ETTER FØDSEL: POSTPARTUM

12 ting kvinner sier de aldri skal gjøre

Helt til de selv får barn.

ETTER FØDSEL: Kvinner forandrer seg ikke bare fysisk når de får barn, men også psykisk.
ETTER FØDSEL: Kvinner forandrer seg ikke bare fysisk når de får barn, men også psykisk. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Før morsrollen er et faktum har du gjerne store planer om hvordan ting skal være. Du er på vei inn i et ukjent vann med noen tydelige forventninger - men så blir barnet født og realiteten slår til. Gjerne vil mange av våre ambisiøse ideer og planer gå rett ut av vinduet.

– Morsrollen kommer ikke med en bruksanvisning, og noen ganger må vi ta ting på sparket.

– Man er nødt til å følge behovene til spedbarnet i begynnelsen. Det har blitt født en ny sjef- det er bare å innse. Da er det helt naturlig at ting ikke nødvendigvis blir slik man har forventet og at man ofte må justere litt på planene sine.

Dette sier jordmødrene Janicke Jordbakke og Jenny Jonsson ved Bærum sykehus. De har også podkasten jordmorpodden og er skaperne av onlinekurset Trygg fødsel.

Naturlig å forandre seg

– Det handler ikke bare om at foreldrenes behov må vike for en annen, men også at kvinner ofte forandrer seg etter at de får barn, påpeker psykolog Astri Lindberg som er privatpraktiserende psykolog til Klikk.no.

– Det er ikke bare kroppen som gjennomgår en stor forandring, men også psyken. Etter at du har fått barn kommer du i kontakt med din følsomhet og dermed også din sårbarhet. Vi får hjelp av våre hormoner til dette, og psyken innstiller seg på barnets følelser og behov, legger hun til.

FORANDRING: Psykolog Astri Lindberg påpeker at foreldre setter sine behov til side for barnet.
FORANDRING: Psykolog Astri Lindberg påpeker at foreldre setter sine behov til side for barnet. Foto: Privat

De fleste nybakte foreldre går fra å være mer opptatt av sitt eget ve og vel, til å være veldig opptatt av en annen i en periode.

– Hele psyken, spesielt i det første leveåret innstiller vi oss på signalene fra barnet vårt. Dermed blir vi også bløtere. Foreldre leser heller behovene til barnet og kommer han eller henne i møte, framfor å stå fast på tidligere planer og rutiner.

Dette medfører at mange som får barn, ikke kjenner seg selv igjen. De gjør ting på andre måter enn de trodde de ville komme til å gjøre, påpeker Lindberg.

Les også: Unngå denne foreldretabben ved raserianfall hos barnet: – Man heller bensin på bålet

Ting du kanskje sverget på aldri å gjøre

Her er en liste over tolv ting du kanskje sverget på å ikke gjøre, men likevel gjorde. Listen er laget med hjelp av Jordbakke og Jansson, og inspirert av Mother.ly.

1. «Jeg skal aldri la barna mine gå skitne og grisete rundt.»

Du har kanskje passert unger med snørr under nesa eller med matrester i håret og ansiktet og tenk: «Fysj. Sånn skal ikke barna mine gå rundt. »?

– Jeg husker at jeg tenkte dette lenge før jeg fikk mitt første barn. Men så sitter man der, og man bryr seg ikke like mye om hvor rene og pene barna er. Min erfaring er at skitne barn har det mer gøy i barnehagen, sier jordmødrene og fortsetter:

– Du setter mer fokus på at barna har det moro, enn at de skal se velstelt og fine ut til enhver tid.

2. «Jeg skal aldri samsove med barnet.»

JORDMØDRENE: Janicke Jordbakke og Jenny Jonsson er jordmødre ved Bærum sykehus. De har også podkasten jordmorpodden og er skaperne av onlinekurset Trygg fødsel.
JORDMØDRENE: Janicke Jordbakke og Jenny Jonsson er jordmødre ved Bærum sykehus. De har også podkasten jordmorpodden og er skaperne av onlinekurset Trygg fødsel.

Samsoving er et aktuelt tema, hvor foreldre flest har ofte sterke meninger om hvorvidt samsoving er en god idé. Noen er bekymret på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, noen ønsker at deres barn skal være uavhengige, mens andre rett og slett synes det er lite hensiktsmessig å la babyen sove i samme seng.

Uansett grunn vil flere foreldre høyst sannsynlig ombestemme seg når babyen kommer.

– Samsoving er bra under trygge rammer. Mange vil bli overrasket over fordelene samsoving kan gi, og vil derfor falle for fristelsen.

– Samsoving gir nærhet og trygghet til barnet, og det blir kortere vei til puppen om natten når man skal amme. Mange barn sover bedre på denne måten, som igjen gjør at mor sover bedre. Men hvert barn har sine behov, og det vil foreldrene lære seg og tilpasse seg etter, sier jordmødrene.

Les også: Hvor lenge er det greit å samsove med barna?

3. «Jeg skal ikke skjemme bort barnet mitt.»

– Vi har vært i møte med flere vordende mødre som er redde for å skjemme bort barnet sitt. Da tenker de på at barnet ikke alltid skal løftes opp og bæres på, men at det må venne seg til å ligge litt alene også. Men igjen så dukker denne sårbarheten hos mor opp, og man blir kanskje litt svakere for å la den lille ligge helt alene, enn det man trodde, sier jordmødrene.

– Det går helt fint! Du kan ikke skjemme bort en liten baby på ett år. De blir ikke bortskjemt for den grunn. De trenger nærhet. Det er ikke det samme som å skjemme bort, legger de til.

4. «Jeg skal ikke bli en panisk og overbeskyttende mor.»

Mange kan selv bli overrasket over at de er mer overbeskyttende overfor barnet enn forventet, påpeker jordmødrene.

– Det er noen som har vanskeligere med å levere over ansvaret for barnet til noen andre selv om de egentlig vet at det er trygt. Beskyttelses instinktet kan gjøre det vanskelig for oss.

– Noen kan oppleve å bli fortvilet og kanskje nedstemt fordi de føler at de ikke takler morsrollen. For mange kan det oppleves som skamfullt, og de kan kjenne på en mislykkethet og tristhet. I disse tilfellene er det viktig å snakke med noen og spørre om litt støtte fra familie eller venner. Det er normalt at man må tilpasse seg den helt nye rollen, og du er ikke den første, og heller ikke den eneste, som kjenner på at det hele kan være vanskelig og litt overveldende.

5. «Jeg skal på trilletur hver dag og være flink til å finne på aktiviteter under barseltiden.»

– Man kan godt ha planer om å ha en aktiv barseltid, men man vet ikke hvordan det er før man er der. Noen trenger lenger tid til å komme seg etter en fødsel, andre har krevende ammestart, eller har et barn som krever mye oppmerksomhet og sover lite. Da er det ikke alltid man har like mye overskudd til trilletur og kafébesøk i barseltiden, poengterer jordmødrene.

– Det er vanlig at man blir værende mye hjemme med barnet, og det er helt greit å være det med god samvittighet. Det er sunt for mor å komme seg litt ut iblant hvis hun har behov for det, men barnet klarer seg helt fint hjemme alene med mor og litt frisk luft iblant, legger de til.

Les også (+): Jeg har lyst på et barn til, men vet ikke om jeg tør å føde igjen

6. «Jeg skal ikke la barnet mitt spise hurtigmat, godteri og ferdigmat før de er over to år.»

Uten foreldrenes inngrep, hadde nok barn foretrukket å spise sukkerholdige frokostblandinger, pizza og pommes frites til hvert måltid.

Likevel, hvis du er mamma til en som er kresen i matveien vet du nok hvilke utfordringer det kan være å få barnet til å spise. Av og til vil du kanskje bare at barnet ditt skal få i seg noe mat, samme hva det måtte være.

Noen ganger vil du også merke at tiden ikke alltid strekker til. Planen om å lage hjemmelaget avokadomos eller kjøttkaker fra bunnen av, blir kanskje noen ganger byttet ut med ferdigmat og Toro.

Årene byr også på flere bursdagsselskaper der du gjerne lar ettåringen smake på litt kake og is- og vipps, så faller planen bort.

7. «Jeg hadde aldri latt barna mine få se på tv før de er fylt to år.»

Ingen har vel lyst til å se barna sine bli «sofagriser», og hvilken baby trenger å se på tv? Ikke ditt, iallfall, tenkte du kanskje. Men likevel sitter du og ser både «Timmy tid» og «Drømmehagen» med din lille, som ikke engang er fylt ett år. Denne tv-tiden kan bli din måte å få et øyeblikk med litt alenetid.

Kanskje oppdager du at sangene fanger barnets oppmerksomhet. Det å se barnet ditt danse, smile og kose seg gjør at tv-tittingen ofte ikke virker så farlig lenger.

– Det hender også at foreldre får hendene fulle og ser at tv-titting er en måte å få et par minutter til å gjøre oppvasken eller lage ferdig middagen. Da vil man kanskje ty til den hjelpen i en hektisk hverdag, sier jordmødrene.

Les også: Psykolog: Tenk deg om før du setter et slitent barn foran tv-en

8. «Jeg hadde aldri latt barnet mitt bruke smokk etter at det har fylt ett år.»

