Barn og flåttbitt

Mistenker du at barnet er bitt av flått? Flåttbitt kan gi alvorlig sykdom

Lær om symptomene, samt hvordan du fjerner og forhindrer flåttbitt.

FLÅTTBITT PÅ BARN: Det er mange grep du som forelder kan foreta for å forhindre at barnet blir bitt av flått, i likhet med ting du kan gjøre når uhellet først er ute.
FLÅTTBITT PÅ BARN: Det er mange grep du som forelder kan foreta for å forhindre at barnet blir bitt av flått, i likhet med ting du kan gjøre når uhellet først er ute. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Mistenker du at barnet ditt har blitt bitt av flått?

Da kan det være greit å vite hvilke symptomer barn ofte har, hvordan du kan fjerne flåtten og hvordan du i senere tid kan forhindre flåttbitt.

Sjekk barnet for flåttbitt

Leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer og nevrologspesialist, Randi Eikeland, forteller at du bør sjekke barnet nøye for flåttbitt, spesielt i områder hvor huden er tynn, som i armhuler, lysken, knehaser, bak ørene, i hodebunnen og i hårfestet.

I Norge varer vanligvis flåttsesongen fra mars/april til november.

Flått er mest aktive når det er høy temperatur og luftfuktighet, men det er mulig å bli bitt på vinteren også så lenge det ikke er frost eller snø på bakken.

– Om barnet har blitt bitt og du ser flåtten, dra den ut ved å gripe rundt flåttens kropp. Dette kan gjøres med fingrene eller en flåttpinsett. En flåttpinsett ser ut som et brekkjern og fås kjøpt på apoteket.

– Dersom det blir igjen rester etter flåttens biteredskap er ikke dette farlig. Det er selve bittet som gir smitte, ikke biteredskapet, forklarer Eikeland.

Ved flåttbitt bør flåtten fjernes så raskt som mulig. For å fjerne flåtten kan du bruke en pinsett eller neglene, og dra den rett ut eller vri den langsomt ut av huden. Dersom deler av flåtten blir sittende igjen, vil disse falle av på egenhånd i løpet av noen dager.

Følg med bittstedet de nærmeste ukene etter flåtten er fjernet. Dersom et rødt utslett brer seg ut fra bittstedet, bør du ta kontakt med lege. Dette utslettet kommer vanligvis 2-4 uker etter flåttbittet.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Se mer

Utslett og kløe ved flåttbitt

Dersom huden er irritert etter at du har fjernet flåtten kan du ta på litt antiseptisk salve eller rensevann for å forhindre betennelse i såret, råder Eikeland.

Hun forklarer at du må følge med på hudrområdet der barnet har blitt bitt, etter at du har fjernet flåtten.

FLÅTTBITT: Randi Eikeland opplyser at kun 2% blir syke av flåttbitt. Det er likevel lurt å være obs på symptomene på sykdom.
FLÅTTBITT: Randi Eikeland opplyser at kun 2% blir syke av flåttbitt. Det er likevel lurt å være obs på symptomene på sykdom. Foto: Flåttsenteret.no

– Det kan være rødt og klø der i noen dager. Kløen oppstår fordi flåtten spytter inn masse irriterende stoffer for å klare å få hull på huden vår og komme til blodet i blodårene, og for å dempe reaksjonen fra immunsystemet vårt som ruster opp for å bli kvitt betennelsen, informerer Eikeland.

Kløende irritasjon er ikke farlig, men dersom du får et rødt utslett med ring rundt bør du ta kontakt med lege, sier Eikeland.

– Flåtten i seg selv er ikke farlig, men den kan bære på smitte som borreliose og TBE, som kan gi hjernebetennelse.

Hun råder å være observant på utslett som vokser fort, det kan være tegn på borreliose-bakterie eller TBE viruset.

Man kan også få sykdom uten utslett. Derfor er det viktig å være obs på symptomene.

Les også: Barnas utslett kan være loppebitt

Flåttbitt gir symptomer

Hun understreker at det ikke er grunn til å bli redd selv om barnet har blitt bitt av flått, sannsynligheten for at barnet blir sykt er cirka 1-2 av 100. Men vær observant og følg med på barnet.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

– En fådel av de som blir bitt blir smittet og syke, og de blir behandlet med antibiotika så fort de kommer til lege. Men i noen tilfeller kan man bli bitt og ikke vite om det.

Hos barn er symptomene på borreliose mer diffuse en hos voksne, forklarer Eikeland.

