Det var huset ingen ville ha, men så slo Tora og Ola til: – Som en drøm
Tora og Ola fikk kjøpe huset 40 prosent under takst. Det har de aldri angret på.

Uterommet er overraskende frodig selv om kalenderen kun viser midten av mai da vårt hagebesøk fant sted.
– Jeg trodde blomstringen skulle komme i gang sent på grunn av den ekstra snøtunge vinteren vi har hatt, men den har gitt motsatt effekt. Det virker som at plantene har likt det tykke isolerende laget med snø. Alt har eksplodert ekstra tidlig i år, sier hun. Et teppe av grønne blader dekker jorden i forhagen. Innimellom skinner vårstaudene i all sin prakt som herlige, fargerike tuer, sier Tora Dugstad.
– Det magiske med våren er all forventningen og gleden over smart å skulle se igjen mine gamle plantevenner – hvis de fortsatt lever. Og spenningen ved å vente på det bildet som alt vil danne.
Huset ingen ville ha
Det var tilfeldig at de endte opp her med denne hagen. Tora bodde i en leilighet på Bislett med Ola og sin toårige sønn da drømmen om å flytte ut av Oslo sentrum meldte seg.
– Vi jobbet begge som musikere i Oslo-Filharmonien, og drømmen var et hus i nærheten av sentrum hvor vi kunne øve hjemme uten å forstyrre naboene. Nesodden var det beste alternativet vi kunne klare på grunn av prisene, sier hun. Lite visste de om hvor fornøyde de skulle bli med valget.
– Jeg kjøpte huset mens Ola var på turné i Japan. Vi fikk det 40 prosent under takst. Dette var virkelig huset ingen ville ha, sier hun. Familien flyttet inn midt i en snøstorm i 1993. Da var hagen helt skjult av enorme mengder med nysnø. Utover våren dukket en ganske innholdsrik hage opp.
– Det var som å være i en drøm. Vi kunne nesten ikke tro at vi hadde vært så heldige både inne og ute! Vi har beholdt mesteparten av buskene og trærne, og fylt på med stauder og andre blomstrende vekster.

Kunstnerinspirasjon
Paret turnerte regelmessig rundt i verden med jobben, og innimellom kunne de bruke fridagene til å hente inspirasjon i ulike besøkshager.
– Jeg hadde fra starten en idé om at jeg ville ha en «naturlig» hage, inspirert av engelske cottage gardens som ofte går i rosa, blått, lilla og hvitt. Men etter at jeg besøkte kunstneren Monets hage i Frankrike og så hvordan en total blanding av ulike farger kan harmonere så godt sammen, har jeg blir modigere her i min egen hage, sier hun. En av de sterkeste fargeklattene nå i mai er trepionen som blomstrer med sine store, lilla blomster.
– Den elsker jeg! Og fryden er enda større når den lille villpeonen kommer, om en uke eller to. Den er ubeskrivelig vakker med kronblader som minner om tynt silkepapir. Den var helt ukjent for meg da jeg fikk den av en venninne. Hun fortalte at den kun blomstret i rundt tre dager, så da jeg kom hjem fra konsert sent om kveldene de første årene, pleide jeg å skynde meg ut med lommelykt for å nyte den mest mulig, ler hun.

Vårforberedelser
Tora har gjort flere ting for å sikre vårfølelse i hagen. Hun har plantet løk som krokus, snøstjerne, villtulipaner og narsisser i plenen sammen med selvsådd primula som har blitt gravd opp fra grusgangen. Når de første vårstaudene er avblomstret, klipper hun dem ned for å gi lys og plass til senere blomstrende sorter. Hagestilen sin beskriver hun som frihet innenfor visse rammer. Tora er ikke så opptatt av å planlegge og gjennomføre ideer.
– Iblant har jeg planer, men jeg gjennomfører sjelden noen fullstendig. Det meste skjer etter innfallsmetoden med dens iboende sjansespill. Dette skal være et fristed.
Les også: Slik fjerner du skvallerkål
Tillit til naturen
Tora opplever at naturen selv tar større og større plass som inspirasjonskilde. Hun synes det er vanskelig å fjerne planter som har frøsådd seg naturlig og liker tanken på at de har valgt plassen sin selv.
– Jeg har et bilde inni meg av at naturen selv skal få vise meg veien inn i min alderdomshage. Jeg ser for meg at jeg etter hvert skal sitte rolig her ute i en god stol og nyte roen og fuglesangen, fullstendig omgitt av selvsådde forglemmegei, jonsokblom, vårvortemelk, akeleier og prestekrager i fri dressur.

Toras beste hagetips
- La plantene få vise veien til hvor de trives. En kombinasjon av kontroll og samarbeid med naturen er nøkkelen til et vilt og tilfeldig uttrykk. La dem få frøså seg der de vil, innenfor rimelighetens grenser. Disse vekstene er gjerne ekstra sterke og robuste. Finn et sted hvor du kan la dem få herje fritt, gjerne innenfor noen rammer så du ikke mister kontrollen. Gjenta staudene du merker at trives hos deg. Dette skaper en rød tråd i uterommet for ro før øyet.
- Unngå å bruke opp all planteplassen du har til tidligblomstrende sorter. Da er hagen ferdigblomstret i juli, og du går glipp av den herlige frodigheten august og september har å by på.
- Sliter du med skvallerkål i enkelte bed, er min erfaring at det ikke er verdt tiden det tar å grave opp hele bedet for å prøve å kvitte seg med denne standhaftige planten. Jeg har mye bedre erfaring med å plante stauder som krever mye plass og heller nappe ut de skvallerkålene som dukker opp her og der.
- Bunndekkeren flekklungeurt har viste seg å kunne utkonkurrere skvallerkål i stor grad etter at jeg kniper bort skvallerkålblader som måtte dukke opp på våren.
Les også: (+) Byggingen av Norges villeste hytte fikk fatale følger
Gode bunndekkere
Bunndekkere er hagens beste ugressmiddel. Her er seks typer som er dekorative tidlig i sesongen:
- Flekklungeurt, Pulmonaria affinis, H8
- Flekktvetann, Lamium maculatum, H6
- Dvergslirekne, Persicaria affinis, H7
- Myske, Galium odoratum, H8
- Hagesildre, Saxifraga x arendsi, H7
- Skyggesildre, Saxifraga umbrosa, H7
PS: Tora har også et smart tips til hovran hageeiere kan holde rådyr unna planter og blomster.
Les mer her: Toras «triks» holder rådyrene unna plantene
Se flere bilder av hageparadiset på Nesodden under:















