Besteforeldre

Bor tett i tett med bestemor og bestefar

Silje og Kristoffer bor i en generasjonsbolig. Lilli og Geir er naboer med barnas besteforeldre. Hvordan fungerer det å leve så tett på hverandre?

Besteforeldrene Randi Lise og John koser seg når de tar med barnebarna ut på tur.
Besteforeldrene Randi Lise og John koser seg når de tar med barnebarna ut på tur. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Besteforeldrene bor i overetasjen og vår familie i sokkelleiligheten. Humoristisk kaller vi det bare for overhuset og underhuset. For oss er det veldig fint å ha et så tett forhold til barnas besteforeldre. Spesielt fordi vi ser det sterke båndet som bygges mellom dem. Barna har også flere voksenpersoner å spille på rundt alle utfordringer de møter i de forskjellige fasene, smiler Silje Wierli Hagen (39).

Sammen med samboeren Kristoffer Iversen (43) og barna Enya (8) og Aron (1), bor hun i en generasjonsbolig i Molde med foreldrene Sølvi (67) og Stein (64) Hagen.

I hverdagen er det nesten utelukkende positivt: At Enya kan få hjelp med leksene fra besta før foreldrene kommer hjem fra jobb, eller at bestefar følger henne til svømmetrening hver onsdag, og innimellom til dans på torsdager, er selvsagt med på å lette børen for foreldrene.

– Besta tilbyr mer enn gjerne å lage middag til oss når det er ekstra stress med tidsklemmen, men også som en hyggelig familiestund rundt matbordet. Mang en gang har disse middagsstundene glidd over i at barna sover over og vi voksne finner fram et kortspill utover kvelden, forteller Silje.

– Så det er ikke bare praktisk hjelp. Vi trives også veldig godt sammen sosialt. Andre veien så får Sølvi og Stein hjelp til mange praktiske oppgaver i og rundt huset – som snekring, gressklipping, snømåking og tunge løft, legger Kristoffer til.

Silje og Kristoffer stortrives med å bo i samme hus som barnas besteforeldre.
Silje og Kristoffer stortrives med å bo i samme hus som barnas besteforeldre. Foto: Privat

Uenighet om søtsaker

Verdisettene til de fire voksne er ganske like, og de fant fort ut av synergien rundt oppdragelse når de er oppe i «overhuset» eller hjemme nede i «underhuset», forklarer Silje.

Personlig mener hun det finnes utrolig mye nyttig i å lytte til noen som har mer enn 60 års livserfaring, samtidig som ikke alt av barneoppdragelse fra 60- og 70-tallet står seg i dag.

– Den eneste uenighet vi har hatt eller har rundt oppdragelse, er vel den klassiske «ikke gi barnebarna alt søtt de peker på hele uken»: Dette med å få lyse baguetter med Nugatti på en tirsdag før middag eller iskrem nummer fire samme dag. Det heter seg at det er en besteforelders privilegium å skjemme bort barnebarna, men når man bor såpass tett, så må det finnes en hverdag også oppe hos besta og besten, sier Silje, og ser bort på foreldrene.

– Jeg tenker vi som besteforeldre har hatt oppdragelse av egne barn, og nå er det vårt privilegium bare å være sammen. Det vil alltid være slik at vi tar med oss egen oppdragelse og husker godt hva vi ikke ville gjøre overfor egne barn, og tenker det vil være det samme for neste generasjon, påpeker Sølvi, og utdyper:

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

– Det støtter og respekterer vi. Det kan nok være lett for at det glipper noen velmente råd, men da blir vi raskt korrigert på det, og det er helt greit. Jeg opplever at vi kan snakke åpent om hva det skulle være. Det er ikke alltid vi er helt enige, men min erfaring er at vi alltid finner løsninger alle kan leve med.

Les også (+): Forholdet til besteforeldre: – Dette fører nesten alltid til konflikt

Sølvi og Stein føler seg veldig heldige som får dele hverdagen sammen med barnebarna. Foto: Privat
Sølvi og Stein føler seg veldig heldige som får dele hverdagen sammen med barnebarna. Foto: Privat Foto: Privat

Gir masse kjærlighet

Besteforeldrene tror mange nok vil mene at de er alt for tette, men forsikrer om at de elsker det. De kjenner seg utrolig heldige som kan få nyte dette fellesskapet og samtidig føle seg til glede og nytte i å gjøre hverdagen litt mindre kaotisk i en småbarnsfase.

