Jobb, egentid og barnebarn

Trodde du besteforeldre var gamle og utdaterte?

Sølvi (57) og Trond (59) bor i nærheten av sine seks barnebarn. De er mye sammen, og ønsker å være med på å gi barnebarna gode verdier å bygge livet videre på, spesielt når det gjelder å ta vare på naturen.

Bestemor Sølvi, Lotta, bestefar Trond og Lucas tilbringer mye tid sammen og koser seg med det. Foto: Privat
Bestemor Sølvi, Lotta, bestefar Trond og Lucas tilbringer mye tid sammen og koser seg med det. Foto: Privat Foto: Private
Først publisert

Fra gammelt av kjenner vi familien organisert som en del av flerfamiliegrupper, der besteforeldrenes rolle var avgjørende for barnas stabilitet, forteller Svein Øverland, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri.

Han legger til at selv om de i underholdningsverdenen fortsatt blir fremstilt som veldig gamle og utdaterte, er dagens besteforeldre i virkeligheten mer aktive og oppdaterte enn noen gang, enten de er i jobb eller er pensjonister.

Les også: Slik unngår du konflikt med barnas besteforeldre

Fotballfamilie

– Vi ble besteforeldre for første gang i 2013. Så har de kommet i tur og orden, det er like stas hver gang. Lotta, den yngste, ble født i september 2021, forteller Sølvi Pedersen.

– Det er en stor ære og glede å ha seks barnebarn. Det gjør at vi må holde oss oppdaterte og være aktive for å klare å holde følge med hva som skjer i deres liv.

Trond Johansen er enig. De to er skilt, og er sammen med barnebarna både hver for seg og sammen. Familiene bor i Tromsø.

Både Trond og parets fire barn har vært fotballspillere og trenere. Datteren Sara Johansen (26) spiller fotball på høyt nivå, og besteforeldrene passer gjerne Lucas (5) og Lotta (5 måneder) når pappa Lars Gunnar Johnsen (30) også er opptatt.

– Sammen med foreldrene introduserer vi barnebarna for fotball og andre sportslige aktiviteter fra de er ganske små. Men barna velger selvfølgelig selv hva de vil drive med, sier Trond.

Lille Lotta har blitt godt kjent med bestemor Sølvi allerede. Foto: Privat
Lille Lotta har blitt godt kjent med bestemor Sølvi allerede. Foto: Privat Foto: Private

Tar vare på naturen

Sølvi er opptatt av å bruke naturen som naturlig læringsarena i forskjellige sammenhenger. Hun går ofte i fjæra med barnebarna, som lærer hvordan de kan ta vare på livet der. Om vinteren går de på ski, ofte sammen med både bestemor og bestefar.

Besteforeldrene låner barnebarn, de er også barnevakter når det trengs. Hvis alle barn og svigerbarn skal på samme tilstelning, deler bestemor og bestefar barna mellom seg.

– Det kan bli litt mye å håndtere alle seks for én person, sier Sølvi og ler.

– Men ellers har vi alltid dørene åpne både for søskenbarn og venner. Det blir ofte utevafler til alle som vil ha.

Sølvi og Trond nyter å skjemme bort barnebarna litt. De lar dem slippe til på kjøkkenet, og de er ofte med på baking og matlaging. Vil barna ha pannekaker eller pizza, får de det.

– Det er ikke vår oppgave å lære barnebarna å bli glad i brokkoli, sier Sølvi, og legger til at de også er svært bevisste på at det er barnas foreldre som bestemmer.

Les også: Hvor ofte er det greit å ringe barna våre?

Fetter Jonathan (t.v.) i trillebåren sammen med Lucas. Bestefar Trond synes han har verdens fineste last. Foto: Privat
Fetter Jonathan (t.v.) i trillebåren sammen med Lucas. Bestefar Trond synes han har verdens fineste last. Foto: Privat Foto: Private

Alle er like viktige

– Lars Gunnars mor bor på Senja, avstanden gjør at mine foreldre derfor er oftere sammen med barna enn det hun har mulighet til, sier Sara.