Før du ble mamma rynket du kanskje på nesen når du så et to år gammelt barn som hadde smokken i munnen.

Noen mødre gjør som de hadde bestemt seg for, og avvenner barnet når de hadde planlagt. Mens andre mødre venter med avvenningprosessen, fordi de oppdager at det er fordeler ved å tillate at deres lille fortsetter med smokk.

– Vi tror ikke mange tar den kampen allerede når de er ett år. De er fortsatt ganske små, og for mange er smokk en avlastning, og god trøst og kos for barnet, sier jordmødrene.

9. «Jeg hadde aldri latt barnet mitt bruke bleier etter fylte to år.»

Akkurat som med smokker og flasker, så liker vordende mødre å sette frister angående bleiebruk. Hele prosessen kan se enkel ut, helt til du skal begynne med pottetreningen.

Noen barn finner fort ut av det, mens andre, uansett hvor mye innsats foreldre legger i det, ikke vil eller klarer det ikke.

Så de blir kanskje ikke pottetrent før de er tre eller fire år. De fleste foreldre vet at slike ting ikke alltid er like lett å kontrollere.

10. «Jeg hadde aldri ammet i full offentlighet, uten å være helt tildekket.»

Selvsagt har ikke alle kvinner samme synspunkt på det å amme offentlig.

Noen mødre er så komfortabel med dette at de ammer hvor som helst; på bussen, butikken, restauranten eller hos frisøren. Andre vordende mødre trer inn i morsrollen og tenker at de alltid vil passe på å være diskret tildekket hvis de ammer offentlig.

De som hører til den siste kategorien hadde nok aldri trodd at de skulle, uansett omstendighet, slenge ut brystet så snart barnet ble sulten. For som de fleste mødre får erfare, gjør du hva som helst når babyen blir sulten. Det du kanskje før følte kom til å bli en pinlig affære, er nå plutselig blitt helt naturlig for deg som mor.

11. «Jeg hadde aldri latt barnet mitt gråte, uten å gjøre noe med det.»

Før du ble mamma forholdt du deg kanskje til gråt på en helt annen måte enn du gjør nå. Du har kanskje tenkt at du aldri kom til å la barnet ditt gråte uten å gjøre noe med det.

Det er vanskelig å forutsi hvordan du vil reagere på gråt, men det blir nok ikke alltid slik som planlagt. Noen ganger vil barnet gråte når det ikke får viljen sin, og da er det ikke alltid man bør gi etter.

Les også (+): 3-åringen min sliter meg fullstendig ut. Vær så snill å si at dette går over?

12. «Jeg hadde aldri latt huset mitt bli rotete bare fordi jeg fikk barn.»

Det er ikke før du blir mamma du virkelig forstår hva husarbeid er.

Før du fikk barn holdt det kanskje å vaske en gang i uken og rydde stuen en gang for dagen. Når morsrollen starter, kan det virke som om husarbeidet aldri slutter. Du må plukke opp leker, koste opp smuler og tørke opp søl.

Og dette er heller ikke noe som skjer en gang om dagen, men en pågående jobb som ikke slutter før barna legger seg, og noen ganger ikke engang da.

Du kan fortsatt strebe etter å holde huset rent og ryddig, men rot og barn går som regel hånd i hånd.

– Det er viktig å senke kravene hjemme. Mange vil innse at rot ikke skader og det kan ofte vente, sier jordmødrene.

Les også: Dette skjer med kroppen etter fødsel

Ikke vær streng mot deg selv

Jordmødrene mener det er vanskelig å forberede seg på noe man aldri har gjort før, men deres fremste tips er å tenke på; «Hvordan mor ønsker jeg å være?».

– Mange er nok ikke forberedt på alle følelsene som kommer når man får barn. Det er en ny dimensjon av kjærlighet. Det er en lykkefølelse og et voldsomt beskyttelsesinstinkt som slår inn.

– Det er ikke lett å vite hvordan ting vil bli! Lurt å uansett ikke være så streng mot deg selv og tenke at du gjør så godt du kan og det er godt nok. Sunn fornuft og alt med måte, så kommer man langt. Det er det ikke så mye man kan gjøre feil.

– Lurt å prøve å tenke hvem man gjør ting for, er det for barnet ditt, deg selv eller de rundt deg. Barnet bryr seg sjelden om noe særlig annet enn å være varm, ha mammaen sin i nærheten, være trygg, få hvile, mat og drikke.

Jordmødrene råder deg å følge morsinstinktet ditt og ikke ta alle råd for god fisk.

– En mor kjenner som oftest barnet sitt best. Gjør det du føler er rett for deg og barnet. Kanskje man ikke skal være så ivrig på å gjøre alt man følte var «rett», men heller gå ut på en indre reise.