rotter og husmus

Det er tid for å sikre boligen mot rotter og mus

Rydd opp utendørs og tett eventuelle hull hvor mus og rotter kan tenkes å komme inn.

ROTTER OG HUSMUS: Mus finner enkelt veien inn i boligen din, og trenger bare en åpning på 5-6 millimeter. Så lenge den får inn hodet, er det nok. Rotter trenger åpninger på over én centimeter.
ROTTER OG HUSMUS: Mus finner enkelt veien inn i boligen din, og trenger bare en åpning på 5-6 millimeter. Så lenge den får inn hodet, er det nok. Rotter trenger åpninger på over én centimeter. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Høsten er tiden da mus og rotter trekker inn i hus. Det gjør de fordi det har blitt mindre mat utendørs, og fordi det er varmere innendørs.

Og de er spesialister til å ta seg inn i boligen, om de så må gnage seg igjennom hindringer.

- Det mest ekstreme tilfellet jeg har vært utfor var en rotte som hadde gnagd seg gjennom avløpsrøret for å komme seg inn, forteller teknisk sjef hos Rentokil, Arne Nese.

Lettere å oppdage husmus

Vekt: 12-28 g

Lengde (kropp): 6-10 cm

Lengde (hale): 7-10 cm

Pels: Alle farger, men oftest grålig med nyanser av brunt på ryggen, lysere buk

Ekskrementer: 3-6 mm lange, spisse ender, harde etter 3 timer

Mat: Foretrekker korn, 3 g/dag, spiser 20 – 30 steder pr døgn, bare litt på hvert sted

Vann: 3-9 ml/dag, kan klare seg uten hvis den har mat med mer enn 15 % fuktighet

Atferd: Nattaktiv

Svømming: Kan svømme

Hopping: Opptil 25 cm vertikalt

Klatring: Klatrer godt

Bol: Generelt under/inne i ting, også nedgravd

Livslengde: Omtrent 1 år

Kjønnsmoden: 5-8 uker

Antall unger pr. kull: 4-7

Antall kull pr. år: Omtrent 8

Åpninger som bør tettes: >6 mm

Kilde: Folkehelseinstituttet

Se mer

- Det kan ikke sies sikkert at mus gjør større skade enn rotter, men du kan ha en museinfestasjon i lengre tid uten å legge merke til det, ettersom mus er mindre enn rotter av størrelse, og lager mindre lyd, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved seksjon for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Soleng opplyser om at dersom du har mus i hus, vil du sannsynligvis oppdage det ved å finne ekskrementer fra dyret, eller rester etter gnag på ledninger, treverk, mat og klær.

- Ofte kan du også finne små hauger med mat som musene har hamstret. Og har man mus inne i veggene eller taket vil man ofte høre «krafsing og tassing» når de klatrer og løper.

Og det er ikke så mye som skal til før dyrene kryper inn i huset ditt. Så lenge musen får presset inn hodet, klarer de det helt fint. En åpning på 5-6 millimeter er alt som skal til. Rotter trenger imidlertid opp til 1 cm.

Forsiktig med lufting

Høsten kan fortsatt bringe med seg varme dager og kvelder, men også kalde netter. Dersom du lufter ofte og mye med åpne vinduer og dører, bør du følge litt ekstra godt med, da gnagere ofte foretrekker å bare spasere rett inn, eller klatre inn vinduer via planter som vokser opp langs yttervegger.

FORETREKKER Å SPASERE RETT INN: Gnagere kan komme seg inn i huset gjennom ventiler uten netting, sprekker i kledning, grunnmur eller tak, for å nevne noe. Denne krabaten har funnet en åpning mellom bjelken og takplatene og klatrer opp en ledning.
FORETREKKER Å SPASERE RETT INN: Gnagere kan komme seg inn i huset gjennom ventiler uten netting, sprekker i kledning, grunnmur eller tak, for å nevne noe. Denne krabaten har funnet en åpning mellom bjelken og takplatene og klatrer opp en ledning. Foto: Getty Images

- Gnagere er gode klatrere og finner ofte veien inn i boligen din via åpne vinduer, opplyser avdelingsleder og musejeger i Nokas skadedyrkontroll AS, Geir Jæger om.

Han råder deg imidlertid ikke til å unngå å lufte, men å kanskje være litt ekstra påpasselig.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Mus og rotter i boligen

Det vil nok oppleves like ubehagelig enten det er mus eller rotter som har funnet veien inn i boligen din. Hvor store skader de gjør kommer imidlertid an på hvor lenge de har fått holde på fritt.

