David Pain fra «Gigantene»

David fikk høre at han aldri ville få jobb eller kjæreste. Så møtte han Bodil

David Pain fra «Gigantene» har jobbet hardt for å komme seg dit han er i dag. Likevel er han ikke i tvil. – Jeg ville ikke vært høy selv om jeg fikk muligheten. Jeg har levd et mye bedre liv enn mange av dem jeg kjenner som er høye, forteller David.

<b>ARVELIG:</b> Har du akondroplasi er det 50 prosent sjanse for at også barnet ditt får samme diagnose. Eldstesønnen Odin har samme diagnose som David, men Teilo fikk den ikke. 
ARVELIG: Har du akondroplasi er det 50 prosent sjanse for at også barnet ditt får samme diagnose. Eldstesønnen Odin har samme diagnose som David, men Teilo fikk den ikke.  Foto: Charlotte Wiig
Sist oppdatert

– Da jeg var yngre, ble jeg fortalt at jeg ikke ville få meg kjæreste, gifte meg og mest sannsynlig ikke ville finne meg jobb. De spurte hva det skulle bli av meg?

– Men jeg ga aldri opp. Jeg valgte å aldri tro på dem, sier David Pain (52), som ble født med akondroplasi, den vanligste formen for kortvoksthet.

Kona Bodil Pain

Det er søndag ettermiddag, og vi møter David og kona Bodil Pain (46) hjemme i den romslige leiligheten på Rodeløkka i Oslo.

Sønnen Odin (15) kommer slentrende ut fra rommet, slik bare en tenåring kan, mens lillebror Teilo (13) lar vente på seg.

– Bodil og jeg møttes på en fest da vi begge studerte i England. Jeg gikk tredje året på teaterregi, hun første året på scenelys. Jeg husker jeg så henne ankomme Halloween-festen i et japansk- inspirert kostyme. Jeg var solgt. Vi endte med å prate hele natten gjennom, erindrer David med et skjevt smil.

<b>FAMILIE</b>: David Pain og Bodil møttes på Rose Bruford College i London på 90-tallet. De forelsket seg og flyttet til Norge for 16 år siden. Her sammen med barna Odin (15) (t.v.) og Teilo (13).
FAMILIE: David Pain og Bodil møttes på Rose Bruford College i London på 90-tallet. De forelsket seg og flyttet til Norge for 16 år siden. Her sammen med barna Odin (15) (t.v.) og Teilo (13). Foto: Charlotte Wiig

David og Bodil er i dag som hvilke som helst tenåringsforeldre; ukule og helt uinteressante. Selv Davids nyervervede stjernestatus som landslagsspiller i NRK-serien «Gigantene», har ikke gjort eldstesønnen Odin videre interessert i å benke seg foran TV-skjermen.

<b>VALGTE SIN EGEN VEI:</b> Som ung ble David fortalt at giftermål, familie og utdannelse ikke lå i kortene for ham. Her sammen med eldstegutten Odin. 
VALGTE SIN EGEN VEI: Som ung ble David fortalt at giftermål, familie og utdannelse ikke lå i kortene for ham. Her sammen med eldstegutten Odin.  Foto: Privat

Det er likevel noe som gjør at blikkene hviler litt lenger på den lille familien når de passerer på gaten.

Teilo (13) har vokst fra både mor, far og sin nærmere tre år eldre storebror. Og Bodil, som er en liten og spedbygd kvinne, rager høyt over sin mann.

<b>FALT PLADASK:</b> David og Bodil møttes på en fest i studietiden. Her ble de pratende hele natten.
FALT PLADASK: David og Bodil møttes på en fest i studietiden. Her ble de pratende hele natten. Foto: Charlotte Wiig

– På et tidspunkt ble Teilo høyere enn sin 2,5 år eldre storebror. Da ble jeg usikker på hvordan jeg skulle gå frem. Var det OK at Odin arvet klær etter sin egen lillebror? Jeg kom frem til at det ikke var det kuleste, og måtte tenke nytt. Heldigvis finnes det mange bra loppemarked i området rundt her, ler Bodil.

Les også: Ole Martin Årst om «Gigantene»: – Ble utsatt for hånlig latter og blikk

Akondroplasi

Hvert år fødes det tre til fire barn med akondroplasi i Norge. I fire av fem tilfeller skyldes det en nyoppstått genfeil, en mutasjon – som hos David. Ingen i hans familie hadde diagnosen. I et av fem tilfeller har en av foreldrene diagnosen.

<b>FALT PLADASK:</b> Bodil forteller at det var humoren hun falt for da hun møtte David første gangen. 
FALT PLADASK: Bodil forteller at det var humoren hun falt for da hun møtte David første gangen.  Foto: Charlotte Wiig

Når man selv er kortvokst, har man 50 prosent sjanse for å få et kortvokst barn. Da Bodil og David ønsket seg barn, var ikke dette en bekymring som veide tungt.

