lek og hobbyer

Kan være redningen i helgen: Hobbytips til barna

Hobbysaker og kreativ lek er viktig, men hvor skal vi starte? Vi har spurt ekspertene: Barnehagefolkene.

PLANLEGGE: Større barn kan gjerne inkluderes i planleggingsfasen. Å være med å bestemme, undersøke og drodle er topp.
PLANLEGGE: Større barn kan gjerne inkluderes i planleggingsfasen. Å være med å bestemme, undersøke og drodle er topp. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Male, skape, forme, søle, sanse – kreativ lek med hobbysaker er gøy.

I tillegg kan det være et litt deilig avbrekk i en heseblesende helg hvor mamma og pappa også kan få pustet ut og tatt seg en kaffekopp mens man holder på.

Noen barn elsker å sitte med hobbysaker fra de er bitte små, mens andre kan trenge en liten «dytt» i riktig retning for å bli bitt av basillen.

– Mitt viktigste tips for å inspirere barna til å være kreative, er å sette av tid til det, og være til stede. Forming kan være så gøy, sier Ingjerd Kjønsø Tørset, pedagogisk leder og kunstpedagog i Hammerdalen barnehage.

Hvis man ønsker å inspirere, er det lurt å tenke over hva som kan skape kreativitet og nysgjerrighet hos de små. Ofte handler dette om å ha et variert utvalg av hobbysaker. Og hobbysaker kan være så mangt.

– Å kjøpe nytt utstyr, gjenbruke noe man har liggende, eller å finne nye, spennende materialer i naturen er med på å vekke nysgjerrighet og skaperlyst hos barna, og det er herlig å se de små oppslukte i å skape sin egen kunst. Det aller viktigste er at man som forelder også deltar aktivt i formingsaktiviteten. Enten med å lage sin egen kunst, eller ved å støtte, veilede og motivere barnet, sier Tørset.

Det er også lurt at noen typer materiell er tilgjengelig for barna, slik at om de selv kommer på at de har lyst til å sette seg ned med hobbysaker, så vet de hvor de finner det og kan plukke det fram selv.

– Fra treårsalderen kan det være fint å ha en skuff, hylle, kasse eller lignende fylt med for eksempel fargeblyanter, gråblyanter, ark – både fargede og hvite, og klistermerker.

I tillegg, utenfor barnehøyde, kan man samle formingsmaterialer som innbyr til litt større, og kanskje mer rotete, prosjekter.

Sistnevnte leder oss videre til en annet viktig poeng: Skaff deg en flott duk som tåler alt mulig søl. For det blir det jo ofte. Søl, altså. Ha gjerne to duker tilgjengelig, så kan du ha en under bordet også. Ikke la moroa ødelegges av søleskrekk.

– Malefrakker kan også være gode å ha, også til gjester om barna har besøk som vil være med. Ha også kluter innenfor rekkevidde om det plutselig trengs, sier hun.

Les også (+): Skal barn få velge fargene på rommet sitt selv?

Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd
Pluss ikon
Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd

Stalltips for de minste

For de aller minste er det spesielt viktig å tenke på innholdet i de ulike formingsmaterialene.

– Har man barn under tre år i huset er det helt andre formingsaktiviteter som gjelder, særlig på grunn av sikkerheten. De aller minste putter, som vi vet, det meste i munnen, uansett hvor godt vi passer på. Derfor er det svært viktig at vi sjekker at ikke maling, fargeblyanter og lignende inneholder noe giftig eller skadelig, sier kunstpedagogen.

Heldigvis er de fleste produkter godt merket i dag, men det er likevel viktig å sjekke ingredienslisten nøye, forteller hun.

– Det er også viktig når vi velger ut formingsmateriell, at utstyret ikke inneholder små deler som kan sette seg fast i halsen. Plastilina skal være trygt, men for å være helt sikker, kan man enkelt lage leire for de aller minste selv.

I tillegg til plastilina (gjerne hjemmelaget, se lenger ned i denne saken), er også fingermaling og vannmaling fine aktiviteter for de minste. Men den aller beste? Bademaling, som du kan lese mer om lenger ned i denne artikkelen.

– Med de aller yngste barna er mitt stalltips rett og slett å male på badet. Heng opp ark med tape på veggen eller på gulvet, og la barna utfolde seg med farger, sier hun.

Bruk en maling som enkelt skylles bort, og la mini male i vei.

Les også: Elleve morsomme uteaktiviteter for barn

Fargemagi

En aktivitet som passer for både store og små, er lek med fargeblanding.

– Å bruke primærfargene, blå, rød og gul, til å trylle fram alle regnbuens farger er rett og slett magisk. De aller minste barna kan øve seg på to og to farger. De litt større kan blande seg fram til alle fargene i regnbuen, gjerne med litt veiledning fra en voksen. Å lære om fargene sammen, kan være både lærerikt og svært gøy!

– Blyanter, fargestifter, tusjer
– Maling- både tube og vannmaling, ekstra gøy med maling med ulike effekter, både med perlemorsfarge, pasteller og andre effekter
– Klistermerker
– Pensler, svamper, ruller
– Gode tegneark
– Tykkere ark/kartong for maling
– Lim, både skolelim og tubelim
– Sakser, både til barn og voksen
– Perler og perlebrett
– Vattkuler, ispinner, fjær, øyne, paljetter, og andre småting som kan brukes til å lage figurer og dekorasjoner
– Plastilin, eller annen formbar masse
– Tøystykker i ulike mønstre
– Garn av ulike slag
– Ark, både hvite og fargede

Se mer

Å være med på planleggingsfasen er bra. Det kan være å samle og finne fram. Det er gøy å samle på ulike typer steiner i fjæra, sortere og legge dem i mønster, det er spennende å lete etter ulike typer skjell og se hvem som finner de vakreste, eller hvem som finner flest sneglehus.