- I din private bolig er det ikke alltid nødvendig med profesjonell skadedyrkontrollbistand. Det er mye du fortsatt kan gjøre selv for å sikre egen bolig. Du får blant annet kjøpt mye av det du trenger av utstyr for å kvitte deg med problemet i butikk eller på nett, forklarer Jæger.

SMASKENS: Mus og rotter liker seg i kompostbinger, både som matforråd og som oppvarmet bolig om vinteren.
SMASKENS: Mus og rotter liker seg i kompostbinger, både som matforråd og som oppvarmet bolig om vinteren. Foto: Markus Spiske/Unsplash

Er du i tvil om tilstanden på boligen din, eller trenger råd og tips om sikring, kan det ifølge Jæger være lurt å spørre et skadedyrfirma om fysisk hjelp.

Det viktigste er å fjerne kilden til problemet, og først da kan du starte med forebyggende arbeid.

- Ta så en kraftig opprydding rundt huset eller borettslaget for å få ryddet opp i søppel og gammelt materiale. Da fjerner du skjulestedene til skadedyrene. Gå så i gang med å finne ut hvor de har kommet seg inn, og tett hullene.

Du får kjøpt spesialskum eller spesialbørster for å tette hull i muren eller sikre under husets kledning, hvor rotter og mus kan ha kommet seg inn.

Arnulf Soleng forklarer at overgang mellom grunnmur og kledning, og spesielt hjørnekassene, er de stedene der mus oftest kommer seg inn i bygg.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Musebørster som er plassert korrekt er effektive i å holde mus og rotter ute. De opprettholder også nødvendig utlufting og drenering. Det er viktig at gnagere ikke kan stå på bakken og bite i musebørstene, så det bør optimalt være en passe høy avstand mellom panel og bakke. Det finnes også musebånd av metall som kan festes i disse sprekkene, men det er litt mer jobb, utdyper han og legger til at sikring er det viktigste man skal gjøre.

- Mus skal få lov til å vandre over hustomta eller hyttetomta, gjerne inntil husveggen også, men vi skal hindre dem i å komme inn. Lite vegetasjon langs husvegger er et godt forebyggende tiltak, samt det å få fuglemateren et godt stykke bort fra husveggen.

Les også: De usle veggedyrene følger med deg hjem fra ferien

SIKRING: Du kan selv sikre boligen din mot mus og rotter. Blant annet kan du legge inn mus- og rottebørster mellom kledningen og grunnmuren.
SIKRING: Du kan selv sikre boligen din mot mus og rotter. Blant annet kan du legge inn mus- og rottebørster mellom kledningen og grunnmuren. Foto: Nokas Skadedyrkontroll

Kan være rotter

Dersom du bor i by, og har oppdaget gnagere i boligen din, kan det være rotter som har sneket seg inn, og ikke mus.

- Rotter er i større grad knyttet opp til det urbane miljøet, og har derfor ikke like stor utbredelse som mus, ifølge Soleng.

Men siden rotter er et større dyr enn mus, har de også potensiale til å gjøre større gnageskader, selv om de begge generelt kan volde like mye skader.

- Når rotter og mus først kommer inn i huset kan de nok gjøre like stor skade, med tanke på gnaging, urin og ekskrementer, advarer Soleng.

MUSEBÅND: Det er ikke store åpningen som skal til for at mus og rotter skal komme inn i huset, og overgangen mellom ytterkledning og grunnmur er et av stedene de smyger seg inn. Et godt mottiltak vil være å legge musebånd mellom kledningen og grunnmuren.
MUSEBÅND: Det er ikke store åpningen som skal til for at mus og rotter skal komme inn i huset, og overgangen mellom ytterkledning og grunnmur er et av stedene de smyger seg inn. Et godt mottiltak vil være å legge musebånd mellom kledningen og grunnmuren. Foto: Mats Myrseth Hatlebakk

Unngå bruk av gift

Men rotter er smartere enn mus, og går verken i en felle, eller spiser gift like lett.

- Skal du først sette ut en felle, nytter det ikke om rotter har enkel tilgang på mat og avfall. Da vil rotten spise det fremfor godsaker i en felle, forklarer Jæger.

