Barn alene hjemme om natten

Er det forsvarlig å la en 9-åring være alene hjemme om natten?

Les hva familieterapeuten mener.

Pluss ikon
<b>ALENE HJEMME:</b> Er det trygt å la søsken på 9 og 14 år være alene hjemme om natten uten barnevakt? spør alenemor.
ALENE HJEMME: Er det trygt å la søsken på 9 og 14 år være alene hjemme om natten uten barnevakt? spør alenemor. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er alenemor til to jenter på 9 og 14 år. Faren bor i en annen by, og mine foreldre er gamle og syke. Derfor har jeg ikke så mye hjelp til barnepass. Men vi klarer oss fint!

Jentene har vært alene hjemme noen timer både på dag- og kveldstid før, og det har ikke vært noe problem.

Utfordringen min nå er at stillingen min har blitt endret, slik at jeg nå må jobbe nattevakt én natt i måneden. Hvor gamle er det vanlig at barna er før de kan være hjemme alene en natt?

Barn er selvsagt forskjellige der, men mine barn er ikke mørkeredde, og de er rimelig trygge og pliktoppfyllende. Vil det være forsvarlig å la de sove hjemme alene hvis jeg har en avtale med naboen i samme oppgang om at hun stikker innom og passer på at de kommer seg trygt i seng, og at barna kan ringe på hos henne om det skulle være noe i løpet av natten?

Hva pleier andre alenemødre å gjøre i liknende situasjoner?

Hilsen alenemor

Svar:

Hei, alenemor.

Det er ikke noe fasitsvar på når barn kan være alene hjemme en natt. Det er viktig å ta hensyn til barnas modenhet og trygghet når man vurderer om de kan være hjemme alene om natten.

Du skriver at barna dine er rimelig trygge og pliktoppfyllende, og ikke mørkeredde. De har også vært alene hjemme tidligere, både på dag- og kveldstid.

<b>FAMILIETERAPEUT:</b> Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Det kan være lurt å snakke med barna, og lage en kriseplan. Du skriver også at du har en avtale med en nabo, og at hun passer på at de kommer seg trygt i seng på kvelden. Barna kan også ringe på hos henne hvis det skulle være noe i løpet av natten.

Hva hvis noe skjer?

Jeg vil anbefale deg at du tar en brannøvelse sammen med dem, og snakker med dem om ulike situasjoner som kan oppstå og hva de skal gjøre.

Det å sørge for at barna kan nødnummer, og vet hva de skal gjøre dersom det oppstår en nødsituasjon, er betryggende.

Ta en test-natt

Hva med å prøve en natt?

Da kan dere snakke sammen i etterkant og finne ut om det opplevdes greit for både deg og for barna. Hvis både du og barna syns det gikk greit, så er det fint. Hvis du og/eller barna ikke syns det fungerte greit, så kan dere finne ut hva som ikke opplevdes greit, og finne løsninger på det.

Det viktigste av alt er at du følger magefølelsen din. Du kjenner dine barn!

Dersom du er trygg på at de klarer å være hjemme en natt, så er det ingen grunn til at det ikke kan være en god løsning.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2024, og sist oppdatert 11/10 2024.

Les også