«Nytt» bad med små grep

Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Badet i det gamle huset var trist og kjedelig, men Kine visste råd: På under en uke pusset hun det egenhendig opp for noen tusenlapper. Nå fremstår rommet som nytt og fresht.

OPPUSSING: Kine tok saken i egne hender og pusset opp badet for en svært billig penge. Dermed ble det en fin løsning som holder noen år før det er på tide med totalrenovering.
OPPUSSING: Kine tok saken i egne hender og pusset opp badet for en svært billig penge. Dermed ble det en fin løsning som holder noen år før det er på tide med totalrenovering. Foto: Jeanette Baekkevold
Først publisert Sist oppdatert

Å totalrenovere et bad koster som regel fryktelig mye penger, og for Kine Slåttbråten (38) og ektemannen Pål-Øyvind var det ikke aktuelt å prioritere dette med det aller første.

Etter at de kjøpte et hus fra 1937 i Rakkestad, hadde de nemlig bygget ut, byttet vinduer og kledning, lagt ny isolasjon og laget et stort, nytt kjøkken. Så, nå var det nødvendig å vente litt mer flere økonomiske løft.

Og Pål-Øyvind som selv hadde stått for det meste av oppussingsarbeidet på kvelder, i helger og ferier over flere år, trengte en velfortjent pause.

Badet fra 1987 hadde i grunnen trengt en overhaling det også, men det måtte altså vente.

FØR: Badet fra 1987 var brukbart, men nokså trist. En kostbar totalrenovering av baderommet var ikke aktuelt i denne omgang.
FØR: Badet fra 1987 var brukbart, men nokså trist. En kostbar totalrenovering av baderommet var ikke aktuelt i denne omgang. Foto: Kjersti Lunnan Aass
FØR: Flisene på vegger og gulv var i god stand, men ikke helt tidsriktige. I stedet for å bytte dem ut, fant Kine en langt rimeligere og kjappere løsning.
FØR: Flisene på vegger og gulv var i god stand, men ikke helt tidsriktige. I stedet for å bytte dem ut, fant Kine en langt rimeligere og kjappere løsning. Foto: Kjersti Lunnan Aass

– Badet var nitrist, men det fungerte jo, så det var ikke helt forsvarlig å prioritere det ennå. Samtidig var det jo blitt så fint i resten av huset, så det irriterte meg litt at badet var så stygt.

– Kanskje vi kunne pusse det opp litt, i det minste? Jeg foreslo det for Pål-Øyvind, og da svarte han at «greit, men da tar du det selv». Han var ganske lei av oppussing, sier Kine og ler.

Les også: – Den gamle leiligheten min er perfekt nettopp fordi ingenting er det

Oppussing av bad

Som sagt, så gjort, og dermed gikk Kine i gang med planleggingen. Hvordan kunne hun på billigste måte freshe opp badet?

På Finn fant hun et servantskap med dobbeltvask og et speil for til sammen 3000 kroner, og det ble startskuddet for prosjektet. Så kjøpte hun en enkel dusjvegg, vinyltapet, maling og folie.

Pål-Øyvind hjalp til med å rive ut den gamle innredningen og dusjkabinettet, men resten tok Kine selv i løpet av noen dager.

– Jeg pusset og mattet ned vegger og tak, og vasket flisgulvet grundig. Så satte jeg i gang med malingen. Jeg liker kontraster, så da valgte jeg Hvit pepper på veggene og Dempet sort på himlingen og vinduskarmen.

– Jeg kjøpte sprutbeskyttelse med mursteinsmønster på Clas Ohlson som jeg monterte på veggen i dusjkroken, forteller Kine.

ETTER: Kine liker den svart-hvite kontrasten, så her ble veggene malt i fargen Hvit pepper og himlingen i Dempet sort. I dusjkroken satte hun opp sprutbeskyttelse med flismønster, kjøpt hos Clas Ohlson.
ETTER: Kine liker den svart-hvite kontrasten, så her ble veggene malt i fargen Hvit pepper og himlingen i Dempet sort. I dusjkroken satte hun opp sprutbeskyttelse med flismønster, kjøpt hos Clas Ohlson. Foto: Jeanette Baekkevold

Hun satte svart folie på skuffene, og brukte elektrotape for å lage svarte ruter på dusjveggen og langs kantene på speilet.

– Jeg synes det er fint med de rutene, men profilerte dusjvegger er veldig mye dyrere enn helt glatte, så dette var en enkel og billig løsning.

Hun startet prosessen en onsdag ettermiddag, og søndag var det «nye» badet helt ferdig.

