Vaske dyne og puter

Slik vasker du dynen – også dundynen

Det holder ikke bare med sengetøyet. Dyner og puter må også vaskes.

VASKE DYNE OG PUTER: Dundynen må vaskes og tørkes godt i tørketrommel, helst med tennisballer.
VASKE DYNE OG PUTER: Dundynen må vaskes og tørkes godt i tørketrommel, helst med tennisballer. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Gode råd om korrekt vask og vedlikehold av dyner og hodeputer ofte glemt. Å få dundynen profesjonelt renset kan bli kostbart i lengden.

Dyndunen kan du fint vaske selv. Her forklarer vi deg hvordan.

Derfor bør dynen vaskes

I løpet av natten skiller vi ut tre til fem desiliter fuktighet.

En stor andel av dette svettes gjennom hodet, og spesielt puten har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, hårprodukter, ansiktskremer og diverse.

Men mye svette og fuktighet går også i dynen og madrassen.

- Dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter. Det er avføringen fra midden som folk er allergiske mot. I tillegg sier forskere i flere land at de finner opptil 16 typer sopp i hodeputer som kan gi infeksjonssykdommer og allergibesvær og at 10 prosent av putens vekt etter fem år er støv og støvmidd, forteller Ola Berg, produktsjef hos Høie.

Denne fuktigheten og saltene binder også fyllet i dyna og puta slik at de kan bli flate og klumpete og miste spenst og høyde.

Isoleringsevnen på dyna forringes derfor også når den mister volum, fordi det er den stillestående luften som dunet og fiberen "fanger" – som isolerer.

- Så vasking er en del av vedlikeholdsrådene for å holde produktene fluffy, forlenge dyna og putens isoleringevne og levetid, men selvsagt også for hygienen sin del – og for å gjøre sengen til et bedre og sunnere sted å sove, påpeker Berg.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt i vaskemaskinen

Bør vaskes årlig

Ifølge produktsjefen bør dynen vaskes en gang per år, kanskje naturlig når man skifter fra vinter til sommerdyne.

Eller uansett til våren når dynen kan henge ute til tørk dersom man ikke har tørketrommel.

- Dersom man pakker bort dynen uten å vaske den, eller mens den ennå er litt fuktig – så kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og dynen kan i verste fall mugge, forteller Berg.

Han legger til at dette gjelder spesielt for dundyner fordi dunet trekker til seg store mengder med fuktighet og trenger lengre tid for å transportere bort fuktigheten i forhold til fiberdynen.

Det er derfor også viktig at dynen blir helt tørr etter vask.

- Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dynen ligge i solen for å lufte en stund, eller til den akkurat har tørket – går helt fint, forklarer Berg, og utdyper:

- Generelt sier vi at puten bør vaskes 2-4 ganger i året. Ved vask vil kvalitetsputer få tilbake sin fylde og spenst og holde seg fin og komfortabel mye lengre. For å spare noen vask kan det anbefales å bruke en putebeskytter mellom puten og sengesettet som vaskes oftere.

Bitta Andersen, innkjøper hos Princess, er enig.

- Har man flere dyner som man varierer med etter sesong; sommerdyne, helårsdyne og vinterdyne, kan man ha dyner i mange år. Om man har en dyne hele året, så bør man skifte dyne cirka hvert 3-4 år, forteller hun.

Les også: Vet du hvor stoppekranen er? Det bør du om det blir vannlekkasje

Vaskes ved 60 grader

Midd dør ved 55 grader, så skal den drepes bør sengetøy vaskes på 60 grader.

Det anbefales å bruke vaskemaskin som rommer minimum 7 kg. Videre å benytte kun 2/3 av normal dosering av vaskemiddel, for å sikre at all såpe blir vasket ut, og fyllet ikke klumper seg.

- Dobbeldyner (200x220 cm) må vaskes i maskiner med trommelvolum på minimum 130 liter. Verken dyner eller puter må kjemisk renses, da dette ødelegger isoleringsevnen, forteller Berg.

Har du derimot en dyne som er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund er trekket på dynen middtett.

- Skal du bare få bort enkle flekker eller lignende kan dynen gjerne vaskes på 40 grader. Det er energibesparende og sparer miljøet.

Les også: IKKE gjør dette for å spare på strømmen

Følg vaskeanvisning

Det er viktig å være klar over at dun og fiber vaskes på ulike måter, så se derfor alltid anvisning på produktet du har. Bruk ullvaskemiddel på dun.

En generell regel er, ifølge produktsjefen, at dundyner og – puter ikke må bankes, støvsuges eller kjemisk renses. Bruk skånsom vask opptil 60 grader. Benytt kun vaskemiddel uten enzymer – beregnet for ull.

- Det er ikke nødvendig å kjøpe et spesialvaskemiddel beregnet for dun – Milo eller tilsvarende gjør susen, og dynen trommeltørkes på lav temperatur.

Ifølge Andersen kan for mye såpe gjøre at dunen kan miste litt spenst.

- Det er derfor viktig å følge en eventuelt anbefalt dosering. Akkurat hvor mye kan variere på produktets størrelse og størrelsen på maskinen, sier hun.

Mange tyr til tennisballer ved vask av dyner og puter i maskin, men det har ifølge Berg liten hensikt.

- Dette er ikke nødvendig, da både dynen og puten fyller så mye av maskinens kapasitet at effekten av tennisballene vil være liten, forklarer Berg.

Les også: Sommerhytta fra 1957 ble pusset opp. Se resultatet!

Alternativ til vask

Som en mellomting mellom å vaske og ikke vaske, spesielt om man har middallergi og må vaske ofte, så kan du også legge dyner, puter og eventuelt overmadrass ut i kulda i noen timer.

Temperaturer på 20 minus dreper midden, og da er det bare å bruke støvsugeren på madrassen og dyna etterpå.

- Også hvis temperaturer er minus 10 eller kaldere blir midden så sløv at de ikke klarer å klore seg fast i madrassen din ved støvsuging, sier Berg.

Han forklarer at om du vasker laken, putevar og dynetrekk på 60 grader ukentlig, har du allerede drept midden der, og den rekker ikke å formere seg før du vasker det igjen. Spesielt hvis du er flink til å lufte dyner og puter samtidig, er du godt rustet i krigen mot sengemidden.

Luftes regelmessig

Dyner og puter bør regelmessig luftes, og puter helst ristes opp hver dag for å få ut fuktighet den har opptatt i løpet av natten. Re derfor ikke opp sengen, men heller gi puta en dytt når du står opp.

- Man trenger ikke å se på dynen eller puten at den bør vaskes. Fuktighet kan sette seg i fyllet inni dyna og klumpe det sammen uten at det vises på yttersiden, sier Berg.

Hva som skjer om man aldri vasker dyna og puta har produktsjefen ingen vitenskapelig svar på.

- Mange – og kanskje flertallet – har aldri gjort det, og lever i beste velgående. Det er nok de med middallergi som vil merke dette mest.

- Kvaliteten og produktenes levetid vil også forringes en del, men dette avhenger selvsagt også av rensligheten og vedlikeholdet ellers, og om man svetter mye eller lite i løpet av natten, forklarer Berg.

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2018, og sist oppdatert 20/10 2022.

Les også