Unngå mus i huset og hytta

Ser du hva som er feil på dette bildet?

Glem ost, dette funker aller best på musefella. Her er gode tips for å stoppe mus.

SER DU HVA SOM ER FEIL HER? Her følger fasit: 1. Mus kan hoppe fra trær, beskjær grener som henger over hyttetaket. 2. Fjern buskas som står inntil hytta. Dette gir skjul og transportvei for musene. 3. Ikke stable ved inntil hytteveggen. Dette gir perfekte steder for musa å lage bol. 4. Gjennomføringer i veggen må tettes godt. Sjekk overgangen mellom vegg og grunnmur. 5. Høyt gress inntil hytteveggen gir skjul for musene, så dette bør holdes nede. 6. Luftehull må stenges med netting. 7. Fjern nedfallsfrukt, fuglemat og annet spiselig som tiltrekker seg mus.
SER DU HVA SOM ER FEIL HER? Her følger fasit: 1. Mus kan hoppe fra trær, beskjær grener som henger over hyttetaket. 2. Fjern buskas som står inntil hytta. Dette gir skjul og transportvei for musene. 3. Ikke stable ved inntil hytteveggen. Dette gir perfekte steder for musa å lage bol. 4. Gjennomføringer i veggen må tettes godt. Sjekk overgangen mellom vegg og grunnmur. 5. Høyt gress inntil hytteveggen gir skjul for musene, så dette bør holdes nede. 6. Luftehull må stenges med netting. 7. Fjern nedfallsfrukt, fuglemat og annet spiselig som tiltrekker seg mus. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

På høsten er musene klare for å rykke inn i hytta. Der har de tenkt å forsyne seg av maten din og herje i sengetøyet, med mindre du gir dem en god dose motstand.

For å bli kvitt museplagen må vi først og fremst unngå at musene tar seg inn i hytta.

Ifølge folkehelseinstituttet er det lurt å starte utendørs. Her må det ryddes for søppel og matrester slik at musene sliter med å finne mat, vann og bolplasser.

Høyt gress, busker og kratt tett inntil hytta må holdes nede eller fjernes.

Alt som kan gi mus bolplass, som ved­stabler, planker og annet må også bort. La heller ikke nedfallsfrukt ligge om dere har frukttrær.

Mating av fugler er trivelig, men fuglefrø er også favoritt­maten til musene.

Slik tetter du

Neste skritt er å gjøre hytta uinntagelig.

Det vil si at alle åpninger større 6 mm må tettes.

Overgangen mellom grunnmur og vegg er ofte utsatt, her kan du bruke tette­masse eller tetteremser beregnet på gnagere. Mus kommer også inn under den nederste delen av kledningen. Da kan du dytte inn det som kalles musebørste.

Ventilasjonsåpninger bør sikres med kraftig metallnetting. Dører må slutte tett til karmen, og alle vegger må være fri for hull og sprekker. Er det rørgjennomføringer må disse også sikres.

<b>UNDER KLEDNINGEN: </b>Musebørste kan kjøpes i ulike lengder. Den dyttes ganske enkelt under kledningen. Foto: Produsenten
UNDER KLEDNINGEN: Musebørste kan kjøpes i ulike lengder. Den dyttes ganske enkelt under kledningen. Foto: Produsenten Foto: Produsenten

På grunnmuren kan du fylle i betong rundt røret, i treveggen kan du bruke tettemasse eller tetteremser.

Store sprekker og åpninger kan stenges effektivt ved å slå på en trelist eller dekke med en metallrist. Skal du tette fra innsiden, slår du på trelister der det er mulig. Er det trangt og vanskelig å komme til, er remser eller tettemasse smart.

Husk at mus er meget dyktige klatrere. Derfor må også åpninger høyt oppe på hytta sikres. Greiner fra trær må ikke henge inn over taket.

Les også: (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

<b>LUFTEVENTILER: </b>Bruk hønsenetting som du ruller sammen og stapper inn i hullet.
LUFTEVENTILER: Bruk hønsenetting som du ruller sammen og stapper inn i hullet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>TETTEREMSER: </b>Dette er en slags stålull som er laget for musetetting. Den dyttes på plass i sprekker og hull.
TETTEREMSER: Dette er en slags stålull som er laget for musetetting. Den dyttes på plass i sprekker og hull. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
<b>FUGEMASSE: </b>Denne brukes i sprekker og hull. Massen er laget på en slik måte at musene ikke klarer å gnage seg igjennom.
FUGEMASSE: Denne brukes i sprekker og hull. Massen er laget på en slik måte at musene ikke klarer å gnage seg igjennom. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Bruk av feller

Vær også smart når du plasserer fellene. Sett gjerne opp flere feller der musene beveger seg. På gulvet eller i taket. Mus liker ikke åpne områder uten skjulesteder, og beveger seg mest langs veggen og der det er mørkt.