– Det vil bare være for en kort fase i livet, og det gir oss så masse kjærlighet og nærhet! Det er ikke slik at vi legger planer til enhver tid for hva vi skal gjøre, men mye går på barnas behov og ønsker, og det vi gjør sammen faller ofte naturlig. Og så er det slik at begge parter både gir og tar, og det er godt å kjenne på, sier Stein.

På spørsmål om hva 8-åringen Enya tenker om å ha så mye tid sammen med besteforeldrene, kommer svaret kjapt:

– Jeg elsker å være oppe hos besta og besten fordi det er så gøy! Besta er snill og grei fordi jeg får lov til nesten alt jeg vil. Det beste med bestefar er når han er med meg på svømming. Da føler jeg meg glad og stolt – og han lar meg alltid være der helt til det stenger etterpå!

Les også: Derfor er besteforeldre viktig for barna dine

Lilli synes det er fantastisk å ha svigerforeldrene i nabohuset, og forteller at de har vært til god hjelp og støtte.
Lilli synes det er fantastisk å ha svigerforeldrene i nabohuset, og forteller at de har vært til god hjelp og støtte. Foto: Privat

Gode naboer

Lilli (34) og Geir (35) Storebø og barna Eric Johannes (9), Adrian (7) og tvillingene Tale og Ulrik (6) bor på Austevoll i Bergen, i nabohuset til besteforeldrene Randi Lise (64) og John (67) Storebø.

– Å bo så nærme besteforeldrene til barna er herlig! For de små er det godt å ta seg en tur opp til besten og besto for å finne noe godt i skapet, sitte på fanget eller fortelle om hva de har opplevd denne dagen, sier Lilli, og legger til:

– Her kan de finne omsorg og trøst på en annen måte enn hjemme, og besteforeldrene er veldig tilgjengelige. Når de voksne har fått nok, sendes barna fint hjem, og det respekteres av både store og små. Huset er ikke åpent hele døgnet, og det er alle innforstått med.

Da tvillingene var få uker gamle, tok Randi Lise en måneds permisjon for å kunne hjelpe de nybakte foreldrene litt ekstra i den nye og hektiske hverdagen.

– Det var til uvurderlig hjelp og støtte, og hun bidro på en så omtenksom og respektfull måte både med matlaging, husarbeid og oppfølging av de andre barna. Omtrent på samme tiden pensjonerte svigerfar seg, og det kunne ikke ha passet bedre for vår del. Han har kost seg med lange trilleturer, og det har vært en veldig fin avlastning for oss, forteller Lilli.

Les også: Björg følte seg ikke elsket i barndommen – i voksen alder ryddet mor og datter opp

- Holder oss unge

Småbarnsfamilien forsøker å invitere besteforeldrene på besøk hos seg oftere enn de selv drar over til dem.

– Vi vet at de er tilgjengelige når vi trenger dem, og er ikke redde for å spørre, ringe eller besøke. Det har aldri vært et problem at vi har tråkket ned dørene hos hverandre, og de eldre gir uttrykk for at de setter stor pris på å få være så tett på barnebarna i hverdagen, sier Lilli.

– Ja, de små er jo med på å holde oss unge! For oss er det en glede å få lov til å dele små øyeblikk i hverdagen som å ta dem med på turer, hente i barnehagen, dra i svømmebassenget, følge på fotballtrening, lage mat sammen, spille kortspill eller lære dem om garn og krabbefiske, forteller Randi Lise.

Lilli og Geir legger ikke skjul på at de og besteforeldrene kan reagere ulikt i situasjoner når det kommer til oppdragelse, men oppfatter det ikke som et stikk til seg som foreldre, men mer som et bidrag eller perspektiv som de selv ikke har sett.

– Besteforeldrene er nære omsorgsgivere. Det setter vi pris på, og tenker samtidig at det vil lære både oss og barna aksept. Det er ikke sagt at vi som foreldre alltid sitter på den beste løsningen, og ofte finnes det nyanser som de eldre kan gi oss. Det skal vi ikke kimse av, for det er da blitt folk av barna deres også, sier Geir med et smil.