Samsoving

«Tenk at mannen din kan finne seg i dette», fikk tobarnsmor Ingri høre

Da Ingri og mannen hennes ventet deres andre barn, kom de frem til en litt utradisjonell soveløsning.

SAMSOVING: Ingri og ektemannen Jan Kristian har funnet en soveløsning som fungerer optimalt for deres familie.
SAMSOVING: Ingri og ektemannen Jan Kristian har funnet en soveløsning som fungerer optimalt for deres familie. Foto: Privat
Først publisert

Ingri Moen (24) og mannen hennes, Jan Kristian (24), ble kjærester da de var 17 år gamle. To år senere flyttet de sammen i et hjem i Harstad.

Da Ingri ble gravid med førstefødte Edvard (2,5), handlet de inn sideseng som skulle plasseres ved siden av sengen deres - for sengen skulle de ha for seg selv, tenkte de.

– Vi sier merkelige ting før vi får barn. Når vi får barn, innser vi at tankene og følelsene vi hadde før, endrer seg, fniser Ingri.

Samsoving

I 2021 kunne paret ønske sønnen deres velkommen til verden. Da de kom hjem fra sykehuset, ble han vant til å sove i sengen til mammaen og pappaen sin.

– Jeg hadde et høytrisikosvangerskap og var derfor ganske engstelig. Jeg sjekket stadig om han hadde det bra, og følte det var tryggere å ha Edvard ved meg hele tiden. Da visste jeg at han hadde det fint, sier Ingri.

– Ammingen ble også lettere siden jeg kunne amme ham i sengen, framfor å hente han ut av sengen, sette oss ned og amme, og deretter plassere ham tilbake i sengen. Jeg opplever at jeg sparer mye tid når vi samsover, legger hun til.

Søvnen etter at sønnen deres ble født, føltes der og da som en mangelvare.

– Jeg følte jeg gikk rundt på lite søvn, men når jeg ser tilbake på det nå, var det greit. Da hadde vi kun ett barn å ta hånd om, sier Ingri.

Det var da de hadde to barn under to år de skjønte hva mangel på søvn virkelig er.

Les også: Seks timer søvn hver natt kan få alvorlige konsekvenser

Separate soverom

Kun ni måneder etter at sønnen deres ble født, ble Ingri gravid med minstejenta Sonja (1).

Den lille familien på tre sov sammen i sengen deres, men da det nærmet seg termin - og familien på tre skulle bli fire, skjønte de at de var nødt til å finne en annen løsning.

GRAVID: Her er Ingri gravid med minstejenta Sonja.
GRAVID: Her er Ingri gravid med minstejenta Sonja. Foto: Privat

Ingri er kronisk syk og har hatt ulcerøs kolitt (en betennelsestilstand som rammer tykk- og endetarmen), kronisk migrene og kronisk utmattelsessyndrom siden hun var 12 år gammel.

– Det preger meg veldig i hverdagen. Jeg er hjemmeværende, og Jan Kristian var nødt til å ta over mammapermisjon min siden jeg har vært utmattet og sliten. Søvn har vært kjempeviktig for å få det til å gå rundt med to små barn, sier hun ærlig.

De orket ikke å ta «den kampen» om å få sønnen over på eget rom, og kom frem til en litt utradisjonell løsning.

– Vi fant ut at Sonja og jeg skulle sove på eget rom siden jeg ammer, og mannen min og sønnen vår skulle sove på et annet soverom slik at de fikk uforstyrret søvn. En nyfødt baby bråker ofte litt på natten, forteller Ingri.

– Det føltes litt merkelig i starten. Vi tok det som en selvfølge at vi som ektepar alltid kom til å dele seng, legger hun til

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Målet deres var å kunne lade opp batteriene så mye som mulig slik at hverdagen gikk lettere. Med kun 18 måneder imellom barna, ble søvn svært verdifullt.

– Vi var veldig slitne i starten. Det var litt overveldende å ha to små barn som krevde mye oppmerksomhet, sier Ingri.

FAMILIEN: Ingri og Jan Kristian har funnet en soveløsning som fungerer fint for dem og familien deres.
FAMILIEN: Ingri og Jan Kristian har funnet en soveløsning som fungerer fint for dem og familien deres. Foto: Privat

Les også (+): Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

Ny løsning

Etter åtte måneder i separate soverom, kom familien frem til en ny løsning.

– Vi bestemte oss for å legge en madrass på soveromsgulvet der jeg og Sonja sover, slik kan alle kan sove på samme rom. Det er hyggelig å ha de nærme, sier hun.

På kvelden sover sønnen deres litt urolig, og ønsker gjerne å krype inn i sengen til mor eller far.

– Datteren vår legger seg ganske tidlig, så da pleier jeg å legge meg sammen med henne. Istedenfor at mannen min skal gå og ta sønnen vår hver gang han våkner, er det bedre at han kommer opp i min seng siden jeg som oftest ligger og sover der allerede, sier Ingri.

