Blindtarmbetennelse hos barn

Blindtarmbetennelse hos barn: Disse symptomene bør du ta på alvor

– Selv vage symptomer kan være tegn på alvorlig sykdom hos barnet.

BLINDTARMBETENNELSE HOS BARN: Jo eldre barnet er, desto tydeligere viser de tegn til magesmerter.
BLINDTARMBETENNELSE HOS BARN: Jo eldre barnet er, desto tydeligere viser de tegn til magesmerter. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Blindtarmbetennelse er den hyppigste sykdommen i buken som trenger operasjon, sier kirurg Hartwig Kørner ved Stavanger universitetssykehus.

Det gjelder alle aldre: Den som lider av blindtarmbetennelse bør legges raskt på operasjonsbordet. Hvis ikke, kan blindtarmen sprekke og skape alvorlige betennelser i buken. Men blir man operert tidsnok, blir man raskt frisk.

Ifølge Kørner, som tok sin doktorgrad på blindtarmbetennelse, viser flere studier at barn kommer senere til behandling for blindtarmbetennelse enn voksne.

Blant barn er også andelen av dem som opplever at blindtarmen sprekker større enn hos voksne.

Lege i spesialisering ved gastrokirurgisk seksjon ved sykehuset Østfold, Eivind Søby, forteller det noen ganger kan være utfordrende å avdekke blindtarmbetennelse på de minste barna.

– Det er fordi det ikke alltid er lett å skille symptomene fra andre type tilstander hos barn som gir magesmerter. For eksempel oppkast og diaré blir ofte tolket som omgangssyke, men kan også forekomme ved blindtarmbetennelse dersom de har vondt i magen og har feber.

Dette kan være vanskelig å vurdere av foreldre eller fastlege.

– Da kan det hende at det går flere dager før de kommer seg til sykehus, og blir diagnostisert med blindtarmbetennelse. Dette kan føre til at blindtarmen sprekker, sier han.

– Det er derfor viktig å ta symptomene på alvor og prøve å avdekke det så tidlig som mulig, legger han til.

Symptomer på blindtarmbetennelse

  • Barnet vil ikke spise.
  • Barnet har vondt i magen, er slapt og virker dårlig.
  • Kvalme og brekninger er vanlig, noen ganger også oppkast og forstoppelse.
  • Noen har diaré.
  • Feber rundt 38 grader er typisk.
  • Større barn og ungdom kan beskrive at smerten starter rundt navlen. Innen 12 timer blir smertene mer konsentrert og flytter seg til nedre, høyre del av magen.
  • Kontakt lege hvis barnet har vondt i magen, er utilpass og mangler matlyst, og dette ikke gir seg i løpet av et døgn.

Kilder: Kirurg Hartwig Kørner ved Stavanger Universitetssykehus og Norsk Helseinformatikk.

Blindtarmbetennelse hos barn

Blindtarmen er en del av tykktarmen som vanligvis ligger på høyre side nederst i magen. Ingen vet sikkert om den har en funksjon i kroppen.

– Det er et omdiskutert tema. Det er likevel ikke farlig å fjerne den, og fører ikke til noen merkbare konsekvenser, sier Søby.

Blindtarmbetennelse starter ofte med at det trange hulrommet i blindtarmen blir tilstoppet.

– Vi ser som oftest at det er en liten hard avføringsklump (fekalitt) som har satt seg fast i blindtarmen, og ført til betennelse, forteller Søby.

Når tunnelen blir tettet vil slimet som produseres inne i blindtarmen sitte fast, og trykket inne i blindtarmen øker. Dette kan redusere blodsirkulasjonen til blindtarmen, noe som gjør det lettere for bakterier å starte en infeksjon.

Søby forteller at det kan foreligge flere årsaker til betennelse.

– Jeg har sett matrester som maiskorn og fiskeben som har irritert blindtarmen og ført til betennelse. Jeg har også opplevd å se barnemark komme ut av blindtarmen.

– Det hender også det skyldes et virus eller infeksjon i tarmene, som fører til sekundærbetennelse i blindtarmen, sier han.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også (+): – Etter at barna ble voksne, har begge fortalt at de ofte var redde for moren

Symptomer på blindtarmbetennelse

Jo yngre barnet er, desto vanskeligere er det å oppdage sykdommen. Særlig er det vanskelig å slå fast at barn under fire år lider av blindtarmbetennelse.

