vaske fuger

Slik får du det rent mellom flisene

Lei av soppbefengte og skittengule fuger? Slik får du dem rene.

VASKE FUGER: Med jevnlig renhold kan du hindre at fugene mellom flisene blir soppbefengte.
VASKE FUGER: Med jevnlig renhold kan du hindre at fugene mellom flisene blir soppbefengte. Foto: Øistein Lie/IFI.no
Sist oppdatert

Det er fugene som avgjør om baderommet ser rent eller skittent ut. Et bad med gule og misfargede fuger vil aldri kunne se helt rent ut hvis ikke misfargingen fjernes først.

På samme måte vil nyvaskede, hvite fuger lyse opp mellom flisene og få baderommet til å se skinnende rent ut.

Hvor mange ganger har du vel ikke vasket baderomsgulvet, men resultatet er likevel alltid brungule fuger.

Hvis du ikke er flink til å vaske mellom flisene på badet kan det fort bli mugg eller sopp på fugene. Derfor er det viktig å vaske dem hver gang du vasker badet.

Silikonfuger må jevnlig rengjøres

Elastiske silikonfuger er hyppig anvendt i våtrom, kjøkken og lignende i overganger mellom gulv, vegg, ved rørgjennomføringer og andre steder hvor det oppstår bevegelser eller man skal ha tetting.

Åtte gode råde for rengjøring og vedlikehold av silikonfuger

  • Hvis fugen holdes tørr og ren så reduseres risiko for soppansamling betydelig. Tørk gjerne over flater etter bruk.
  • Bruk regelmessig nøytrale eller litt alkaliske universalrengjøringsmiddel for å fjerne overflatebelegg. Det finnes effektive spesialprodukter for renhold av fliskledte flater.
  • Som ekstra sikkerhet kan fugene etter hver rengjøring strykes med et desinfeksjonsmiddel. (Klorin eller tilsvarende)
  • Hvis det oppdages tendens til soppansamling på silikonfugen i form av prikker/belegg så rengjør snarlig grundig med et desinfeksjonsmiddel for å fjerne stoffene før de får for godt feste.
  • Bruk ikke mer kjemikalier enn nødvendig, velg fortrinnsvis miljøvennlige produkter.
  • Sørg for god ventilasjon i våtrommene slik at den relative luftfuktigheten er lav. Sopp- og mugg trives godt rundt 65 - 75 % RF ( = relativ fuktighet ). Lavere RF reduserer vekstrisikoen .
  • Silikonens soppdrepende effekt avtar med årene. Har fugen kraftig soppangrep kan den skiftes. Fugemassen renskjæres fra kantene og trekkes løs. Hulrommet rengjøres og kan refuges. Velg høykvalitets våtromssilikon og besørg at overflaten blir så jevn og glatt som mulig. Vær forsiktig så ikke underliggende membran skades!
  • I områder hvor soppvekst ikke bør forekomme kan det velges andre fugeløsninger f.eks. fugeprofiler som ikke gir grobunn for mikroorganismer. På steder med lite bevegelse er et alternativ å bruke epoksy- eller polyuretanfugemasse i stedet for silikon.

Kilde: Seniorforsker Arne Nesje, SINTEF/Byggkeramikkforeningen

Mange har registret at silikonfugene lett blir sorte- eller brunprikkete og dette er vanskelig å fjerne.

- Men selv soppbefengte fuger kan reddes med jevnlig renhold, sier seniorforsker Arne Nesje ved SINTEF Byggforsk.

Les også: Slik maler du baderomsflisene

Rengjør fugene jevnlig

Flislagte flater er lette å renholde, men det er ikke det samme som at renhold ikke behøves. Sørg for at det ikke samler seg et belegg med såpe og hudrester på silikonfugene.

Fugene finnes ofte i hjørner og kroker hvor også det samler seg lettest smuss. Kontroller hvorvidt det blir stående vann på fugene; våtsonene er mest kritiske med tanke på soppvekst.

Hvis området brukes mye, for eksempel dusjhjørnet, bør det ifølge rapporten også rengjøres ofte, for eksempel hver 14. dag hvis man skal hindre groing. Når groingen først kommer, er det straks mer omfattende å holde fugene rene.

Les også: Slik rengjør du dusjhodet

Hva skal du rengjøre fugene med?

For fjerning av såpe og fettlag kan det brukes et nøytralt eller svakt alkalisk universal/allrengjøringmiddel (Ajax, Salmiakk, Jif eller tilsvarende) som doseres ut i varmt vann.

Det finnes midler på sprayflasker som sprutes på og kan tørkes av etter noe virketid.

- Bearbeid fugen godt med svamp eller klut, men ikke bruk kraftige skuremidler, påpeker Nesje.

