familierelasjoner: BEsteforeldre

Forholdet til besteforeldre: – Dette fører nesten alltid til konflikt

Både for mye og for lite engasjement kan bli til et ganske stort problem som kan føre til mer eller mindre langvarige konflikter, mener ekspert.

Pluss ikon
FORHOLD TIL BESTEFORELDRE: Forholdet til besteforeldre er ikke alltid enkelt. Her er gode råd for å finne en best mulig forståelse.
FORHOLD TIL BESTEFORELDRE: Forholdet til besteforeldre er ikke alltid enkelt. Her er gode råd for å finne en best mulig forståelse. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Svigerforeldre og foreldre kan for mange oppleves som en stor ressurs når man har småbarn. Men noen ganger kan uendelig med meninger, råd og tips om hvordan man bør oppdra barna, gå en på nervene.

Det er også de som savner mer engasjement og initiativ fra barnas besteforeldre.

Uansett hva som gjelder deg er det ingen grunn til å føle deg alene:

Skal vi tro eksperten, er nemlig misnøye og misforståelser rundt besteforeldrenes tilstedeværelse ikke en sjeldenhet.

Gnisninger mellom generasjonene

– Jeg tror det er veldig vanlig. Både for mye og for lite engasjement kan bli til et ganske stort problem som kan føre til mer eller mindre langvarige konflikter.

Det sier familieveileder, tilknytningsterapeut og forfatter, Heine Vestvik. Vestvik er også fast spaltist i Foreldre & Barn.

TERAPEUT: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Hjem Solstrand. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka».
TERAPEUT: Heine Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Hjem Solstrand. Han har gitt ut fem foreldrebøker, blant annet «Den lille foreldretrøsteboka» og «Den lille følelsesboka». Foto: Forlagshuset Publica.

Han forteller at det ofte er overstyring som pleier å skape gnisninger mellom generasjonene.

– Hvis foreldrene har gitt en spesifikk beskjed som besteforeldrene skal følge, for eksempel å ikke gi is til minsten før middag, men at denne av ulike grunner ikke blir fulgt opp, kan dette skape konflikt, sier han og fortsetter:

– Det kan da være at besteforeldrene vurderer barnets behov forskjellig. Eventuelt føler de som besteforeldre at de vil ha en annen rolle og lage gode øyeblikk med barnet fremfor å holde seg til foreldrenes bestemte regler.

En annen ting som også kan skape gnisninger, er om besteforeldre føler seg utnyttet eller føler at egne barn ikke viser takknemlighet for hjelpen de får.

Les også: Bor tett i tett med bestemor og bestefar

– Ender nesten alltid i konflikt

Ifølge terapeuten kan besteforeldre som involverer seg for mye få foreldrene til å føle seg mislykket eller kritisert.

Spesielt hvis en gir veldig mange råd og hele tiden kommer med innspill om hvordan en bør gjøre det med barna.

– Denne fremgangsmåten er nesten alltid drevet av gode intensjoner, men ender også nesten alltid i konflikt mellom generasjonene, forklarer Vestvik og legger til:

– Det kan også være at besteforeldrene er bekymret for hvordan barnet utvikler seg, og blir stresset av å se at foreldrene løser omsorgsoppgavene på en annen måte enn hva en selv har gjort. Spesielt hvis en har en klar formening om at ens egen metode har fungert fint.

Ifølge terapeuten kan noen besteforeldre være i tvil om barnet sitt mestrer omsorgsoppgaven, noe som fører til at de engasjerer seg for mye.

– I verste fall kan dette føre til at en overtar viktige omsorgsfunksjoner som forelderen selv burde fått utviklet, sier han.

Kan føre til avstand

Uønsket kritikk og rådgivning kan i noen tilfeller føre til at foreldre tar avstand.

– Besteforeldrene kan da oppleve å gradvis bli stengt ute fra familielivet, noe som kan være veldig sårt og lett å tolke som en generell avvisning. I realiteten handler det mer om at foreldrene beskytter seg selv fra en følelse av kritikk og usikkerhet, forklarer Vestvik.

Besteforeldre som engasjerer seg lite vil også kunne være et problem, og kan ha mange årsaker.

