SISSELS NYE LIV:

Etter skilsmissen fikk Sissel inspirasjon til å våge mer. Da tok hun et uvanlig grep

Sissel tok sats i voksen alder og realiserer drømmene sine sammen med døtrene.

<b>EVENTYRLYSTNE:</b> I juni 2023 tok Sissel Naustdal med seg døtrene f.v. Iris, Leona og Mira for å oppleve verden. Det ga dem opplevelser og lærdom for livet – og ikke minst et sterkere samhold.
EVENTYRLYSTNE: I juni 2023 tok Sissel Naustdal med seg døtrene f.v. Iris, Leona og Mira for å oppleve verden. Det ga dem opplevelser og lærdom for livet – og ikke minst et sterkere samhold. Foto: Anne Elisabeth Næss
Først publisert Sist oppdatert

Båndet vårt har helt klart blitt mye sterkere etter reisen vår sammen, sier Sissel Naustdal (50).

I fjor sommer tok hun med seg døtrene Leona (12), Mira (17) og Iris (19) for å oppleve verden.

For å få råd til det, og for å være fri til å komme tilbake når de ville og bo hvor de ville, solgte hun alt hun eide.

Det er ikke første gangen 50-åringen har tatt et utradisjonelt valg. Da hun og mannen ble skilt, fikk hun inspirasjon til å gjøre noe nytt – og flyttet da inn i en båt på 43 fot.

– Jeg har alltid vært eventyrlysten og har hatt lyst til å oppleve forskjellige levemåter. Jeg jobber mye med bevisstgjøring av hva man vil ha ut av livet og karrieren og bruker blant annet mentale teknikker som visualisering. Det var viktig for meg å kjenne på hva jeg ville prioritere i hverdagen min, både på kort og lang sikt.

<b>REISEGLAD GJENG:</b> Familien på fire besøkte mange land på turen sin, blant annet var de på Bali, i Japan, Costa Rica, Nepal, India, Peru, Dubai, New Zealand, Brasil, Argentina og Bhutan. Her fra Bali.
REISEGLAD GJENG: Familien på fire besøkte mange land på turen sin, blant annet var de på Bali, i Japan, Costa Rica, Nepal, India, Peru, Dubai, New Zealand, Brasil, Argentina og Bhutan. Her fra Bali. Foto: Privat

Reise verden rundt

De tre døtrene var involverte i beslutningen og innstilt på at ting ville bli annerledes når de kom hjem.

– Folk rundt meg tenkte sikkert at vi er privilegerte som kunne gjøre noe sånt som å reise verden rundt, og det var nok litt jantelov ute og gikk. Men de fleste var positive og syntes vi tok et modig valg, forteller Sissel.

Det høres kanskje lukrativt ut, men hun understreker at det handler om beinhard prioritering.

– Vi forlot komfortsonen og visste vi ville sitte igjen med mindre penger etter turen. Men det er prisen å betale for å forlate hamsterhjulet, og vi bytter det jo ut med livskvalitet. Det er et valg vi tok, sier hun.

For mange stopper slike reisedrømmer med tanken.

– Slik var det jo først for meg også, men så følte jeg at jeg bare måtte kline til. Vi er alle friske, og det lot seg gjøre med tanke på jentenes skolegang.

<b>LIVSVISDOM:</b> Sissel og døtrene kom tett på de ulike lokalsamfunnene, og så både rikdom og fattigdom på turen.
LIVSVISDOM: Sissel og døtrene kom tett på de ulike lokalsamfunnene, og så både rikdom og fattigdom på turen. Foto: Anne Elisabeth Næss

Les også: Pernilla hadde passert 45 år da hun fikk tidenes overraskelse

Besøkte Blue zones

Sissel er daglig leder i «MadeToGrow», et firma hun startet for syv år siden hvor formålet er å styrke motivasjon, mestringsferdigheter, helse og robusthet til å takle muligheter og utfordringer i livet. Både i arbeidslivet og ellers.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– I en tid med mye stress og en økning av psykiske lidelser, ønsker jeg å utforske hva som kan skape god kvalitet i livet og karrieren, og hva som hindrer oss. Derfor var ikke reisen vår en vanlig ferietur. Jeg ønsket at barna skulle få innblikk i andre kulturer, nettopp for å skape læring og aksept, sier Sissel.

Familien kom tett på lokalsamfunnene og så både rikdom og fattigdom på turen. Hvordan livet er på godt og vondt.

De besøkte blant annet et par av verdens «blue zones», områder der det er flest mennesker som blir over hundre år, grunnet en sunn livsstil. Okinawa i Japan og Nicoya i Costa Rica var blant familiens reisemål i tillegg til land som Nepal, India, Indonesia, New Zealand, Brasil, Argentina og Bhutan.

<b>FAMILIEPROSJEKT:</b> Døtrene, spesielt de to eldste, har bidratt til det store reiseprosjektet og mammas firma MadeToGrow. De jobber med sosiale medier og innholdsproduksjon, og brenner for å bidra til at mange flere kan få utvikle seg og til en bedre verden.
FAMILIEPROSJEKT: Døtrene, spesielt de to eldste, har bidratt til det store reiseprosjektet og mammas firma MadeToGrow. De jobber med sosiale medier og innholdsproduksjon, og brenner for å bidra til at mange flere kan få utvikle seg og til en bedre verden. Foto: Privat

Vanskelig å se fattigdom

Før reisen var det tøft for yngstejenta Leona (12) som gikk fra å ville reise til å ikke ville det allikevel.