– De har hver sine roller, men alle er like viktige.

På spørsmål om hvordan den perfekte bestemor skal være, svarer Lucas kjapt.

– Bestemor Dagmar i Senja! Hun er snill. Vi får spise godteri og is sammen med henne, og så leker og tegner vi.

Femåringen har klare meninger om hva som er spesielt fint med de andre også. Det er gøy å reise til Spania med bestemor Sølvi, lage trylledrikk og bare være sammen med henne.

Lucas liker også å hjelpe til på kjøkkenet, spesielt å lage pannekaker. Med bestefar Trond får han spise så mange is han vil, han liker å være med på hytta, bade og gå på ski.

– Vi synes det er ekstra hyggelig når alle tre generasjonene kan være sammen, gjerne med resten av storfamilien, sier Lars Gunnar.

Sara legger til at det aldri har oppstått konflikter i forbindelse med regler eller oppdragelse, der alle har ganske lik oppfatning av hvilke verdier som er viktige.

– Vi ønsker å møte Lucas, og etter hvert Lotta, på halvveien. Vi tror det er viktig at barna får være med på å bestemme når det er mulig, sier Sara.

Sølvi og Trond er enige og forteller om fine samtaler, mye kos og klemming. De er takknemlige for tilliten barn og svigerbarn viser dem.

Les også: Björg følte seg ikke elsket i barndommen – i voksen alder ryddet mor og datter opp

Skaper tette bånd

Sara og Lars Gunnar forventer ikke at besteforeldrene skal stille opp, de synes tvert imot det er fint at den eldre generasjonen har både jobb og egne interesser. Når de av og til spør om barnevakt, er det vanligvis fordi fotballkamper og trening krasjer. Passer det ikke for besteforeldrene, finner de en annen løsning.

– Langt oftere er det bestemor eller bestefar som spør om å få låne barnebarna, både våre og deres fettere og kusiner. Barna elsker å være sammen med dem, og vi får referat om alt det morsomme de finner på. Og at barna får være lenge våkne, sier Sara og ler igjen.

– Vi setter stor pris på at besteforeldrene prioriterer tiden sin slik at barnebarna får en stor plass i livet deres. Det unike samholdet som skapes når barna er små, tror vi vil være til gjensidig glede og nytte også når Lucas og Lotta blir ungdommer, og utfordringene blir litt annerledes.

Svein Øverland er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri.
Svein Øverland er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri. Foto: Camilla Wernersen

Det finnes ingen fasit

Svein Øverland poengterer at det ikke finnes én oppskrift på hvordan man kan være gode besteforeldre.

Han presiserer at det viktigste for barnebarna er å oppleve at det besteforeldrene gjør for dem, er gjort av og med kjærlighet, enten det dreier seg om mye eller lite tid.

– Dagens eldre lever lenger enn før, de har bedre helse når barnebarna er små, og færre barnebarn å fordele tid og ressurser på. Mange oppgir at tid med barnebarna prioriteres høyt.

Psykologen erfarer at jevnlig avlastning fra besteforeldre betyr mye. For familier med de mest aktive besteforeldrene, må barnepass kanskje avtales lang tid i forveien, mens andre kan stille opp på et blunk.

– Vi må heller ikke må glemme hvor viktige barnebarna er for besteforeldrene. For de fleste er det ingen overdrivelse å si at barnebarn er livets dessert, sier psykolog Svein Øverland.

– Går samarbeidet bra mellom generasjonene, er dette en vinn-vinn-situasjon for hele storfamilien.

Dårlig samarbeid med besteforeldrene kan slite på parforholdet.

Forklar besteforeldrene hvorfor dere tenker og gjør som dere gjør.

La gjerne partneren din snakke med sine foreldre, du kan snakke med dine.

Barn forstår og tilpasser seg raskt hvis det er forskjellige regler hos besteforeldrene og hjemme.

Til besteforeldre: Vil du gi råd barneoppdragelse? Unngå kritikk, prøv heller å få i gang en samtale!

Kilde: Bufdir.no