Cecilie Ramona Kåss Furuseth: Pseudotvillinger
Da sønnen var sju måneder gammel, oppdaget Cecilie at hun var gravid igjen
Kun syv måneder etter fødselen fikk Cecilie Ramona Kåss Furuseth den overraskende beskjeden: – Den første sommeren tenkte vi: «Var dette så lurt egentlig?»
Å bli forelder er for mange som å ligge på en seng av kjærlighet. Med denne gleden følger det også med enorme bekymringer, og ikke minst - kaotiske øyeblikk skapt av små løpende tornadoer.
– Hvis du ikke er glad i høyt lydnivå og rot, bør du ikke få to tette barn. Eller kanskje ikke barn i det hele tatt, ler tobarnsmoren Cecilie Ramona Kåss Furuseth (39) til Klikk.no.
Hun har kjent på de harmoniske øyeblikkene som mor, men også de litt mindre sjarmerende og utfordrende sidene ved morsrollen. Det er spesielt én ting som overrasket henne.
– Det er mye jeg ikke visste fra før som jeg trodde jeg visste. Det er en evig informasjonsjakt om ting jeg aldri har tenkt på tidligere. Hvis du allerede er litt bekymret og overbeskyttende, da er du hvert fall det når du får barn, sier hun.
Etter hun ble mamma, har hun utviklet et mye sterkere og lojalt bånd til ett spesielt verktøy. Nemlig Google. Hun legger ikke skjul på at søkefeltet virkelig har fått kjørt seg.
– Jeg har googla mye babybæsj. Både farger og konsistens. Jeg har sett på mange skjemaer om bæsj og blitt kjempeforvirra.
– Jeg har også ringt fattern i overkant mange ganger. Han jobbet som fastlege i 40 år, så han har fått kjørt seg.
– Jeg skjønte etterhvert at jeg ikke kunne ringe til fattern for hver minste ting, og fikk et behov for å samle alle tingene jeg har lurt på. Det ble til podkasten «Unntakstilstand», som er en slags grunnpakke for nybakte foreldre, sier hun.
Pseudotvillinger: To tette
Hun og forloveden Anthony Harrison (36) er nemlig foreldre til sønnen Finley (2) og datteren Maeve (1). Det skiller kun 16 måneder mellom dem, som betyr at de er pseudotvillinger. Pseudotvillinger har en aldersforskjell på 1-1,5 år.
– Da eldste var syv måneder, fant vi ut at jeg var gravid igjen. Vi hadde nettopp flyttet ut fra midt i byen til et rekkehus. Vi tenkte: Dette var fortere enn planlagt, men vi ønsker flere barn, så da kjører vi på.
Hun legger ikke skjul på at det å gå gravid, ikke var noe hun likte så godt. Hun så derfor fordelen av å være fort ferdig med svangerskapene, til tross for at det var tungt å gå gravid to ganger så tett etter hverandre.
April 2022 kunne hun og samboeren ønske andremann velkommen etter en styrtfødsel som kun tok 25 minutter. Den gikk så fort at samboeren ikke rakk frem til sykehuset før datteren Maeve var halvveis ute.
– Det opplevdes veldig dramatisk. Skulle ønske det tok litt lenger tid slik at man fikk prosessert det litt.
– Jeg trodde også at jeg hadde husket hvor vondt det er å føde, men det hadde jeg visst glemt. Herlighet, det gjør vondt.
Les også: Pseudotvillinger: – Lillesøster blir storesøster til storebror
Nye utfordringer med pseudotvillinger
Da hun fikk andremann, var hun mer avslappet siden hun følte seg mer forberedt, men det bar likevel på andre utfordringer.
– Den første sommeren tenkte vi: «Var dette så lurt egentlig?». Det var til tider veldig utfordrende og kaotisk, sier hun.
– Det må være takhøyde for å si at det er slitsomt med barn iblant. Man må kunne anerkjenne at «Dette er vanskelig akkurat nå», uten å få dårlig samvittighet. Jeg tenker at det alltid er lurt å lufte følelser, det betyr ikke at man ikke er takknemlig eller glad i barna sine.
I starten ble Cecilie og Anthony svært overvelda av å være tobarnsforeldre til to så tette.
– Det var ganske intenst i starten siden det var så forskjellige behov som skulle fylles. Eldstemann gikk fra å trone på toppen alene, til å måtte dele mamma og pappa med en baby som for ham da var ganske kjedelig. Det er klart det vekker sterke følelser.
– Det ble også mye bæring og løfting, så kroppen får virkelig kjørt seg gjennom to svangerskap og tiden etter. Det positive med det er at jeg har fått skikkelig bra biceps, ler hun.
Dårlig samvittighet
Som tobarnsmor til to tette kan Cecilie kjenne på dårlige samvittigheten av å ikke strekke til. Det er en følelse hun har kjent på i lang tid. Når hun er usikker og trenger noen betryggende ord, ringer hun ofte pappaen sin.
«Hva gjorde du da du hadde tre små barn hjemme, og en av oss gråt, men du ikke kunne hjelpe med en gang?», spurte hun ham.
Svaret som kom, betrygget henne:
– «Sånn er det bare. Det går bra å ikke møte de på alle følelser HELE tiden. Sånn er livet.» svarte han. Jeg får fremdeles dårlig samvittighet iblant, men jeg har lært at det er greit, og at det er umulig å fylle begges behov 100 prosent hele tiden.
