Hage ble ny

Slik så hagen ut før: – Noen ganger blir resultatet bedre enn vi hadde tenkt

Villnis og kratt, gjenvokste tujaer og en haug med høye furutrær. Wenche og Roger har virkelig gjort underverket med denne hagen!

<b>FØR:</b> Slik så det tidligere ut i bakhagen. Den er ikke til å kjenne igjen nå!
FØR: Slik så det tidligere ut i bakhagen. Den er ikke til å kjenne igjen nå! Foto: Privat
Først publisert

– Vi startet med å kutte ned de største trærne og fikk klippet ned tujaene for å slippe inn mer lys, forteller Wenche C. Thomassen og Roger Thomassen.

Da paret flyttet inn i eneboligen i rekke i Fredrikstad, var det ikke mye til hage å skryte av på endetomta deres på omtrent 550 kvadratmeter.

Bakhagen var blitt brukt som lagringsplass for planker og annet skrap, og for øvrig var det veldig lite av tomten som var opparbeidet.

– Veien har blitt til mens vi har gått. Vi har gjort litt og litt hvert år, forteller de to.

Lærte underveis

Noe har de også måttet gjøre om på flere ganger.

– Hadde vi startet med den erfaringen vi har i dag, hadde vi begynt med å skissere opp en grunnplan for hele uterommet. Så kunne vi fullført ett og ett prosjekt av den.

<b>FRODIG MIKS:</b> Wenche og Roger har skapt en frodig miks av pryd og spiselige vekster i hagen. Instagram: @ iwencheshage
FRODIG MIKS: Wenche og Roger har skapt en frodig miks av pryd og spiselige vekster i hagen. Instagram: @ iwencheshage Foto: Jane Ødegaard

Det er smart å ha et mål å jobbe mot.

– Det hadde nok spart oss for tid og penger, sier de.

Men etter hvert kom både bed, plantekasser til dyrking, hagedam og drivhus på plass. Og i dag er det lite som minner om den litt stusslige uteplassen de en gang startet på!

<b>NÅ:</b> Villnisset og de høye furutrærne, som gjorde hagen mørk og skyggefull, er borte, og uterommet er forvandlet til en drømmehage med drivhus, frodige bed, drivhus og kjøkkenhage, sitteplasser, gangveier og en liten dam.
NÅ: Villnisset og de høye furutrærne, som gjorde hagen mørk og skyggefull, er borte, og uterommet er forvandlet til en drømmehage med drivhus, frodige bed, drivhus og kjøkkenhage, sitteplasser, gangveier og en liten dam. Foto: Jane Ødegaard

Roger er selvlært innenfor snekkerverdenen. Nysgjerrigheten har vist vei.

– I begynnelsen anla vi en hagesti i bakhagen med gamle heller vi hadde funnet på tomta, men hver gang det regnet, rant det jord over dem, og ble gjørmete, erindrer Roger.

<b>ELEGANT:</b> Boardwalken kaller familien «strandpromenaden». Den inviterer til å utforske uterommet og knytter sammen dammen, de ulike staudebedene og kjøkkenhagen, og ender opp ved drivhuset.
ELEGANT: Boardwalken kaller familien «strandpromenaden». Den inviterer til å utforske uterommet og knytter sammen dammen, de ulike staudebedene og kjøkkenhagen, og ender opp ved drivhuset. Foto: Jane Ødegaard

Derfor bygget han heller en opphøyd boardwalk gjennom bakhagen av Kebony terrassebord på toppen av Lecablokker med dragere.

