amming

Stine (37) føler seg utsatt for ammenekt i barnehagen: – Signaliserer at det ikke er akseptert å amme i offentligheten

Matvaregründer og småbarnsmor opplever at barnehagen hennes praktiserer et ammeforbud. Daglig leder i barnehagen avviser dette.

ENGASJERT: Stine Svarthe mener amming bør gjøres til noe av det mest naturlige i verden.
ENGASJERT: Stine Svarthe mener amming bør gjøres til noe av det mest naturlige i verden. Foto: Privat
Først publisert

«I barnehagen vår er det ikke LOV til å amme. Hva hadde du gjort om du fikk ammeforbud?».

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Stine Svarthe, ammende småbarnsmamma og gründer og daglig leder av foretaket Bare Bra Barnemat, la et innlegg ut på sin instagramkonto 29. august.

På svært kort tid fikk det flere hundre «likes», og blant de rundt 300 kommentarer fra mennesker som var opprørt over det Stine skrev.

Blant kommentarene som kom inn, var:

Er dette en spøk? Som helsesykepleier blir jeg helt matt - har ikke ord!

Hva? Som barnehagelærer har jeg aldri nektet noen å amme i barnehagen! Barna er jo så altfor små når de begynner, de må jo få pupp om de vil så fort mamma henter.

Ammet vår 6 dager gamle lillesøster under hele avslutningsseremonien til storesøster i barnehagen. Skulle jeg nektet babyen mat og nærhet?

Flere store medier som NRK og VG har etter at innlegget ble lagt ut, omtalt saken.

– Oppleves som et forbud

– Jeg fikk info om dette forbudet via ansatte på avdelingen vår, som ga meg beskjed om at amming ikke skal foregå i barnehagen. Det har blitt formidlet til foreldrene i et skriv, og her ble det samtidig opplyst at personalrommet eller «gapahuken» kan benyttes, forteller Stine Svarthe til klikk.no, og legger til:

– Personalets pauserom er et tilbygg, og separat fra alle barnehagens avdelinger. Man må ut av barnehagen, gå over grusen i bakgården og inn en annen dør for å komme dit.

Hun mener at det oppleves som at det skriftlig er en oppfordring, mens det muntlig er et forbud mot å amme inne i barnehagens bygning.

– Årsakene som ble oppgitt var blant annet at en eller flere pappaer opplevde det som sjenerende og ubekvemt. Deretter ble det begrunnet med plassmangel, men det er både plass til å sitte i garderoben og på avdelingen på en stol - enten man ammer eller ei.

– Og, som ammende mamma kan jeg flytte meg dersom jeg skulle være i veien. Akkurat på samme måte som jeg gjør hvis jeg ikke ammer og er i veien, sier Svarthe.

Mammaen mener det er svært uheldig at barnehagen bidrar til å opprettholde «ammeskammen» som fortsatt finnes i samfunnet, og at vi må jobbe aktivt sammen for å normalisere amming som noe av det aller mest naturlige i denne verden.

– Et forbud, eller å bli «gjemt» bort til spesifikke rom utenfor barnehagen, er å signalisere at det ikke er akseptert å amme i offentligheten. Det er å gå baklengs inn i fremtiden, sier Svarthe engasjert.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Les også: – Mamma knekker ikke, men mange av oss er knekt nå

Ble henvist til personalrommet

Line Skaugerud, en annen mamma i barnehagen, deler den samme opplevelsen:

– Barnehagen henvendte seg til meg i mai 2022 og sa at fedre hadde uttrykt at de opplevde det ubehagelig at barn ammes i garderoben. Jeg fikk beskjed om å amme på personalrommet som er i et eget bygg, sier Skaugerud til klikk.no.

– Jeg er veldig glad i barnehagen vår, og opplever at de har mange gode verdier, så jeg ble veldig overrasket over denne beskjeden. Hvor mange fedre det gjaldt fikk jeg aldri vite, for det ville ikke de ansatte informere meg om, sier Skaugerud.

– Alle fikk samme beskjed

Anna Dosku var ansatt som pedagogisk leder i den aktuelle barnehagen frem til slutten av 2022, og forteller at hun er godt kjent med restriksjonene på hvor amming skal foregå.

TIDLIGERE ANSATT: Anna Dosku opplevde at pauserommet ikke ble like tilgjengelig for de ansatte.
TIDLIGERE ANSATT: Anna Dosku opplevde at pauserommet ikke ble like tilgjengelig for de ansatte. Foto: Privat

Hun bekrefter de to mødrenes oppfatning av at opprettelsen av dette forbudet startet med at noen fedre følte det ubekvemt å gå inn i garderoben når en mor satt og ammet barnet sitt.

– Jeg har selv vært nødt til å henvise, eller faktisk bortvise, mødre fra garderoben med beskjeden: «Pauserommet eller gapahuken». Det var et par mødre på den tiden som ammet, og meg bekjent fikk alle samme beskjed, sier Dosku til klikk.no.

– Det ble en ting den tiden, at ansatte ble oppgitt over de to mødrene som likevel valgte å «trosse» forbudet. Det er ikke bra for noen når en slik holdning blir presset på en, og tvunget til å håndheves. For noen var det vanskelig å si imot, fordi enkelte var så klare i sin sak, så det ble lettere å tie enn å snakke, sier Dosku.

– Jeg opplevde det som vanskelig å ha et godt foreldresamarbeid når jeg måtte håndheve og stå opp for holdninger jeg selv ikke delte, legger Dosku til.