– Små barn har vanskelig for å forklare seg. De er i en alder der de sier at de har vondt i magen, uansett hva de feiler, så tanken på blindtarmbetennelse kan «drukne» litt i dette, sier Kørner.

Selv om sykdommen ikke er veldig vanlig hos de minste, har kirurgen opplevd at små barn kommer såpass sent til operasjonsbordet at blindtarmen allerede er sprukket.

Han mener foreldre derfor bør være oppmerksomme på at selv vage symptomer kan være tegn på alvorlig sykdom hos barnet.

EIVIND SØBY: Lege i spesialisering ved gastrokirurgisk seksjon ved sykehuset Østfold
EIVIND SØBY: Lege i spesialisering ved gastrokirurgisk seksjon ved sykehuset Østfold Foto: Privat

– Hvis barnet i nærmere et døgn har hatt dårlig matlyst, har vondt i magen, er slapt og virker sykt, bør man gå til en sjekk hos fastlegen, sier Kørner, og forklarer:

– Blindtarmbetennelse begynner ofte med diffuse smerter ved navlen, gjerne ledsaget av kvalme og brekninger, i alle fall med dårlig matlyst. Etter hvert blir smertene mer konsentrert og flytter seg til høyre del av buken.

Søby er enig i at man bør ta symptomene hos små barn alvorlig.

– Hvor aggressivt blindtarmbetennelsen utvikler seg varierer fra person til person. Når man bør ta en sjekk hos legen avhenger av symptomene og varighet.

– Dersom barnet klager på magesmerter og har feber, bør det tas alvorlig. Det er ikke alle barn som får feber, eller samme symptomer. Symptomene kan også avhenge av hvor blindtarmen ligger, sier Søby.

Kørner og Søby minner om at symptomene hos barn ikke alltid er helt «etter boka», og bør derfor vurderes ut ifra allmenntilstanden.

Les også: Feber hos barn - dette må du vite

Smerter og vondt i magen

– Hvis barnet gir uttrykk for smerte i magen når det beveger seg eller hoster, da tyder det på at det er en betennelse i bukhinnen. Da må man ta det på alvor, og få det undersøkt, sier Kørner.

Søby forteller at man ikke alltid vil merke om blindtarmen har sprukket, men at man kan presse forsiktig på magen.

– Dersom barnet går krokbøyd, eller strammer til magen når man klemmer på den og viser tydelig ubehag, kan det være tegn på at blindtarmen er betent, eller i verste fall sprukket, sier han.

Hos fastlegen er det ingen prøver som sikkert kan vise om barnet faktisk har blindtarmbetennelse.

Diagnosen stilles klinisk, noe som betyr at den baserer seg på barnets sykehistorie og legens funn ved undersøkelse og blodprøver.

Er diagnosen uklar, kan barnet bli henvist videre til sykehus hvor magen kan undersøkes med ultralyd. En slik undersøkelse kan gi en god pekepinn på om det er blindtarmbetennelse som feiler barnet.

– Ultralyd kan avdekke betennelse av lymfekjertlerne i buken. Tilstanden er ganske ofte akutt, og vanligvis forårsaket av virussykdom hos barn med lignende plager som blindtarmbettenelse. Imidlertid behandles den uten operasjon, forteller Airazat Kazaryan som er legespesialist ved gastrokirurgisk seksjon ved Sykehuset Østfold.

Men 100 prosent sikker blir ikke legene før operasjonen er i gang. Derfor går man gjerne videre, eller direkte til operasjon med kikkhullskirurgi om man er usikker.

– Når man bestemmer seg for operasjon, er det basert på inntrykk av at dette er blindtarmbetennelse inntil det motsatte er bevist, sier Kasaryan.

Operasjonen gjøres ved hjelp av laparoskopi, en kikkhullsteknikk som gjør det mulig å stille diagnosen riktig, eventuelt finne andre diagnoser dersom det skulle ligge noe annet bak mageplagene.

Les også: Legene advarer mot feil bruk av smertestillende ved vannkopper: – Kan være livstruende

Komplikasjonsfare ved blindtarmoperasjon

Blindtarmbetennelse behandles oftest med kirurgi ved å ta ut blindtarmen. En sprukken blindtarm behandles også med kirurgi.

