Test: Dekke til barnevogn

Test: Så varmt ble det i en tildekket barnevogn

Vi dekket barnevognen med et teppe. Hvor varmt tror du det ble?

DEKKE TIL BARNEVOGN: Temperaturen steg overraskende fort da vi testet hvor varmt det ble i barnevognen dersom vi dekket vognåpningen med et helseteppe.
DEKKE TIL BARNEVOGN: Temperaturen steg overraskende fort da vi testet hvor varmt det ble i barnevognen dersom vi dekket vognåpningen med et helseteppe. Foto: Skjermdump Foreldre&Barn/facebook
Først publisert Sist oppdatert

Hver vår og sommer ser vi at enkelte velger å dekke til barnevognen - enten med et vanlig teppe eller et helseteppe - for å skjerme babyen for sol og forstyrrende bevegelser.

Og hvert vår blusser den samme debatten opp.

Målinger viste nemlig at temperaturen i en barnevogn som var dekket med et helseteppe, steg fra 20 grader til 30 grader på bare 10 minutter.

Ved å legge noe tett over vognen kan barnet utvikle forhøyet kroppstemperatur, det kalles hypertermi.

– Da samler det seg opp CO₂ og for babyen nedi vognen blir det for lite luftsirkulasjon. Babyen puster inn og bruker den samme luften igjen og igjen.

– Legg gjerne babyen ute i vogn, men følg godt med. På den måten kan du se hvordan babyens pust og hudfarge er.

Dette sier jordmor Hanne Charlotte Schjelderup, leder i jordmorsforbundet NSF, til Klikk.no.

20 grader på tre timer

Vi i Foreldre & Barn ønsket å teste hvor farlig varmt det faktisk blir dersom vognåpningen er tildekket.

Da vi startet målingen var det 27 grader i solen og 30 grader i vognen, og allerede etter ti minutter hadde temperaturen i vognen steget til 32 grader. Etter tre timer hadde temperaturen steget med ytterligere 20 grader.

Nedenfor kan du se målingen vi gjorde:

Klokken 11.00: 27 grader
11.10: 32 grader
11.33: 34 grader
12.04: 40 grader
13.14: 47 grader
14.00: 47 grader

Les også: Du lar vel ikke vannet stå i plaskebassenget i flere dager?

Høy temperatur

– Denne målingen er et veldig godt eksempel på at det blir mye varmere i en tildekket barnevogn enn det de fleste tror, men også at det går fortere enn det man ser for seg, sier Sunniva Rose, som er fysiker, mamma og eier av bloggen sunnivarose.no.

Hun opplever at mange tror at det er dårlig luft som er problemet dersom de dekker til vognåpningen, men påpeker at det først og fremst er varmen som vil bli et problem, ikke luften.

Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Ikke dekk til barnevogna

Jordmor Schjelderup råder å vær obs på å ikke dekke til vognen med teppe eller lignende.

Et teppe foran vognåpningen gjør at det raskt blir veldig tett og varmt for babyen. Det øker risikoen for overoppheting og krybbedød.

– Plasser heller barnet i skyggen, og bruk i stedet myggnett for å dekke vognen. De fleste vogner har også en lufteluke i kalesjen som bør være åpen på varme dager, sier Schjelderup.

Små barn er mer sårbare overfor varme enn voksne, og har vanskeligere for å kvitte seg med varmen som oppstår i vognen.

– De klarer heller ikke alltid si ifra gjennom gråt, men døser inn i søvn, og i verste fall koma som kan føre til død. Også varmen kan være dødelig. I verste fall kan babyen bli så overopphetet at den indre termostaten slutter å virke, og barnet slutter å puste og dør, sier Schjelderup.

Hvis barnet ligger i vognen sin i skyggen, er det godt beskyttet mot solen, men husk at det er minst like viktig å holde øye med temperaturen der barnet ligger. Når det er varmt ute, kan det bli utrolig varmt i en vogn.

Les også: Dette er riktig sovetemperatur for babyen

Test selv dersom du er i tvil

Rose anbefaler alle som er i tvil om å finne frem et termometer og teste selv for å se hvor varmt det faktisk blir - uten en ekte baby i vognen så klart. Hun tror mange ville blitt overrasket over resultatet.

– Dersom du ønsker å dekke til vognen på grunn av sol eller insekter, kan du heller gå for en solskjerm eller et insektsnett.

– Og si ifra! Men på en ordentlig og hyggelig måte, oppfordrer Rose.