Les også (+): Brannfakkel fra jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor

Daglig leder: – Ikke forbudt å amme

Gro Løkken er daglig leder i Solstreif barnehage i Drammen, der Stine Pedersen Svarthe har sitt barn.

Hun sier til Klikk.no at dette ikke er et ammeforbud, men et ønske om at ammende skal benytte et annet rom til amming.

– Det er ikke forbudt å amme i våre barnehager. Vi tilbyr egnet rom som står til disposisjon. Her er det sofa og lenestoler hvor man kan sitte uforstyrret med barnet sitt. I den varme tiden kan også uteområdet med gapahuken benyttes for tilbaketrukket ammestund for de aller minste om det skulle være behov, sier Løkken.

Hun forteller at barnehagen har en tydelig policy for ivaretakelse av de små barna, og tilrettelegger for dette.

– Vi er opptatt av at barna får ro i ammesituasjonen. Barnehagen tilbyr egnet rom til amming av hensyn til barnet som skal ammes og de øvrige barna i barnehagen. Dette er en pedagogisk avgjørelse som alle foreldre er informert om.

– Dette er for å ivareta barnets beste i bringe- og leveringssituasjoner, sier Løkken.

Løkken har også blitt forelagt kritikken fra tidligere pedagogisk leder Anna Dosku, men svarer at hun «ikke har noen kommentarer til enkeltpersoners syn på retningslinjene som i fellesskap er blitt besluttet».

Klikk.no har også stilt daglig leder et direkte spørsmål om foreldre muntlig har fått beskjed om at det ikke kan ammes på avdelingen eller i garderoben, med begrunnelse i at fedre skal ha gitt uttrykk for at det føles ukomfortabelt, men dette spørsmålet har ikke blitt besvart.

Klikk.no har også kontaktet Steinerbarnehageforbundet, men de henviser til daglig leder.

Stine Svarthe reagerer slik når hun hører barnehagens svar:

– Dersom barnehagen mener at det ikke er et forbud, så betyr det at vi kan amme der vi ønsker når det er nødvendig, også på avdeling og i garderober. Det har ikke vært det som har vært praktisert, men det er selvfølgelig kjempebra om dette nå er tilfellet.

– Vi er veldig glade i barnehagen vår, og ønsker rett og slett bare å få lov til å kunne amme der vi selv ønsker det, og når barna våre måtte trenge det.

Hva er reglene for amming?

Stine Treider Arnesen er daglig leder og ammehjelper hos Ammehjelpen. Hun mener dette først og fremst er trist for de foreldrene og barna som opplever det, og påpeker at det ikke finnes noe forbud mot å amme i Norge:

Du kan amme hvor og når du vil - uansett hvor gammelt barnet ditt er.

KOS OG TRYGGHET: Amming er så mye mer enn mat, sier ammehjelper Stine Treider Arnesen.
KOS OG TRYGGHET: Amming er så mye mer enn mat, sier ammehjelper Stine Treider Arnesen. Foto: Karina Halvorsen

– Barnehagen har ingen rett til å lage et forbud mot amming som ikke er skadelig for andre. Der du har rett til å være, der har du også rett til å amme. Barn som ammes har lov til å spise offentlig, akkurat som alle andre mennesker, sier hun.

– Amming er også mer enn mat. Du kan amme offentlig uansett om barnet ditt er sultent, tørst, trøtt, trenger kos og trygghet - eller en blanding av alt. Amming er et forhold mellom barn og den som ammer, forteller Arnesen til klikk.no.

Hun får støtte av Nina Forbord, som er helsesykepleier og driver instagramkontoen Foreldremestring sammen med vernepleier Espen Sillerud Bryhn.

– Jeg ble sjokkert over at det lages regler for hvor mor kan amme, og jeg personlig opplever at mødre i Norge kan amme hvor som helst, og at vi har en god kultur for dette. Det å forby amming i offentlig rom i 2023 mener jeg viser til utdaterte holdninger rundt amming, hvor det å «ta hensyn til» dem rundt er viktigere enn barnets behov, sier Forbord til klikk.no.

Les også: (+) Jeg så eksmannen med ny, blond dame og holdt på å forgå av sjalusi

KLAR TALE: Hensynet til barnets beste bør være det viktigste, mener helsesykepleier Nina Forbrod.
KLAR TALE: Hensynet til barnets beste bør være det viktigste, mener helsesykepleier Nina Forbrod. Foto: Fabel Foto

– Bør tilrettelegges for å amme i farta

Helsesykepleieren påpeker at amming bør være det mest naturlige i verden, og at det bør kunne gjøres overalt. Her bør hensynet til barnets behov for mat være det viktigste, og mor bør slippe å oppleve stress rundt det å gi barnet sitt mat.

– I barnehagen skal vi jobbe for å fremme barnets fysiske og psykiske helse, og det å tilrettelegge for stressfri amming før eller etter en hektisk barnehagehverdag, tenker jeg er en del av dette.

– Det bør være tilrettelagt for å «amme i farta»: Det er jo nettopp det som er så fint og praktisk med amming - man kan møte barnets behov for nærhet og mat der og da - uansett hvor man er.

Det å forby amming visse steder, som man egentlig ikke kan gjøre, vil kunne føre til at mor føler skam over å amme, mener Forbord.

– Jeg har selv snakket med flere mødre som sier at det føles unaturlig å amme blant folk, nettopp fordi de vet at mange har utdaterte holdninger om at amming er noe «privat» man ikke skal gjøre blant folk, mener hun.