsmelkerstatning skal hen fortsette med det. Hvis dette ikke er tilstrekkelig finnes det egne salt og sukkerblandinger, de kalles gjerne orale rehydreringsløsninger, og de kan man kjøpe på apoteket. De er veldig effektive, og har man barn i rett alder, er det kanskje en god ide å ha slikt liggende i tilfelle. Enkelte blander farris og eplesaft, men denne oppskriften inneholder så lite salt, at da er det bedre enten med vanlig drikke som barnet har lyst på, eller oral rehydreringvæske.
Et tips jeg pleier å gi, er å dekke til i stuen med flere håndklær eller laken oppå hverandre. Hver gang barnet kaster opp, ruller du lakenet sammen og vasker det senere. Det blir nok ikke en dag du glemmer med det første. Personlig har jeg god erfaring med lakenhaug, ubegrenset tilgang til tegnefilmer og saftis - men det finnes sikkert andre triks også.
De gode nyhetene er at vi ser langt mindre gastroenteritter i dag enn da jeg startet å arbeide som barnelege. Årsaken er helt enkelt at vi siden 2014 har vaksinert spedbarn mot rotavirus, som er et av de vanligste og viktigste av magevirusene.
Før vaksineringen startet var rotavirus årsaken til rundt to tredeler av alle sykehusinnleggelser av sped og småbarn med diaré og oppkast. Få år senere var det nesten helt borte, det kan jeg skrive under på, jeg har selv sett det forsvinne. Så verden går fremover, selv om det sikkert ikke føles slik, der du står med bøtta.
Denne saken ble første gang publisert 21/11 2022.