Torvtak

Triksene som holder torvtaket fint og frodig

Litt, men viktig, vedlikehold gir deg et vakkert torvtak som varer år etter år.

<b>TID FOR KLIPP:</b> For at taket skal komme seg så tidlig som mulig om våren, er det viktig å slå gresset om høsten – og gjerne i september. Du kan bruke ljå, men kantklipper fungerer også utmerket.
TID FOR KLIPP: For at taket skal komme seg så tidlig som mulig om våren, er det viktig å slå gresset om høsten – og gjerne i september. Du kan bruke ljå, men kantklipper fungerer også utmerket. Foto: Christine Gulbrandsen
Først publisert

Torvtak er både sjarmerende og tradisjonsrikt, og skal vi tro ekspertene er ikke vedlikeholdsarbeidet noe du skal grue deg til. En liten innsats hvert år kan gjøre underverker.

– Det årlige vedlikeholdet av torvtaket er viktig, men det er ikke så mye som skal til, sier Erlend Medgard, daglig leder i Naturtorv, og fortsetter:

– Setter du av noen få timer i året til vedlikehold av torvtaket, så er det nok.

Det er heller ikke, som mange tror, særlig vanskelig,
påpeker Trygve S. Aamlid, seniorforsker hos Norsk
institutt for bioøkonomi, og sier at når taket først er etablert, kan man fint klare å gjøre vedlikeholdsarbeidet selv.

Forutsetningen er riktignok at man klarer å komme seg opp på taket.

– Har du valgt riktig jord og en frøblanding som egner seg i området hytta er i, og deretter passer på å gjødsle og slå gresset tilstrekkelig, får du et sunt og varig tak.

Fordeler med torvtak

  • Et velskjøttet tak ser pent ut og glir naturlig inn i omgivelsene.
  • En måte å videreføre gamle tradisjoner på.
  • Isolerende effekt om vinteren.
  • Kjølende effekt på sommeren.
  • Absorberer vann.
  • Lydisolerende effekt.
  • Lite vedlikehold.
  • Hvis det er markblomster på taket, vil det være positivt for pollinerende insekter.

Ulemper med torvtak:

  • Konstruksjonen må være sterk nok til å bære den ekstra tyngden av torvtaket. Dette er sjelden noe problem på nye hytter, men viktig å være obs på hvis man vil legge torvtak på en eldre hytte.
  • Det koster litt mer og krever litt større innsats enn et vanlig tak, spesielt i etableringsfasen.

Kilder: Trygve S. Aamlid, Jan Ove Øen, SINTEF Byggforsk

Se mer

Nok vann og jord

Erlend Medgard i Naturtorv har 20 års erfaring, og vet hva som skal til for å få torvtaket til å holde seg fint år etter år.

– Skal gresset vokse godt og forbli fint, er det viktig med næring og vann. I lengre tørkeperioder er det spesielt viktig å vanne, sier han.

Fyll også på med jord når du ser det er behov for det.

– Det er viktig at plantene har nok jord å gro i, det sikrer god næringstilgang og at man klarer å beholde fuktigheten i jordmassene. Dessuten beskytter det selve taktekkingen, forklarer han.

Noen taktekkingsprodukter, og særlig de som er litt eldre, er ikke UV-bestandige, og kan fort bli sprø og porøse om de ikke er dekket av torv.

Oppdager du partier med bart taktekke, bør du sjekke om taktekkingen fortsatt er tett, før du fyller på med mer jord.

Les også: Beskjæring av trær på høsten: Tabben mange gjør

Gjødsle om våren!

Når gresset har begynt å gro om våren, er det klart for gjødsling.

Selv om behovet er avhengig av hvilken torvblanding du har brukt, kan du med fordel gjødsle taket hver vår for å sikre at plantene får nok næring.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Vanlig hagegjødsel gir plantene den tilleggsnæringen den trenger for å vokse og bli sterkere. Du trenger tre til fem kilo på hundre kvadratmeter. Pass på at du gjødsler i forbindelse med regn eller vanning, slik at du ikke «brenner» gresset.

Kalk ved behov

Det er også viktig å tilføre taket kalk regelmessig, påpeker Medgard. Hvis man ikke gjør det, kan det begynne å vokse mose fra alle ytterkanter og innover på taket.

– Dette skyldes ofte en kombinasjon av at det blir fort tørt på disse stedene på taket, og at det er lav pH i torven. Kalk vil forebygge denne mosedannelsen, forteller han.

<b>FØLG MED:</b> Et typisk problem som kan oppstå på torvtak, er at torv siger ned fra mønet – slik at taktekkingen blir liggende bar. Det kan føre til at den blir sprø og sprekker opp, og dermed også forårsaker lekkasje. 
FØLG MED: Et typisk problem som kan oppstå på torvtak, er at torv siger ned fra mønet – slik at taktekkingen blir liggende bar. Det kan føre til at den blir sprø og sprekker opp, og dermed også forårsaker lekkasje.  Foto: naturtorv

Derfor bør du slå gresset

For at taket skal komme seg så tidlig som mulig om våren, er det viktig å slå gresset om høsten.

