Barnehage og permisjon i Norge

Amerikanske Krysta deler videoer om livet i Norge: Vekker reaksjoner

Da Krysta la ut videoer om barnehage- og permisjonsordningene i Norge, lot ikke reaksjonene vente på seg.

PERMISJON OG BARNEHAGE: Amerikanske Krysta flyttet til Bergen i 2014. Nå er hun tobarnsmor, og er fornøyd med permisjon- og barnehageordningen i Norge.
PERMISJON OG BARNEHAGE: Amerikanske Krysta flyttet til Bergen i 2014. Nå er hun tobarnsmor, og er fornøyd med permisjon- og barnehageordningen i Norge. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Krysta la ut video om permisjonsordningen i Norge på sin TikTok-profil @Krystaalexa, og i skrivende stund har den om lag 2,5 millioner avspillinger og nesten 5000 kommentarer.

I videoen forteller hun om permisjonsordningen i Norge som per i dag er at foreldre har rett til permisjon i til sammen 12 måneder.

Det vil si 59 uker ved 80 prosent uttak, og 49 uker ved 100 prosent uttak, og uansett så lenge det ytes foreldrepenger fra folketrygden.

Foreldrene kan dele på permisjonen, men både mødrekvoten og fedrekvoten er på minimum 15 uker ved 100 prosent uttak eller 19 uker ved 80 prosent uttak, skriver NHO.

Videoen har skapt mye engasjement, spesielt fra amerikanere:

«Betalt permisjon?!»

«Amerikaner her. Jeg nekter å gå tilbake på jobb etter å ha født tvillinger. Jeg sluttet og har vært hjemmeværende i fem år nå. Jeg angrer ikke.»

«I USA kan du få 12 uker ubetalt, men dessverre kan jeg kun ta ut åtte uker før jeg må tilbake på jobb.»

«Jeg måtte tilbake på jobb etter tre uker. Barnet mitt er 15 år nå, men det knuser fremdeles hjertet mitt å tenke på at jeg ikke brukte mer tid med ham.»

– Dette er noen av kommentarene som har kommet inn. Det er mennesker fra hele verden som deler sin opplevelse. Disse kommentarene er fra amerikanere, men det er også andre som forteller om bedre ordninger i Skandinavia.

Dette sier amerikanske Krysta Alexa Singh (32) til Klikk.no.

Selv påpeker hun takknemligheten for å ha fått muligheten til å stifte en familie i Norge.

Les også: «Lag flere barn», sa Erna. «Hold my tåteflaske», tenkte trebarnsfaren og fulgte oppfordringen

Permisjon i Norge

Da hun var 19 år, bodde hun i Hong Kong i forbindelse med utdanningen sin. Før hun visste ordet av det, sto hun i en heis med mannen i sitt liv som viste seg å være en nordmann.

– Det var kjærlighet ved første blikk, sier hun fnisende.

– Vi holdt kontakten, og kjærligheten blomstret. Da jeg ble ferdig med bachelorgraden min, søkte jeg mastergrad i Norge. Resten er historie, legger hun til fnisende.

I 2014 flyttet Krysta til Bergen, og kort tid senere ble hun og hennes nåværende ektemann, forlovet. Nå er de foreldre til to gutter: En på to år og en på ni måneder.

EKTEMANN: Krysta møtte mannen sin da hun bodde i Hong Kong, nå er de bosatt i Bergen og har to barn sammen.
EKTEMANN: Krysta møtte mannen sin da hun bodde i Hong Kong, nå er de bosatt i Bergen og har to barn sammen. Foto: Privat

Hun er glad for all tiden hun fikk tilbringe med barna under barselpermisjonen sin. Hun vet at det ikke er gitt at hun hadde fått den samme muligheten i hjemlandet sitt.

– Jeg vet at det er mange som ikke får permisjon i USA, men nasjonalt, får de kun 12 uker ubetalt permisjon i USA. Det er noen stater som tilbyr bedre ordninger, men det er få. Det er mulig å få helseforsikring og betalt permisjon gjennom jobben, men da er det gitt at man har en jobb som tilbyr dette, forteller Krysta.

Hun ble ikke overrasket over permisjonsordningen i Norge, siden hun allerede hadde hørt at den var ganske bra, men hun ble likevel overrasket over hvor stor forskjell det er mellom USA og her i landet.

– Jeg hadde trolig fått en ok permisjonsordning gjennom min jobb dersom vi hadde fått barn i USA, men jeg hadde vært mye mer utslitt. De fleste er nødt til å jobbe lange dager for å få økonomien til å gå rundt.

Hun legger likevel ikke skjul på at ordningen i Norge er bra, men kan bli litt bedre.