- Dersom det er mulig, bør bruken av gift unngås. Døde rotter lukter ille, og kan gjøre huset ditt utrivelig å bo i. Mus- og rottegift kan også havne på avveie, og da gjerne på områder hvor husdyr, barn og andre dyr-/fuglearter finnes. Dette ønsker ingen skal skje.

Arnulf Soleng understreker at dersom man ønskr å bruke gift, er det kun godkjente skadedyrbekjempere som kan bekjempe rotter med gift.

- Private kan få kjøpt gift mot mus og bruke dette innendørs, men utendørs bruk er forbeholdt godkjente bekjempere.

Han understreker at gift heller ikke løser problemet på permanent basis, da du må gjøre noe med årsaken til problemet. For eksempel å fjerne tilgang på mat, og sikre bygget.

ROTTEGNAGING: Ser rørene dine slik ut, er det et tegn på at det kan være fare på ferde.
ROTTEGNAGING: Ser rørene dine slik ut, er det et tegn på at det kan være fare på ferde. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS.

- Å bare legge ut gift mot gnagere blir som å sette ut en bøtte når du har vannlekkasje, og dermed ikke gjøre noe med årsaken til lekkasjen.

Skulle problemet ta overhånd bør man ifølge Jæger ikke nøle med å ta kontakt med et profesjonelt firma. Sjekk gjerne først med ditt forsikringsselskap om de dekker utgifter til bekjempelse. De fleste forsikringsselskaper tilbyr slike forsikringer, og du har det kanskje allerede i din bolig- eller innboforsikring uten at du er klar over det.

Les også: - Den er veldig ekkel og nesten mulig å bli kvitt

Brann-, elektrisitets- og kuldeskader

Jæger forklarer at gnagning både på det elektriske anlegget, og på vann- og avløpsrør er skadene de frykter mest.

- Vi blir ofte tilkalt i bolighus hvor det har oppstått lekkasje i veggen. Gjerne rundt vaskemaskinen, men også området rundt oppvaskmaskinen er spesielt utsatt.

Han forklarer at rottene er glade i å gnage på en spesiell type plast, og den finnes ofte på rør og avløp, og på isolasjonen rundt det elektriske anlegget. De trives også i varmen som kommer fra oppvaskmaskinen, kjøl, frys og andre faste installasjoner som avgir mye varme.

Arnulf Soleng forteller at mus ofte ødelegger isolasjonsmaterialet i vegger og gulv, fordi de gnager i dette. Resultatet kan bli såkalte kuldebroer.

- Ved store og langvarige infestasjoner, kan urin forårsake misfarging på vegger og tak, dersom dette trenger gjennom, legger han til.

Urin og ekskrementer kan også forårsake luktproblemer.

GNAGER: Slik kan en ihjelgnagd ledning se ut når mus og rotter har vært på ferde i hjemmet ditt.
GNAGER: Slik kan en ihjelgnagd ledning se ut når mus og rotter har vært på ferde i hjemmet ditt. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS.

Fakta om brunrotta

Vekt: 200-500 g

Lengde (kropp): 18-25 cm

Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)

Pels: Alle farger, stivere enn svartrotta

Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag

Mat: Altetende, korn, 28 g/dag

Vann: 15-30 ml/dag

Atferd: Sky, neofob (skeptisk til nye ting), nattaktiv

Svømming: Meget god til å svømme

Hopping: 90 cm vertikalt

Klatring: Kan klatre godt

Bol: I bakken, inne i vegger/gulv

Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold

Kjønnsmoden: 2-3 mnd

Antall unger pr. kull: 8-12

Antall kull pr. år: 4-7

Åpninger som bør tettes: >12 mm

Kilde: Folkehelseinstituttet

Musepest

Soleng understreker at å ha mus i boligen generelt ikke er direkte helsefarlig, men enkelte personer blir likevel syke av det hvert eneste år.

Klatremus og rødmus kan nemlig spre musepest til mennesker. Ifølge Soleng smittes du ved å puste inn viruspartikler som sitter på ekskrementpartikler fra dyrene. Du skal altså ikke koste opp eller støvsuge slike ekskrementer.

Gnagere kan også smitte mennesker med harepest. Det er derfor lurt å sikre brønner slik at ikke gnagere havner oppi slike.

- Dersom gnagere kommer i kontakt med mat som ikke varmebehandles, eller går på steder hvor du skal tilberede mat, kan de overføre bakterier som kan gi diare. Det er også enkelttilfeller av bitt fra gnagere, men dette er sjelden i Norge, opplyser Soleng om.