– Gjør det gjerne i september. Du kan bruke ljå, men kantklipper fungerer også utmerket, sier torvtak-eksperten, og råder til å ikke klippe for snaut – la det stå igjen gress i 10–15 centimeters høyde.

Når gresset er klippet, bør du rake det ned fra taket. Da unngår du et tak fylt av tørt gress neste vår, og får raskere et grønt og frodig tak i neste sesong.

Tips!

Et tak med sedum er et lettere alternativ, som klarer seg med et tynt lag jord og tåler tørke godt.

Sedum, eller bergknapp, er en flerårig, eviggrønn plante som blir 5–10 cm høy. Den har krypende skudd og danner tette tuer eller matter. Plantene skifter farge og utseende med årstiden og er dekorativt og fint å se på.

Les også (+): Test av ti klassiske fjellsko:Lite skiller de tre beste

Luk vekk villnis

Av og til vil du også se at det dukker opp uønskede planter eller vekster på taket. Da bør du gjøre en innsats for å fjerne dem så raskt som mulig, råder Medgard i Naturtorv.

– Skulle det for eksempel dukke opp løvetann eller syrer på taket, bør disse lukes opp med roten. Små trær, kratt og lyng har røtter som over tid vil gjøre skade på taktekkingen, så det er viktig at de blir fjernet.

Gjør dette hvert år:

Her er en oppsummerende oversikt over hva du bør gjøre:

  • Gjødsle i forbindelse med regn eller vanning.
  • Vann etter behov – og særlig i varme,tørre perioder.
  • Klipp gresset med ljå eller gresstrimmerpå sensommeren eller tidlig høst, men ikke snauklipp. La det stå igjen gress i høyde på 10–15 cm
  • Rak bort og fjern dødt gress.

Gjør dette ved behov:

  • Tilfør kalk for å hindre sur jord og mose-dannelse, gjerne hvert andre eller tredje år.
  • Fjern mose.
  • Ta vekk dødt gress, ugress, småbusker og trær.
  • Har torven seget ned fra mønet, slik at taktekkingen blir liggende åpen, må du etterfylle med torv. Det vil beskytte taket, gi plantene nok jord å gro i, og ta bedre vare på fuktigheten.
  • Fiks sår i torvtaket om høsten. Fyll hullene med jord og så gressfrø.

Les også: Lindis og Øystein fikk ved en tilfeldighet nyss om at hytta skulle selges. Ett døgn senere var de hytteeiere

Slik legger du Torvtak selv

Du har kanskje ikke torvtak, men ønsker det. Her deler ekspertene tre ulike metoder:

– Før du setter i gang, må du være sikker på at takkonstruksjonen på hytta di tåler et torvtak – for det kan veie ganske mye, sier Jan Ove Øen hos Montér i Ål.

Han forteller at det er vanlig å estimere at torvtaket har egenvekt på 300–400 kilo per kvadratmeter, selv om det kan variere litt.

– I tillegg må taket tåle snølast om vinteren.

Først: Klargjør taket

Det aller første du må gjøre, er å sikre at taket er tekket med et vanntett sjikt, som for eksempel tykk papp og grunnmursplast, eller helsveiset membranduk. Siden torvtak ofte får sig, bør du feste lekter i et rutenett som skal motvirke at dette skjer. Det er spesielt viktig å feste lekter på tak som er brattere enn 23 grader.

Lektene støttes mot torvstokken som ligger nederst på taket, så sørg for at denne tåler ekstravekten. Husk at lektene ikke skal spikres fast til taket gjennom membranen. Spikrer du gjennom membranen, er ikke taket tett lenger.

Når du har forsikret deg om at taket tåler vekten og forarbeidet er gjort, vil fremgangsmåten avhenge av hva slags torvtak du går for.

Metode 1: Så direkte på taket

Den første metoden innebærer at du fyller hyttetaket med jord og fordeler den utover. Deretter sår du gressfrø i jorden, som spres med rake.

Regn ut hvor mange sekker jord du trenger til et lag som er minst 15 cm tykt, men helst litt tykkere. Beregn antallet kubikkmeter du trenger og handle inn jord og frø. Be om hjelp i byggevarebutikken hvis du trenger det.

Velg frøblandinger som er egnet til klimaet der du har hytte for å sikre at det tåler forholdene det skal vokse i, og for at torvtaket skal gli naturlig inn i omgivelsene hytta ligger i.

Metode 2: Så direkte i torvsekker

En annen metode er å kjøpe ferdige torvsekker som du fordeler utover taket, og som du så sår gresset direkte i.

– Igjen er det viktig å ha regnet ut hvor mange kvadratmeter tak som skal dekkes før du begynner jobben, sier Øen og forteller at det finnes flere typer ferdige torvsekker.

Tips!

Uavhengig om du velger første eller andre metode, må du være klar over at den typen frøblanding du velger å så, vil ha stor betydning for utseendet.

Lavtvoksende og tørkesterke gressarter anbefales, og du bør unngå blandinger med kløver i, ifølge Huseierne. Dersom hytta ligger på fjellet, må du velge gress som tåler klimaet der.

Metode 3: Ferdig gress

En tredje variant er å legge ferdig torvtak med gress på – som du legger utover taket i firkanter.

– Kontakt i så fall en forhandler som spesialiserer seg på dette, tipser Øen.