– Det ender ofte med at jeg sover med to barn i sengen, og mannen min sover alene på madrassen, fniser hun.

SEPARATE SENGER: Nå sover familien på samme soverom, men Edvard og Jan Kristian sover på 120 cm madrassen på gulvet, mens Sonja og Ingri deler en 180 cm seng.
SEPARATE SENGER: Nå sover familien på samme soverom, men Edvard og Jan Kristian sover på 120 cm madrassen på gulvet, mens Sonja og Ingri deler en 180 cm seng. Foto: Privat

Tilhenger av samsoving

Ingri ønsker å nyte tiden mens barna fremdeles er små, og er en stor tilhenger av trygg samsoving.

– Babyfasen er den korteste fasen, og plutselig blir de store. De skal ikke sove med oss for alltid håper jeg, ler hun.

– Hvis vi sover med barna våre i cirka fem år i løpet av livet vårt, så har jeg og mannen min masse tid til å sove sammen senere, legger hun til.

På Tiktok delte Ingri erfaringen deres om samsoving. Der kom det inn både positive og negative kommentarer.

– Noen mener at samsoving ikke er trygt, eller at det er farlig for barnet. Vi følger rådene til ammehjelpen og LUP. Vi har lest oss opp og sørger for at vi har trygg samsoving, sier Ingri.

Det har også kommet inn kommentarer om at hun og Jan Kristian sover på ulike rom og senger.

– Mange skrev at de også gjorde det, og at vi ikke er alene om det. Noen som skrev «Dette er teit», «Tenk at mannen din kan finne seg i dette her», «Ungene kommer til å være veldig klengete på deg resten av livet fordi du samsover med barna dine». Men de fleste kommentarene var positive, sier hun.

Ingri ønsker å normalisere småbarnslivet.

– Jeg vil vise realiteten av hvordan det kan være. Noen ganger må man sove på forskjellige rom eller forskjellige senger. Familier må finne en løsning som fungerer for dem, og dette ble vår løsning, sier hun.

Les også: Sjekk hvor mye søvn man trenger i ulik alder

Trygg samsoving

– Trygg samsoving handler om å legge til rette for at spedbarnet har det luftig og godt, og passe varmt. At barnet sover på ryggen og unngår overoppheting, er de viktigste faktorene for trygg samsoving. Det er først og fremst råd opptil barnet er ett år.

SAMSOVING: Trine Giving Kalstad, Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) mener det er viktig at foreldre leser seg opp om trygg samsoving før de samsover.
SAMSOVING: Trine Giving Kalstad, Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) mener det er viktig at foreldre leser seg opp om trygg samsoving før de samsover. Foto: Privat

Dette sier Trine Giving Kalstad, Fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) til Klikk.no.

Hun forteller at det er større risiko å samsove enn at barnet ligger i egen seng.

– Hovedfunnene i all krybbedød-forskning viser at det aller tryggeste for barnet er å sove i egen seng på foreldrenes soverom. Forskning viser også at hvis du gjør samsoving på en trygg og forsvarlig måte, er det minimal risiko, sier Kalstad.

Generelle råd for trygg samsoving

  • foreldrene røyker eller snuser ikke, og mor ikke har røyket i svangerskapet
  • foreldrene er ikke påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter
  • foreldresengen er bred nok slik at barnet får god plass, ikke kan dette ut eller falle ned i en sprekk
  • barnet har egen liten og lett barnedyne
  • madrassen er fast
  • foreldrene og barnet er friske
  • det er luftig og passe varmt der barnet sover
  • barnet alltid legges til å sove på ryggen

Kilde: Landsforeningen uventet barnedød

Krybbedød

De største faktorene som spiller inn på årsaken til krybbedød er blant annet at det blir for varmt.

– Hvis mor og barn deler dyne kan det bli for varmt eller for tett. Hvis barnet blir liggende på siden og ruller over på magen fordi madrassen er veldig myk, kan det øke risikoen for krybbedød fordi barnet da ikke få nok frisk luft, sier Kalstad og fortsetter:

– Hvis mor eller far eller den som sover nærmest, røyker, så gir det også en økt risiko. Røykende foreldre bør ikke samsove, legger hun til.

Det er også anbefalt at barnet sover ved siden av mor, og ikke mellom foreldrene.

– Hvorfor velger foreldre å samsove?

– Valget om å samsove er ofte knyttet til at barnet roer seg lettere, man opplever å ha bedre kontroll over barnet og at det kan være lettere å amme på nettene. Vi vet imidlertid ikke om folk samsover fordi de ammer, eller om de ammer mer fordi de samsover, svarer Kalstad.

Hun forteller at det er liten risiko for å oppleve krybbedød, men at mange likevel bærer på en stor frykt.

– Det viktigste foreldre kan gjøre er å søke råd om hvordan man gjør samsoving tryggest mulig. Det er i seg selv en forebyggende faktor. Vi opplyser også på våre nettsider om trygg samsoving, og har animasjonsvideoer i forskjellige språk som illustrerer dette, avslutter Kalstad.