– Av en eller annen grunn trodde vi ikke det kom til å skje med oss. Vi ble tilbudt ekstra skanninger i forbindelse med graviditeten, og da vi var rundt syv måneder på vei, fikk vi beskjed om at det var en risiko for at Odin også var kortvokst.

– Det utgjorde ingen forskjell for oss – vi var sikre på at vi ville ha barna våre – uansett høyde, forteller Bodil.

<b>HØYERE ENN PAPPA: </b>– Nå er jeg én centimeter høyere enn pappa, proklamerer Odin (15) fornøyd. Både Odin og David er høyere enn de fleste med samme diagnose.
HØYERE ENN PAPPA: – Nå er jeg én centimeter høyere enn pappa, proklamerer Odin (15) fornøyd. Både Odin og David er høyere enn de fleste med samme diagnose. Foto: Charlotte Wiig

David fortsetter:

– Odin er akkurat som vi håpet på. Han er den han er nettopp fordi han er den han er. Så har Odin, i likhet med meg, sluppet unna de operasjonene mange kortvokste må gjennom. Mange har vært gjennom 25 operasjoner av ulike slag før de runder 16 år. Det eneste Odin har operert, er mandlene.

• Den vanligste formen for kortlemmet kortvoksthet. Mellom 100 og 150 lever med diagnosen i Norge i dag.

• Skyldes en feil i arveanlegget, en mutasjon.

• Kjennetegn er korte overarmer og lår, stort hode, nedsatt strekkeevne i albuleddene og hoftene, mens knær og andre ledd er overbevegelige.

• Rundt 80 prosent av tilfellene har oppstått hos et barn der begge foreldrene har normal høyde.

• Hvis en av foreldrene har akondroplasi, er det 50 prosent sannsynlighet for at barnet arver tilstanden.

• Gjennomsnittlig slutthøyde er rundt 125 cm for kvinner og 133 cm for menn.

• Personer med akondroplasi har normal intelligens.

Kilder: TRS Kompetansesenter for sjeldne diagnoser, Norsk Helseinformatikk.

Se mer

Et savn

Bodil finner frem en mugge med vann fra familiens praktiske kjøleskap. Her står maten i kjøleskuffer fremfor et tradisjonelt, høyt kjøleskap, slik at alle familiens medlemmer når det de skal. David kaster et blikk bort på Odin, som følger nysgjerrig med fra sofaen.

– Det er fint å ha en pappa som er kortvokst. For når jeg har et problem, har jeg noen som har gått gjennom akkurat de samme problemene før meg. Da har han også svaret på problemet, forteller den reflekterte 15-åringen.

<b>FEIRER ANNERLEDESHETEN:</b> – Hjemme hos oss er vi opptatt av at alle mennesker er forskjellige. Begge barna våre har en stor forståelse og aksept for dem som er annerledes, forteller David. Her sammen med yngstesønnen Teilo.
FEIRER ANNERLEDESHETEN: – Hjemme hos oss er vi opptatt av at alle mennesker er forskjellige. Begge barna våre har en stor forståelse og aksept for dem som er annerledes, forteller David. Her sammen med yngstesønnen Teilo. Foto: Charlotte Wiig

Å ha noen å relatere til var noe David selv savnet i sin egen oppvekst.

– Spesielt gjennom tenårenes opp- og nedturer skulle jeg gjerne hatt noen å prate med. Jeg var yngst av tre barn og den eneste kortvokste i min familie. Jeg skulle ønske mine egne foreldre hadde satt meg i kontakt med andre, det var et savn i mitt liv, erkjenner David.

– Derfor har det vært viktig for oss å ha tett kontakt med NiK (Norsk Interesseforening for Kortvokste) gjennom Odins oppvekst. Det har vært fantastisk for både oss som foreldre, for Teilo og for Odin, fullfører Bodil.

Les også: Åsne (28) slipper aldri unna blikkene: – Jeg har noen rare erfar­inger

<b>FLYTTET TIL NORGE: </b>For nærmere 16 år siden flyttet David og Bodil fra England til Norge. I dag elsker de bylivet på Rodeløkka i Oslo og har aldri vurdert å flytte tilbake.
FLYTTET TIL NORGE: For nærmere 16 år siden flyttet David og Bodil fra England til Norge. I dag elsker de bylivet på Rodeløkka i Oslo og har aldri vurdert å flytte tilbake. Foto: Charlotte Wiig

«Gigantene» på NRK

Og er det et sted hvor barn og unge kan kjenne på både fellesskap og mestring, er det gjennom idretten. Derfor anser David det som et stort problem at mange kortvokste faller utenfor i dag.

Etter hvert som jevnaldrende vokser fra dem i høyde og fysikk, blir det færre og færre som opprettholder en aktiv livsstil.

Å vise at idrett er for alle var en stor del av motivasjonen bak å takke ja da den ihuga Arsenal-supporteren ble tilbudt en plass på «Gigantene» – Norges første fotballandslag for kortvokste.

