utelamper og UTELYS

– Fjern de skarpe utelampene! sier naboene. Kan de kreve det?

– Utelampene på veggen på hytta vår plager naboene. De sier de med naboloven i hånd kan kreve at jeg fjerner utelampene. Har de rett? spør hytteeier. – Ja, i noen tilfeller kan sjenerende utelys rammes av naboloven, sier advokaten. Les hele svaret.

Pluss ikon
UTELAMPER: Hvor sterkt utelys må det være fra utelampene før naboene kan kreve at de fjernes? Advokat Anders G. Haug ved advokatkontoret Dehn svarer.
UTELAMPER: Hvor sterkt utelys må det være fra utelampene før naboene kan kreve at de fjernes? Advokat Anders G. Haug ved advokatkontoret Dehn svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Elin Eike Worren
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Mine hyttenaboer på fjellet mener å ha loven i hånd når de krever at jeg fjerner en utelampe, som de mener lyser altfor sterkt. De sier lyset er sjenerende og mener jeg drive med lysforurensing.

De hevder at ifølge den såkalte naboloven, som visstnok regulerer støy og forstyrrelser mellom naboer, så kan de kreve at jeg fjerner lampen siden de mener utelyset er urimelig sterkt og en ulempe for naboenes eiendom. Har de rett?

Jeg kunne skjønt at de klaget dersom det handlet om at vi bråkte mye, men kan virkelig lys defineres som «støy»?

Hilsen naboen

Svar:

Sjenerende lys er en av de tingene som kan rammes av naboloven ja, men det skal ganske mye til.

Naboloven er ganske generell, og har ikke spesifikke regler om lys. Der heter det i stedet at man ikke skal gjøre noe som er til urimelig skade eller ulempe for naboen.

Det er en utpreget skjønnsmessig regel, og kommer litt an på «øyet som ser».

Vanlig utelys

Om et utelys rammes av denne bestemmelsen, avgjøres vanligvis av lysets styrke/retning, og avstanden mellom din og naboens hytte.

Hvis utelyset er et «vanlig» utelys, slik man finner i de fleste hyttegrender, rammes den ikke av bestemmelsen. For at naboen skal kunne kreve dette lyset fjernet, må det lyse ganske sterkt rett inn på naboens eiendom, og avstanden mellom lyset og naboens hytte må være ganske kort.

Slike saker løses som oftest ved en dialog. For eksempel kan det være naboen slår seg til ro hvis du endrer litt på retningen eller styrken på utelyset.

Utelamper og andre regler

For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at i eierseksjonssameier og borettslag kan reglene være annerledes. Der er det ofte vedtekter som legger føringer.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les også (+): Naboen har anmeldt oss for ulovlig hogst. Har vi virkelig gjort noe galt?