Les også (+): Er det greit å si nei til sønnen min når han spør om å leke? Noen ganger ønsker jeg tid for meg selv
Harmoniske øyeblikk
Nå som eldste er to år og yngste ett år, kjenner Cecilie at de blir mer av de harmoniske øyeblikkene.
– Nå forstår begge mer, og eldste synes det er moro å kunne hjelpe til litt. Han kaster gjerne bleien hennes i søpla og hjelper til med det han ønsker og kan. Nå leker de til og med sammen, og det er så innmari fint å se.
– Fordelen av at de er så tette, er at de forhåpentligvis får et tett bånd gjennom oppveksten. Men det kan nok være en fordel å vente også - til den eldste er litt mer selvstendig og forstår litt mer.
Cecilie minnes èn spesiell hendelse der hun fikk kjenne på hvor stressende det er å ha to tette.
– Det kanskje dummeste og smarteste jeg har gjort, var å reise tur retur Australia med to stykker under to år. Fyflate for et kaos, og alle de sure blikkene vi fikk fra folk da skjønte at vi skulle på samme fly.
– Det positive er at vi fikk verdens beste ferie med besteforeldrene, og den helt sjuke mestringsfølelsen av å få det til. Nå føles det som vi kan klare alt!
– Og så hjalp det med hun amerikanske dama på samme fly som hvisket «You’re doing great, sweetie», mens jeg vandret opp og ned midtgangen med baby i bæresele. Ikke vær redd for å gjøre ting selv om det virker pes, det er verdt det, sier hun.
Av erfaring råder hun å dele seg opp dersom man er to foreldre og har to tette.
– Mitt beste tips til folk som venter to tette er å sette av tid til mor og eldstemann alene noen ganger. Det er lurt å dele seg opp og få litt kvalitetstid med hver sitt barn. Nå som eldste er 2,5 år og yngste er 1 år, ser vi at interessene er litt ulike, og da er det greit å fylle hver av deres interessebehov separat av og til.
Hun påpeker også at det var vært mangel på egentid, og tid til å bli kjent med den nye versjonen av seg selv.
– Man får en identitetskrise, der det tar litt tid før man finner ut hvem man er nå, og hvor den gamle jeg har blitt av. Man blir en ny, men forhåpentligvis en bedre versjon av seg selv. Jeg har lært så mye om meg selv og de rundt meg, og ville ikke vært det foruten.
– Men jeg føler jeg ikke har landet den identiteten enda. Det er en lang reise, sier hun.
Trodde frieriet var tull
Når Cecilie og Anthony ventet barn nummer to, var de også forberedt på at parforholdet kom til å bli litt nedprioritert.
– Jeg opplever at god kommunikasjon er viktig og en stor fordel. Vi hadde snakket om at de to neste årene kom til å være ganske «koko» mest sannsynlig, der vi kom til å være slitne. Jeg tenker på det litt som en unntakstilstand. Mitt beste tips er å være flinke til å kommunisere og gi hverandre litt rom iblant.
– Jeg vet at vi kommer til å savne disse kaotiske øyeblikkene en dag også, så vi prøver å sette pris på disse øyeblikkene.
Selv om paret var forberedt på mindre tid til hverandre, fant de likevel tid til å ta det neste steget i forholdet deres. I sommer kunne de dele gladnyheten om at de er forlovet.
Frieriet fant sted på en kjært plass for familien, nemlig familiehytta deres i Bamble.
– Jeg var på hytta da pappa sendte meg en SMS der han spurte om jeg kunne gå ned og tømme båten for vann.
Cecilie stusset på dette siden det ikke hadde regnet. Hun gikk likevel ned på brygga med samboeren sin for å fikse dette. Like etterpå sto forloveden ned på et kne.
– Det var veldig koselig og rørende. Det var helt uforventet, så jeg ble virkelig tatt på senga. Jeg trodde først det var tull, ler hun.
Les også (+): Cecilie Kåss furuseth: – Da jeg så at han hadde sett storyen og fortsatt ville møte meg, tenkte jeg bare: «Ok, da er vi good!»
Bryllupsplanlegging
Bryllupet skal være i august 2024 i Oslo, og Cecilie kjenner på stresset ved å ha både to små barn, jobb og bryllupsplanlegging på lista.
– Bryllupsplanleggingen er så langt nede på lista. Det kommer bølger av stress, men det viktigste er at folk dukker opp og har det gøy, så blir det nok kjempebra.
Noe av det som står på lista er brudekjoleprøving. Men etter to tette graviditeter, kjenner Cecilie på litt komplekser rundt egen kropp.
– Jeg vil gjerne være litt fornøyd med egen kropp før jeg kjøper kjole. Jeg burde egentlig begynne å trene, ler hun.
– Men samtidig er jeg såklart fornøyd med jobben kroppen min har gjort med å føde to barn, det er jo helt rått!
Midt opp i bryllupsplanleggingen og småbarnslivet, gir likevel ikke Cecilie helt slipp på sin nye bestevenn, google, som hjelper henne med andre problemstillinger i hverdagen. For mammarollen er alltid nummer én på lista.
– Jeg googler ting hele tiden. Senest googla jeg «sunne kjeks», siden barna mine elsker kjeks. Det går mye i «beste vinterdress», «julekalender for en 2,5-åring» og «helling på bilstol».
– Selv om jeg er glad i å google ting, skal man være forsiktig med hvor man går inn for å finne informasjon. Anbefaler sikre kilder og fagfolk, sier hun.
– Vær mindre på internett hvis du ikke ønsker å havne i en usikker spiral. Spør heller noen du tror kan hjelpe, sier hun.