– Da de andre vokste fra meg, forsvant idretten ut av livet mitt. Jeg ble fortalt at jeg ikke hadde noe å gjøre på en fotballbane og ble plassert på sidelinjen.

<b>HISTORISK: </b>I NRK-serien «Gigantene» blir en gjeng kortvokste satt sammen til et nytt lag som skal representere Norge i fotball-VM. Lagleder er den tidligere toppscoreren i Eliteserien Ole Martin Årst.
HISTORISK: I NRK-serien «Gigantene» blir en gjeng kortvokste satt sammen til et nytt lag som skal representere Norge i fotball-VM. Lagleder er den tidligere toppscoreren i Eliteserien Ole Martin Årst. Foto: NRK

– Å bli en del av «Gigantene» har endret livet mitt. Jeg kjenner på en stolthet over å være en del av laget til Ole Martin Årst, og at vi greide å overkomme de vanskelighetene som dukket opp på veien, stråler 52-åringen, som i dag legger ned imponerende seks treningsøkter i uken.

– Og det aller fineste har vært å bli kontaktet av foreldre der ute som har barn med ulike fysiske og psykiske utfordringer. De forteller meg at barna etter å ha sett programmet, har blitt motivert til å komme seg ut og gjøre noe lignende!

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

<b>MØTTES PÅ SKOLE:</b> David og Bodil møttes da de gikk på samme universitet i England. Her fra tiden før de ble foreldre.
MØTTES PÅ SKOLE: David og Bodil møttes da de gikk på samme universitet i England. Her fra tiden før de ble foreldre. Foto: Privat
<b>SYDENFERIE:</b> David, Bodil, Odin og Teilo på ferietur da barna var yngre. 
SYDENFERIE: David, Bodil, Odin og Teilo på ferietur da barna var yngre.  Foto: Privat

Rollemodeller

Å bli snikfilmet, pekt på og latterliggjort – er noe mange kortvokste har opplevd gjennom livet – David er intet unntak. Men han føler seg likevel heldig.

Han slapp unna mobbing i oppveksten. Synligheten gjennom et program som «Gigantene», tror han vil bidra til at folk får mer kunnskap om en diagnose de fleste vet svært lite om.

– Det er de som sjelden har sett en kortvokst før som ender opp med å stirre. Her viser vi at vi er elleve ulike mennesker, med ulike jobber, bakgrunn, verdier og utdannelser – akkurat som alle andre. Det er det viktig å vise frem. Jeg er ikke en kortvokst, men David – som tilfeldigvis også er kortvokst.

– Jeg håper vi kan fungere som rollemodeller, da kan det være med å skape en endring. At det å være liten kan normaliseres. Jeg håper dette kan bli en feiring av det å være annerledes.

Les også: Bjørn Einar Romøren: – Vi tok heldigvis imot tilbudet. En mulighet jeg vil ­anbefale andre

<b>HEKTISK HVERDAG: </b>David, som tidligere har jobbet som castingansvarlig for BBC, er i dag ansatt innenfor IT i musikkselskapet Tidal. Bodil jobber som ungdomsskolelærer i Oslo.
HEKTISK HVERDAG: David, som tidligere har jobbet som castingansvarlig for BBC, er i dag ansatt innenfor IT i musikkselskapet Tidal. Bodil jobber som ungdomsskolelærer i Oslo. Foto: Charlotte Wiig

Alder ingen hindring

Å kaste seg ut på et fotballeventyr i en alder av 52 år, er ikke for alle. Men så er heller ikke David som alle andre.

Allerede fra barnsben av fikk han det innprentet fra sine foreldre: å være liten var ingen unnskyldning, han måtte komme seg opp på bena og få ting gjort. Evnen til å finne løsninger fremfor å se problemene, er blitt en ryggmargsrefleks.

<b>MÅLRETTET:</b> David forteller at han har måtte jobbe ekstra hardt og være enda bedre utdannet for å bli akseptert på lik linje med resten av samfunnet. 
MÅLRETTET: David forteller at han har måtte jobbe ekstra hardt og være enda bedre utdannet for å bli akseptert på lik linje med resten av samfunnet.  Foto: Charlotte Wiig

– Det er ingen hemmelighet at jeg alltid har jobbet hardt for å bli akseptert av samfunnet. Du vil i første omgang bli sett på som liten. Hvis du vil komme forbi det førsteinntrykket, må du være bedre utdannet og jobbe hardere enn de rundt deg.

– Likevel er jeg ikke i tvil, jeg ville ikke vært høy selv om jeg fikk muligheten. Jeg har levd et mye bedre liv enn mange av dem jeg kjenner som er høye, erkjenner David, og kaster et kjærlig blikk bort på familien sin.


Denne saken ble første gang publisert 12/06 2024, og sist oppdatert 12/06 2024.

Les også