nybakt mamma i 40-årene

Silje rakk å bli mormor før hun fikk femtemann – så kom kommentarene

Allerede som ung gledet Silje (43) seg til den dagen hun skulle få oppleve å bli mamma. Nå er hun mamma til fem i alderen fem måneder til 25 år.

KJÆRLIGHET: Silje elsker mammarollen. Her sammen med Loke.
KJÆRLIGHET: Silje elsker mammarollen. Her sammen med Loke. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg har alltid vært veldig glad i barn, og som mange unge jenter lekte jeg masse med dukker og gledet meg til den dagen jeg selv skulle få oppleve å bli mamma, sier Silje Eivindsen-Gjerde (43) fra Trofors i Nordland.

Hun er gift og har de fem barna Anna-Lovise (25), Amandus (21), Leo-Nathaniel (13), Liam (10) og Loke (5 mnd.). I tillegg er hun stolt mormor til lille Eveline på ett år.

Allerede før hun hadde fylt to år, ble hun tante. Etter hvert som hun ble eldre og flere tantebarn kom til, passet hun disse regelmessig med stor glede.

– Å bli mamma bare 18 år gammel var selvsagt en stor overgang, men jeg opplevde at jeg taklet det bra. Da datteren min ble født, gikk jeg fremdeles på videregående skole, sier Silje.

– Mens venninnene i klassen min planla den kommende russetiden, satt jeg hjemme med en nyfødt baby. Plutselig hadde jeg ansvar for et lite menneske som var helt avhengig av meg, og det er klart hverdagen min var annerledes enn hos andre på samme alder, legger hun til åpenhjertig.

Les også: Linn stoppet på bensinstasjonen og hylgråt: «Jeg orker ikke lenger»

Modnet med årene

Mammaen forteller at alle svangerskapene har vært nokså like, og forholdsvis «enkle», men at hun naturligvis har modnet og endret seg med årene.

– Jeg har fått barn både i tenårene, tjueårene, 30-årene og nå nylig i 40-årene, og vil i grunnen si at det har vært bedre og enklere å bli mamma jo eldre jeg har blitt.

Silje påpeker at modenheten, roen, omsorgen og tryggheten man utvikler med årene er fantastisk: Som tenåring følte hun nok i perioder på en rastløshet over ikke å kunne delta på alt det hun ønsket.

Som 40-åring nyter hun nå babytiden på en helt annen måte, og det er ikke noe annet sted hun heller ville ha vært.

– Man blir flinkere til å leve i nuet, og setter mer og mer pris på de små øyeblikkene i hverdagen jo eldre man blir, tror jeg. Med årene skjønner man at livet er skjørt, og at man ikke kan ta ting som en selvfølge, sier 43-åringen, og utdyper:

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Man lærer å skille mellom viktige og mindre viktige ting. Selv tar jeg meg stadig i å stoppe opp og tenke: Akkurat dette øyeblikket kommer jeg aldri til å få oppleve igjen.

Elsker liv i huset

Fembarnsmammaen beskriver at det har vært en glede å ha mange barn i huset samtidig, og gruer seg til den dagen hvor huset er stille.

Hun legger likevel ikke skjul på at den store aldersforskjellen har betydd barn med til dels veldig ulike behov.

– Jeg har for eksempel sittet i sofaen hjemme og ammet et barn, mens jeg i samme øyeblikk har bekymret meg for et av barna som var ute på fest, ler Silje.

– Med de ulike aldrene på barna, har det dukket opp helt ulike problemstillinger på en og samme tid. For meg har det vært helt avgjørende at hvert av barna alltid har blitt gitt en følelse av å bli møtt, og gi dem en trygg og kjærlig oppvekst, med stabile rammer, legger hun til.

Silje beskriver mammarollen som den viktigste jobben man kan ha, og mener den er både fin og vanskelig.

SØSKENFLOKK: Leo-Nathaniel og Liam er stolte storebrødre til lille Loke.
SØSKENFLOKK: Leo-Nathaniel og Liam er stolte storebrødre til lille Loke. Foto: Privat

Les også (+): Brannfakkel fra erfaren jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor

Småbarnsmor i 20- og 40-årene

I alle år har hun vært kjærlig og aktivt til stede i barnas liv og hjulpet dem på veien til å bli selvstendige og i stand til å ta kloke og gode valg.

– Siden vi har vært så mange, har det vært helt avgjørende at barna har lært seg å hjelpe til hjemme, og innarbeide seg gode rutiner i hverdagen for at alt skulle kunne gå lettere rundt.

Silje er ærlig på at det er en stor forskjell på å være småbarnsmamma i 20-årene og i 40-årene, men føler det kanskje mest av alt går på hvilket stadie man selv er på i livet, og hvilken modenhet og trygghet man kjenner på etter hvert som man blir eldre.

– På en måte har jeg fått barn i tre ulike puljer. Selv føler jeg at jeg i stor grad har de samme prinsippene og verdiene nå som da, men har vel kanskje med årene blitt litt rundere i kantene, sier Silje med et smil.

Hun beskriver en søskenflokk med et tett og kjærlig forhold, tross aldersforskjellen mellom dem, og mener det er av stor verdi for barna å ha så mange rundt seg.

– Jeg har hatt god hjelp av de til eldste barna til å se etter de to neste. Datteren min dro ofte innom barnehagen på vei hjem fra ungdomsskolen for å hente med seg nummer tre i flokken hjem. Jeg tror også at Leo-Nathaniel og Liam vil bli til god hjelp med Loke når han blir litt større, sier Silje.

Evig takknemlig

At hun hadde rukket å bli mormor før hun fødte sønnen Loke, er jo litt spesielt, mener Silje, og forteller at hun har fått både negative og positive kommentarer fra andre.

– De positive kommentarene er likevel heldigvis i flertall. Jeg er aktiv på Instagram på @Siljemee, og særlig der har jeg fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra blant annet 40-årige mødre, og kvinner som prøver å bli gravide.

TAKKNEMLIG: Silje føler seg rik i livet som har så mange barn rundt seg.
TAKKNEMLIG: Silje føler seg rik i livet som har så mange barn rundt seg. Foto: Privat

– Jeg fikk jo delte tilbakemeldinger også da jeg ble tenåringsmamma som 18-åring, og mange mennesker er dessverre flinke til å bry seg med, fremfor om, andre. Ellers er det vel ikke så sensasjonelt i dag å bli mamma i 40-årene, sier Silje.

Energien hun har i dag, er akkurat den samme som da hun var yngre, forteller 43-åringen.

Forandringene hun merker er kun til det positive: Tålmodigheten har blitt større med årene, og søvnbehovet har blitt mindre.

– Foreldrene mine var selv over 40 år gamle da de fikk meg, og jeg har ikke merket noe annerledes på dem heller. De lever fremdeles i beste velgående, og har aktive liv.

– Jeg håper og tror at jeg slekter på de gode genene, og så tror jeg at det å ha små barn i huset hjelper til med å holde oss unge lenger.

På spørsmål om hva morsrollen betyr for Silje, kommer svaret umiddelbart:

– Den betyr alt!

– Jeg føler på en uendelig takknemlighet over å ha fått oppleve dette hele fem ganger. Det er noe helt magisk med et nyskapt liv, og den sterke kjærligheten for barna overgår alt annet.

Silje føler ikke hun gir avkall på noe ved å være «evig» småbarnsmamma. Tvert imot.

– Jeg ville ikke hatt det annerledes. Jeg føler meg utelukkende rik i livet som har så mange fine barn rundt meg - både egne barn og barnebarn.

Les også: Tobarnsmamma Karine (35): – Jeg opplever at vi blir plassert i en boks og fortalt at dette skal passe for alle

Barn i ulike aldre

Gro Vatne Brean er psykologspesialist og spesialrådgiver i RBUP, i tillegg til å være styremedlem i Landsforeningen 1001 dager. Hun møter ukentlig mødre med ulike utfordringer i sin privatpraksis.

Hun har selv fem barn i alderen 16-35 år, og flere barnebarn. Hun fikk sitt første barn som 22-åring, og sistemann som 41-åring.

– Overgangen til moderskapet er stort på godt og vondt, og hvordan vi håndterer det vil være avhengig av hvilke erfaringer vi har med oss, og hvilken kultur vi lever i. Å bli mamma som 20-åring kan være mer krevende i noen miljøer enn andre. Det samme å bli mamma som 40-åring, sier Vatne Brean og legger til:

– Jeg tror hvem vi er spiller en større rolle i mammalivet, enn når vi får barn.

Psykologspesialist Gro Vatne Brean.
Psykologspesialist Gro Vatne Brean. Foto: Privat

Hun tror ikke nødvendigvis det er lettere å bli foreldre for første gang i 40-årene, men at antall barn selvsagt vil påvirke oss, og at det ikke er usannsynlig at man blir tryggere etter hvert.

– På den andre siden vet man kanskje mer om hva som kan gå galt, og dermed kjenne på en utrygghet. Ikke minst vil den støtten man har rundt seg virke inn på godt og vondt.

– Med barn i alle aldersgrupper, blir det ikke nødvendigvis så mye tid til egne basale behov, som blant annet søvn. Det klassiske rådet, som jeg vet mange mødre i alle aldre misliker: «Sov når babyen sover», er uforenlig med å ha mange barn i ulik alder, sier psykologen.

Hun tror at søskenforhold absolutt kan bli nære til tross for stor aldersforskjell, og at de aller fleste barn profitterer på å kunne gi omsorg til mindre barn.

– Samtidig er det de voksnes jobb å passe på at de store ikke får for mye ansvar, eller at deres utviklingsbehov går på bekostning av ansvar for de minste i familien, sier Vatne Brean.

Godt og vondt

Å være mamma til spedbarn, småbarn, barn, tenåringer og unge voksne på samme tid er på godt og vondt, mener psykologen: For den lille, vil det alltid være noen der som kan bysse, leke og være sammen med.

For de eldste vil mamma antageligvis være mer hjemme og tilgjengelig enn om hun hadde vært på jobb, men også ha fullt opp med andre ting.

– En ammende mamma vil antageligvis på kveldstid og nattestid være tilgjengelig for den gode praten med tenåringen når hen kommer hjem. Samtidig som det å amme, og bekymre seg for om NÅR tenåringen kommer hjem, også kan går utover den lille. Og så er det de mellomste barna som skal ha hjelp til lekser og aktiviteter, sier Vatne Brean.

– De store vil kanskje savne å gjøre «storebarnsting» alene med sine foreldre, samtidig som den lille kanskje må være med på arrangementer som ikke nødvendigvis er tilpasset alderen. Vår yngste var på konsert 4 uker gammel, litt heftig da, men musikken er i kroppen hans, legger hun til.

Hun legger ikke skjul på at hun selv var redd for hva omgivelsene måtte mene både som ung og «gammel» mamma, mens hun med de i midten var tryggere, og følte seg mer «gjennomsnittlig».

– Med barn spredd over så mange år, er det jo stor sannsynlighet for å få barnebarn mens man selv er småbarnsmor. Hvordan dette vil oppleves, avhenger av den enkeltes kapasitet, erfaring og forventninger, sier Vatne Brean.