Muggsopp i bolig
Ser vinduene slik ut, bør du ta grep
Ikke gjør denne tabben for å spare på strømmen, advarer ekspert.
Har du oppdaget mugg i huset, eller har lukten på badet forandret seg?
Da kan det være lurt å sjekke ventilasjonen i rommet.
– Fukt er som regel den utløsende faktoren, og har du først oppdaget muggsopp i boligen din, gjelder det å handle raskt, sier malermester og takstmann Arne Henriksen fra firmaet Bygg- og Malermestertjenesten, som blant annet har spesialisert seg på å bistå ved fuktproblemer i private hjem.
Vinteren er gunstig for muggsoppen
Det er stort sett i den kalde årstiden man får problemer med muggsopp, fordi fuktigheten i varm inneluft kan kondensere på kalde overflater, som på vinduer eller nede i et hjørne.
Om du er i faresonen, kommer an på hva slags bolig du har.
– Det er gjerne eldre boliger som får dette fuktproblemet, sier daglig leder Bjarte Sæthre i Humid AS, som er et rådgivningsfirma innen fukt, sopp og inneklima.
Har du kalde vinduer og kalde hjørner er dette det ultimate utgangspunktet for muggsoppvekst. Men med enkle grep kan du fjerne muggsoppen selv, forklarer Sætre, som har en cand. scient-grad i biologi.
Dugg på vinduene
Oppdager du dugg på vinduene, tyder det på at luftfuktigheten er for høy innendørs.
– Det man kan gjøre er jo å lufte, sier Sæthre.
Et fuktig innemiljø kan også skade vinduene. Har du dette problemet over lengre tid, kan det oppstå muggsopp eller råteskader i treverket. For å unngå dette bør du tørke bort kondens som samler seg i vinduskarmen.
Hvis du har mistanke om at vinduet kan være råteskadet, kan du stikke en skarp gjenstand forsiktig i treverket. Om treverket er mykt, kan det være et tegn på at vinduet er skadet. Da bør det skiftes ut.
Advarer mot tabbe
Med skyhøye strømpriser kan det være fristende å stenge alt av ventiler, for å holde kulden ute.
Dette er imidlertid en dårlig idé.
Sæthre ser ofte at mange stenger ventilene når det blir kaldt. Dette fraråder han sterkt, da det forsterker problemet.
– Noen har små spalteventiler over vinduene, og andre har veggventiler. I visse tilfeller har jeg sett at veggventilene er malt igjen. De har aldri vært åpnet, sier Sæthre.
Ventiler skal være åpne, og hvis du lukker dem, må det være for en kort periode.
Bor du i en gammel bygårdsleilighet, er det som regel dårlig med ventiler. Da er det eneste du kan gjøre å lufte godt ved hjelp av vinduene.
Sæthre anbefaler å lufte 10 minutter, to ganger om dagen. Sett opp et vindu i hver ende av leiligheten, så du er sikker på at luften trekker gjennom.
– Om det trekker fra vinduene, kan det skyldes dårlig isolasjon rundt vinduet, sier han.
Les også: (+) Jeg elsket ham og tenkte ikke på samboerkontrakt. Så møtte han en annen kvinne
Når må vinduet byttes ut?
– Dugg mellom rutene på isolasjonsglass, oppstår når vinduet er punktert. Da må vinduet byttes ut.
Når du bør bytte et vindu handler ikke først og fremst om vinduets alder. Hvis kvaliteten er god, trenger du ikke nødvendigvis å skifte det ut selv om det er gammelt. Men hvis du jevnlig opplever kondens, trekk fra vinduet eller opplever at malingen flasser av, er dette et tegn på at du bør vurdere en utskifting.
Mugg på badet
Veldig ofte kommer det misfarging i fugene mellom flisene, og det skjer gjerne når badet begynner å bli noen år. Den beste måten å unngå det på, er rett og slett jevnlig rengjøring.
Her trenger du en god skrubb. Når du først har fått muggsopp på fugene, er det vanskelig å få bort misfargingen helt.
– Selv om det skulle sitte igjen litt misfarging etter at du har vasket, så vil det ikke være soppsporer som kan spres til inneluften, sier Sæthre.
Det er viktig med god luftsirkulasjon, slik at man får ut fuktig luft etter at man har dusjet eller har brukt tørketrommelen.
Sæthre anbefaler også å holde dusjdørene åpne.
– Hvis du har glassdører i dusjen, så er det mange som klapper dem innover, men da holder man på fuktigheten, sier Sæthre.
Les også: Dette enkle trikset viser om vinduene dine trekker for mye
Dette hjelper mot fukt på badet
1. Monter en mekanisk vifte, helst i himlingen, hvis det er mulig.
2. Hvis det ikke er lagt opp til ventilasjon på badet, bør du lage et hull i en yttervegg, slik at du kan montere en vifte der.
3. Om du ikke allerede har luftespalter i baderomsdøren, kan du lage noen hull i døren for å slippe igjennom luft.
4. Sett på baderomsviften når du går inn i dusjen, og lukk døren.
5. Klær som henges til tørk, bør helst tørkes ute. Om du ikke har mulighet til det, kan du gjerne tørke klærne på badet, så lenge punkt 1–4 over er oppfylt.
