RS-viruset:

Dette er symptomene på at babyen kan ha RS-virus

RS-viruset gir mest alvorlig sykdom hos små barn og kan føre til en infeksjon i lungene kalt akutt bronkiolitt.

RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier og har derfor større risiko for å bli ordentlig syke av RS-virusinfeksjon. De kan få pustevansker.
RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier og har derfor større risiko for å bli ordentlig syke av RS-virusinfeksjon. De kan få pustevansker. Foto: Istockphoto.
Først publisert Sist oppdatert

Av: Ingrid Krokvik Birkelid og Dina Palos

RS-viruset er en av de mest vanlige smittsomme virussykdommene som sees hvert år. De fleste barn er utsatt for viruset før to-årsalderen.

– De aller fleste blir kun forkjølet, men noen kan få mer alvorlig konsekvenser. Smittede barn kan få pusteproblemer og trenger noen ganger pustehjelp. RS-virusinfeksjon er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner (bronkiolitt) hos spedbarn og små barn.

Det sier Are Stuwitz Berg, spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet.

– Per tid er det lite RS-virus, men vi forventer at det gradvis vil komme mer utover høsten. Smittetoppen pleier å være i januar, men med litt variasjon fra år til år, sa han til klikk.no i starten av november 2024.

VIRUSET ER GANSKE SMITTSOMT: Det sier Are Stuwitz Berg, som er spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet.
VIRUSET ER GANSKE SMITTSOMT: Det sier Are Stuwitz Berg, som er spesialist i barnesykdommer og avdelingsdirektør ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet. Foto: Trygve Indrelid/FHI.

Mange luftveisinfeksjoner gir mest alvorlig sykdom hos små barn, og dette gjelder også for RS-viruset. Legene råder derfor foreldre å ta forholdsregler.

Det er viktig med god hoste- og håndhygiene og å holde avstand hvis man er syk, spesielt for de aller minste barna.

Dette er FHIs råd til småbarnsforeldre:

  • Ved nyoppståtte luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Unngå spesielt unødig kontakt med personer som kan bli alvorlig syke, som spedbarn, kronisk syke og eldre.
  • Dersom du har nyoppståtte luftveissymptomer reduserer du også risiko for smittespredning ved å holde avstand, begrense tid du er sammen med andre og ved å være utendørs i stedet for innendørs.

Gode hostevaner er avgjørende for å begrense smitte fra luftveiene hos en som er smittet ulike luftveisagens.

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
  • Utfør håndhygiene (fortrinnsvis med såpe og vann) etter all kontakt med luftveissekret eller gjenstander som kan være forurenset med dette. Bruk alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel om såpe og vann ikke er tilgjengelig.
RS-VIRUS: Et mikroskop-bilde viser Respiratorisk-syncytialt virus, som er et virus som overføres med sekret fra luftveiene, via luftsmitte og med forurensede hender Viruset rammer særlig barn under 5 år.
RS-VIRUS: Et mikroskop-bilde viser Respiratorisk-syncytialt virus, som er et virus som overføres med sekret fra luftveiene, via luftsmitte og med forurensede hender Viruset rammer særlig barn under 5 år. Foto: Getty Images

Barnelege ved Akershus Universitetssykehus, Chris Inchley, forteller at RS-viruset ofte er mildere for større barn.

– Eldre studier har vist at de fleste barn er utsatt for viruset før to-årsalder. Så får man nye episoder gjennom hele livet. For større barn og voksne vil sykdommen derfor bli mildere og ligne forkjølelsessykdom, sier han.

  • Inkubasjonstiden for viruset er tre til seks dager
  • Første tegn er symptomer på øvre luftveisinfeksjon, som hoste og feber. Senere rask åndedrett, forlenget og hvesende utpust, slapphet, utmattelse og problemer med å hoste opp slim.
  • Barn med underliggende sykdom har økt fare for alvorlig infeksjon.
  • Ørebetennelser forekommer hos ca 20 prosent av barna med RS-virus.
  • Symptomene kan være vanskelig å skille fra astmaanfall.
  • Barnet er mest smitteførende i tidlig stadium av sykdommen, men kan spre sykdommen i opptil 1-2 uker etter symptomdebut.

