Tørre og sprukne «koronahender»
– Sebastian har kommet gråtende inn fordi han har så store smerter i hendene
Da mamma Anniken opplevde at det virkelig hastet med å få «nødhjelp» til de vonde små barnehendene, postet hun et «desperat» innlegg i en mammagruppe på Facebook. Mange mødre kjente seg igjen, og rådene lot ikke vente på seg.
– Hendene mine er veldig vonde hele dagen. Jeg har begynt å gråte på skolen og sier au, au, au fordi det svir sånn, forteller førsteklassingen Sebastian Østberg (6) som bor på Korsvoll i Oslo sammen med mamma Anniken (35), pappa Francisco (40) og småbrødrene Alexander (4) og Nicolay (10 mnd.)
Han er en av mange barn som har opplevd å få «koronahender» under pandemien – tørre og sprukne hender som verker og gjør vondt etter all vaskingen og bruken av Antibac gjennom et helt år.
Smertefulle måneder
I flere måneder allerede har 6-åringens hender gitt smerte og ubehag, men tilstanden har blitt kraftig forverret de siste par ukene.
– Jeg opplever at det bare blir verre og verre. Hendene, som tidligere har blitt litt tørre ved værskifte og mye aktiviteter utendørs, har nå blitt til hender med ekstrem tørrhet, blødende små sår og hovenhet, forteller Anniken.
Sebastian har i utgangspunktet ikke noen problemer med huden, så dette har vært helt nytt for foreldrene. Ofte klarer de å fange opp begynnende lett tørrhet på hendene, og starte med en krem så det roer seg ned ganske raskt.
– Men denne runden gikk det fra tørre hender, til hovne, knusktørre hender med mange blødende små sår i løpet av bare kort tid. Begge hendene var like ille. Det har vært dager hvor han har kommet gråtende hjem fordi hendene er så vonde.
– Jeg tror nok han glemmer smertene litt når han er i lek ute, og derfor er det heller ikke alltid det huskes på vanter og håndkrem i løpet av en aktiv hverdag. Det er jo også litt for mye å forvente av en 6-åring at han skal klare å pleie sine egne hender, sier Anniken.
Les også: Dette betyr røde prikker på barnets hud
Fikk håndkrem av læreren
Hun har ikke satt seg inn i skolens rutiner for håndvask, men vet at de har fokus på det. Slik hun har forstått det, brukes ikke Antibac på skolen. Trebarnsmammaen føler det er mer sårbart å møte våren med allerede sarte barnehender.
– Sebastian har fortalt at Kikki, læreren hans, har tatt med både god håndkrem og en fuktighetsgivende håndsåpe hjemmefra, som barna med såre hender i hennes kohort kan bruke. Så lærerne ser jo at barnas hender virkelig får kjørt seg, samtidig som de må følge instrukser når det kommer til god håndhygiene og smitteverntiltak.
– Da vi la merke til hvor såre hendene hans faktisk hadde blitt, sendte vi med en egen krem og håndsåpe som vi har stående på skolen. Vi har inntrykk av at både læreren og assistenlæreren har vært veldig flinke til å følge opp og minne Sebastian på å bruke disse produktene, og det er vi takknemlige for.
Les også: Elias kom til verden uten livstegn, men så skjedde det noe utrolig
«Nødhjelp» på Facebook
De små barnehendene smøres med en rikelig mengde krem, flere ganger om dagen. Mammaen sendte e-konsultasjon til fastlegen med bilde, men måtte vente et par dager på svar. I mellomtiden postet hun et «desperat» rop om tips og råd på en Facebook gruppe for mødre, for dette hastet det å gjøre noe med.
Mange mammaer kjente seg igjen i problemstillingen, og alle de velmenende og gode rådene Anniken fikk skulle vise seg å bli en nyttig «nødhjelp».
– Flere anbefalte kremen Locobase Repair fra apoteket, samt bambusvanter til bruk om natten. Oljebad for hendene var også et nyttig tips som jeg ikke har prøvd tidligere. Jeg forsøker litt ulike kremer, og smører på i store mengder. Akkurat hvilken krem som fungerer best, er jeg usikker på, sier Anniken, og utdyper:
– Men kombinasjonen av en fuktighetsgivende, parfymefri håndsåpe, diverse kremer i rikelig mengde, bambusvanter om natten og bruk av vanter ute i det skiftende vårværet har gjort at det heldigvis begynner å bli litt bedre nå etter noen dager. Hjemme vasker vi ikke hendene så ofte, med unntak etter toalettbesøk, og det tror jeg også bidrar til heling.