Les også: Linda og Magnus var lei den typiske «trampolinehagen». Sjekk hva de gjorde

<b>VANN I HAGEN:</b> Dammen er ca. 2,5 x 1,5 meter stor. Den grenser til et svaberg på den ene siden. Sammen med boardwalken skaper det en brygge-følelse i uterommet. Rundt vannet vokser japansk blodgress 'Red Baron', ulike hosta og takløk.
VANN I HAGEN: Dammen er ca. 2,5 x 1,5 meter stor. Den grenser til et svaberg på den ene siden. Sammen med boardwalken skaper det en brygge-følelse i uterommet. Rundt vannet vokser japansk blodgress 'Red Baron', ulike hosta og takløk. Foto: Jane Ødegaard
<b>DET GODE LIV:</b> Her nytes formiddagssola, gjerne sammen med gode venner som kommer innom på besøk.
DET GODE LIV: Her nytes formiddagssola, gjerne sammen med gode venner som kommer innom på besøk. Foto: Jane Ødegaard

Pryd- og nyttevekster

– Jeg synes det er gøy å sette i gang med nye prosjekter i uterommet, sier Roger.

Men det er ikke alltid han aner hvordan han skal komme i havn.

– Ofte oppstår det utfordringer som må løses underveis, og det blir ikke alltid slik vi har sett det for oss.

<b>FLERE SOLPLASSER:</b> Ulike soner er spredt rundt i uterommet og inviterer til å nyte solstrålene og hagen fra ulike vinkler.
FLERE SOLPLASSER: Ulike soner er spredt rundt i uterommet og inviterer til å nyte solstrålene og hagen fra ulike vinkler. Foto: Jane Ødegaard
<b>NY UTGANG:</b> Da de flyttet inn, var det ingen utgang til bakhagen siden den kun hadde blitt brukt som en lagerplass. Noe av det første paret gjorde, var å åpne opp veggen, få inn en dør og lage en terrasse ut mot bakhagen.
NY UTGANG: Da de flyttet inn, var det ingen utgang til bakhagen siden den kun hadde blitt brukt som en lagerplass. Noe av det første paret gjorde, var å åpne opp veggen, få inn en dør og lage en terrasse ut mot bakhagen. Foto: Jane Ødegaard

Da gjelder det å improvisere.

– Noen ganger blir resultatet bedre enn vi hadde tenkt, og det er jo ekstra gøy, sier han.

Uterommet summer av fornøyde humler, bier og flaksende sommerfugler.

<b>DUFT AV FRANKRIKE:</b> Lavendel er en av Wenches signaturplanter som går igjen i de fleste bedene i uterommet. Hun har både rosa og blå sorter.
DUFT AV FRANKRIKE: Lavendel er en av Wenches signaturplanter som går igjen i de fleste bedene i uterommet. Hun har både rosa og blå sorter. Foto: Jane Ødegaard

– Vi har blandet pryd- og nytteplanter, noe som gir god pollinering til alle. Roger brenner mest for de spiselige vekstene og er hvitløkssjefen, men mitt hjerte banker aller mest for alt som blomstrer, sier Wenche.

<b>FARGEFEST:</b> Klematis ‹Jackmanii› har store blomster og kan bli inntil 4 meter høy i løpet av en sesong. Her stråler den sammen med den gule liljen 'Yellow County'.
FARGEFEST: Klematis ‹Jackmanii› har store blomster og kan bli inntil 4 meter høy i løpet av en sesong. Her stråler den sammen med den gule liljen 'Yellow County'. Foto: Jane Ødegaard

Hagen, som ligger vekstsone H2, er en felles interesse de deler sammen.

– Det er gøy å være selvforsynt med hvitløk og grønnkål.

<b>GRØNNKÅL:</b> – Vi har en egen plantekasse full av disse. I fjor kunne vi høste dem helt fram til desember. Vi fryser dem ned, og da har vi nok til hele året.
GRØNNKÅL: – Vi har en egen plantekasse full av disse. I fjor kunne vi høste dem helt fram til desember. Vi fryser dem ned, og da har vi nok til hele året. Foto: Jane Ødegaard

Et tips er å plante jordbær som kantplante i bedene. De er fine bunndekkere og gjør hageopplevelsen ekstra søt for store og små.