Det er fint å plukke blomster for å ta dem med inn, legge dem i press, og lime dem på ark med kontaktpapir eller sette dem i ramme senere. Lek med gjenbruk og naturmaterialer, så har dere et hav at muligheter for neste prosjekt.

– Et gjenbruksmotto vi har hatt på min avdeling i mange år er: Kan jeg brukes, ikke kast meg! Jeg synes det er så viktig at barn lærer seg verdien av gjenbruk. På denne måten får barna gleden av å skape nye ting av ting som ellers hadde gått i søpla, samtidig som man ivaretar naturen på beste måte. Det er kun fantasien det står på, sier Veronica Sagbråten, ved Ås barnehage i Bærum.

Selv er hun glad i å bruke materialer fra naturens rike, som kvister, stein, blomster og kongler. Men man kan også lage mye flott av eggekartong, syltetøyglass, melkekartiner og tomme maisbokser.

– Jeg synes det er viktig at barn lærer at man ikke trenger å kjøpe noe, for å kunne lage eller gi bort, fine ting. Vi ser at kjøpepresset utvikler seg fra tidlig alder, og jeg vil derfor oppfordre til å for eksempel lage fine gaver, framfor å kjøpe. La barna få bruke sin kreativitet og fantasi. Bruk det du har, lag ting av ødelagte sokker, korker kan bli til spill eller morsomme snømenn, ispinner kan bli til hus, ski og former, sier Sagbråten.

Les også: Morsomme inneaktiviteter for barn

Tips til hobbyer

Hva er mest populært hos barna i de forskjellige aldersgruppene? Her er kunstpedagogens anbefalinger:

0–1 år: FingermalingMale med gode penslerPlastilina (gjerne hjemmelaget)Male med hender og føtter

1–3 år: Lime figurer fast på et arkLage figurer av naturmaterialer som kongler, steiner, skjellBlande to og to farger til nye fargerMale på figurer som påskeegg, filtkuler og lignendePlastilina, men også trolldeig (de smaker gjerne på dette også, men det er så salt at de gjerne ikke smaker igjen. Men pass på)

3–6 år: Klipping og limingLage tredimensjonale figurer av formingsmateriell og naturmaterialer.Tegne mennesker, dyr og andre ting de likerPlastilina og trolldeigMer avansert fargelære. En av mine favoritter er å ta fram sju vannglass med vann, og vise barna hvordan man kan blande alle regnbuens farger ut ifra primærfargene rød, blå og gul

6–10 år: De kan lære seg å skissere opp før de malerMale etter et bilde, en figur, et landskap og lignendeLage skulpturerHolde på med lengre prosjekter der de øver seg på å forme/male/tegne samme motiv over en lengre periode

Småbarnsmødrene Camilla og Karoline står bak den populære kontoen @LekmedMini, hvor de ønsker å inspirere små og store til lek. Her deler de noen av sine beste tips, triks og oppskrifter:

Skum

SPISBART KIKERTSKUM.
SPISBART KIKERTSKUM. Foto: Lekmedmini

Kikertskum er en genial sanselek, både fordi det er gøy og fordi du bruker kikertlaken som trolig ellers ville vært kastet, samtidig som det er en trygg sanselek for de minste, sier de. Går det i munnen? Ingen fare!

Slik gjør du: Hell laken i en bolle og tilsett noen dråper konditorfarge. Visp med en visp eller en miksmaster til du oppnår en fast konsistens.

Hell over i en beholder, ha i noen leker, eller legg fram kopper, skåler og andre kjøkkenredskaper, og la mini slå seg løs.

Plastelina

Putter mini alt i munnen? Da er denne hjemmelagde varianten perfekt.

SMAKETRYGG PLASTELINA.
SMAKETRYGG PLASTELINA. Foto: Lekmedmini

Du trenger: 2,5 dl maismel, 2,5 dl mel, 2,5 dl kokende vann, 1 ss lime, 1 ss olje, konditorfarge.Slik gjør du: Bland det tørre sammen i en bolle og tilsett olje, uten å røre den inn.

Bland deretter vann, lime og konditorfarge sammen, og tilsett blandingen i bollen med de tørre ingrediensene. Rør sammen. Når deigen har kjølt seg ned kan du kna den sammen med hendene. Tilsett mer maismel om konsistensen kjennes for klissete.

Oppbevar i en lufttett boks i kjøleskapet.

Puslespill

PUSLESPILL.
PUSLESPILL. Foto: Lekmedmini

Å lage puslespill av gjenbruksmaterialer kan være veldig enkelt.

Korkene gjør brikkene enkle å gripe, og spillet er topp for finmotorikk.

Du trenger: Papp, superlim, tapetkniv, papir, korker fra smoothie- eller grøtposer, fargeblyanter, tape.Slik gjør du:Skjær ut to like firkanter av pappen, og skisser figurer på den ene. Skjær ut figurene med tapetkniv, og flisespikk gjerne litt i kantene, så de blir en anelse mindre. Illustrer figurene.

Til dette puslespillet ble det tegnet nye figurer på et hvitt ark, som ble limt på pappfigurene. Lim grøtkorker på figurene, og lim de to platene sammen. For å gjøre puslespillet ekstra robust, kan du tape langs kantene.

BADEMALING.
BADEMALING. Foto: Lekmedmini

Maling

La mini utfolde seg i dusjen eller i badekaret med maling som lett kan spyles av.

Slik gjør du: Bland 1 dl maismel med 1 dl babysåpe. Tilsett en spiseskje vann om bandingen virker for tykk.

a i noen dråper konditorfarge, og rør godt. Legg fram pensler og la moroa begynne.