midd og lopper i sengen

Denne kommer om du ikke lufter nok på soverommet

Er det varmt og fuktig på soverommet ditt, tar midden det som invitasjon til å besøke sengen din.

MIDD OG LOPPER I SENGEN: Det norske tørre og kjølige klimaet er ikke middens ønskested, men dersom du holder det fuktig og varmt på soverommet kan du nesten være sikker på at den kommer.
MIDD OG LOPPER I SENGEN: Det norske tørre og kjølige klimaet er ikke middens ønskested, men dersom du holder det fuktig og varmt på soverommet kan du nesten være sikker på at den kommer. Foto: Crestock
Først publisert Sist oppdatert

I Norge er det i utgangspunktet dårlige vekstforhold for midd, fordi det er for tørt og kjølig.

Men dersom du har lyst til å gi midden gode leveforhold, kan du for det første holde det fuktig og varmt på soverommet.

- Dårlig lufting, som igjen skaper høy luftfuktighet og varme, gir midden gode vekstforhold. Dersom du i tillegg skifter sengetøy sjelden og har dårlig renhold på soverommet, liker midden seg godt, har daværende avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, sagt til klikk.no

- Skumgummimadrasser kan også bidra til høy luftfuktighet ved at de tiltrekker seg fuktighet.

Med andre ord er det lurt å sørge for at rommet blir holdt kjølig og at man har gode rutiner på både lufting, rengjøring og skift av sengetøy.

Les også: 7 grunner til at hodebunnen klør

FUGLELOPPE: Denne starter sitt liv i fuglereder, men om våren komemr den gjerne på besøk på soverommet ditt.
FUGLELOPPE: Denne starter sitt liv i fuglereder, men om våren komemr den gjerne på besøk på soverommet ditt. Foto: Anticimex

Andre dyr på soverommet

Du kan også få besøk av andre småkryp med skumle hensikter. Ifølge Ottesen kan typen skadedyr variere med hva man har på soverommet:

- Mange kler av og på seg på soverommet, og da kan det bli hudavfall og hår som blant annet brun pelsbille, også kalt Majorstu-billen, kan leve av. Det kan være klesmøll på ull- og skinnklær i garderoben som ofte er i tilknytning til soverom. Har du skjeggkre, kan de også finnes på soverom, samt veggedyr, sier han.

Om våren kan fuglelopper eller rød hønsemidd komme inn dersom du har et gammelt fuglerede i nærheten, eller fuglekasse på veggen. De stikker og suger blod.

De forskjellige skadedyrene til tross, Ottesen mener det ikke er grunn til stor bekymring:

- Generelt kan man si at det er få skadedyr i norske soverom og senger.

Han legger til at godt renhold, samt kjølig og tørt klima vil gjøre soverommet og sengen lite attraktivt for slike småkryp.

Kan gi allergi

I noen tilfeller kan midd føre til allergiske reaksjoner, og det er krypets avføring som skaper problemene.

- Midd er en vesentlig faktor for utvikling av allergi, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver ved Norges astma og allergiforbund, NAAF.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Rådet for å redusere en eventuell middplage er blant annet å holde soverommet mest mulig fritt for støv, og vaske sengetøyet på 60 grader minst hver 14. dag. Gjør det hyppigere hvis du er allergisk, og unngå støvsamlere, som åpne hyller og skap.

Dyner og puter bør ifølge NAAF også vaskes jevnlig på 60 ºC. "Det er viktig at dyner og puter tørker godt etter vask, helt til fukten er ute. Bruk parfymefritt vaskemiddel og følg pute- eller dyneprodusentens vaskeanvisninger", skriver de på sine nettsider.

TEGE: Maskeringsteger er "morsomme" kryp som kan finne på å besøke soverommet.
TEGE: Maskeringsteger er "morsomme" kryp som kan finne på å besøke soverommet. Foto: Crestock

Om vinteren kan både sengetøy og madrass legges ut i kulden. Husk bare å banke de godt før de tas inn.

Maskeringsteger:

Nymfenes (bildet over) evne til å maskere eller kamuflere seg med støv og rusk, har gitt arten navn. Den ser ut som en støvdott

Den kan stikke mennesker, men det er sjelden. Stikkreaksjonen kan bli meget sterk p.g.a. at tegen sprøyter inn fordøyelsesenzymer som kroppen kan reagere allergisk mot.

(Kilde: FHI.no)

På sine sider har NAAF flere råd for hvordan man skal gjøre det minst mulig levelig for midden:

· Ikke re opp sengen, i hvert fall ikke om morgenen. Brett dyna godt bakover så innsiden vender opp, slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.

· Skift sengetøy hver uke, eller etter behov.

· Madrassen bør støvsuges og teppebankes med jevne mellomrom.

· Lav romtemperatur begrenser middforekomsten i sengetøyet

· Sørg for god utlufting

· Ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene

Les også: Slik vasker du dyner og puter

Ubehagelig kløe

Som Ottesen nevner, kan fuglelopper finne veien inn på soverommet om våren, og bitt fra disse kan noen ganger føre til ubehagelig kløe.

Fuglelopper kan kun elimineres når de fortsatt befinner seg i fuglereiret. Når de har kommet inn på soverommet, er det nytteløst å spraye med insektmiddel. Lopper dør vanligvis av seg selv i løpet av 1-2 uker, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Dette kan være årsakene til kløe

VEGGEDYR: Denne skapningen ville du ikke like å ha på soverommet ditt, for den jakter på blodet ditt.
VEGGEDYR: Denne skapningen ville du ikke like å ha på soverommet ditt, for den jakter på blodet ditt. Foto: Lennart Falk/Anticimex

Blodsugende veggedyr

Blodsugende veggedyr tilhører avdelingen for virkelig ekle kryp.

Mens midd, og til dels lopper, er ufarlige, har veggedyret langt mer onde hensikter. Dette vesenet driver en lyssky virksomhet, sitter og trykker bak en list eller i en sprekk om dagen, og kommer ikke frem før mørket senker seg.

Det er ikke store skapningen vi snakker om, veggedyret måler bare en halv centimeter, men når de har spist seg mette på menneskeblod, kan de imidlertid bli over én centimeter.

Veggedyret liker seg best der hvor det er stort gjennomtrekk av mennesker, men reiser gjerne også som blindpassasjer hjem til folks soverom, og kryper opp langs sengebenene om natten for å finne varmt menneskeblod.