Les også: (+) Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Grønnsaker i drivhuset

Drivhuset fra Willab garden er 7,3 kvadratmeter stort og rundet nettopp 10 år.

– Vi er veldig fornøyde med at vi valgte polykarbonatplater til taket. Det gjør at det ikke blir for varmt der inne, sier paret.

Drivhuset har bed som er åpne i bunnen slik at plantene har god plass til røttene. Paprikaen Ferrari´ F1 vokser her sammen med ruccola og ulike typer salat, samt tre ulike typer tomater her; plomme- og cherrytomat og 'Sungold' F1. Rundt røttene plantes alltid basilikum.

<b>FRA EGEN HAGE:</b> Grønnkål, palmekål, løpstikke, tomater, salat, paprika og rips.
FRA EGEN HAGE: Grønnkål, palmekål, løpstikke, tomater, salat, paprika og rips. Foto: Jane Ødegaard

3 tomat-råd fra Wenche:

  • INNE OG UTE: Er du heldig å ha drivhus, kan du plante tomater både inne i drivhuset og ute i hagen. Da vil de modne til ulik tid, og du har spiseklare tomater gjennom en lengre del av sesongen.
  • SIDESKUDD: Når du fjerner tyvene (sideskudd) for å sikre mest mulig kraft til god avling, kan du sette dem i vann til de får røtter, så kan de plantes i jord. Vips – så har du en ekstra plante som vil produsere tomater samme sesong.
  • VANNING: Tomater kan sprekke om de blir for tørre. På varme dager kan de trenge vann to ganger om dagen. Bruk en fuktighetsmåler for å sjekke om de som vokser i potter og kasser, trenger vanning. Wenche kjøpte sin hos Nelson Garden.

Fargerike blomster

Såingen starter inne i februar hvert år, gjerne med frø de har sanket selv. Zinnia, blodbeger, blomkarse og erteblomst er blant de faste sommerblomstene som får flytte ut når frosten er borte.

<b>VELDUFTENDE:</b> Lilla allium 'Sphaerocephalon', også kalt Trommestikker, svever i høyden og er skikkelige humlemagneter.
VELDUFTENDE: Lilla allium 'Sphaerocephalon', også kalt Trommestikker, svever i høyden og er skikkelige humlemagneter. Foto: Jane Ødegaard

En frisk fargepalett på blomstene gir et livlig uttrykk. Rødt, oransje, hvitt, blått og rosa – gjerne blandet med svarte innslag fra petunia og stemorsblomst.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Drivhuset er lakkert i samme farge som huset, seterbrun, en farge som fungerer som en rolig bakgrunn for alle de fargesterke blomstene.

Duften fra tuer med lavendel, rosmarin og timian minner paret om alle ferieturene til Frankrike.

– Lavendeltuer er enkle å dele opp med en spade og spre rundt slik at du får flere planter, tipser Wenche.

<b>FRODIG VELKOMST:</b> Tuer med blå lavendel rammer inn inngangspartiet. En lyserosa 'New Dawn' rose klatrer oppover en vegg av armeringsnett og skaper et fokuspunkt i høyden. Langs huset vokser en hekk med vierhortensia 'Annabell'.
FRODIG VELKOMST: Tuer med blå lavendel rammer inn inngangspartiet. En lyserosa 'New Dawn' rose klatrer oppover en vegg av armeringsnett og skaper et fokuspunkt i høyden. Langs huset vokser en hekk med vierhortensia 'Annabell'. Foto: Jane Ødegaard

Mesteparten av hagen er bygget på og rundt et stort svaberg. Derfor har de slitt med mye grunn jord.

– Løsningen har vært å fylle på med mye jord og passe på å gjødsle jevnlig. Vi har også laget flere opphøyde bed med åpen bunn for å øke jorddybden, forteller paret.

De bruker hønsegjødsel i pulverform og har jevnlig på kumkompost og jord fra varmkomposten i bed og krukker.