– Da holdt jeg på bare noen timer hver dag mens barna var på skolen, så det var egentlig selve tørkingen mellom strøkene som tok mest tid. Gulvet malte jeg før jeg la meg om kvelden så det kunne tørke til neste morgen, sier Kine som syntes hele prosessen gikk veldig greit.

– Vi ble veldig positivt overrasket over den store forandringen, med tanke på hvor lite det kostet og hvor fort gjort det faktisk var. Hadde vi visst det, hadde vi nok gjort det for lenge siden, sier Kine som dermed har fått et lekkert bad som tåler noen års bruk før tiden er inne for totalrenovering.

Les også (+): Hytta til Espen har en helt spesiell historie

Kostnad

Regnestykket for det «nye» badet ble omtrent sånn:

Servant/speil: kr 3000,-

Dusjvegg: kr 1000,-

Tapet: ca. kr 1000,-

Dusj med stang: ca. kr 1000,-

Maling: ca. kr 2000,-

Totalt: ca. kr 8000,-

FORNØYD: På sikt blir det nok et helt nytt bad i familiens hus i Rakkestad, men inntil videre er Kine strålende fornøyd med den oppussede varianten.
FORNØYD: På sikt blir det nok et helt nytt bad i familiens hus i Rakkestad, men inntil videre er Kine strålende fornøyd med den oppussede varianten. Foto: Jeanette Baekkevold
FOLIE: Kine har satt svart folie fra Lindas Dekor på skuffefrontene som tidligere var hvite.
FOLIE: Kine har satt svart folie fra Lindas Dekor på skuffefrontene som tidligere var hvite. Foto: Jeanette Baekkevold
DUSJ: Flisene i dusjkroken er malt med trestjerner gulvmaling i fargen Matrix. På veggene er det limt opp sprutbeskyttelse av PVC fra Clas Ohlson.
DUSJ: Flisene i dusjkroken er malt med trestjerner gulvmaling i fargen Matrix. På veggene er det limt opp sprutbeskyttelse av PVC fra Clas Ohlson. Foto: Jeanette Baekkevold
VINDU: Vinduskarmen er blitt malt i fargen Dempet sort, og i stedet for gardiner har Kine montert vindusfolie fra Clas Ohlson. Reolen er kjøpt på Jysk.
VINDU: Vinduskarmen er blitt malt i fargen Dempet sort, og i stedet for gardiner har Kine montert vindusfolie fra Clas Ohlson. Reolen er kjøpt på Jysk. Foto: Jeanette Baekkevold
GLASSDØR: Kine ville gjerne ha ruter på dusjveggen, og den aller billigste løsningen ble å kjøpe en vanlig glassvegg fra Jem & Fix og bruke elektrotape for å lage ruter selv.
GLASSDØR: Kine ville gjerne ha ruter på dusjveggen, og den aller billigste løsningen ble å kjøpe en vanlig glassvegg fra Jem & Fix og bruke elektrotape for å lage ruter selv. Foto: Jeanette Baekkevold
BRUKT: Skapet med to servanter og kraner er opprinnelig fra Ikea, og ble kjøpt brukt via Finn.
BRUKT: Skapet med to servanter og kraner er opprinnelig fra Ikea, og ble kjøpt brukt via Finn. Foto: Jeanette Baekkevold
DEKOR: Duftpinner og lys har fått plass på en hylle fra Jysk.
DEKOR: Duftpinner og lys har fått plass på en hylle fra Jysk. Foto: Jeanette Baekkevold
LAMPER: Lampene på hver side av speilet er fra Jem & Fix, og Kine har med vilje montert dem opp ned.
LAMPER: Lampene på hver side av speilet er fra Jem & Fix, og Kine har med vilje montert dem opp ned. Foto: Jeanette Baekkevold
INNREDRNING: Innredningen med dobbel servant ble kjøpt på Finn for en billig penge. Stigen som fungerer som håndkleholder, har Kine hatt i mange år, og den malte hun svart for at den skulle matche badet for øvrig.
INNREDRNING: Innredningen med dobbel servant ble kjøpt på Finn for en billig penge. Stigen som fungerer som håndkleholder, har Kine hatt i mange år, og den malte hun svart for at den skulle matche badet for øvrig. Foto: Jeanette Baekkevold
VEGGHYLLER: Vegghyllene har Pål-Øyvind snekret og Kine malt. Selve klosettet fikk de av en kollega av Pål-Øyvind.
VEGGHYLLER: Vegghyllene har Pål-Øyvind snekret og Kine malt. Selve klosettet fikk de av en kollega av Pål-Øyvind. Foto: Jeanette Baekkevold