frost- og vannskader:
Advarer: Nå fryser hundrevis av vannrør
Hvert år opplever tusenvis av nordmenn vannskader i hus og hytter. Mange er forårsaket av frost, og det er særlig én del av landet som er utsatt.
Når temperaturene kryper nedover på gradestokken, er det viktig å huske på faren for at vannrør i hus og hytter kan fryse til is og forårsake frost- og vannskader.
Selv om det er relativt enkle forholdsregler som skal til for å unngå store vannskader, rammes tusenvis av hytter og hjem når været er som nå.
Les også: Bruker du dette feil, kan rørene bli tette
Vannet fryser i rørene
Hvor kostbare disse skadene er, varierer voldsomt fra år til år. Forsikringsselskapene betaler ut flere hundre millioner kroner hvert år i erstatninger på grunn av frostskader, ifølge en pressemelding fra SINTEF, men det har også hendt at beløpet har passert milliarden.
Forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF minner hytteiere om å stenge av vannet før vinteren.
– Blir høsten og vinteren kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier Fiskum.
– Antallet skader er proporsjonalt med frost og når frosten kommer. I mange tilfeller vil skaden imidlertid være usynlig frem til vannet tiner og lekker ut av det sprukne røret. De aller fleste oppdager ikke skaden før mildværet kommer, og da er det for sent, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, Torbjørn Brandeggen til Klikk.no.
De siste årene viser bransjestatistikken rundt 7000 frostrelaterte vannskader i året. Foreløpige anslag for 2023 tyder på en økning til rundt 8500, opplyser han.
– Nå som det er så kaldt, snakker vi nok om et tresifret antall skader per dag, tror Brandeggen.
Frostskader mest vanlig i disse boligene
Forskningsleder og vannskadeekspert Lars-Erik Fiskum hos SINTEF forteller at verstingåret for frost- og vannskader var den ekstreme kuldevinteren i 2010.
– Jeg tror og håper man fikk luket ut mange av de verste risikoinstallasjonene for frost den vinteren. Vi har ikke sett lignende tall de siste 10-11 årene. Det er kommet mange nye bygg, men det er selvsagt ikke sånn at alle er problemfrie, sier Fiskum.
Advarer: Kan bli katastrofalt
Skyhøye strømpriser gjør at folk tar mange grep for å spare strøm. Fiskum og SINTEF advarer folk mot å senke temperaturen i hus og hytter til under 10 grader.
– Å senke temperaturen for mye, kan bli katastrofalt. Det er fordi vannrørene går i veggen. Mange ganger vil også 10 grader være for lite, dersom veggene er dårlig isolerte, advarer han.
Se også: Her kan du se forsikringsselskapenes verste skrekkbilder
Frostskader rammer først og fremst boliger som er over 30 år gamle. I dagens boliger bruker man rør i rør-systemer som er mye mer fleksible. Det er ikke den samme risiko for at rørene sprekker dersom de fryser. Man må likevel gjøre utbedringer, understreker Fiskum. For selv om et moderne rør kan tåle vann som fryser ett år uten å sprekke, og kanskje også to og tre år, er det ikke sikkert at det går bra den fjerde gangen.
– Så fremt boligen er bebodd og du har varme på i huset, skal det mye til for at du får problemer i moderne boliger. Da har du det i så fall altfor kaldt eller en konstruksjonsfeil. Gamle hus er mye dårligere isolert og kan ha kobberrør som går i kjellerstrekk. Da er risikoen mye større, fastslår han.
– Vann som fryser i rørene utvider seg, og da blir det som en plugg i røret. Det kan gå bra i noen tilfeller, men man kan også risikere at pluggen utvider seg så mye at røret sprekker og det blir full utstrømming med vann når isen tiner.
Selv om det skulle «gå bra», i den forstand at vannet fryser, uten at det blir en lekkasje, så må du ikke slå deg til ro med det. For hvis det blir en bul i et gammelt kobberrør, så er veggene i røret tynnere og rommer enda litt mer vann akkurat på det svake punktet. Så neste gang vannet fryser, er risikoen enda større for at det sprekker.
Et tegn på at noe ikke er som det skal i rørsystemet, er at du hører lyder du ikke har hørt før.
– Dersom du hører unormal susing fra rørene, bør varsellampene lyse. Da bør du få fagfolk til å sjekke det, sier Brandeggen i Tryg forsikring.
Les også: Hører du disse lydene i rørene, bør to ta affære snarest
– Hvis det kommer kaldluft direkte inn i en kjeller uten oppvarming, og det er lite eller ingen bevegelse i rørene, kan rørene fryse til. Et alternativ kan være å la vannet dryppe litt eller kjøre varmtvann gjennom rørene, sier Brandeggen.
Stedene som er mest utsatt for frostskader
– Når temperaturen synker og vi får tosifret antall minusgrader, er det noen spesielle steder i landet som er spesielt utsatt?
– Ja, Oslo er desidert mest utsatt, slår Brandeggen fast og forklarer: – Der er det mye gammel bygningsmasse som ikke er etterisolert, med gamle kobberrør. Og mange som bor i gamle bygårder velger å stenge av et rom i leiligheten for å spare strøm. Hvis det går et vannrør i veggen, risikerer man at vannet fryser, sier han.
Om lag 40 prosent av skadesakene forsikringsselskapet Tryg får inn, gjelder hytter. Og da sier det seg selv at de store hytteområdene også er spesielt utsatt. Men ikke overalt, og det er ikke bare temperaturen som spiller en rolle.
– Snø isolerer, så der det kommer mye snø, vil det hjelpe på. Oppover Gudbrandsdalen, Østerdalen, Indre Troms og Indre Finnmark, nevner Brandeggen som eksempler på spesielt utsatte steder når temperaturene er lave og det er lite snø.
Svindyr tabbe
– Antallet skader på hytter har økt kraftig de siste årene, fordi en hytte ofte er nederst på prioriteringslisten når det gjelder oppgradering av vannrør og sånt.
Hytter er ekstra utsatt fordi de kan stå uten tilsyn over lang tid. Brandeggen forteller at mange glemmer eller lar være å stenge stoppekranen når de forlater hytta.
– Vi har også opplevd en del frostskader i nye hytter. Det som skjer da, er at strømmen går – og hvis man da ikke drar opp på hytta på en måneds tid, blir det iskaldt og vannet fryser i rørene. Da har du det gående. Da tiner vannet, og da sprekker rørene og sender litervis med vann ut over det nye parkettgulvet og nedover veggene. Da må alt skiftes ut, og det kan bli like dyrt som skader som rammer et hus.
Tryg forsikring har i sine betingelser krav om at stoppekranen skal være stengt når man forlater hytten. Dersom man får frost- og vannskader, og dette er glemt, vil det avkortning på forsikringen.
– På hytten anbefaler vi at vannet skal være ute av rørene og at stoppekran er stengt. Hvis man bryter det, er det uaktsomhet og da kan det bli avkortning på forsikringen. Er skaden på 70.000 kroner kan avkortningen bli 50 prosent prosent, og du må betale 35.0oo av egen lomme, sier Brandeggen.
– Noen ganger kan det for eksempel være at barna har vært på den siste hytteturen og glemt stoppekranen. De er gjerne ikke like obs på disse tingene, påpeker han.
Les også: Du må vite hvor stoppekranen er
Enkle råd mot frostskader
Å stenge stoppekranen er altså viktig, men ikke nok. Du må også få ut vannet som ligger i rørene. For å sikre deg best mulig, må du ta følgende enkle forholdsregler:
– Åpne alle kraner i dusjen og alle vasker etter at hovedkranen er stengt, slik at rørene tømmes. Ikke glem å trekke ned i do, så sisternen tømmes. I selve doskålen bør du helle frostvæske, og det samme i alle sluk, sier Brandeggen.
Les også (+): Det startet med at jeg hjalp naboen min Truls. Det endte med at jeg måtte flytte
- Eldre utekraner som ikke er frostsikre og selvdrenerende, er særlig utsatt for frostsprengning dersom de ikke tømmes/dreneres for vann om høsten og vinteren.
- Vannrør fram til utekrana må også være sikret mot frost.
- Dersom man stadig opplever at vannet fryser i forbindelse med utekrana, kan det være et alternativ å bytte til en frostsikker og selvdrenerende kran, ofte betegnet som vannutkaster.
Kilde: SINTEF Byggforskserien
Sjekkliste: Unngå disse tabbene
1. Du glemmer å skru av vannet
De aller fleste vannskader som følge av frosne rør kan unngås. Skru av vannet før du forlater hytta, eller før du drar bort fra boligen i lengre perioder.
– Vårt hovedråd er at man stenger hovedstoppekranen, i hvert fall på en hytte der man ikke har kontroll på temperaturen. Hvis hovedkranen er stengt er det kun vannet som står i rørene fra der det er stengt, som kan lekke ut. Da kan man unngå større lekkasjeskader.
2. Du tiner røret uten å tenke deg om
En annen vanlig tabbe er å skulle tine røret raskest mulig, uten å stenge hovedstoppekranen først.
– Det er typisk at man kommer på hytta og har dårlig tid. Setter på varme, og plutselig begynner vannet å fosse ut, mens du ikke vet, eller har glemt, hvor stoppekranen er, sier Brandeggen.
– En stor utfordring oppstår dersom røret er frosset, men du vil ha vannet tilbake så fort som mulig. Da er det veldig lett å bli ivrig og starte med å tine rørene, uten å stenge stoppekranen først. Da kan man risikere at man får en stor lekkasje dersom rørene er sprengt, sier Fiskum.
Slik tiner du røret selv (med stoppekranen avstengt):
– Hvis man vet hvilket rør som har frosset er det enkleste å øke temperaturen i det rommet. Man må for guds skyld ikke prøve å tine røret selv med skismørerbrenner eller lignende. På grunn av brannfare er det forbudt å tine rør med åpen flamme. Vi har sett at det har oppstått brann som følge av dette. Det beste rådet er å overlate det til rørleggeren, påpeker Fiskum.
Les også: Slik får du maks varme ut av veden
3. Oppvarming gir deg en falsk trygghet
Selv om det er plussgrader i rommet, kan nemlig rør fryse, dersom de er utsatt for iskald trekk.
– Hvis rørene ligger i kjelleren og man har kjellerventiler som står åpne, eller vinduer på gløtt, kan det bli kald trekk mot røret og føre til at det fryser.
– Det holder ikke å ha termostat på hytta som er stilt inn på noen få plussgrader. Det er ikke sikkert den klarer å holde denne temperaturen. I tillegg kan strømmen gå, og da er du sjanseløs. Det enkleste rådet er: Hvis du drar fra hytta, steng alltid vannet. Jeg har en ny hytte selv, og stenger alltid vannet når jeg drar. Det er kjempeenkelt, sier Fiskum.
Denne saken ble første gang publisert 12/02 2021, og sist oppdatert 04/01 2024.