Rengjøring av ribbepanne
Du gjør vel ikke dette med ribbefettet?
Her er tipsene som får ribbepannen ren i en fei.
Å få vekk fastbrent og hardt fett fra stekovnspannen er ikke bare enkelt.
Spesielt om du gjør som de fleste, og lar brukte panner og kjeler stå mens du koser deg med både middag og gavene som venter under treet.
Men fortvil ikke, det finnes mange smarte grep som tar stresset ut av pannevasken.
Slik gjør du:
1. Ikke tøm ribbefettet i vasken
Å helle hele innholdet fra ovnspannen i vasken mens den fremdeles er varm og fettet bare renner av, er ingen god idé, skal vi tro ekspertene vi har snakket med.
– Heller du ribbefett i vasken, lager du rett og slett et festmåltid for rottene, så det bør du for all del unngå å gjøre, sier Ingun Grimstad Klepp, rengjøringsekspert og professor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, som er en del av universitetet OsloMet.
Hun får støtte av Lena Furuberg, som har mange års erfaring med sertifisering og rådgivning innen renholdsbransjen.
– Det er mye bedre å la fettet størkne og deretter kaste det i matavfallet. Hell gjerne ribbefettet i en tom kartong før du kaster det. Det aller beste er om du lar fettet stivne i kartongen, fjerner det og kaster det i matavfallet, sier Furuberg.
– Ribbefettet kan også tas vare på til senere bruk. Frys det ned og bruk det i sauser senere. Det er en fantastisk råvare, legger hun til.
Samme advarsel gjelder deg som damper pinnekjøtt. Sjyen er full av fett som har dryppet ned under dampingen. Den er flytende når den er varm, men stivner i avløpet om du heller det i vasken.
Rådet er derfor det samme som med ribbefett: Hell sjyen i en melkekartong og la stå til avkjøling. Det som stivner kan skrapes av og hives i matavfallet. Så kan du teipe igjen kartongen og kaste den i restavfallet.
Les også: Slik renser du avløpsrøret på kjøkkenet
2. Ikke utsett jobben
Når man først har stått på kjøkkenet og laget til julemiddagen, kan det være fristende å bare forlate rotet og sette seg til bords når alt er klart. Men ekspertene har andre råd:
– Om du vasker ribbepannen med det samme du har lagt ribben over på serveringsfatet, er det liten tvil om at du gjør jobben mye enklere for deg selv, påpeker Klepp.
– Tøm det flytende fettet over på en tom melkekartong eller en oppbevaringsboks mens det fortsatt er varmt, og vask pannen i vasken med varmt vann og oppvaskmiddel, råder hun.
Å skrape av fettet etter at det har størknet er ofte det som er mest tidkrevende, men dette slipper du om pannen fremdeles er varm.
– Flytende fett er lett å tømme ut av pannen, og du slipper å skrape og plukke ut biter av hardt fett. Denne jobben tar ikke lange tiden, og du rekker å sette deg ved bordet før de andre har forsynt seg ferdig, sier Klepp.
Les også: Slik vasker du huset så raskt som mulig
3. Juks med kokende vann
Ikke fortvil om du lot gode intensjoner gå ut av vinduet og ble fristet til å nyte julematen før du gikk i gang med ribbepannen. Det går nemlig an å jukse litt - heldigvis.
- Har pannen begynt å bli kald, kan du sette den tilbake i ovnen i noen minutter og varme den opp igjen, slik at fettet igjen smelter og blir lettere å fjerne, tipser professoren.
- Ha litt vann i pannen først, så blir pannen enda lettere å gjøre ren.
Enda raskere går det om du heller litt kokende vann i ovnepannen og lar det stå et par minutter før du begynner å vaske.
- Det kokende vannet løser opp fastbrente biter i en fei, forklarer hun.
- Gjør du dette, trenger du garantert nesten ikke å skrubbe i det hele tatt.
4. Sett til bløt
Har du først gjort tabben med å la ribbepannen stå helt til fettet har størknet og blitt hardt, er det ifølge eksperten bare én ting å gjøre:
– Varmt vann og oppvaskmiddel gjør jobben relativt enkelt. La ribbepannen stå i bløt helt til alt av fett og fastbrente rester har løst seg opp før du vasker, råder Furuberg.
5. Skrubb vekk flekker
Fastbrent fett kan bli temmelig hardt og sitte godt fast, det vet alle som har vasket ribbepanner før av erfaring. Da kan det være godt å ha noen hjelpemidler i bakhånd.
– Bruk litt Svint Stålull på de verste og hardeste flekkene, råder Furuberg.
– Skrubb litt og vask så med varmt vann og Zalo, da løses det aller meste opp ganske så raskt.
Les også: Sjekk hva du kan vaske med bakepulver og natron
6. Ha i oppvaskmaskinen
Om det er plass i oppvaskmaskinen din, og du ikke ønsker å vaske for hånd, er det fullt mulig å putte ribbepannen inn der.
– Man kan gjerne vaske den i oppvaskmaskinen. Det man må gjøre først da er å få ut ribbefettet og kaste det i søpla, eller eventuelt ta vare på det om du tenker å bruke det på nytt, sier Furuberg.
– Pannen vaskes på vanlig program, og så lenge fettet er fjernet først, så trenger den ikke vaskes alene, legger hun til.
7. Malingsskrape
Ifølge brukere på nettstedet ThriftyFun.com kan en malinggskrape være god å ha når man skal fjerne ekstra fastbrente matrester fra ovnspanner i glass og smijern.
– Når jeg vasker ovnspanner i glass og smijern, bruker jeg en malingsskrape for å fjerne rester av fastbrent fett og mat, forklarer nettstedet.
– Det fungerer helt ypperlig og gjør pannene ren på 1-2-3.
Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn
8. Bakepulver gjør jobben
Mange har blitt opptatte av å rengjøre med så få kjemikalier som mulig, og da kan det være en idé å prøve godt gammeldags bakepulver - eller natron - når ribbepannen skal gjøres ren.
– Bakepulver er billig, effektivt og helt ufarlig å bruke, forklarer nettstedet The Kitchn.
– Bland bakepulver med litt vann til det former en slags tykk krem, og gni løs på fettflekkene. Skyll godt med rent vann etterpå.