Lurer sneglene

Som mange hageeiere sliter paret også med besøk av brunsnegler. I tillegg til å ta en plukkerunde morgen og kveld, har det fungert godt å bruke bark på toppen av bedene og rundt kassene i kjøkkenhagen.

– Vi merker tydelig forskjell etter at vi fylte på med bark. Det gjør også uterommet ryddigere, renere og holder på fuktigheten, sier de.

Opphøyde bed med en ekstra overhengende kant på toppen er et annet triks som hjelper å holde sneglene unna plantene. Georginene, som er blant sneglenes favorittplanter, vokser i potter og murerbøtter.

<b>BARK: </b>Med bark i bedene er ikke sneglene like ivrige.
BARK: Med bark i bedene er ikke sneglene like ivrige. Foto: Jane Ødegaard

– Vi har valgt planter som roser, lavendel og allium, som sneglene ikke liker. I tillegg kjøper vi kun gartnerjord for å hindre at det kommer udyr med i jordsekkene.

Les også: Enkelt krukketriks som stopper sneglene

<b>SMART SAMPLANTING:</b> Wenche planter lavendel rundt rosene for å holde skadedyr unna. Lavendel er en tørketålende saude og tar derfor ikke for mye vann fra rosene.
I tillegg får den hyppige besøk av pollinerende insekter, noe rosebuskene også setter pris på.
SMART SAMPLANTING: Wenche planter lavendel rundt rosene for å holde skadedyr unna. Lavendel er en tørketålende saude og tar derfor ikke for mye vann fra rosene. I tillegg får den hyppige besøk av pollinerende insekter, noe rosebuskene også setter pris på. Foto: Jane Ødegaard

Blodmel rundt tulipanene

Klatrehortensia, rododendron og kaprifol skaper et levende og blomstrende skille mot naboen. Men de åpne hekkene betyr også at rådyrene gjerne kommer på besøk om våren og høsten.

Også her har paret funnet en løsning. De ruller ut et 1-meter høyt gjerde av hønsenetting langs hekken. Det er nok høyde til å holde dem unna.

– Vi strør også blodmel rundt tulipanene for å gjøre dem mindre fristende.

Vedboden har skiftet navn til løkboden. Her tørkes løkene til tulipanene, påskeliljene og alliumene etter blomstring og frem til de settes i jorden igjen på høsten.

Her henger også sesongens hvitløk til tørk etter å ha blitt spylt med vann og buntet. Hvitløken henger her i 2-3 uker for å få ut fuktigheten. Etterpå oppbevares de i trekasser i en kald bod.

<b>STOR PRODUKSJON:</b> – Det er gøy å være selvforsynt med hvitløk hele året, sier Roger.
STOR PRODUKSJON: – Det er gøy å være selvforsynt med hvitløk hele året, sier Roger. Foto: Jane Ødegaard

Hagen byr på masse glede.

– Her kan vi koble oss på naturen.

Hver dag tar de seg en runde og sjekker: Har det kommet noe nytt? Har noen nye blomster åpnet seg?

– Vi passer også på å stoppe opp og nyte. Det dukker ofte opp nye prosjekter ut av kaffepausene våre, ler paret.

Wenches beste hagetips

  • GJØDSEL: Gjødselpinner funger godt til sommerblomster i krukker og potter. Georginene elsker dem også. De gir fantastiske og sunne planter.
  • GRESS: La plenklipp bli liggende på plenen. Det fungerer som gjødsel. Dette krever at du klipper gresset jevnlig før det blir for langt.
  • ROSER: Får rosene sykdom kan, du fjerne alle de syke bladene og legge på en høstmatpakke med kukompost. Da er det stor sjanse for at de er friske igjen året etter.
  • DRIVHUS: Vurder polykarbonatplater til taket hvis du skal kjøpe drivhus. De bidrar til lavere temperatur der inne. Godt for både mennesker og planter.