Sætre påpeker også at døren inn til badet alltid bør være lukket, så lenge vi snakker om gamle leiligheter uten balansert ventilasjon. Det er for å hindre at fukt skal komme ut i resten av leiligheten. Da er det bedre at det er fuktig på badet.
Les også: Slik renser du vannlåsen
Viktig å følge våtromsnormen
Arne Henriksen fra Bygg- og Malermestertjenesten understreker også hvor viktig det er å benytte seg av profesjonelle aktører og ikke gjøre noe selv, hvis du er usikker. Han ser ofte vannlekkasjer og råteskader som kunne vært unngått.
– Jeg har jo sett at noen legger vannrør i ytterveggen, og da kan man få store lekkasjer på grunn av frostspreng. Det kan gi store skader, og det kan fort bli dyrt om det viser seg at du ikke har brukt godkjente firmaer, sier Henriksen.
Les også: Advarer: Nå fryser hundrevis av vannrør
Mugg i kjeller
– Har du den den klassiske «kjellerlukten», kan det være et tegn på at det er mikroorganismer som vokser der nede, sier Sæthre i Humid.
Det kan enten være muggsopp eller aktinomyceter. Sistnevnte er en trådformet bakterie som også kan produsere en lignende lukt. Denne bakterien kan også vokse på murflater, hvis det er fuktig.
Det er ikke alltid så lett å se om rommet er angrepet av muggsopp, veldig ofte vokser det inne i konstruksjonen. Da ser man ofte saltutslag eller sporer av soppen i veggen.
Her anbefaler Henriksen å holde fuktigheten på et normalt nivå.
– Hvis det er fuktig i kjelleren, bør man sette inn avfuktere som regulerer lufta, sånn at du får bedre inneklima i kjelleren, sier han.
Har du fått muggsopp på veggen eller andre steder i kjelleren, gjelder den samme regelen som muggsopp ellers i huset. Det må vaskes jevnlig, og man må passe på at rommet er godt ventilert.
Mange velger også å innrede kjelleren sin og bruke den til oppholdsrom. Da har man gjerne yttervegger i mur, og minst én av dem ligger som oftest under bakken.
– Veldig ofte er det noe fuktighet i den, og det er gjerne ikke noe problem hvis det bare er en murvegg, sier Sæthre.
Hvis man isolerer og kler veggen med treverk, holder veggen på fuktighet, noe som igjen gjør at det kan vokse muggsopp på innsiden.
– Hva må man gjøre hvis man likevel vil bygge ut kjelleren?
– Da vil jeg anbefale å kontakte profesjonelle som kan si noe om hvordan du skal gjøre det. Egentlig bør du ikke kle inn veggen i det hele tatt, det beste er å beholde murveggen. Det kommer an på hvor gammelt huset er og når det ble drenert sist, sier Sæthre.
Alternativet er å sørge for at det er drenert utvendig, og helst bør det også isoleres utvendig. Det vil si at du må grave opp rundt hele huset, drenere og isolere grunnmuren utvendig. Da har du en sikker konstruksjon og kan gjøre nesten hva du vil inne.
Les også: (+) Har du denne i krypkjelleren kan det bety fukt
Hvordan forhindre muggsopp på inventar i kjelleren
Unngå hyller og delevegger av treverk. En delevegg eller hylle har gjerne stått der i mange år, og da er det ofte der du kan finne muggsopp.
– Man må tenke organisk materiale som muggsoppen kan vokse på. Det kan være treverk, papp, tekstiler og sånne ting, sier Sæthre.
Sæthre mener det største problemet i kjellere som ikke er innredet, er at det lagres for mye der. Mange lagrer rett på gulvet og tett inntil veggen, og så blir det stående der i årevis. Derfor kan det være lurt å rydde kjelleren ofte, for å unngå at muggsopp får vokse ubemerket over lang tid.
1. Man bør lagre i hyller, opp fra gulvet og ut fra veggen, sånn at det er luftsirkulasjon rundt.
2. Stålhyller er mye bedre enn hyller laget av treverk.
3. Det går an å bruke trehyller, men da må du være påpasselig med at hyllene står på noe sånn at de ikke står rett på betonggulvet. Da unngår du at hyllene suger til seg fuktighet. Hvis de står på en liten bit med papp og i tillegg står litt ut fra veggen, så kan du også bruke trehyller.
4. Ikke lagre noen ting under den nederste hylla, altså ingenting på gulvet.
5. Lagre oppover, men trekk det litt ut fra veggen. Da kommer luften under den nederste hylla og så oppover, og gir god luftsirkulasjon.
6. Unngå pappesker, prøv å lagre i plastbokser.
Muggsopp på soverommet
Soverom kan ofte få problemer med muggsopp om det er to voksne som deler det, og hvert fall om det er et lite rom.
– Når vi puster ut, puster vi også ut fuktighet. Så her er ventilasjonen kjempeviktig, sier Sæthre.