- Skuremidler kan nok " slipe" bort flekkene i silikonoverflaten, men den blir i neste omgang ruere og gjør at ny soppvekst fort får grobunn igjen. En silikonfuge bør være glattest mulig, forklarer Nesje.

Desinfeksjonsmidler (for eksempel Klorin) kan ikke brukes for å fjerne smuss og fettrester, men det vil fungere effektivt til å drepe mikroorganismer.

Du kan derfor, etter at fugen er rengjort, bruke et slikt desinfeksjonsmiddel for å hindre bakterievekst. Slike midler fungerer også som blekemiddel for å fjerne flekker.

Unngå å blande sammen Klorin med ammoniakkholdige rengjøringsmiddel (for eksempel salmiakk), da dannes gassen kloramin som er irriterende for luftveier.

Bruk tannbørsten

HENDIG ""VERKTØY"": En gammel tannbørste kan være et utmerket hjelpemiddel i å bekjempe misfargingen i fugene.
HENDIG ""VERKTØY"": En gammel tannbørste kan være et utmerket hjelpemiddel i å bekjempe misfargingen i fugene. Foto: THINKSTOCKPHOTOS

Har du en gammel tannbørste liggende, kan den gjøre stor nytte for seg og holde det rent mellom flisene. Et kjerringråd som ifølge mange forumbrukere skal fungere bra, er å ha rikelig med eddikvann når du "pusser" fugene med tannbørsten.

En lettvint løsning kan være en fugepenn som inneholder maling, som skal dekke over misfargingen. I tillegg til at den lover å dekke over flekker, vil malingen i fugepennen foresegle fugen, slik at det ifølge produsenten blir vanskeligere for skitt å sette seg.

Les også: Slik legger du fliser på gulvet

Fug på nytt

Hvis du ikke får renset fugene, går det an å krafse dem, og fuge dem på nytt.

Nettstedet IFI.no gir et eksempel på hvordan du kan gå frem:

1. Mekanisk fjerning
Først bør du fjerne så mye silikon som mulig ved hjelp av en kniv. Pass på at du ikke skraper opp flisene eller punkterer membranen.

1. Fjern gammel silikon med kniv.
1. Fjern gammel silikon med kniv. Foto: Casco/IFI.no

2. Bruk silikonfjerner
Påfør rikelig med silikonfjerningsmidler på den fugemassen du ikke fikk bort med kniven. Når det har fått virke i noen timer, tørker du det bort med en fille og skraper bort restene av silikonen. Deretter vasker du godt med vann og lar de tørke helt.

Bruk silikonfjerner og legg på fugemasse.
Bruk silikonfjerner og legg på fugemasse. Foto: Foto: Casco/IFI.no

3. Legg på ny fugemasse
Bruk fugepistol og fyll fugene med ny og bedre fugemasse. Cascos Aquaseal har langtidsvirkende antimuggbehandling og er enkel å påføre. Etter at du har påført denm trykk massen godt inn i fugene slik at overflaten glattes ut og den får god kontakt med flisene.

Les også: Slik legger du membran på våtrom

Ikke nødvendig med rens

Daglig leder i Bad og Flis, Bjørn Karlsen, forteller til Bonytt.no at det finnes flere produsenter/flisforretninger som tilbyr fugerens, men at det i utgangspunktet ikke skal være nødvendig å rense fugene med dette.

Han påpeker at fugemasser produsert før år 2000 ikke har alle de gode egenskapene som dagens produkter inneholder.

- Men selv i dag er et viktig at du bruker riktig fugemasse til riktig fliser og formål.

Slik oppstår sopp- og algevekst

Sopp og alger er en stor gruppe med levende mikroorganismer.

Ifølge Nesje trives disse mikroorganismene godt der man har tilstrekkelig med luftfuktighet, gunstig temperatur (helst over 20ºC) samt næringstilgang, for eksempel såpe-, fett- og hudrester.

- Spesielt i våtrom er disse tre faktorene nesten alltid til stede. Sopp og algesporer finnes i lufta og transporteres inn via blant annet klær og føtter. Finner de gunstig vekstvilkår vil de finne steder hvor de fester seg og formerer seg. Fargen er brunsort, brun, men kan også være gul- eller rødlig, sier han.

Krav fra myndighetene har gjort at stadig mer miljøvennlige produkter med senket innhold av fungicider gjør at silikonfugene blir angrepet av sopp. Rester av såpe og hudfett gir derfor god grobunn for sporene. Det er derfor viktig at du tørker over gulv og vegger etter dusjing for å holde fugene tørre.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2016, og sist oppdatert 21/03 2019.

Les også