ØDELAGT STEKEPANNE:

Stekepannen ble ødelagt før det var gått to år – dette er tabbene du må styre unna

Jeg har truser og sokker som har vart mye lenger enn denne stekepannen. Hva i all verden kan man gjøre for å forlenge levetiden på pannen? spør vi.

<b>HADET BRA, STEKEPANNE:</b> Teflonpanner, altså stekepanner med non stick-belegg, kan bli slitte og ubrukelige etter få år. Denne varte ikke en gang to år. Dette kan du gjøre for å få pannen til å vare lenger.
HADET BRA, STEKEPANNE: Teflonpanner, altså stekepanner med non stick-belegg, kan bli slitte og ubrukelige etter få år. Denne varte ikke en gang to år. Dette kan du gjøre for å få pannen til å vare lenger. Foto: Anders Eid
Først publisert Sist oppdatert

Så var vi der igjen.

Eggerøren som tidligere danset rundt på teflonbelegget i stekepannen som kunstløpere på isen, er nå redusert til en statisk masse på kladdeføre.

Ved nærmere inspeksjon ser man det jeg egentlig allerede visste. Belegget er skadet. Fylt av små prikker og hakk.

Det har gått så vidt lenge, men nå er det ingen tvil. Pannen må sendes til de evige jaktmarker.

Hvordan kom vi hit da? Det føles jo som om stekepannen nærmest ble kjøpt i går. Og det er ikke så lenge siden den forrige pannen led samme skjebne.

Jeg har sokker og truser som har holdt vesentlig lenger enn dette såkalte høyteknologiske produktet.

*Googler*

Jeg er langt fra den eneste som lurer på dette. På nettet florerer det av fortvilte stekepanne-eiere med dårlig samvittighet.

– Det gjør virkelig vondt i miljøsamvittigheten å pælme stekepanner etter 1-2 år, skriver én.

Tabbene som ødelegger stekepannen

Det florerer også av gode tips og triks til hvordan man skal få pannen til å vare lengst mulig.

Her er en kjapp repetisjon av de vanligste stekepanne-tabbene:

Du varmer opp stekepannen for fort og bruker for sterk varme. De fleste non-stick-belegg-panner tåler ikke temperaturer over 25o grader. Hva er riktig varme da? Bruk 6 eller 7 på koketoppen - ikke 8, 9 eller boost, er rådet fra Jernia.

Du bruker utstyr av metall som kan ripe opp stekepannen. Styr unna stekespader av metall eller kniv og gaffel!

Du avkjøler stekepannen for brått. Tar du en stekepannen som holder høy temperatur rett i kaldt vann kan den få temperatursjokk. Temperatursjokket kan føre til at stekepannen «slår seg» og får ujevn bunn.

Du vasker stekepannen feil. Fastbrente rester i panna kan gjøre det fristende å skure den med harde gjenstander som stålull eller lignende. Da er det langt bedre å bruke en skrubbeduk som er skånsom mot belegget, råder Jernia.

Du lagrer stekepannen feil. Som alle andre stabler du sikkert stekepanner oppå hverandre i skapet? Det er ikke så lurt og kan lage riper og hakk. Et kjøkkenhåndkle imellom kan derfor være en god idé for å få pannen til å vare lengst mulig.

Veldig gode råd dette, og råd jeg har forsøkt å følge. Likevel varte pannen bare i underkant av to år.

Les også: Dette kan være grunnen til vond lukt på badet

Jernia-sjef Espen Karlsen.
Jernia-sjef Espen Karlsen. Foto: Jernia

Begrenset levetid

Bør ikke en stekepanne holde lenger enn dette? Ikke nødvendigvis:

Non-stick panner har en begrenset levetid. Etter 2-5 år, avhengig av hvordan de har blitt vedlikeholdt, må den byttes ut, skriver kjøkkenutstyrskjeden Cervera.

Elkjøp skriver på sin side at en non-stick panne i god kvalitet skal vare i minst seks-sju år.

Mesterkokk Bent Stiansen uttalte i 2012 at restauranten hans Statholdergaarden bruker billige teflonstekepanner som byttes ut cirka hver måned (!).

*Ringer Espen Karlsen administrerende direktør i Jernia*

Han gjentar først de gode rådene som allerede er nevnt.

– Unngår man disse tabbene, så varer stekepannen lenger, sier Karlsen.

Les også: Dette betyr sorte flekker i huset

Farmors jerngryte fra før krigen

– Hva tenker dere om at disse pannene kan ha en såpass kort levetid i et miljøperspektiv?

– Vår filosofi er at det viktigste vi gjør er å få ting til å vare lenger, og at tingene er designet for at de skal vare lenger eller kunne gjenvinnes. Jeg vet om to panner som nesten varer evig: En støpejernspanne eller jernpanne kan fint vare i flere tiår. Vi har en støpejensgryte etter farmor fra før krigen som vi bruker fortsatt. Det beste er jo å bruke ting lenge, sier han.

