Samsoving
Tobarnsmor Mina delte video av familiens soverom. Responsen overrasket henne
Soveløsningen til familien fikk enorm respons: – Nå sovner barna fort, og sover godt gjennom hele natten.
– Før jeg fikk barn, tenkte jeg at barna kom til å sove på egne rom og i egne senger. Men slik ble det ikke i det lange løp, sier Mina Tveter (26) med et smil til Klikk.no.
Hun bor på Ytre Enebakk med ektemannen, Even Tveter (35), og deres to barn, William (3) og Collin (2). Nå venter de spent på lille Kvein i magen som kommer i starten av juni.
Hun beskriver søvnen med førstefødte som veldig bra.
– Han var en veldig rolig baby som sov på nettene. Han sov i en sideseng ved siden av vår 180-seng i begynnelsen, forteller hun.
Mina sluttet å amme William da han var seks måneder gammel fordi da var hun allerede gravid med Collin. Da bestemte foreldrene seg for å flytte William over på eget rom, noe som fungerte veldig bra da.
Pseudotvillinger
Det skiller kun 15 måneder mellom guttene, som vil si at de er pseudotvillinger. Med pseudotvillinger mener man søsken som er født med mindre enn 18 måneders mellomrom.
– Vi er veldig fornøyd med det! Det var planlagt, og vi skulle gjerne hatt de enda tettere. Folk får helt bakoversveis når vi forteller hvor tidlig vi begynte å prøve og bli gravide igjen, sier Mina.
– Vi prøvde å bli gravide allerede fem uker etter fødsel. På grunn av amming, fikk jeg ikke tilbake syklusen min før fem måneder etter fødsel, fniser Mina.
De finner mye glede av å ha to tette, selv om det kan være hektisk til tider.
– Det er litt hektisk, men samtidig ikke. De finner mye selskap i hverandre, og har lekt godt sammen siden de var veldig små, sier Mina.
– Vi valgte å få tette barn for å «bli ferdig» med den hektiske «søvnløse/oppvåkings perioden». Vi tenkte vi kunne slå det sammen, og ikke strekke det utover flere år. Det vil jeg se for meg er tøffere enn å bare ta hele perioden på en gang, legger hun til.
Les også: Pseudotvillinger: – Lillesøster blir storesøster til storebror
3,40 meter bred seng
Da andremann kom, bød det på litt søvn-utfordringer for familien.
– Collin hadde kolikk og melkeproteinallergi. Det var stor konstrast fra storebroren som var verdens roligste og blideste baby. Collin trengte nærhet hele tiden, og kunne ikke ligge for seg selv. Han ønsket heller ikke å ligge i sidesengen, så da begynte vi å samsove i sengen vår, sier Mine og fortsetter:
– Vi leste oss opp på trygg samsoving og fulgte rådene veldig nøye. Vi brukte også Owlet sokk som monitorerer puls og oksygenopptak.
Etter hvert forsøkte foreldrene å ha begge guttene sammen på eget rom, men det ble ikke så lett.
– Det ble mye flying inn og ut fra soverommet vårt, og inn til gutta. Var det ikke den ene, var det den andre. Vi ende med å ta dem inn i vår seng til slutt, for da sovnet de med en gang. Men det ble veldig trangt med fire personer i en 180 cm bred seng, ler Mina.
Da kom familien frem til en genial løsning.
De bestemte seg for å lage «vegg-til-vegg-seng» inne på eget soverom til tross for at huset de bor i har fem soverom.
– Siden barna har behov for mer nærhet, de føler seg tryggere og sover bedre med oss, kom vi frem til at vi kunne plassere gjestesengen som er 160 cm bred, ved siden av sengen vår som er 180 cm bred. Så da ble det vegg til vegg seng - totalt 340 cm bred! forteller Mina.
Slik har de sovet siden mars i fjor.
Nå legger Mina og Even barna inne på rommet deres hver kveld. De opplever at barna sovner fortere og at de sover bedre gjennom natten.
– Nå var det plutselig mer alenetid på Even og meg, fordi vi slipper å fly inn og ut av rommet deres på kvelden, fniser hun.
Løste småbarnsgåten
Familien opplever at søvnkvaliteten har blitt betraktelig bedre, og er veldig fornøyd med løsningen.
