slik lykkes du med uterommet:

– Ingenting er så kjedelig som når man kommer inn i en hage og ser alt med en gang

Her er hageekspertenes beste tips til hvordan du kan få et optimalt uterom.

Pluss ikon
INSPIRASJON: Marker uterommet med flett av naturmaterialer eller spiler som plantene kan krabbe opp på. Her er det brukt sibirsk lerk som gråner med tiden. Det skjermer for vinden, for innsyn til naboene og forvandler terrassen til et ekstra rom i boligen hele sommerhalvåret. Du kan også sette krukker med seiglivede planter rundt møblene som innramming for å gi le. Sofaen er laget av gamle bjelker fra en låve, og bordet er laget av en bordplate av støpt betong med en base av sveiset stål.
INSPIRASJON: Marker uterommet med flett av naturmaterialer eller spiler som plantene kan krabbe opp på. Her er det brukt sibirsk lerk som gråner med tiden. Det skjermer for vinden, for innsyn til naboene og forvandler terrassen til et ekstra rom i boligen hele sommerhalvåret. Du kan også sette krukker med seiglivede planter rundt møblene som innramming for å gi le. Sofaen er laget av gamle bjelker fra en låve, og bordet er laget av en bordplate av støpt betong med en base av sveiset stål. Foto: Filippa Tredal
Først publisert Sist oppdatert

– Pass på å ikke gape over for mye! Da er det mye bedre å begynne med et lite område. Dersom du velger å ta et stort uteområde på en gang, er det viktig med god planlegging for et godt resultat, sier programleder for TV 2-programmene Tid for hjem og Tid for hage, Kjersti Bergesen.

Blomsterdekoratør Espen Skarphagen, som driver nettstedet skarpihagen.no, er helt enig.

– Om du gaper over alt på en gang, kan du fort miste piffen. Fokuser på det stedet du oppholder deg mest, og start med å lage en hyggelig uteplass der.

Han anbefaler videre å lage en grovskisse av hvordan du ønsker at hagen eller uterommet skal se ut til slutt.

EKSPERTENE: Programleder Kjersti Bergesen og blomsterdekoratør Espen Skarphagen.
EKSPERTENE: Programleder Kjersti Bergesen og blomsterdekoratør Espen Skarphagen. Foto: Frode Riseggen / TV 2

– Planlegg uterommet ut ifra samme tanke som et hvilket som helst annet rom. Definer arealet hvor uteplassen skal være, og innred det som om det skulle hatt gulv, vegger og tak, tipser Espen.

Kjersti anbefaler også å ta hensyn til hva du ønsker å se innenfra, når du planlegger et nytt uterom.

– Har du store moderne vinduer, ikke sett en høyrygget utesofa rett utenfor.

– Ikke glem at vi bor i Norge. Jeg vil på det sterkeste anbefale å prioritere tak over deler av uteplassen. Enten i form av en pergola, markise, solseil eller annet overbygg. Dette vil forlenge utesesongen betraktelig, og det er ingen krise om det kommer litt regn, understreker Espen.

Les også: Guide: Slik velger du riktig utegulv

I uterommet til dette atriumhuset er det hengt opp et solseil over spisegruppen, noe som er en god idé om du ikke har tak over uteplassen. Det gir både ekstra skygge på varme sommerdager, samt ly mot vind og eventuelle regndråper. Legg også merke til den store klatreplanten i bakgrunnen, som gjør plassen ekstra frodig og fin.
I uterommet til dette atriumhuset er det hengt opp et solseil over spisegruppen, noe som er en god idé om du ikke har tak over uteplassen. Det gir både ekstra skygge på varme sommerdager, samt ly mot vind og eventuelle regndråper. Legg også merke til den store klatreplanten i bakgrunnen, som gjør plassen ekstra frodig og fin. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

Del inn i soner

Kjersti forteller at den største feilen mange gjør, er å sette av altfor stor plass til uterommet uten å ha en god plan for det.

– Du blir ikke happy med 100 kvadratmeter terrasse med ingen ting på. Prøv å ramme den inn og dele inn i soner, tipser hun.

– Bruk gjerne levegger for å skape rom og en ekstra lun følelse. Vær heller ikke redd for å bruke store planter og plantekasser. Samle gjerne 10–15 krukker i større grupper. Dette gir et frodig og fint uttrykk, samtidig kan du bruke det som rominndeler. Eller kanskje du har mulighet til å sette opp et lite hagehus, foreslår Kjersti.

