guide
Ekspertene: Dette er den perfekte vinterluen
Den perfekte luen skal være god og varm, gjerne ha praktiske funksjoner, og i tillegg sitte godt. Det er jo ikke noe morsomt å leke ute når luen støtt og stadig sklir ned på nesa! Her får du tipsene som sikrer gode og varme, små ører.
Finnes det en perfekt vinterlue? Du vet, en som både er varm og pustende, praktisk og funksjonell? Ja, absolutt. Det mener i alle fall de erfarne barnehagefolkene, og dermed superekspertene, ved Norlandia Hvalrossen og Andungen barnehage. De kårer halsluen til det aller beste vinterluevalget.
– Det er viktig at vinterluen man velger varmer godt rundt ørene og halsen, og derfor vil jeg anbefale alle å gå for en god halslue i ull, sier Linn Markussen, daglig leder i Andungen barnehage.
Kjært barn har mange navn, heter det, og denne typen lue går også under navn som balaklava, hettelue eller finlandshette.
– Vår erfaring er også at de fleste velger nettopp en slik halslue. Denne luetypen sitter godt på hodet, og varmer også rundt halsen slik at man slipper å bruke bøff i tillegg, sier hun.
Les også vår guide til kjøp av vintersko til barna.
Viktige funksjoner
Det finnes mange forskjellige varianter av halsluen. Noen kommer i to lag, andre i ett, tykkere lag, flere har vindstopper over ørene. Sistnevnte er en viktig funksjon. Et godt (og gjerne rimeligere) alternativ til alt-i-ett-luen kan være å bruke en tynn halslue i ull innerst, og så noe annet over – for eksempel en tykkere hjemmestrikket lue. Den tynne halsluen i ull egner seg spesielt godt for de små som skal sove ute i vogn.
Mange barnehager ønsker at man unngår luer med knytting, både fordi snorene kan hekte seg fast om de er for lange, men også fordi tynne snorer kan bli litt krøkkete å løsne når de blir våte. Da er det mer praktisk med en lue uten knytting, en variant med øreklaffer, eller en lue med enklere åpne- og lukkemekanisme. For eksempel borrelås eller trykknapp.
Halsluen i ull troner på toppen av listen over de beste vinterluene, ifølge ekspertene, men hvilken lue som passer best til akkurat ditt barn, kan avhenge av flere faktorer. Bor dere på et sted hvor det regner veldig mye, kan en vinterlue med ytterlag av skall være en god idé. Om barnet ditt ikke tåler ull, kan du se etter varianter i fleece, eller ulluer som har et innerlag av bomull, bambus, fleece eller lignende.
Les også: Barnehagelærer: – Ikke kjøp disse klærne.
Velg riktig størrelse
Hodeomkretsen defineres som den største omkretsen, fra midt på pannen (ovenfor øyebrynene) og rundt bakhodets mest framtredende punkter.
Bruk helst et målebånd som ikke kan strekkes, i tillegg bør det være flatt og lett å bøye.
Plasser målebåndet rett ovenfor øyebrynene og på baksiden der hodet er mest framtredende, slik at den største omkretsen måles
Kilde: Helsedirektoratet
Uansett hvilken lue du velger, pass på at den sitter godt! Pedagogene ved Hvalrossen barnehage i Tromsø tipser om å se etter luer med passform som kan reguleres, og å velge riktig størrelse. Før du går til innkjøp av en ny lue er det lurt å måle barnets hode, spesielt om du kjøper på nett.
– Det er bedre med en lue som er litt for liten enn en lue som er for stor. Hvis luen blir for stor vil den ikke sitte godt og tett inn mot ansiktet slik den skal gjøre, og det kan komme vind innover mot ørene, sier de, og legger til at det ikke bare er vind som slippes inn, men også hår som slippes ut.
Å ha en lue som støtt og stadig faller ned over øynene er plagsomt, men alle med langt hår vet at det er minst like irriterende å forholde seg til lange hårstrå som blåser rundt overalt.
– Noen luer har vi erfart at utvider seg, så vi anbefaler absolutt å ikke kjøpe for store luer, sier pedagogene.
Tykk halslue i ull: Lue og skjerf i ett. Et godt valg for de fleste forhold. Ull varmer, også om det har blitt litt vått. En type i tykk ull er perfekt. De som ikke tåler ull kan se etter halsluer med ytterlag av ull og fôr i silke, bomull eller fleece.
Tynnere halslue i ull: Kan brukes sammen med andre luetyper, og kan tilpasses vær og vind. Kan for eksempel brukes sammen med en vinterlue med skallmembran på våte dager, sammen med strikkede luer på kalde dager, eller alene for soving i vogn.
Vinterlue med skallmembran: Disse er gjerne fôret, og har et vanntett ytterlag i skallmateriale. Har ofte knapp eller borrelås som lukkemekanisme. Fine å bruke på dager med mye snø eller regn.
Strikket lue: En strikket lue i ull varmer mer enn en bomullslue, men på kaldere dager bør de helst brukes sammen med for eksempel en tynn halslue.
Luer med fôr: Luer i polyester eller andre lignende stoffer med varmende fôr. For eksempel fleece eller syntetisk pels. Denne typen finner man gjerne hos kjedebutikkene og ungene faller ofte for denne typen fordi de har morsomme print og mønstre. Om alternativet er ingen lue, så er det i alle fall et varmende alternativ på kalde, sluddfrie dager.
Denne saken ble første gang publisert 14/02 2022, og sist oppdatert 15/02 2022.