BARN OG SOL:
Sol-tabben mange ikke tenker over
Mange av oss setter kanskje litt for mye tillit til solkremen: – Husk at solkrem bare er et supplement til klær og skygge, sier ekspert.
Når solen stikker frem og sommervarmen slår til, vil både små og store ut for å nyte de kjærkomne strålene.
Men å oppholde seg lenge i solen og bli solbrent er skadelig, og spesielt barn trenger ekstra beskyttelse.
Mange tenker nok at å smøre med solkrem holder i lange baner, men gjør det egentlig det?
Nei, er den klare meldingen fra ekspertene.
Ikke tilstrekkelig med bare solkrem
– Selv om man bruker solkrem på barn bør de også beskyttes på andre måter. Barn under seks måneder bør uansett ikke utsettes for direkte sollys og bør derfor hovedsakelig beskyttes på andre måter.
Det sier Berit Granum, seniorforsker ved Avdeling for miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI).
– Man kan bruke klær som dekker og beskytter, oppholde seg i skyggen, samt ta solbriller på barna. Det er viktig å også beskytte øynene i sollys, fortsetter hun.
Hun utdyper at dette er spesielt viktig på den tiden av dagen hvor strålene er sterkest, mellom cirka kl. 12 og 15.
Les også: Dette må du vite om spedbarn og sol
– Kun et supplement
Hun får støtte fra avdelingsoverlege ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Ingeborg Margrethe Bachmann.
– Generelt skal babyer beskyttes med lette klær og skygge og for større barn kan det med fordel benyttes gode heldekkende badedrakter og strandtøy, forteller overlegen og legger til:
– Husk at solkrem bare er et supplement til klær og skygge. Og solpauser er viktig, spesielt midt på dagen.
Barns hud er mer ømfintlig
Årsaken til viktigheten av å beskytte barns hud er at de ikke har like robust hud som oss voksne.
– Barn har tynnere og mer ømfintlig hud. De har også oftere tynt hår slik at hodebunnen blir eksponert, og heller ikke kroppshår, sier Bachmann.
Hun legger til at barn med mørkere pigmentering imidlertid tåler sollys bedre enn barn med lys hud.
Les også: Så mye sol tåler barna
Viktig med høy solfaktor
På hudområder som ikke kan beskyttes med klær, vil solkrem være nødvendig. Høy faktor er viktig, gjerne 30-50.
Det anbefales å kjøpe solkrem på apotek, og gjerne kjøpe et produkt tilpasset barn.
– Disse produktene har oftest høy beskyttelse, fra faktor 30 og oppover, og innholdet av tilsetningsstoffer er godkjent av norske myndigheter, sier Bachmann.
Har barnet ømfintlig hud, kan det være lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om barnet tolererer kremen.
Barnet bør smøres 15-30 minutter før det skal ut i solen slik at kremen får tid til å trekke ordentlig inn i huden. Smør rikelig og jevnt, og flere ganger i løpet av den tiden barnet er i solen.
Vent også noen minutter før du kler på barnet, og husk dessuten føtter, nakke og ører.
Bør bruke solkrem beregnet på barn
Granum forteller at vi finner to typer solkrem på markedet.
– I solkrem kan vi skille mellom fysiske og kjemiske filtre og i barnesolkrem er det fysiske filtre som er mest brukt, forteller forskeren.
Dette er små partikler som legger seg utenpå huden og reflekterer bort solen. Man finner også kremer med en kombinasjon av kjemiske og fysiske filtre.
Forskeren understreker at innholdet i solkremene man får i Norge er godt regulert og tryggheten på disse er nøye vurdert.
– Likevel anbefaler jeg at man bruker de solkremene som er beregnet på barn da disse skal være tilpasset barns hud. Blant annet er disse produktene sjelden parfymerte. Parfymerte produkter kan forårsake kontaktallergi, utdyper hun.
Bachmann er enig i at produktene man kjøper til barna bør være parfymefrie.
– Og de bør gjerne tåle eksponering for vann i forbindelse med bading. Påføring må i tillegg gjentas cirka hver annen time, tipser hun.
- Lett solforbrenning trenger ikke behandling, men barnet bør holdes unna solen til forebrenningen er gått over.
- For å lindre plagene kan man kjøle ned huden ved å legge på en klut som er vridd opp i kaldt vann. Kjølende geler eller kremer kan også virke lindrende.
- Lokalbedøvende midler med lidokain kan gi en kortvarig lindring av smertene, men bør kun brukes på et begrenset hudområde. Hvis huden er rød og hoven kan man for barn over to år bruke hydrokortison- krem i inntil 2-3 dager
- Kontakt lege ved større forbrenninger med blemmer eller ved feber, hodepine, slapphet eller kvalme i forbindelse med solbrenthet.
- Kontakt også lege hvis barnet er plaget og rådene ovenfor ikke hjelper.
Kilde: Helsenorge (helsenorge.no)
Les også (+): Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5
Solbrenthet kan gi hudkreft
De fleste av oss har blitt solbrente en eller flere ganger i løpet av livet og tenker kanskje at det bare er en del av sommeren.
Men det er mange grunner til at man bør være forsiktig i solen.
– Dårlig solbeskyttelse på barnas hud vil gi solskader, solbrenthet og økt risiko for hudkreft som er den farligste bivirkningen ved solstråling, sier Granum.
Også Bachmann er opptatt av å få frem farene ved å bli brent.
– Først og fremst er det smertefullt og ubehagelig å være solbrent. I alvorlige tilfeller kan blemmer og hudavskallig forekomme, og barnet kan føle seg uvel med lett feber. Noen barn får også soleksem, som svir og klør, sier Bachmann og legger til:
– Overdreven soling fører til ujevn pigmentering, rynker og skadet hud. Det er også vist at gjentatte episoder med solbrenthet i barne- og ungdomsår øker risikoen for hudkreft senere i livet, avslutter hun.
Ti ting du bør vite om soling og solkrem
- Alle behøver solkrem. Solstrålene fra sola kan føre til tidlig aldring, gi pigmentflekker og i verste fall hudkreft.
- Bruk solkremer som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.
- I Norge er anbefalingen å bruke solkrem med minst SPF 30 (med både UVA- og UVB-filter). Dette er uavhengig av årstid, hvor man er bosatt i landet og hvilken hudtype man har.
- Solkrem kan gi falsk trygghet.
- Hvis du bruker for lite solkrem får du ikke den beskyttelsen som solfaktoren angir. For å dekke en hel kropp til en voksen person trengs rundt 45 ml krem. Det tilsvarer en håndfull solkrem.
- Også på kalde og overskyede sommerdager kan UV-strålene være sterke. Du kan derfor også på slike dager bli solbrent uten solkrem eller annen beskyttelse.
- Solkremer kan inneholde fysiske filtre eller kjemiske. De kan også inneholde en kombinasjon av begge. Personer med sensibel hud og små barn bør bruke uparfymerte solkremer.
- Solkremene du får kjøpt i Norge og EU er godt regulert både med tanke på hvilke ingredienser og mengden av disse det er lov å bruke.
- Når det gjelder fjorårets solkrem kan du sjekke om den fortsatt kan brukes ved å se og lukte på den. Har solkremen endret konsistens, farge eller lukt er dette tegn på at solkremen ikke bør brukes.
- I Norge vil ikke solen alene kunne gi deg nok vitamin D gjennom hele året, men om sommeren er det nok å oppholde seg i sola noen få minutter for at kroppen danner nok vitamin D.
Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI.no)