Les også: (+) Test av tre bålpanner: En er best til bål og grilling, en annen til kos og varme

– Ikke glem å skape rom eller soner i hagen også. Ingenting er så kjedelig som når man kommer inn i en hage og ser alt med en gang. Skap noen spenningsmomenter, slik som

hyggelige kroker, flere sitteplasser og kanskje en liten dam, foreslår Espen.

Har du en terrasse med litt størrelse på, er det smart å dele den inn i soner for ulike aktiviteter. Liker du å slappe av i solen med en kopp kaffe, kan du lage en egen sone på et sted som egner seg til dette. Her har beboerne direkte utgang til en treterrasse. Det gamle Marguerit-bordet og stolene fant de på et loppemarked.
Har du en terrasse med litt størrelse på, er det smart å dele den inn i soner for ulike aktiviteter. Liker du å slappe av i solen med en kopp kaffe, kan du lage en egen sone på et sted som egner seg til dette. Her har beboerne direkte utgang til en treterrasse. Det gamle Marguerit-bordet og stolene fant de på et loppemarked. Foto: Anitta Behrendt

– Styr unna disse møblene

– Valg av hagemøbler henger gjerne sammen med økonomi, da disse ofte er kostbare.
Velger du tidløse møbler som har vært på markedet en stund, kan du supplere etter hvert, tipser Kjersti.

– Noen vil ha noe som er fint å se på, andre er opptatt av kos og prioriterer komfort. Uansett hva du velger, ikke kjøp møbler på impuls! Da risikerer du å ende opp med møbler som kun varer en sesong, påpeker hun.

Kjersti anbefaler også å styre unna for lette møbler, siden disse lett kan blåse av gårde. Veldig massive rottingmøbler kan dessuten ta mye oppmerksomhet.

Er du så heldig å ha en stor hage, kan et drivhus eller en utestue være en smart investering. Med tak og vegger får du et eget rom i uterommet. Dessuten er du mer skjermet for vær og vind, noe som igjen forlenger utesesongen betraktelig. Denne utestuen er <br>bygget av tre fra en gammel pergola som ble tatt ned. Innred gjerne med planter og hyggelige sitteplasser.
Er du så heldig å ha en stor hage, kan et drivhus eller en utestue være en smart investering. Med tak og vegger får du et eget rom i uterommet. Dessuten er du mer skjermet for vær og vind, noe som igjen forlenger utesesongen betraktelig. Denne utestuen er
bygget av tre fra en gammel pergola som ble tatt ned. Innred gjerne med planter og hyggelige sitteplasser.
Foto: Anitta Behrendt

– Velg møbler som blender inn i miljøet, da er det lettere å få det fint. Plassbygde møbler er også et godt tips.

– Velg gjerne møbler som er lettstelte, som tåler vask og er UV-bestandige, da varer de mye lenger. Dersom du foretrekker tremøbler, velg noen som er oljet fremfor lakket eller malt. Disse krever mindre vedlikehold, tipser Espen.

– Dessuten finnes det masse fint i pulverlakkert aluminium og stål som nesten ikke krever vedlikehold. Kunstrotting lages i stadig bedre kvalitet, og noen av møblene tåler til og med å høytrykksspyles.

Han mener det i tillegg er fint å ta hensyn til husets stil. – Finn en stil som du trives med, men la den harmonere med husets stil for en fin helhet.

Les også: At det kun var plen her for noen måneder siden, er nesten ikke til å tro

Utenfor denne eneboligen har beboerne fått bygget et stort terrassegulv, samtidig som de har beholdt litt plen bortenfor. Terrassen er igjen delt inn i soner, slik at de har et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, og en fin plass til å ligge å sole seg på.
Utenfor denne eneboligen har beboerne fått bygget et stort terrassegulv, samtidig som de har beholdt litt plen bortenfor. Terrassen er igjen delt inn i soner, slik at de har et hyggelig sted å spise, med mulighet for skygge, og en fin plass til å ligge å sole seg på. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Innred med planter

– Oppsøk informasjon om planter. Les deg opp selv, eller rådfør deg med folk med god kunnskap, for eksempel hos ditt lokale hagesenter. De vet hva slags klimasone som gjelder der du bor, noe som igjen er
av betydning for å kjøpe riktige planter og blomster som trives i ditt område, forklarer Espen.

Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen.
Et annet grep for å skape fin dynamikk og flere soner er å bygge opp en del av terrassen til et eget nivå. Her er det plassert en hyggelig loungegruppe med planter i krukker rundt, noe som bidrar til å ramme inn sonen. Foto: Anne Bråtveit

– Begynn med å plassere de store tingene først, slik som små trær, store busker eller store planter. Suppler med dekorative blomster til sist. Tenk også god variasjon. Innred uterommet med en fin miks av planter i både størrelse og form, tipser han.

– For å unngå et rotete uttrykk, hold deg innenfor samme fargepalett. Men skap gjerne kontraster
med lyse og mørke farger, anbefaler Espen.

– Dersom du er helt grønn, er sommerblomster bankers. Det finnes utrolig mye fint å velge i,
som du kan plante i krukker eller henge i ampler, slik at du omsluttes av planter. Det er det som beriker
uterommet aller mest, mener Kjersti.

Les også: Tomten var umulig: Slik fikk Hanne drømmehagen i den bratte skråningen

Skap mer privatliv og et mer grønt og naturlig uttrykk på uteplassen ved å gjerde den inn med bambus. Materialet er lett å arbeide med, da du kan kutte av pinnene til passe høyde med en grensaks. Du får kjøpt bambus i blant annet nettbutikk.holehagesenter.no. Foto: Anitta Behrendt
Skap mer privatliv og et mer grønt og naturlig uttrykk på uteplassen ved å gjerde den inn med bambus. Materialet er lett å arbeide med, da du kan kutte av pinnene til passe høyde med en grensaks. Du får kjøpt bambus i blant annet nettbutikk.holehagesenter.no. Foto: Anitta Behrendt Foto: Anitta Behrendt

Bli kjent med tomten

– Husets beliggenhet og hvor det er sol eller ikke, har stor betydning for hvor man har lyst til å oppholde seg når man er ute. Prøv deg litt frem, foreslår Kjersti.

– Det kan også være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer, dersom tomten tillater det, tipser hun.

– Finn ut hvor det er sol og skygge. De fleste ønsker seg kanskje mest mulig sol, men dersom du har et hus med hage til, er kanskje et tre på en hyggelig plass med litt skygge noe å vurdere. I så fall bør dette plantes tidlig i prosessen, siden et tre bruker tid på å vokse seg stort, anbefaler Espen. Han understreker at det også er smart
å gjøre seg kjent med hagen.

Drivhuset er bygget i forlengelse av terrassen for å få et ekstra rom i hagen. Rundt det rustikke bordet som tåler å stå ute i vær og vind, fra oje-blik.dk, står klappstoler som er lette å rydde bort når de ikke er i bruk.
Drivhuset er bygget i forlengelse av terrassen for å få et ekstra rom i hagen. Rundt det rustikke bordet som tåler å stå ute i vær og vind, fra oje-blik.dk, står klappstoler som er lette å rydde bort når de ikke er i bruk. Foto: Anitta Behrendt

– Dersom du flytter inn et sted med en allerede etablert hage, bruk den første sommeren til å
bli kjent med denne. Noter deg hva som finnes der fra før og hva som blomstrer når, før du
legger en plan for hva du ønsker å gjøre videre, råder han.

Dersom tomten tillater det, kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på.
Dersom tomten tillater det, kan det være fint å dele uterommet inn i ulike nivåer. Denne terrassen har blant annet utekjøkken innerst i kroken og en spisegruppe foran huset, samt store blomsterkasser som rammer inn sonene. Den store trappen er også fin å sitte på. Foto: Jorunn Tharaldsen

Skap et hyggelig sted

– Ikke vær overambisiøs. Dersom du ikke har tid eller råd til å lage et avansert uterom, kan du ta litt om gangen – og få det ganske fantastisk likevel. Eksperimenter og ha det gøy med blomster. Sommeren er kort, så lag et trivelig sted som passer deg, tipser Kjersti.

– Allerede i april kan du begynne å plante ting i krukker, slik som påskeliljer, perleblomster og stemorsblomster. Alle disse tåler litt frost, og er et godt tips for deg som er sulten etter farger, foreslår Espen.

– Husk at uterommet skal være et fristed. Et sted hvor du ikke trenger å se mye rot eller en stabel av alt som må gjøres. Lukk øynene, len deg tilbake og nyt solen, avslutter Kjersti.