Kilde: Folkehelseinstituttet (fhi.no)

Se mer

Les også: Dette er Norges eldste navn

– Ganske smittsomt

Ifølge FHI er viruset mest smittsomt tidlig i sykdomsforløpet, men barn kan spre sykdommen i opptil 1-2 uker etter at symptomene viste seg.

– Viruset er ganske smittsomt, og man antar at én smittet kan smitte tre nye, mottakelige personer, informerer avdelingsdirektør Berg.

Når det kommer til forebyggende tiltak mot RS-infeksjon i hjemmet, er god håndhygiene for både barn og voksne det viktigste da viruset spres gjennom snørr, spytt og tårer, gjerne fra eldre søsken som selv ikke blir syke.

– Det smitter på samme måte som de fleste luftveisvirus, altså via små dråper fra luftveiene, såkalt dråpesmitte, forklarer Berg.

Bronkiolitt

Avdelingsdirektøren forteller at de aller fleste kun blir forkjølet, men at noen kan få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Det mest fryktede hos de minste er såkalt bronkiolitt hvor spedbarn og småbarn særlig under ett-års alder får stygg hoste og pustevansker, forteller avdelingsdirektøren og legger til:

– Noen kan også få lungebetennelse, og noen får ørebetennelse.

  • En infeksjon i de små luftrørene i barnets lunger
  • Gir slimdannelse og hevelse og fører til at barnet strever med pusten. Symptomene kan være kraftig forkjølelse, rennende nese, pipelyder, hoste og lett feber.
  • Noen barn får mer alvorlige pusteproblemer.
  • Bronkiolitt skyldes vanligvis RS-viruset og rammer i hovedsak barn under to år.
  • Rundt 1 av 30 babyer får bronkiolitt før ettårs-alder.
  • Barnet kan vanligvis behandles hjemme med hvile og eventuelt paracetamol-mikstur eller stikkpiller.
  • En sjelden gang kan barnet trenge respiratorbehandling.
  • Du bør oppsøke lege raskt dersom: barnet har blåaktig farge på leppene eller huden, puster fort eller med utspilte nesebor, har uttalt tungpustethet eller er tett i brystet, bruker mye krefter på å puste eller slutter å puste i noen sekunder eller strever med å spise eller drikke.

Kilde: Helsenorge (helsenorge.no)

Se mer

Berg forteller at bronkiolitt hos spedbarn og småbarn er en av de vanligste årsakene til at barn legges inn på sykehus.

– Likevel er det sjeldent at det er behov for sykehusinnleggelse ved RS-virusinfeksjon, understreker han.

Barnelege Inchley bekrefter at de fleste ikke blir veldig syke.

– De fleste barn opplever hoste og snørring, mens rundt 10 prosent får større problemer med infeksjonen, sier han.

Inchley forteller at spedbarn på 1-3 måneder har økt risiko for å bli sykere hvis lungene først rammes.

– Også de med alvorlig hjertefeil, lungesykdommer og barn som er premature er spesielt utsatte, sier barnelegen.

Les også (+): Alle trodde jeg var glad for å bli gravid, og jeg våget ikke å si sannheten

Når bør du kontakte lege ved RS-virus?

Som forelder er det lett å bli engstelig hvis barnet viser tegn til et mer alvorlig forløp. Men når bør man egentlig kontakte lege?

Avdelingsdirektør Berg forklarer at det særlig er pustebesværet som er alvorlig ved en større RS-virusinfeksjon.

– Barn som sliter med å puste bør sees av lege. Som for all annen infeksjon eller sykdom skal man søke lege når man er bekymret for barnet, og når barnet har dårlig allmenntilstand, slår han fast.

Barnelege Inchley forteller at man kan se om barnet har pustebesvær på måten brystkassen beveger seg, men at dette kan være vanskelig for foreldre å bedømme.

Han har derfor følgende råd til foreldre om hva de kan følge med på:

– Det jeg ofte sier er at man kan følge med på hvor våkent barnet er, om det er lett å komme i kontakt med barnet eller om det fremstår som veldig medtatt. Man kan også vurdere om barnet er vanskelig å vekke og om det har matlyst. Vi ser at barna slutter å spise om de får stort pustebevsær, forklarer legen og understreker:

– Hvis de sliter med mat, er lite våken, og eventuelt får pustestopp og blir blålig i ansiktet, er det viktig å kontakte lege.