RS-virus
Enja (3) ble rammet av det hissige viruset to ganger: – Jeg var livredd
For den lille jenta startet symptomene med hoste og høy feber. Da hun tydelig slet med pusten, bar det rett av gårde til legevakten.
– Symptomene startet smått den første helgen i desember. På mandagen begynte hun å hoste endel mer, og dagen etter ble hun brått veldig dårlig med 40 i feber.
– Hosten begynte å bli så ekstrem at hun våknet flere ganger på kvelden, og gråt på grunn av smerter i ryggen. Etterhvert slet hun med pusten, og det virket ikke som om hun fikk nok oksygen mens hun sov.
Dette forteller mammaen Stine Marie Løvgren (31). Sammen med datteren Enja (3,5) bor hun i Stavanger.
Den tirsdagen valgte mammaen noen timer etter leggetid å ta henne med til legevakten på grunn av hosten og pusteproblemene. Der ble det lyttet på lungene til den lille jenta, og tatt en CRP som kun lå på 17.
Beskjeden Stine Marie fikk, var at det mest sannsynlig dreide seg om influensa eller covid, siden det var så mange virusinfeksjoner som herjet.
– Vi fikk en resept på cosylan hostesaft, og ble sendt hjem. Jeg følte meg ikke trygg på å gi henne sterk hostesaft, siden hun måtte få opp slimet hun hadde i luftveiene. Om det var influensa, så ville det snart gå over, tenkte jeg, sier mammaen.
Høy feber og ingen matlyst
Dagene som fulgte beskriver hun som ekstremt tøffe. Enja hadde ingen matlyst, feberen var høy, hun slet med pusten og hostet konstant.
Hjemmetestene slo ut negativt for covid, og de neste fem døgnene ble tilbrakt i sengen, hvor Stine Marie våket over henne gjennom hele natten, i redsel for at hun skulle slutte å puste helt.
– Jeg telte pustefrekvensen regelmessig, bygget henne opp med puter og bare håpet på at det snart skulle snu. Enja begynte å spy opp slim flere ganger, og kroppen hennes jobbet nå så hardt for å få i seg oksygen at hun ikke orket noe som helst, forteller mammaen.
Da det også begynte å renne tykt slim ut av ørene hennes, forsto Stine Marie for alvor at det umulig kunne være influensa, men heller RS-viruset som datteren hadde hatt også året før.
Umiddelbart ble legevakten igjen kontaktet, og de ventet lenge før det omsider var blitt deres tur.
– Legen lyttet på lungene, tok CRP og tittet i ørene. Nå var CRP på 221, og vi ble med en gang innlagt på barneavdelingen. Der ble det tatt videre blodprøver og neseprøve for å teste for virus og bakterier, forteller Stine Marie og fortsetter:
– Vi fikk bekreftet at det var RS, og Enja ble satt på antibiotika. I noen tilfeller kan barn utvikle ørebetennelse som følge av viruset, og i Enja sitt tilfelle var betennelsen ekstremt aggressiv.
– Enja var utrolig redd, men så modig. Hun var veldig blek og medtatt, og ville bare ligge i armene mine. Jeg var livredd for å miste det kjæreste jeg har, legger hun til åpenhjertig.
Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid
Åpen retur
Mammaen fullroser leger og sykepleiere, og forteller at de ble møtt med en enorm omsorg og varme.
Etter knapt å ha sovet på flere dager, var kroppen så full av adrenalin, at hun endelig knakk sammen da datteren hadde sovnet i sykehussengen.
– Det var en enorm lettelse å komme til sykehuset, få den hjelpen Enja trengte, og ikke være hjemme med usikkerheten om hun ville klare seg gjennom natten. Det ble en lang natt, og de var innom for å observere hele tiden, sier Stine Marie.