– Jeg tror vi kunne hatt enda lenger permisjon i Norge, selv om den per nå er nesten ett år totalt. Jeg begynte å jobbe igjen 2. april, og selv om jeg tok hele felleskvoten, synes jeg det var for tidlig å gå fra minstemann. Det hadde vært fint om det var mer fleksibilitet, slik at vi kan fordele permisjonen litt mer fritt, sier hun.

– Men alt i alt, er permisjonsordningen bra, og det har vært fint å kunne koble av og nyte permisjonen med minstemann i om lag åtte måneder, legger hun til.

Les også (+): Han var drømmemannen. Da vi fikk barn, forandret han seg totalt

Barnehage i Norge

Til tross for at videoen om permisjonsordningen har fått enorm respons, har videoen hennes om barnehageordningen i Norge, fått enda mer respons: 3,8 millioner avspillinger og over 4000 kommentarer.

«Vi betalte 9800 kroner i måneden i Houston i USA i 2019.»

«Wow. Hvis dette hadde vært mulig her i USA, vill jeg hatt barn. Vi bestemte oss for å ikke få barn fordi vi ikke har råd.»

«Barnehage her i USA der jeg bor, koster mer enn husleien min.»

«Vi betaler over 10 000 kroner i måneden for barnehage.»

– I Norge har vi et godt barnehagesystem. I USA er det mange som velger å ikke gå tilbake på jobb fordi da er de nødt til å jobbe lange arbeidsdager, og betale masse penger for barnepass. De ser at det lønner seg å ikke jobbe. Mesteparten av barnehagene der er private og koster mye mer enn i Norge. Noen betaler flere tusen kroner i uken, sier Krysta.

NORGE: Krysta ble forelsket i Norge, og hun trives veldig i Bergen.
NORGE: Krysta ble forelsket i Norge, og hun trives veldig i Bergen. Foto: Privat

Krysta påpeker at Norge har en rimelig og god barnehageordning sammenlignet med USA.

Et barn i barnehage eller førskole i USA koster rundt 21,184 kroner i måneden, skriver wise.com.

Barnehagene i Norge skal være tilgjengelige for alle barn og uavhengig av foreldrenes økonomi. Barnehagetilskuddet finansieres av kommunenes frie inntekter (rammetilskuddet og skatteinntekter), skriver regjeringen.no.

Fra 1. janauar 2023 er maksprisen 3 000 kroner per måned. 1. august 2024 reduseres maksprisen til 2 000 kroner per måned. I de minst sentrale kommunene reduseres maksprisen til 1 500 kroner fra 1. august 2024.

I kommuner i regjeringens tiltakssone i Finnmark og Nord-Troms er barnehage gratis. Barnehage er billigere for familier med lav inntekt, skriver de videre.

Les også: Miriam (30) sender barnet sitt i barnehagen når hun har fri - med god samvittighet

Overveldet over responsen

Krysta er overveldet over all responsen hun har fått på videoene sine.

– Jeg tenkte det var interessant tema for mange, spesielt de jeg kjenner i USA - det er grunnen til at jeg la ut videoene. Men så mange avspillinger og kommentarer, forventet jeg ikke i det hele tatt, sier hun smilende.

Det som har overrasket henne mest, er norske eldre menn som har kommentert: «Åja, pengene mine går til dere fordi DU har valgt å få barn».

– Det er våre barn som skal betale pensjon, og det er verdiskaping til det norske samfunnet. Fødselstallene i Norge har aldri vært så lave som nå, og det er bekymringsfullt hvis vi vil ha et fungerende samfunn i fremtiden. Da bør vi ikke «kritisere» de som får barn og er i permisjon, men heller se verdien i det, sier Krysta.

BARNEHAGE: Krysta påpeker at vi har god barnehageordning i Norge, i hvert fall sammenlignet med USA.
BARNEHAGE: Krysta påpeker at vi har god barnehageordning i Norge, i hvert fall sammenlignet med USA. Foto: Privat

Samlet fruktbarhetstall (SFT) ble målt til 1,40 barn per kvinne i 2023. En marginal nedgang fra 1,41 året før.

En viktig årsak til nedgangen i fruktbarheten de siste årene er at stadig flere kvinner venter lenger med å få sitt første barn. I takt med at fruktbarheten har falt de siste årene, har gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende gått opp, skriver ssb.no.

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende gikk opp fra 30,2 år i 2022 til 30,3 år. For fedre var gjennomsnittsalderen 32,3 år, skriver de videre.

– Jeg synes det er helt fantastisk å ha barn og være mor. Jeg synes det er trist at folk har sluttet å få barn, eller at de kun får ett, sier Krysta.