brunt belegg i do
Ser doen din slik ut, har du gjort en tabbe
Det kan være en enkel grunn til at doen din ser slik ut.
Feil bruk av rengjøringsmidler når du vasker toalettet, kan føre til at det med årene danne seg et belegg i toalettskålen.
Samme hvor mye du skrubber med toalettbørsten, så vil ikke belegget gå bort.
Men fortvil ikke. Det finnes råd, melder ekspertene.
Anne Ersnes er produktsjef i Gerberit, et markedsledende selskap i Europa innen sanitærprodukter. Hun peker på typen rengjøringsmidler som en viktig faktor.
Lager brunt belegg i do
Bruk for all del ikke slipemidler, kaustisk soda eller andre ting som kan ødelegge glasuren på keramikken, er hennes råd. Bruk av slike midler er trolig årsaken til at det i utgangspunktet dannet seg et brunt belegg i toalettet.
Men hun nevner også hyppigheten av renhold som en viktig faktor.
– Å vaske ofte er nøkkelen til et rent toalett. Ofte og med milde rengjøringsmidler, samt å ha en dobørste ved siden av toalettet – og faktisk bruke den hver gang det er behov. I tillegg er det viktig å reparere toaletter som står og renner og som lager striper i bakkant av toalettet, sier hun.
Ersnes kommer også med en liten pekefinger og understreker at du bare må bruke toalettet til det det er ment for – enkelt sagt tiss, bæsj og dopapir.
– Unngå særlig å helle matavfall og fett i toalettet – det skaper et fettbelegg som kan være vanskelig å få bort, men enda verre er det at det tetter rørene og er en magnet for rotter, sier hun.
Les også (+): Pappa nekter å fortelle kona si om meg
Disse midlene kan fjerne belegg i toalettet:
Sitronsyre
Maskinoppvaskmiddel
Eddik og flytende oppvaskmiddel
Syreholdig brus - som cola
Dersom skaden allerede er skjedd og du har et belegg i toalettskålen, finnes det råd.
Her er rengjøringsekspertenes beste tips:
Fjerne belegg i do med sitronsyre
Elisabet Høye er forbrukerjournalist og forfatter bak rengjøringsboken «Ren glede».
I kapittelet om rengjøring av baderom gir hun et smart tips om noe du kan gjøre før du skal vaske toalettet: Hell en stor bøtte med vann i toalettet. Når så mye vann styrtes nedi skålen, blir det sugd ned i rørene, slik at selve toalettskålen tømmes og det blir lettere å komme til belegget.
- Dryss to poser med sitronsyre i toalettet og la virke over natten. Skrubb deretter med toalettbørsten, er rådet fra Høye.
Les også: Derfor stinker det hjemme hos deg
Maskinoppvaskmiddel
Anne Ersnes i Gerberit tipser om å bruke maskinoppvaskmiddel. Resepten er én tablett oppvaskmiddel oppløst i varmt vann, og så heller du blandingen i toalettet.
– La det virke en stund og skrubb godt med dobørsten, for deretter å skylle godt av. Det er viktig å ikke benytte skarpe eller spisse gjenstander for å få fjerne smuss, da dette lager riper i overflaten som gjør at smuss i ettertid vil feste seg mer, sier Ersnes.
Les også: Slik får du det rent mellom flisene
Oppvaskmiddel og eddik
Dersom belegget i toalettet har kommet som følge av rust eller avleiringer, vil det være vanskelig å bli kvitt med vanlig middel.
Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther er forfatter av boken «Rent, så enkelt!» og læreboken «Renhold. Grunnmoduler». Hennes tips for å løse problemet er å bruke et surt middel, som for eksempel eddik.
- Hell eddik i doskålen og la det stå. For å øke effekten kan du ha litt flytende oppvaskmiddel sammen med eddiken. La det stå en stund og gi syren tid til å løse opp avleiringene. Etterpå vil du forhåpentlig få det vekk med toalettbørsten, sier Hagesæther.
Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk
Fjern belegg med cola
En fjerde metode som kan fungere for å få bort det ekle, brune belegget i toalettskålen, er – tro det eller ei – syreholdig brus, som for eksempel cola.
- Hell en boks eller en snau halvlitersflaske med brus ned i skålen. Etter en time kan du skrubbe med toalettbørsten, skriver Høye i sin rengjøringsbok.
Grunnen til at dette tipset kan virke, er at syren i brusen tar basiske flekker.
Siste utvei mot flekker i do
Om ingenting annet hjelper, er Anne Ersnes’ beste råd at du går til rørleggeren:
– I ekstreme tilfeller kan man oppsøke rørlegger og få kjøpe spesialmiddel som fjerner kalk og mineralavleiringer, men husk at slike midler ofte er tøffe mot og kan skade overflaten, glasuren, i toalettet og kun må benyttes som en siste utvei når det er absolutt nødvendig, sier hun.
Denne glasuren det er snakk om, gjør at ting ikke fester seg så godt, og letter dermed rengjøringen.
Selvvaskende toalett
– Man kan vel anta at forskning og produktutvikling gjør at denne glasuren blir stadig bedre, kan vi snart se frem til toaletter som er nærmest selvvaskende?
– Vi vet jo at det å vaske toalettet er en jobb de færreste liker. Geberit bruker mye penger på innovasjon og har rengjøringsvennlige produkter som et hovedfokus, men selvvaskende toalett har vi ikke, sier Anne Ersnes, som også har følgende råd hvis du skal kjøpe nytt toalett:
– Overflaten er én ting, men som sluttkunde bør man også se etter produkter med få kanter og skjøter som samler smuss, for eksempel et vegghengt toalett med skjult innfesting og uten skyllekant.
– Den nyeste teknologien i toaletter er det vi kaller TurboFlush, en teknologi med «tornadoprinsipp» som skyller toalettskålen enda bedre etter bruk og dermed også bidrar til å holde skålen renere, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 21/09 2016, og sist oppdatert 01/10 2024.