Når bør du få barn?
Brannfakkel fra erfaren jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor
Jordmor svarer: Dette påvirker hvor bra du takler å bli mamma.
Når er den perfekte alderen for å få barn, er et spørsmål det er mange meninger om.
Et fasit-svar på dette er selvsagt umulig å gi, og flere faktorer spiller inn.
Det handler mer om kvinnens personlighet og hvor hun er i livet enn om hvor gammel hun er, sier jordmor Tove Nordahl ved Kvinnedoktor og jordmora i Tønsberg.
– Med fare for å kaste ut en brannfakkel, vil jeg si at yngre kvinner uten spesielt høy utdannelse ofte er den gruppen som takler det å bli mor best, sier Nordahl , og utdyper:
– Hun er trolig ikke fastlåst i et innarbeidet mønster, og gjør lettere de endringene i livet som det å bli mor krever, uten å tenke så mye over det. 40-åringer har kanskje vært i samme forhold i 20 år, og paret har blitt vant til å gjøre det som passer dem.
Selv om paret har prøvd å få barn i flere år og barnet er inderlig ønsket, kan det være vanskelig å takle plutselig å være en liten familie, mener jordmoren.
– Har førstegangsmammaen i tillegg lest mye om hvordan den perfekte babymoren skal være, kan hun lett føle at hun kommer til kort. En 40-åring har vanligvis også behov for mer rytme enn en yngre kvinne, og nattevåk kan oppleves ekstra slitsomt.
Les også (+): Jeg lokket en mann til å bli min elsker og ødela en liten familie. Én dag stod jeg ansikt til ansikt med ekskona
Oftere redde
Nordahl sier at det er naturlig at jo eldre den gravide er, desto reddere er hun for at barnet skal ha en kromosomfeil. Tidlig ultralyd vil kunne avdekke slike avvik.
Sannsynligheten for kromosomfeil øker med mors alder.
Fra 38-årsalderen øker risikoen dramatisk år for år. Er mor 45 år, er sjansen 1:25. Dette tenker de aller fleste kvinner på, hvis de kan velge når de vil bli gravide.
Det blir vanskeligere med årene
– Kvinner er født med et visst antall egg, og støter ut ulik mengde egg under eggløsningen hver måned, inntil det ikke finnes flere egg. Dette gjør at kvinner kan bli gravide fra tenårene og frem til de er 40 år eller eldre, forklarer Nordahl, og sier at det er i 20-årene de fleste kvinner har lettest for å bli gravide.
Fra 35-årsalderen kan det være vanskeligere, og fra 38 år er det en markant fallende fertilitet.
Jordmoren opplever at mange venter på det perfekte tidspunkt å bli gravid på, men tviler på at det tidspunktet finnes.
Hvis førstegangsmoren skal ha alt på plass med studier, jobb og egen bolig, venter kvinnen kanskje så lenge at hun ikke blir gravid på naturlig måte, og velger å gjennomgå assistert befruktning, som er en belastning i seg selv.
Den samme kvinnen kunne trolig ha blitt gravid ved naturmetoden hvis hun hadde prøvd ti år tidligere.
Les også (+): Jeg kaster bort livet på tunge tanker og tviler på meg selv. Hva skal jeg gjøre?
Mindre sjanse for søsken
Får hun barn sent i livet, minsker også sjansen til å kunne gi barnet søsken, hvis hun ønsker seg flere barn.
– Biologien vår taler for at vi mennesker skal være unge når vi får vårt første barn. Når det gjelder psyken vår, er de fleste mer modne når de er 40 enn når de er 20. Men dette kan også variere, sier Nordahl.
– Jeg har sett unge narkomane, som har bråsnudd på livet sitt da de ble gravide, og blitt strålende mødre. Jeg kan altså ikke komme med bombastiske meninger om når det er best for en kvinne å få sitt første barn.
– Men husk at babyer også blir ungdommer som skal følges opp, og noen barn kan synes det er flaut hvis foreldrene er påfallende mye eldre enn vennenes foreldre.
Tøff start
Nordahl forteller at når hun tar inn barselkvinner med babyer på en sjekk to uker etter fødselen, er det overveldende mange kvinner som ikke har det bra, uansett alder.
Selv om de nybakte mødrene er glad i babyene sine, er mange skuffet over ikke å oppleve den altoverskyggende morslykken i denne fasen.
Det er mer slitsomt enn de trodde, og hormoner kan gi reaksjoner de ikke er forberedt på.
Helt vanlige ting som å gå på do eller ta en dusj alene, er ikke lenger en selvfølge. Og kanskje går heller ikke ammingen like greit som forventet.
– For de aller fleste går det seg til etter hvert, og det er ingen aldersgrupper som utpeker seg spesielt når det gjelder barseldepresjon. Der har egen sårbarhet og forventninger størst betydning, sier hun, og gir følgende råd til gravide og barselkvinner, uansett alder:
– Stol på din egen kropp og intuisjon. Plukk ut noen du stoler på, og følg deres råd. Hvis du skal lese alt om svangerskap, fødsler og babyer, kan du bli mer forvirret enn opplyst. Senk forventningene og tillat deg selv å være en kvinne i barsel, uten å sammenligne deg med andre.
Hun har forståelse for at det er vanskelig å la være sammenligne seg med andre. Det finnes en skog av sprikende råd fra ufaglærte, og det er ikke lett for en førstegangsmor å navigere i denne jungelen.
– At det finnes så mange mammabloggere som mener noe om det meste, har blitt et mareritt som gir oss mye ekstraarbeid som å berolige og avdramatisere, sier jordmoren.
– Det virker som om gravide og barselkvinner har fjernet seg mer og mer fra det naturlige, som er å lytte til kroppen og følge sin egen intuisjon. Nå er det en mengde forventninger som skal innfris.
– Det handler om alt fra nyfødtfotografering til trening og barselgrupper, som helst skal skje så fort som mulig etter fødselen. Det er en utvikling og trend vi jordmødre ikke ser på med glede, avslutter hun.