turner syndrom
Anny (27) bar på en hemmelighet for kjæresten sin. Etter et halvt år, tok hun motet til seg
Allerede som 11-åring visste Anny at hun ikke kunne få barn. Da hun ble eldre og ønsket om å bli mor ble større, var hun og kjæresten nødt til å se på andre muligheter.
– Allerede som 11-åring fikk jeg vite at jeg ikke ville kunne få barn, men forsto det naturligvis ikke så godt den gangen.
– Først i tenårene gikk det mer og mer opp for meg, og siden jeg alltid hadde sett for meg å skulle bli mamma, opplevdes det sårt, forteller Anny Mannes (27) fra Åkrahamn på Karmøy.
Da hun fikk den tøffe beskjeden, hadde hun nettopp fått diagnosen Turner syndrom - en medfødt tilstand som bare rammer jenter, og som skyldes feil i kroppens arvemateriale.
Den kjennetegnes blant annet av manglende pubertetsutvikling, og kun få kvinner med diagnosen har eggstokker som fungerer, og muligheten til å få egne barn.
Satt i gang eggdonasjonsprosessen
I 18-19 års alderen ble Anny kjæreste med Arne (27) som hun hadde kjent siden tidlig i tenårene.
Vissheten om at hun måtte fortelle om diagnosen, og hva den innebar med tanke på familieforøkelse, var tøff å tenke på. Men etter rundt et halvt år tok hun motet til seg.
– Han syntes naturligvis det var vanskelig, og beskjeden kom som en overraskelse på ham. Vi valgte likevel raskt å starte med å undersøke hvilke muligheter som fantes for oss, siden vi begge var fast bestemte på at vi ønsket å bli foreldre - på den ene eller andre måten, sier Anny ærlig.
Etter besøk hos gynekolog fikk paret beskjed om at Anny ikke hadde noen fungerbare egg, men at hun hadde full mulighet for å føde, og at eggdonasjon derfor kunne være noe å vurdere.
– Valget ble i grunnen ganske enkelt, og vi startet på prosessen så snart det ble lovlig her til lands i januar 2021. Det var likevel en lang venteliste, og det skulle gå to år før vi for alvor var i gang.
De måtte stå i donorkø, og høyde, øyefarge og hårfarge ble notert, slik at man kunne finne en donor som passet dem best mulig.
– Det første forsøket endte ikke i graviditet, og det var selvsagt en stor påkjenning, siden det var så utrolig mange hormoner i sving.
– Jeg følte meg til tider ganske mislykket, men Arne var hele tiden veldig støttende, og vi hadde familie og venner rundt oss, forteller Anny.
Prosessen med eggdonasjon tar vanligvis 2-3 uker.
Før du godkjennes som donor, vil klinikken kalle deg inn til en samtale for å forsikre seg om at du fullt ut forstår hva en eggdonasjon vil innebære.
Det vil bli tatt prøver for å utelukke overføring av eventuelt smittsomme sykdommer, samt gjort ultralydundersøkelser og lignende for å vurdere egglageret ditt.
Eggdonasjon påvirker ikke din egen fertilitet.
Donor får hormonbehandling som gjør at det kan hentes ut et antall egg, vanligvis inntil 10-12. Eggene blir hentet ut ved et lite medisinsk inngrep.
Eggene doneres til en annen kvinne, og befruktes med sæd fra kvinnens partner.
Man kan donere egg inntil 3 ganger.
Barn kan få informasjon om donors identitet når det fyller 15 år. Det er opp til eggdonor om man ønsker en relasjon dersom barnet tar kontakt.
Kilde: helsenorge.no
Les også: Anette-Emilie (48) vurderte å brenne vugga hun selv hadde snekret. Så skjedde det et «mirakel»
Vellykket eggdonasjon
Da neste syklus kom, var det rett på med ny hormonbehandling, og 27-åringen følte at hun knapt hadde rukket å komme seg etter forrige runde.
To uker etter å ha fått innsatt egg, kunne Anny spent ta en graviditetstest.
– Jeg hadde hatt en liten festeblødning etter 1 uke, så denne gangen hadde jeg et stort håp, men var likevel realistisk med tanke på at det kanskje hadde gått galt også denne gangen. Jeg var så utrolig redd for å bli skuffet igjen.
– Øyeblikket da jeg stod der med den positive testen var ubeskrivelig. Arne var på nattevakt, men jeg klarte ikke vente og måtte ringe ham. Vi var begge så lykkelige, forteller Anny.
Les også (+): Brannfakkel fra erfaren jordmor: – Denne gruppen takler best å bli mor
Cyste på livmoren
Hun beskriver en ganske tøff graviditet med høyt blodtrykk og sterk svangerskapskvalme.
I to døgn måtte hun legges inn på sykehuset for å få nok væske i seg, og i svangerskapsuke 35 fant legene ut at hun hadde en cyste på livmoren.
– Jeg trengte nøye oppfølging, og det ble bestemt at fødeplass skulle endres fra Haugesund til Haukeland sykehus. Jeg fikk vite at det ville være stor blødningsfare under fødselen. Vi endte opp med å bo på sykehushotellet i Bergen i nesten to uker, sier mammaen, og legger til:
– Da jeg ni dager før termin var inne til kontroll, mistenkte de svangerskapsforgiftning, og jeg ble i igangsatt. Neste dag tok de vannet, og utpå kvelden tok riene seg opp. Fødselen varte gjennom hele natten, og litt over klokken 7 på morgenen fikk vi endelig møte den etterlengtede lille jenta vår.
Åpne om eggdonasjonen
I dag lever paret en hektisk hverdag som småbarnsforeldre, og stortrives med det. På sikt ønsker de kanskje å gi datteren et søsken, men det er ingenting som haster.
De har likevel et egg på frys fra samme donor, og kan bruke dette senere om de ønsker det.
For både Anny og Arne har det vært viktig å være åpne overfor folk rundt når det kommer til prosessen deres mot å bli foreldre, og de har nesten utelukkende opplevd å få støtte og gode tilbakemeldinger.
– At Jenny ikke er mitt biologiske barn, er noe jeg tenker lite over i hverdagen, egentlig. Kanskje er det fordi jeg allerede fra så tidlig alder visste at jeg ikke skulle få egne barn, sier mammaen.
For foreldrene er det viktig å være åpne også overfor datteren den dagen hun blir stor nok til å forstå.
Eggdonor er anonym, og Anny og Arne har derfor ikke noe info om denne.
– Man får ikke selv velge donor, men når Jenny fyller 15 år, har hun rett til å få vite hvem det er. Da skal det være helt opp til henne å gjøre det hun ønsker og føler riktig, og vi vil støtte henne uansett, sier Anny.
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2023.