bygget ny terrasse
Heidi og Audun fikk et innfall. Etter to helger stod den nye terrassen klar
Da Heidi og Audun bestemte seg for å snekre sin egen terrasse, gikk det fort! På to helger var terrassen på plass – og all den byggtekniske hjelpen de trengte, fant de på nettet.
Bare interessen er der, er det mulig å finne svar på det meste på nettet, mener Heidi og Audun Langgaard. For åtte år siden bygget de et anneks på hytta ved hjelp av YouTube og maxbo.no, og deretter pusset de opp og bygget på selve hytta. I fjor var det ny terrasse som sto for tur.
– Spesielt trappen i ulendt terreng var det fint å få inspirasjon til før vi tilpasset til forholdene hos oss. Annekset bygget vi nesten utelukkende på kunnskap vi fikk fortløpende via nettet, forteller Audun.
Plattingen var et innfall paret fikk en helg i mai 2020. Først rev de rekkverket på den gamle terrassen og fjernet terrassebordene. Deretter tok de fatt på grunnarbeidet.
Les også: Guide til uterommet: – Hagemøblene du bør styre unna
Støpte og fundamenterte selv
Den opprinnelige terrassen sto på støpte søyler på fjellgrunn, og nå ble arealet utvidet med grus og sand. På grunn av forskjeller i det naturlige terrenget, valgte paret å bygge terrassen i to nivåer.
– Det tar tid å bygge. Spesielt fordi vi gjorde fundamenteringen selv. Det er viktig at byggverket står på fjell, eller med et godt lag med drenerte masser, sier Audun.
Etter hvert skal plattingen fortsette videre langs huset, slik at de enkelt kan gå mellom badet inne og boblebadet ute. På plass er en dør rett ut fra badet mot skogen, slik at familiens tre barn lett kan løpe innom når de er ute og leker og naturen kaller.
Også på siden ved inngangsdøren skal terrassen bygges utforan den gamle boden – som nå skal bli utestue.
– Mitt råd er å bygge litt om gangen og gjøre seg helt ferdig. Man kan heller legge en plan for utvidelse senere. Selv om det kanskje tar dobbelt så lang tid å gjøre ting selv, så kan resultatet bli veldig bra, sier Audun.
Les også: Guide: Slik velger du riktig utegulv
Anbefaler å investere i godt utstyr
Bonusen er penger spart, og en velutstyrt verktøykasse – om du investerer litt.
– Vi investerte i en god kapp- og gjæringssag, samt multiverktøyet feinsag. En bordsag kan dessuten være lettere å få godt resultat med enn en sirkelsag. Ulempen er at den tar mye mer plass, sier Audun.
Til drillen kjøpte paret to batterier, slik at de skulle slippe å vente på lading. Det er mange skruer som skal skrus inn i en terrasse! Og enda flere skal det bli. Etter hvert skal de bygge trapp ned mot skogen og barnas trehytte, som er bygget av de gamle terrassebordene.
En trapp ned mot bålplassen er de allerede ferdige med. Her kan mor og far sitte, og samtidig følge med på barna mens de leker i skogen. Bålplassen ligger på naturlig fjell.
– Her fyrer vi ofte opp for varme, kos og enkel grilling både dag og kveld, forteller Heidi.
Les også: Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen i den bratte skråningen
Har laget masse moro for barna
Tidvis setter de opp det oppblåsbare boblebadet på plattingen, og sommerstid kobles utedusjen til vann. En stor huske ble begynnelsen på flere artige lekeapparater, inkludert en enkel taubane og klatre- og balanseapparater laget av materialer fra den gamle terrassen.
– Nå har vi kommet på tanken om en helhetlig Tarzan-løype. Tv-programmet «American Ninja Warriors» og leken «Bakken er lava» er inspirasjonskilder for de eldste barna, forteller Heidi.
Hun er opptatt av å skape noe ute som holder barna i gang, som legger til rette for utfordringer og mestring. Derfor har barna også vært involvert i byggingen, selv om de bare har skrudd litt, og kanskje også rotet bort noen skruer.
– Følelsen av at alle er med og at dette er et felles prosjekt, er viktig, sier Heidi.
Se flere bilder av det ferdige resultatet nedover på siden:
Denne saken ble første gang publisert 26/04 2021, og sist oppdatert 26/04 2021.