Her oppstår det ofte dugg på vinduene. Også bak sengen er et typisk sted muggsoppen vokser fort. Om sengen i tillegg står tett inntil en kald yttervegg, kommer ikke den varme luften fra resten av rommet til bak møbelet.
– Det hadde vært kjempefint hvis folk støvsuget bak sengen av og til, sier han.
I noen tilfeller kan muggsoppen vokse på treverket i sengen. Hvis det er mye muggsoppskade på sengen, må man som oftest kaste den.
– Noen liker jo å ha det veldig kaldt på soverommet og har vinduet åpent hele natten. Da kan det lett bli kondens i vinduene. Hvis man absolutt skal ha det, så må man være nøye med å tørke av kondensen og gjøre det til en daglig rutine, sier Sæthre.
Det kommer også an på hva slags ventiler man har på soverommet, om det bare er veggventiler eller spalteventiler. Men ofte er det også behov for å ha døren litt åpen inn til rommet. Noen boliger har også en spalte under døren, men hvis du ikke har det, bør du la soveromsdøren stå åpen.
Les også: Denne kommer om du ikke lufter nok på soverommet
Sjekk soverommet for fukt
1. Ta en sjekk bak sengen av og til, spesielt hvis du har sengen mot en yttervegg.
2. Sørg for at rommet ikke alltid er kaldt, men at det i en periode i løpet av døgnet blir varmet opp, får tørket ut og god luftgjennomstrømning.
3. Støvsug bak sengen, bak nattbord og andre møbler som det er vanskelig å komme til. Støv påvirker inneklimaet, og det er også et sted der muggsoppen kan vokse om fuktforholdene er riktige.
4. Ha en romtemperatur på 18-20 grader på soverommet.
Les også: (+) Sønnen vår er 30 år og bor hjemme. Eksmannen min sier jeg har ødelagt ham
Muggsopp på kjøkkenet
– Vi ser gjerne fuktskader og mugg der varmtvannsberederen er plassert inntil en yttervegg. Da kan det danne seg muggsopp, fordi det ofte er for dårlig ventilasjon, sier Henriksen.
Hvordan fjerne muggsopp:
Som oftest pleier du ikke å trenge noe mer enn vanlig grønnsåpe, men har muggsoppen fått utvikle seg en stund, kan det hende du trenger sterkere midler.
1. Vask bort muggsoppen med klorin iblandet seks deler vann. Bruk også litt Zalo i blandingen. Husk gummihansker og mikrofiberklut.
2. Test klorinblandingen på et lite område, om du er usikker på om inventaret tåler middelet.
3. Kommer muggsoppen tilbake, bør du kontakte fagfolk.
Det er også vanlig at det oppstår muggsopp på grunn av vannsøl, særlig hvis man har gipsplatevegg og denne ikke er godt nok isolert mot vann.
Hvis du har muggsopp på gipsplaten som ikke vender inn i rommet, men ut mot yttervegg eller en annen vegg, må man rive veggen.
For å unngå å få det tilbake igjen, er det viktigste god ventilasjon.
Sæthre anbefaler også å sjekke ventilatoren over komfyren, her er det nemlig forskjell på de forskjellige viftene. Har du en kjøkkenvifte med kullfilter, bør du være oppmerksom på at denne viften kun fjerner lukten.
– All fuktighet som oppstår etter at du har kokt poteter i en time, dras igjennom vifta og kommer tilbake igjen til rommet, sier Sæthre.
Kullviftene kan fungere i et stort, moderne hus, men bor du i en liten leilighet, kan det bli et problem.
– Akkurat det å fjerne muggsoppen er ikke så vanskelig, det er bare å gjøre rent. Hvis man ikke gjør noe med årsaken, så kommer det tilbake igjen, sier Sæthre.
Dårlig inneklima kan gi helseplager
Helle Grøttum jobber i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, hvor hun er avdelingsleder for avd. astma og allergi. Hun forteller at dårlig inneklima og fukt i boliger er et stort problem, på linje med røyking.
– Hvis du lever i et usunt inneklima, så er det forbundet med stor helserisiko, sier Grøttum.
Alle disse faktorene kan skape problemer for helsen din.
Muggsopp kan ikke bare forverre eksisterende astma- og allergiplager, den kan også utløse underliggende astma. Derfor er det viktig å kartlegge hvor du får symptomer.
Har du har mistanke om dårlig inneklima, anbefaler Grøttum at du følger med på hvor plagene oppstår. Blir du bedre i helgene, eller blir du bedre på arbeidsplassen?
Muggsopp avgir gasser som er helseskadelige, og derfor bør den fjernes så fort som mulig.
Man kan også være allergisk for muggsoppsporene. Ikke bare fordi toksinene i muggsoppen er helseskadelige, men man kan være allergisk for muggsopp på lik linje som man kan reagere på pollen.
Disse symptomene bør du ta på alvor:
• Røde øyne
• Rennende nese
• Piping fra lungene
• Hoste
• Nysing
• Konsentrasjonsvansker
Du vil oppleve nedsatt allmennstilstand, som kan minne om influensasymptomer.
Denne saken ble første gang publisert 08/02 2022, og sist oppdatert 05/01 2024.