Tøffingen Sebastian er positiv tross vonde og verkende hender.
– På skolen bruker jeg av og til håndsprit og vi må vaske hendene hver gang vi kommer inn i klasserommet, etter vi har vært på do, før spising og før fruktpause. Vi vasker hendene mye! Jeg synes det er veldig irriterende. Men det går fint, fastslår 6-åringen.
Les også: Trude (24) var alene og kjente ingen da sønnen ble født – da dukket en reddende engel opp
Dette er det beste for hendene
– Hver gang huden kommer i kontakt med såpe og vann, vil det virke uttørkende. Etter hvert vil uttørkingen forårsake eksem, og da blir det sårt. Det samme gjelder ved spriting av hender, men det uttørker mindre. Produsentene tilsetter ofte glyserol i Antibac, og denne tilsetningen skal da virke fuktighetsgivende og motvirke tørrhet til en viss grad, forteller Reza Sohrabi, medisinsk ansvarlig hudlege hos Dr.Dropin.
En mild såpe uten parfyme vil være bedre for huden enn en parfymert såpe, samtidig som det også finnes flere ulike typer håndsprit å velge mellom, hvor noen er mildere enn andre.
Om høsten og vinteren når været er tørt og kaldt med lite sol, vil de fleste merke at huden er tørrere enn ellers.
– Så sol og varme vil for mange bidra positivt nå ut over våren og sommeren. Vi kommer ikke unna håndvask og bruk av Antibac, spesielt nå under pandemien, men min anbefaling er å bruke en mild såpe uten parfyme sammen med lunkent vann ved vask av hender etter toalettbesøk og lignende, og ellers en Antibac tilsatt glyserol for desinfisering, oppfordrer Sohrabi, og utdyper:
– Man kompenser for tørrhet ved å bruke rikelig med fuktighetskrem, og da spesielt etter hver håndvask. Slik krem bør være lett tilgjengelig så vel hjemme som i barnehagen eller på skolen. Hendene bør være våte før såpen påføres, og skyll hendene grundig slik at all såpe forsvinner. Klapp hendene forsiktig med et håndkle til de er helt tørre. Og ikke vask hendene oftere enn det som faktisk er nødvendig.
Når huden sprekker opp er det ifølge hudlegen et tegn på at det har blitt for tørt. Da trengs ekstra mye fuktighetskrem. Opplever du at denne likevel ikke gjør barnehendene bedre, eller at det har blitt eksemdannelse, som kan ses som rød, lett skjellende hud som klør ofte og veldig, lønner det seg å kontakte lege.
– Behandlingen vil da innebære bruk av reseptbelagte kortisonkremer, i tillegg til gode fuktighetskremer, forklarer Sohrabi, som har noen betryggende ord til foreldre som er engstelige for at tilstanden ikke skal gå over:
– Det er ikke risiko for varig skade på huden hos små barnehender, selv om de får eksem ut av dette.
– Ikke ta på såpe på tørre hender
Psoriasis- og eksemforbundet og Norsk forening for dermatologi og venerologi har følgende råd for å unngå hudplager i forbindelse med hyppig håndvask.
Et av tipsene er at man alltid skal ha våte hender FØR man tar på såpe.
Her er deres råd:
Skånsomme håndvaskerutiner:
- Velg en hudvennlig såpe, som er parfymefri og med pH ikke høyere enn 5,5.
- Vask hendene i lunket vann, ikke bruk for varmt vann.
- Hendene bør være våte før såpen påføres.
- Skyll hendene grundig slik at all såpe forsvinner.
- Klapptørk hendene til de helt tørre og gjerne med et eget mykt håndkle.
- Ikke vask hendene oftere enn nødvendig.
- For noen vil håndsprit tilsatt glyserol være mer skånsomt og kan hvis nødvendig, erstatte håndvasken.
Bruk av fuktighetskrem:
- Foreldrene bør huske på at barnet får med fuktighetskrem i barnehagen og på skolen.
- Barn bør bruke fuktighetskrem etter hver håndvask, når huden er tørr eller så ofte det lar seg gjøre. Dette bør innarbeides som en del av barnehagens / skolens rutiner for håndhygiene.
- Fuktighetskremen bør være uparfymert og fet. Hvis ikke dette er mulig bør en annen fuktighetskrem som barnet liker, brukes.
Kilde: Psoriasis- og eksemforbundet og Norsk forening for dermatologi og venerologi