Derfor er det lurt å plassere fellene langs veggen. Bakerst i et skap eller under komfyren er smarte plasseringer. Sett gjerne opp to og to med noen centimeters avstand. Husk at aksjonsradiusen til mus kan være svært begrenset, noen ganger bare noen meter fra bolet, derfor må fellene stå tett.

Les også: (+) Svigermor vil gi hytta til barnebarna. Kan hun gjøre dette?

<b>FELLER: </b>Sett to feller ved siden av hverandre. Enten med åtet inn mot veggen, eller vendt til hver side.
FELLER: Sett to feller ved siden av hverandre. Enten med åtet inn mot veggen, eller vendt til hver side. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sett opp fellene enten med åtet inn mot veggen, eller vendt til hver side.
Sett opp fellene enten med åtet inn mot veggen, eller vendt til hver side.

Oppbevaring av mat

Mat tiltrekker seg mus. Hvis den ikke får stå i fred i skapene, må enten skapene tettes eller maten oppbevares i tette bokser. Er det muselort i bestikkskuffen, gjelder det samme. Putt bestikk og kjøkkenredskaper i tette bokser. Samtidig er det lurt å ta ut skuffene og legge dem opp ned på benken.

Sengetøy og andre tekstiler som er utsatt kan enten henges opp eller opp­bevares i tette skap.

Les også: Skadedyrene som spiser opp hytta innenfra

Beste lokkematen

Nøtter og frø står høyt på musemenyen, og den mest effektive lokkematen er peanøttsmør eller nøttepålegg, forklarer Lene Horn Nilsen i Noragent. Mus har et sug etter kalorier, noe som gjør at slikt pålegg blir uimotståelig. Ikke legg for mye lokkemat i fellen, da vil musen få tak i maten uten å bli fanget. Mengden skal være på størrelse med en ert.

<b>ÅTE:</b> Peanøttsmør og nøttepålegg står høyt på musemenyen.
ÅTE: Peanøttsmør og nøttepålegg står høyt på musemenyen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Når musene trekker innendørs vil de slå seg til ro for å bygge reir. Plasserer du reirmaterialer som bomullsdotter, tanntråd og garn rett ved fellen, kan det lokke musen nærmere den. På en fjærbasert felle kan du feste litt bomull rundt utløseren. Da vil musen dra og gnage på dette slik at fellen løses ut.

Mus liker ikke menneskelukt. Bruk hansker når du håndterer fellen, gjerne også når du skal fjerne mus, slik at du unngår å få bakterier på deg.

Bruker du de nye fellene, der agnet legges på underlaget og fellen settes oppå, er det lurt å sette dem på et mellomleggspapir. Legg litt peanøttsmør på papiret og sett fellen oppå. Enkelt og renslig.

<b>TRIKS: </b>Tøm skuffene og sett dem inn opp ned, eller lagre dem på benken.
TRIKS: Tøm skuffene og sett dem inn opp ned, eller lagre dem på benken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Musenes adferd

Det finnes ulike musearter som kan tenkes å ta seg en tur inn i hytta. Husmus og liten og stor skogmus er alle aktuelle. De har relativt lik adferd og er mest aktive i skumringen og om natta. De kan svømme og er dyktige klatrere.

Alle gnagere gnager for å undersøke og utforske ting – og ikke for å slite ned tennene. De gnager for å komme til mat ved for eksempel å gnage seg gjennom emballasje eller for å prøve å komme seg gjennom en vegg.

En mus har vanligvis en aksjonsradius på bare noen få meter fra bolet sitt. Det er miljøet som bestemmer hvor langt dyrene vil bevege seg. Har de rikelig tilgang på mat, trenger de naturlig nok ikke å bevege seg over store avstander.

<b>MUSETETT:</b> Tørrmat bør lagres i tette bokser.
MUSETETT: Tørrmat bør lagres i tette bokser. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Feller: Dette har du lov til

Det er ingen begrensninger på bruk av klappfeller. Elektriske feller skal være konstruert slik at strømmen går igjennom musens hjerne og avliver den effektivt.

Når det gjelder gift, er det begrensninger ved privat bruk. Her finnes det egne typer åtestasjoner for private, og de er kun tillatt brukt innendørs. Korn- og pelletsprodukter er kun tillatt brukt av profesjonelle.

Smittefare

Mus kan ha vært i kontakt medskitne områder, og har potensial for å spre smitte. I verste fall kan de ta med seg en hel rekke smittsomme virus-, bakterie- og parasittsykdommer, og være en helsefare for mennesker. Enkle tiltak kan redusere risikoen for smitte.

Ved rengjøring bør det brukes våt klut. Kosting og støvsuging kan føre til at partikler som forårsaker sykdom virvles opp. Man bør også bruke hansker når man tar i gnagere for å unngå bitt både fra dyret selv og fra eventuelle lopper og lus.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2020, og sist oppdatert 31/08 2023.

Les også