– De ligner på symptomene ved hjernehinnebetennelse, som feber, slitenhet, hodepine og stiv nakke og smerter som stråler ut fra nakke eller rygg til armer eller bein. Men et tydelig symptom er lammelser i ansiktet.

– Da er det viktig å huske på om barna har oppholdt seg mye i ett område med mye flått, legger hun til.

Hun beroliger med at forskning viser at det stort sett går bra med barn som har vært smittet av borreliose, og at mange voksne som har vokst opp langs Sørlandskysten har hatt borrelia uten å vite om det.

– Kroppen har tatt hånd om bakteriene selv. Men noen blir veldig syke, og derfor skal man ta det på alvor og følge opp barna.

Om du blir syk av TBE viruset er det litt annerledes.

– TBE er en betennelse. TBE viruset kan smitte ved flåttbitt. Noen ganger blir det kun en mild betennelse som en slags lett influensa, andre ganger kan det ramme hjernevev og lage hjernebetennelse, informerer Eikeland.

Hvor lenge kan flåtten sitte?

– Borrelia-bakterien smitter oss nesten aldri før det har gått 24-48 timer, opplyser Eikeland.

Derfor er det nesten umulig å få borreliose før 48 timer er gått, mener hun.

TBE viruset, som er mye sjeldnere, kan smitte og lage betennelse rett etter at flåtten har bitt seg fast.

– Så da kan man få TBE selv om flåtten har sittet kortere enn 24 timer.

– Dersom flåtten får sitte i fred og suge blod kan den sitte en uke og bli stor som et maiskorn på grunn av blodet den suger inn. Dette skjer sjeldent på oss mennesker, fordi vi begynner å klø og klør den av eller fjerner den.

Les også (+): Datteren min slår de andre barna i barnehagen. Hva skal jeg gjøre?

Slik forhindrer du flåttbitt

Man kan i dag vaksinere barn og voksne mot TBE (encefalitt) i områdene hvor det er mest flått, men man må likevel ta flåttsjekk siden den ikke beskytter mot borreliose.

– Det aller viktigste for å forhindre flåttbitt er å foreta en flåttsjekk hver kveld.

Hun sier at det også kan være lurt å kle på barna langbukser og langermet trøye når de skal ut i skogen og springe i kratt og busker. Tett tøy er det beste for å forhindre flåttbitt.

– I hagen kan man sørge for å holde gresset kort og sørge for å fjerne løvhauger - her overvintrer ofte flåtten. Flått er også glad i fuktige buskas i enden av plenen, så unngå det om mulig, sier hun.

Naturlig del av kveldsstellet

Gerd Berge, som har vært med på å bygge opp Norsk Lyme Borreliose-Forening, sier at det er viktig for foreldre å være klar over hva man kan gjøre for å forebygge flåttsykdom hos barna.

– For familier som bor eller feriere i områder med mye flått, så er det viktig å ta en flåttsjekk hver kveld uansett. Først tannpuss, så flåttsjekk. På den måten har man kontroll og kan ta flåtten med en gang om den skulle ha fått bite seg fast, sier hun.

Det er ikke uvanlig at barn blir bitt av flått mens de er på tur med enten skole eller barnehage. Berge sier at et viktig middel for å forebygge flåttbitt er at dialogen mellom foreldre og barnehage samt skole bedres.

– Om foreldre får vite at barna har vært på skogstur med barnehagen eller skolen, så er det lettere for dem å vite at det er viktig å ta en flåttsjekk om kvelden. De må også få vite om noen voksne har fjernet eller vet om flått på barna, sier hun.

Les også: Overlege fraråder å gi barn hostesaft: – Kan gi alvorlige bivirkninger

Følg med på barnets form

Ikke alle opplever å få et utslett, så vær oppmerksom på barnets allmenntilstand.

– En stor andel av de som har fått borreliose har ikke sett noe utslett i forbindelse med bittet, eller sett noe bitt, forklarer Berge.

Hun oppfordrer derfor foreldre å være på vakt og ha oppsikt med barnet - har det helseplager, som det ikke har hatt før, som for eksempel hodepine, så gå til legen.

– Når man får behandling med en gang, så går det som oftest bra. Men husk at dette med flått og sykdom fortsatt er et område hvor man har mangelfull kunnskap.

– Selv om barnet har fått behandling, så bør foreldre være på vakt. De kjenner sine barn best, og endrer barna seg og har plager de ikke har hatt før, så ta det med legen. Og ikke gi dere før dere blir tatt på alvor, råder hun.