– Imidlertid kan man i spesielle tilfeller velge behandling med antibiotika, noen ganger med kombinasjon med drenbehandling. Det er når puss fra buken tømmes med anlagt plastikkrør inn i buken, ofte plassert under ultralydveileding, sier Kazaryan.

Det finnes to typer kirurgi ved blindtarmbetennelse.

– Ved åpen kirurgi tar legen ut blindtarmen gjennom et snitt i nedre høyre del av magen. Ved kikkhullskirurgi (laparoskopi) lager kirurgen flere mindre åpninger og utfører operasjonen gjennom disse ved hjelp av spesialinstrumenter og et kamera, forteller Kazaryan.

– Bruk av laparoskopi bedrer diagnosene. Det er mindre sannsynlighet for infeksjon eller andre komplikasjoner etter operasjon enn ved åpen kirurgi. Man får ofte mindre vondt og kan reise tidligere hjem fra sykehuset. I de fleste tilfeller kan man fjerne blindtarmen laparoskopisk, forklarer Kørner.

Søby betrygger med at dette er en veldig vanlig og trygg operasjon, også på barn.

– Dette er en operasjon man utfører veldig ofte, og er godt trent på i Norge, sier han og fortsetter:

– Hvor risikabel og omfattende operasjonen er varierer, og avhenger av hvor omfattende betennelse som foreligger. Kikkhullsoperasjon med fjerning av blindtarmen regnes som en trygg operasjon, men ved en hver form for buk-kirurgi medfører det risiko som blødning, infeksjon, skade på tarm eller andre organer.

– Er det en ukomplisert betennelse som ikke er sprukket, vil det gå relativt enkelt. Dersom det er en mer omfattende tilstand hvor blindtarmen har sprukket og avføring og puss har spredt seg, vil den være litt mer krevende.

- Dessuten kan operasjonen i buken føre til dannelse av sammenvoksninger etter operasjon. Den kan være helt umerkelig for pasientene, men en del av pasienten kan utvikle tarmslyng mange tiår etter fjerning av blindtarmen. Imidlertid er dette sjeldnere med bruk av kikkhullskirurgi enn det var tidligere med bruk av åpen kirurgi, sier Kazaryan.

Skjer sjeldent komplikasjoner

Søby forteller at det sjeldent skjer noe alvorlig eller noen komplikasjoner ved en slik operasjon, og at det ikke er noe grunn til bekymring.

Han forteller dog at restitusjon etter operasjonen kan variere.

– Ved en enkel operasjon vil man føle seg mye bedre rett etter operasjon og blir nært fullstendig i form etter to til tre dager. Ved en litt mer omfattende operasjon vil man trolig kjenne på det i flere dager. Man bør også være forsiktig med tunge løft og tung fysisk aktivitet de første ukene. Dette er for å unngå brokk i navlen, der kamera har gått inn, sier Søby.

Ifølge Helsebiblioteket er komplikasjonsfaren ved blindtarmoperasjon svært liten. Færre enn 3 av 1000 mennesker dør hvert år etter operasjonen.

Dersom blindtarmen sprekker før operasjonen, er risikoen litt høyere. Omtrent 17 av 1000 mennesker dør dersom blindtarmen sprekker før de får operasjon.

Blindtarmbetennelse hos unge voksne

Ungdom som har gjennomgått puberteten regnes fysiologisk som voksne.

Hos unge menn er diagnosen sikrere enn hos unge kvinner, siden symptomene kan forveksles med tegn på kvinnelige underlivsplager.

– Unge jenter har urinveisinfeksjon oftere enn unge gutter. Det er også typisk at den første menstruasjonen kan fremstå som blindtarmbetennelse fordi det kan samle seg litt blod i buken. Jenter som har debutert seksuelt kan også ha fått infeksjoner som kan gi magesmerter, forklarer Kørner.

Søby forteller at det kan være vanskelig å skille mellom magesmerter ved blindtarmbetennelse og andre gynekologiske tilstander, men at ved å se på sammensetningene av symptomene kan det avdekke forskjellen.

– Ved urinveisinfeksjon har man ofte smerter som starter lenger nede i magen, i kombinasjon med hyppig vannlating og svie. Det er ikke vanlig ved blindtarmbetennelse.

– Hos kvinner kan det foreligge ulike årsaker slik som menssmerter, infeksjon i livmor/eggstokker og cyste. Man bør derfor vurdere ut ifra de ulike symptomene på blindtarmbetennelse, og plasseringen av smertene, sier han.