FARMORS STØPERJERNSGRYTE: Jernia-sjefen har en om lag 90 år gammel jerngryte etter farmor som fortsatt er i flott tilstand.
FARMORS STØPERJERNSGRYTE: Jernia-sjefen har en om lag 90 år gammel jerngryte etter farmor som fortsatt er i flott tilstand. Foto: Espen Karlsen

– Det er derfor vi for noen år siden startet en innbytteordning på gamle panner, kjeler og kniver. De blir sendt til gjenvinning der de blir sortert og malt opp til metallbiter og solgt videre som resirkulert metall. De som panter disse varene hos oss får 20 prosent rabatt på et nytt, tilsvarende produkt. Det er fordi vi ønsker å sette en verdi på de gamle tingene, sier han.

Les også: (+) Hyttenabo anla plen og sperret gangsti vi har brukt for å komme oss til hytta – er det lov?

– Brukerfeil, ikke produktfeil

– Men om en stekepanne blir ødelagt etter kort tid, kan man ikke ha krav på pengene tilbake?

– De pannene vi selger, skal ikke gå i stykker om det ikke er brukerfeil. Vi er nøye på produkttesting, så det er stort sett alltid brukerfeil som fører til at pannene blir ødelagt. Hvis man ønsker en panne som varer lenge, bør du kjøpe en jernpanne og bli venn med den. Den kan vare i 40-50 år, sier Karlsen.

– Du har bakgrunn som kokk – hvilke stekepanner bruker du selv og hvilke vil du anbefale?

– Da ville jeg kjøpt en Woll-panne eller en Scanpan-panne. To merker som er i premium-segmentet. Men så har du også Fiskars som har gode panner i mid-range-segmentet. Vil du ha en belagt panne, ville jeg kjøpt fra Scanpan. Jeg har selv en sautépanne fra dem som jeg bruker til alt. Den har vart snart i fem år og lever i beste velgående.

HOLDT I FEM ÅR: Espen Karlsen i Jernia er fornøyd med levetiden på sin egen belagte aluminiumspanne fra Scanpan.
HOLDT I FEM ÅR: Espen Karlsen i Jernia er fornøyd med levetiden på sin egen belagte aluminiumspanne fra Scanpan. Foto: Espen Karlsen

Karlsen legger til at det kan være store kvalitetsforskjeller på en billig og dyr panne med belegg.

Stekepanner skal ikke kastes i restavfallet, ei heller i glass og metallemballasje. Den skal leveres til på nærmeste gjenvinningsstasjon, skriver sortere.no.

Den kan også leveres eller til et utsalgsted for kjøkkenutstyr som har innbytteordning.

Se mer

– Du får det du betaler for. Det hender selvsagt at vi har kvalitetspanner på tilbud, men betaler du 129 kroner for en belagt panne, så må man regne med at den har kortere levetid enn en dyrere beleggpanne, slår han fast.

Les også: (+) Norges «villeste» hytte er åpen for alle

Stålpanne et alternativ

Brand Manager Tone Elin Løkke i Home Brands A/S, som eier Kitch'n, Tilbords og Cervera, understreker også at prisen forteller mye om kvaliteten på pannene når vi ringer henne.

Hun har jobbet med kjøkkenprodukter i åtte år og er tidligere kategorisjef i Coop.

Hun anslår at 90 prosent av stekepannene som selges er med non stick-belegg og bekrefter at levetiden på stekepanner med belegg kan være kort.

– Jeg har vel sagt at etter et par år så bør du bytte stekepanne. Nå er det noen produsenter som har begynt å bruke panner av resirkulert materiale, så da kan man velge å kjøpe disse, sier hun.

– Alternativet er å velge helt rene stålpanner. Dette er noe vi har sett en økt etterspørsel etter, forteller hun.

Les også: (+) Endelig er jeg bestemor. Men det er ingen selvfølge at jeg får passe ham

Stålpanne-triks

Utfordringen med disse pannene er at de ikke er like enkle å bruke som pannene med belegg.

Brand Manager i Home Brands A/S Tone Elin Løkke har lang erfaring med salg av kjøkkenutstyr.
Brand Manager i Home Brands A/S Tone Elin Løkke har lang erfaring med salg av kjøkkenutstyr. Foto: Privat

– Jeg har en panne i ren stål som jeg synes at er kjempefin å bruke, men jeg må innrømme at jeg svidde maten da jeg begynte å bruke den, sier hun.

En utfordringen med stålpanne er nemlig at man må være sikker på at pannen er varm nok før man legger på kjøttet.

– Med en stålpanne uten belegg er «cluet» å varme den helt opp. En smart måte å finne ut om pannen er varm nok på, er å heller oppi litt vann. Dersom vannet «popper» som popcorn, kan du steke nærmest fettfritt, sier hun.