– Nå legger barna seg kl 19 og står opp kl 07-08. Eldste sover som en stein, og yngste våkner av og til for å drikke vann, men sovner på sekundet etter han har fått det.
Mina synes samsoving er koselig, og forstår ikke hvorfor vi bør «tvinge» barna til å sove i egne senger eller rom.
– Vi ønsker gjerne å dele seng med vår partner, så hvorfor skal vi tvinge de små barna våre som har behov for mer nærhet enn oss, og hjelp/veiledning med emosjonell utvikling, til å sove alene i egne senger på egne rom? sier hun spørrende.
– Jeg husker selv hvor ensomt og utrygt det føltes på eget rom, og hvor mye tryggere og bedre jeg sov sammen med pappapen min når jeg fikk sove med ham, legger hun til.
Les også (+): Emilie ble gravid som 16-åring: «Du vil aldri klare å oppdra et barn»
5 i 1 seng?
Et spørsmål hun har fått gjentatte ganger er: Var partneren din enig i dette?
– Jeg klarer ikke bære en 160-seng alene, ler hun og fortsetter:
– Han syntes det virket som en god løsning for å få bedre plass når alle uansett sov sammen. Vi får mer kos og nærhet med de små, noe vi synes er koselig.
– Om få måneder ankommer tredjemann. Hvordan blir soveløsningen da?
– Jeg tenker at vi forsøker å legge tredjemann i en sideseng ved fotenden først. Om han er urolig og har behov for mer nærhet, legger vi han innerst i den store sengen. Da skal vi følge samsovingsrådene, pluss at vi ønsker å bruke Owlet-sokken som en ekstra trygghet, svarer Mina.
Hun forteller at de ser for seg å ha en slik soveløsning i hvert fall 3-4 år til.
– Savner dere noen ganger å ha sengen for dere selv?
– Både ja og nei. Savner å kunne holde rundt Even ved leggetid eller at han holder rundt meg. Istedet blir det å holde rundt barna og gi de en ekstra kos. Men jeg skulle ikke vært foruten. Jeg og Even er flinke til å sitte og holde rundt hverandre på kveldstid etter barna er lagt, svarer Mina.
Enorm respons
Mina delte denne soveløsningen på sin Tiktok-profil først, og ble overrasket over responsen.
– Jeg trodde ikke at så mange som nesten 300 000 skulle se videoen min, samt så mange kommentarer, likes og folk som har lagret videoen. Veldig gøy at folk engasjerer seg, sier hun.
– Responsen har vært mest positiv. Mange kommenterer at de kjenner seg igjen eller at de synes det er en smart løsning, legger hun til.
Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.
Trygg samsoving
– Trygg samsoving handler om å legge til rette for at spedbarnet har det luftig og godt, og passe varmt. At barnet sover på ryggen og unngår overoppheting, er de viktigste faktorene for trygg samsoving. Det er først og fremst råd opptil barnet er ett år.
Dette sier Trine Giving Kalstad, Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) til Klikk.no.
De største faktorene som spiller inn på årsaken til krybbedød er blant annet at det blir for varmt.
– Hvis mor og barn deler dyne kan det bli for varmt eller for tett. Hvis barnet blir liggende på siden og ruller over på magen fordi madrassen er veldig myk, kan det øke risikoen for krybbedød fordi barnet da ikke få nok frisk luft, sier Kalstad.
Det er også anbefalt at barnet sover ved siden av mor, og ikke mellom foreldrene.
Hun forteller at det er liten risiko for å oppleve krybbedød, men at mange likevel bærer på en stor frykt.
– Det viktigste foreldre kan gjøre er å søke råd om hvordan man gjør samsoving tryggest mulig. Det er i seg selv en forebyggende faktor, sier hun.
Generelle råd for trygg samsoving
- foreldrene røyker eller snuser ikke, og mor ikke har røyket i svangerskapet
- foreldrene er ikke påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter
- foreldresengen er bred nok slik at barnet får god plass, ikke kan dette ut eller falle ned i en sprekk
- barnet har egen liten og lett barnedyne
- madrassen er fast
- foreldrene og barnet er friske
- det er luftig og passe varmt der barnet sover
- barnet alltid legges til å sove på ryggen
Kilde: Landsforeningen uventet barnedød
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2024.