– Det kan for eksempel skyldes at det har vært konflikter eller skilsmisser i familien, og at familierelasjonene har mistet en del av sin opprinnelige betydning, sier Vestvik.

Han mener det også kan gjenspeile hvor nære relasjonene mellom foreldre og barn har vært i oppveksten.

– Men en del besteforeldre har heller ikke veldig mye energi eller krefter til overs, og ønsker å bruke tiden sin på seg selv, for på den måten å ivareta seg selv best. For foreldre kan lite engasjement føles sårt og skuffende, og en kan føle seg litt forlatt, sier han.

MANGE ÅRSAKER: Hvor mye besteforeldre stiller opp kan ifølge eksperten også gjenspeile hvordan forholdet mellom forrige generasjons forelder og barn har vært.
MANGE ÅRSAKER: Hvor mye besteforeldre stiller opp kan ifølge eksperten også gjenspeile hvordan forholdet mellom forrige generasjons forelder og barn har vært. Foto: Getty Images.

Les også (+): Mamma skryter over alt hun gjør for barnebarnet. Sannheten er en helt annen

Behov for hjelp

I en travel hverdag med utallige gjøremål er det mange småbarnsforeldre som føler behovet for avlastning.

Det vil derfor være viktig for foreldrene at de tydelig kommuniserer behovet for hjelp.

– Småbarnsforeldre ønsker seg gjerne besteforeldre som jevnlig besøker dem, stiller opp i selskaper og lignende, men også kan være tilgjengelige med barnepass når det trengs, sier Vestvik.

Dette kan imidlertid oppleves forskjellig for de ulike partene, ifølge terapeuten.

– Foreldre er ofte slitne, og trenger å føle at besteforeldrene kommer inn i huset og gir dem både oppmuntring, litt avlastning, og at de snakker med og ser barna. I noen tilfeller både ønsker og trenger foreldre ekstra mye hjelp, noe som kan føre til at besteforeldre nesten kan føle at de er blitt foreldre på nytt, sier han og legger til:

– Selv om det er ens egne barn en hjelper trenger besteforeldre jevnlig å få høre at de blir satt pris på. Det er viktig at besteforeldrene opplever at de kan komme på besøk bare for å ha det trivelig sammen også, sier han.

– Vil bli satt på nye prøver

Terapeuten forteller at det er viktig for alle parter at relasjonene bevares på en god måte.

– For barnet er det veldig viktig at besteforeldre blir involvert og det betyr mye for foreldrene at det oppstår gode relasjoner mellom besteforeldre og barnebarn, sier han.

Det vil i tillegg føles trygt for foreldrene å vite at barna opplever å bli kjent med sine besteforeldre. For at kommunikasjonen skal fungere på best mulig måte har Vestvik følgende råd:

– For begge parter vil forholdet bli satt på nye prøver når en ny generasjon kommer til. Å klare å dele med hverandre hva en trenger for å få det til, og hvordan samarbeidet får en til å føle seg, er sentralt for å lykkes.

Les også: En bitteliten hyllest til alle besteforeldre, der ord ikke strekker til

Viktig å dele tanker og følelser

Besteforeldrene vil også få en litt annerledes rolle overfor sine barn når de selv er blitt foreldre, ifølge terapeuten.

– De må både være støttende og ivaretakende, men samtidig bygge opp under foreldrenes rolle og autoritet som forelder. Dette er komplisert, og det kan ta litt tid før en finner formen på samarbeidet, sier han.

Vestvik mener det og er viktig å gi egne foreldre og svigerforeldre litt «slakk».

– Foreldre erfarer ofte at de må tilpasse seg litt egne foreldre og den måten de velger å løse oppgavene på. Det er ikke alltid så lett å detaljstyre hvordan ens egne foreldre skal være mot barna, og for mange instruksjoner kan føre til at besteforeldre blir usikre og trekker seg tilbake, sier han.

Kommunikasjon vil derfor være alfa og omega for alle parter:

– Det er viktig at både foreldre og besteforeldre klarer å dele sine tanker og følelser med hverandre på en rolig måte for å ha det bra sammen, løse konflikter og forebygge misforståelser, sier Vestvik.