Et annet alternativ er stekepanner i karbonstål.

– Karbon er et alternativ til rustfritt stål, hvor legeringen er en ren blanding av jern og karbon vs. jern og crom + tilsatt andre legeringer for å gjøre det motstandsdyktig mot korrosjon (rust) som gjør stålet mykere, forteller Espen Karlsen i Jernia.

– Karbonstål er hardt og meget slitesterkt, men ruster fort og må behandles på en litt annen måte. Den tåler for eksempel ikke oppvaskmaskin.

Se mer

– Hvilke stekepanner vil du selv anbefale?

– Jeg har flere panner. Selvfølgelig en Spiis-panne (et merke Løkken selv var med på å utvikle for Coop, journ. anm.). I tillegg har jeg to Tefal-panner: En Jamie Oliver og en Aroma. Jeg har også en Woll-panne, som er panner av høy kvalitet.

Les også: Ble møtt av sjokkerende syn da han sjekket hva som skjulte seg under sengen

Rengjøring med kokvarmt vann

Løkke understreker at grundig rengjøring av beleggpanner er svært viktig for å unngå slitasje på belegget.

– Jeg vasker alltid pannene mine godt med såpe, og ikke i oppvaskmaskin. Jeg tar pannene rett i kokvarmt vann fra springen. Det vannet holder 85 grader, og det tåler pannen uten å få temperatursjokk, sier hun.

– Hvis maten begynner å sette seg fast er det ofte et tegn på at pannen ikke har blitt ordentlig rengjort. Det er nemlig bittesmå porer i belegget der fett kan trekke inn, og da blir maten svidd når man varmer opp pannen igjen. Det kan også skade pannen.

Hun advarer også mot å la en brukt panne stå, for så å bruke den igjen uten å rengjøre den i mellomtiden.

– Jeg forsøker å lære min mor at man ikke kan sette pannen til side til avkjøling og så bruke den på nytt. Da blir det fort svidd. Man må vaske en kald panne før neste måltid, sier hun.

Avliver gift-myte

Tidligere inneholdt belegget i teflonpanner giftstoffet perfluoroktansyre (PFOA), men dette ble forbudt fra 2014.

Det er med andre ord ikke helsefarlig å bruke stekepannen selv om belegget er ødelagt.

– Det er en myte at det er giftstoffer i belegget i stekepanner som selges i Norge. Det som selges i norske butikker er trygt, så det er ikke farlig at belegget blir ødelagt. Men det er upraktisk fordi maten svir seg lettere og det det kan være uappetittlig.

Folkets erfaringer og anbefalinger

Dette sier altså selgerne og ekspertene, men hva sier folket?

Vi har opprettet en tråd på Kvinneguiden, der man som kjent finner man jo svaret på alt mellom himmel og jord.

Og, joda, mange har erfaringer om ulike stekepanner der. Men meningene er delte.

Mens enkelte sverger til jern- og stål, har andre resignert til realiteten om at pannen bare må byttes ut omtrent annethvert år.

Noen mener at dyre panner varer lenger enn billige, mens enkelte hevder de dyre går vel så fort i stykker.

Her er noen eksempler:

– Jeg har stort sett bare Tools og Demeyere, og disse kjelene og pannene har jeg hatt i 10-15 år og de har sett mye bruk på gass og induksjon, skriver én.

– Har gitt opp panner med nonstick-belegg. Bruker jernpanner og karbonstålpanner. Brukt riktig blir de så godt som nonstick etter en stund. Karbonstålpannene fra deBuyer er fantastiske, skriver en annen.

– Nonstickpanner er forbruksmateriale. Det vet selv profesjonelle kokker. De varer aldri mer enn høyst et par år, selv om man aldri bruker metallredskaper og alltid vasker for hånd. Jeg har prøvd både dyre og billige og det er ingen forskjell i levetid. Jeg har nå landet på Ikea 365+ og er veldig fornøyd med det, skriver en tredje.

Kvinneguiden: Sjekk lesernes erfaringer med stekepanner her

Konklusjon

Så hva er konklusjonen? Det virker som man bare må innse at panner med belegg neppe vil vare i veldig mange år, og må nærmest regnes som en konsumvare. Men dersom du bruker dem riktig, kan levetiden forlenges.

Man må rett og slett lese bruksanvisningen og sette seg inn i hvordan man skal bruke stekepannen, råder Karlsen og Løkke.

Varer en dyr stekepanne lenger enn en billig? Ekspertene vi har snakket med sier så, men på forumet er mange forbrukere uenige i dette, og mener en dyr panne kan bli like fort ødelagt som en billig panne.

Det som er sikkert,er at om man ønsker en stekepanne som varer lenge, bør man gå for støpejern eller stål, men disse pannene er ikke fullt så enkle å bruke som de belagte pannene.