Hun gruet seg veldig for å reise fra det kjente i Norge, fra pappaen, vennene og hunden Chanel.

Men det gikk bedre når de først kom av gårde, selv om det også var tøffe tak underveis. Leona hadde hjemmeskole på turen.

– Det var mange flotte steder og spennende land, og vi gjorde mye fint sammen som familie. Det mest uvante var å alltid måtte snakke engelsk, og at klimaet var annerledes. Det var også vanskelig å se alle de fattige som ikke hadde det så bra, for det ser vi ikke så mye av i Norge, sier Leona.

<b>ROBUSTHET:</b> På Okinawa i Japan deltok Sissel og døtrene på et to timers karatekurs med en anerkjent instruktør. De fikk lære både posisjoner, spark og slag.
ROBUSTHET: På Okinawa i Japan deltok Sissel og døtrene på et to timers karatekurs med en anerkjent instruktør. De fikk lære både posisjoner, spark og slag. Foto: Privat

De fire bodde trangt og uten sitt vante miljø med venner, skole og trening. Det ble til tider utfordrende.

– Når man reiser steder man ikke klarer å trives så godt, fremstiller man hjemme som perfekt. Jeg savnet friheten til å gå ut når jeg ville, hvor jeg ville og til å gjøre hva jeg ville. Jeg savnet maten som alltid er trygg og «uten risiko» for å bli matforgiftet og syk, og fredagstacoen selvfølgelig. Lukten av sommer og frisk luft og stille gater i nabolagene om kvelden savnet jeg også, sier Mira (17).

Når det er sagt, hadde hun mange flotte opplevelser på turen.

– Det mest overraskende var kanskje hvor mange nye venner jeg fikk fra flere verdensdeler. Enten det var lokale på Bali, argentinske studenter på ferie i Costa Rica, turguider man blir godt kjent med eller taxisjåføren fra flyplassen. Hvor enn du er i verden, vil du bli kjent med mennesker, sier Sissels mellomste datter glad.

Møtte kjæresten

Eldstedatter Iris (19) slapp å bekymre seg for skole siden dette var hennes friår, og hun fant også en ordning der hun kunne treffe kjæresten et par ganger underveis. Ulike sosiale normer, stil, trafikkregler og skikker var det som overrasket henne mest:

<b>HYGGELIG GJENSYN:</b> Døtrene savnet hunden Chanel veldig da de var på reise. 
HYGGELIG GJENSYN: Døtrene savnet hunden Chanel veldig da de var på reise.  Foto: Anne Elisabeth Næss

– Fra den høflige kulturen i Japan, der det anses som frekt å gi tips, til det kaotiske India, der mødre og barn kommer tiggende til deg for mat og penger uansett hvor du går. Det var veldig lærerikt og andre ganger veldig vondt å se forskjellene så tydelig.

At det ble krevende for barna til tider, gjorde også at det ble tøft for Sissel som skulle håndtere så mye på en gang.

Hun holdt i det praktiske med reisen, hun skulle jobbe, filme, dele i sosiale medier – og ikke minst være mamma. Dette gjorde at det ble mye følelser som de måtte håndtere sammen.

– Jentene tok jo ut frustrasjonen sin på meg, og det var til tider tøft å stå i. Men jeg prøvde å se på det som en kilde til utvikling. Det ble mange samtaler og «familieråd» for å snakke ut, lytte og forstå hverandre og finne løsninger. Vi støtte også på en del «eksterne» utfordringer underveis som skulle håndteres, forteller mamma Sissel.

<b>VISDOM:</b> Sissel Naustdal håper at barna har fått mange viktige perspektiver på mennesker, verden og livet etter reisen deres. På et geishahus i Kyoto i Japan fant i alle fall hun roen. 
VISDOM: Sissel Naustdal håper at barna har fått mange viktige perspektiver på mennesker, verden og livet etter reisen deres. På et geishahus i Kyoto i Japan fant i alle fall hun roen.  Foto: Privat

Les også (+): Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Lære å stå i tøffe tak

Sissels livsvisdom og budskap er at om man lærer seg å stå i det som er tøft, kan det komme mye bra ut på den andre siden.

Hun har vært mamma i snart 20 år og har skjønt hvordan barns selvfølelse kan skades gjennom måten foreldrene er på, med tanke på stress, selvrealisering og jobb.

– Vi har selv gjennomgått flere vanskelige perioder, men vi er åpne og har stor takhøyde for å gi hverandre ærlige tilbakemeldinger, med intensjon om at vi skal vokse og utvikle oss.

I løpet av turen har de fått kjenne på og snakket om mange ting, ikke minst har de fått jobbet seg gjennom «gamle» ting som gjerne oppstår og utvikler seg gjennom flere år i en familie.

– Vi har vært igjennom en del som familie, spesielt de siste syv årene med skilsmisse og alvorlig sykdom. Det har vært krevende, men også gitt rom for utvikling og mer robusthet. Jeg er heldig som har et veldig nært og åpent forhold med alle tre jentene mine. Jeg tror jeg er en av de første de går til når noe er vanskelig eller når de opplever noe bra, sier Sissel rørt.