– Hun slapp oksygenbehandling, og responderte bra på antibiotikabehandlingen hun fikk. Vi ble værende på isolat i et døgn, og sendt hjem med øredråper, en fem dagers antibiotikakur og beskjed om åpen retur. Ettersom vi bor så nærme sykehuset, så opplevdes det som trygt, legger hun til.
Enja var veldig sliten, men tydelig glad for å være hjemme igjen.
Det ble lange dager med mye medisinering, men heldigvis virket det som om formen begynte å bli bedre og pusten lettere.
Det skulle likevel bare gå to til fire dager før den lille jenta igjen ble dårligere, og legen ble kontaktet.
– Vi fikk en resept på Ventolin, og beskjed om å forlenge antibiotikabehandlingen. Enda noen dager senere ble formen ytterligere forverret, og den stygge hosten kom tilbake. Igjen rant det tykt slim fra ørene, og vi dro til legevakten, hvor det ble gitt en ny og sterkere antibiotikakur, sier Stine Marie.
– Tre dager etter julaften, og nesten tre uker etter hun først ble syk, var siste legebesøk. Da ble Enja endelig friskmeldt, legger hun til.
Les også (+): Da Mari ringte legevakten, ba de henne komme med det samme. Hun har en klar oppfordring til andre foreldre
RS-virus to ganger
For mammaen oppleves det forferdelig vondt at den lille kroppen har gått gjennom noe slikt to år på rad, og hun legger ikke skjul på at hun frykter neste sykdomsforløp.
Første året Enja hadde RS-virus var hun bare to år, fikk en kraftig lungebetennelse og måtte være hjemme i tre uker.
– Den dag i dag må hun fremdeles ta Ventolin inhalasjoner, og er under utredning for astma som følge av viruset. Hun blir veldig syk hver gang hun er forkjølet, og hoste kan sitte i flere måneder, sier mammaen og fortsetter:
– Om andre i husstanden er syke, må vi være ekstra forsiktige. Vi spriter og vasker hender hele tiden, og bruker også luftrensere.
Fremdeles hoster 3-åringen litt, og er ofte tett. Hun elsker å tegne, leke, bruke fantasien og holde på med kreative prosjekter.
Nå lager hun en kunstutstilling i stuen, og jubelen er stor hver gang en ny tegning kommer opp.
– Hverdagsmagien i et travelt småbarnsliv kan være fantastisk, men også brutalt og rått, fastslår Stine Marie.
Hun har en klar oppfordring til småbarnsforeldre som mistenker RS-virus:
– Ikke stå i det alene. Stol på magefølelsen din. Om du er redd for barnet ditt, så ikke nøl med å ta kontakt med lege eller legevakt med en gang, sier hun.
Symptomer på RS-virus
Jacob Dag Berild er overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet, og forteller at det i aldersgruppen 0-4 år både i januar og februar har vært mange innleggelser med RS-virus.
– Toppen ser ut til å ha vært i uke 5 med 172 innleggelser.
Symptomene på RS-virussykdom avhenger delvis av alder, forklarer overlegen.
Hos de fleste barn og voksne vil RS-virussykdom gi symptomer fra de øvre luftveiene i form av sår hals, tett nese, hoste og eventuelt feber.
– Hos de aller minste barna kan sykdommen spre seg videre ned i de nedre luftveiene og gir mer alvorlige symptomer som rask pust, hvesende utpust, slapphet og problemer med å hoste opp slim. Det er særlig nyfødte og spedbarn som er mest utsatt for alvorlig RS-virussykdom, sier Berild.
Som for alle infeksjoner bør man søke lege dersom man er bekymret for barnet, eller dersom barnet har dårlig allmenntilstand.
Det er særlig viktig å oppsøke helsehjelp dersom barnet sliter med å puste, virker slapt eller er vanskelig å vekke, påpeker overlegen.
– Som for alle luftveisinfeksjoner er god hoste- og håndhygiene viktige forebyggende tiltak. Dersom det er mulig, bør nyfødte og spedbarn unngå kontakt med syke personer, sier overlegen.