BØRSET I RINDAL

De gamle bildene hun fant av gården ble uvurderlige da Bodil og mannen skulle pusse opp

På Børset i Rindal har den gamle trønderlåna fått tilbake sin rosa fasade. Innvendig skinner fortidens farger og bestemors åkler i nyoppussede rom.

HJEMGÅRDEN I RINDAL: Da Bodil var lita, gikk hun bestandig i hælene på besteforeldrene sine på hjemgården i Rindal. Nå kan hun og mannen gi barna sine den samme gode oppveksten med nærhet til besteforeldre på kåret.
HJEMGÅRDEN I RINDAL: Da Bodil var lita, gikk hun bestandig i hælene på besteforeldrene sine på hjemgården i Rindal. Nå kan hun og mannen gi barna sine den samme gode oppveksten med nærhet til besteforeldre på kåret. Foto: Monica Almskår Heggset
Først publisert Sist oppdatert

Rosa har vært vanlig å bruke på lånene på flere gårder i Rindal, og på Børset dukket det opp flere rosanyanser da Bodil Børset begynte å skrape seg tilbake i historien – lag for lag.

– Jeg valgte den mildeste rosanyansen, jeg turte ikke annet enn å safe på den! På en annen gård her i bygda har huset en skarpere rosafarge, og de kan få være alene om den.

– Den er blitt deres varemerke! Opprinnelig var det tre gårder med rosa hus her i Rindal, ei stund var det bare ett som hadde fargen bevart, nå er det to!

Da Bodil flyttet tilbake til Børset for fem år siden sammen med familien, var det mangt å ta tak i.

Det første de gjorde var å sette opp et tilbygg på baksiden av huset med nytt kjøkken i første etasje og egen inngang og grovkjøkken i kjelleren, samt ei TV-stue og bad i andre etasje.

Familien flyttet til Rindal for å ta over Bodils barndomsgård på Børset Austigard. Her har de pusset opp ei stor trønderlån.

Hvor: Rindal i Trøndelag.

Planer: Mure peis i stua og sette opp en etasjeovn i gangen. Der skal også muren dekormales. Lage kjøkkenhage og finne på noe gøy med fjøset. Ferdigstille den gamle murkjelleren. Der skal det blant annet bli en vinkjeller.


Kunne ikke klart oss uten: Bodils foreldre, for all hjelp til restaurering og for å få hverdagen til å gå rundt!

Se mer

Tilbygget fungerte som en boenhet for familien mens renoveringen av den gamle hovedbygningen pågikk.

Les også: Ekstrem forvandling: Gamlehytta fra 1947 er ikke til å kjenne igjen

Bodil og moren tar seg gjerne en kopp te eller kaffe på verandaen når været byr seg, og når det ikke byr seg. Engelskverandaen er fin slik – med tak over begge inngangsdørene og benker i midten.
Bodil og moren tar seg gjerne en kopp te eller kaffe på verandaen når været byr seg, og når det ikke byr seg. Engelskverandaen er fin slik – med tak over begge inngangsdørene og benker i midten. Foto: Monica Almskår Hegggset

Omfattende renovering

Renoveringen ble omfattende, blant annet viste det seg at deler av de originale tregulvene var i dårlig stand da plater og linoleum fra sekstitallet ble fjernet.

Bodil som hadde satt seg et mål om å ta vare på mest mulig av det opprinnelige, måtte kompromisse.

– Det ble lagt nye tregulv flere steder, men all brukbar gulvplank ble tatt vare på og lagt i to andre rom.

– Jeg hørte det var litt mumling i krokene da, men jeg er glad jeg holdt på mitt! Det føles godt i hjertet å ha bevart en del av det gamle stuegulvet.

Heldigvis var tømmerveggene fine og intakte i hele huset, så de kunne bevares.

Hagestua har fått tapet på veggene. Her hadde Bodils besteforeldre kjøkken, og tømmerveggene var platet og økset i denne delen av huset. I dette rommet fikk Bodil bevart noe av stuegulvet. Bordet er også et klenodium.
Hagestua har fått tapet på veggene. Her hadde Bodils besteforeldre kjøkken, og tømmerveggene var platet og økset i denne delen av huset. I dette rommet fikk Bodil bevart noe av stuegulvet. Bordet er også et klenodium. Foto: Monica Almskår Hegggset

Besteforeldrene til Bodil, som renoverte denne delen av huset en gang på sekstitallet, hadde heldigvis ikke høvlet dem ned og kledd dem med plater, slik de gjorde mange steder.

– Det var bare kjøkkenet som hadde plater på veggene. I de andre rommene var det bare å lete fram de historiske fargene på tømmeret og male dem opp igjen!

Glad i farger

Dette var en spennende prosess for Bodil som er svært interessert i farger.

Bodil er også veldig var på hvilke farger som passer inn i de forskjellige rommene og hvilken glansgrad malingen kan ha i forhold til rommenes belysning.

– Det er rommene som har fått styre både fargevalget og glansgraden på malingen. Jeg har malt opp igjen flere ganger til jeg har blitt fornøyd!

– Det kan være en farge som har dukket opp i en dørkarm eller bak et skap, men i enkelte rom har jeg også valgt med hjertet. Blant annet har jeg valgt gammelrosa i den ene gangen, for et gammelrosa rom, det må man bare ha i et gammelt hus!

Gammelrosa passer imidlertid ikke på tømmervegger, synes Bodil, dermed måtte det bli perlestaff i noen av rommene også.

– Jeg synes perlestaff er veldig fint, og valgte det i de to gangene i første etasje der tømmerveggene ikke var intakte. Et gjestebad og vaskerommet har også fått perlestaff over flisene.

Det som en gang var fjøsinngang er nå blitt familiens inngang, mens Bodils foreldre som bor i kårenden av huset, bruker den gamle hovedinngangen.

Sekstitallskjøkkenet til Bodils besteforeldre, som lå like innenfor gangen, er nå innlemmet i det som er blitt en større gang med fliser og varmekabler – mens resten av deres kjøkken er blitt til ei koselig lita stue innenfor der igjen.

Les også (+): På den gudsforlatte øya bygde polarhelten et Klondyke

Utbygget med kjøkkenet er tegnet av arkitekt, men selve kjøkkenløsningen har Bodil tegnet selv. Den er hun svært fornøyd med. Her har hun alt innen rekkevidde, bare med noen få skritt.
Utbygget med kjøkkenet er tegnet av arkitekt, men selve kjøkkenløsningen har Bodil tegnet selv. Den er hun svært fornøyd med. Her har hun alt innen rekkevidde, bare med noen få skritt. Foto: Monica Almskår Hegggset

Moderne stil

I det nye kjøkkenet i tilbygget har Bodil og mannen valgt en mer moderne stil.

Etter å ha bodd i et funkishus i Nord-Norge i mange år, kjenner de seg hjemme i denne stilen også.

– Jeg valgte dette kjøkkenet i shaker-stil da jeg ønsket glatte fronter som er lette å vaske nå som barna er små, men du skal ikke se bort ifra at det kan bli et plassbygd trekjøkken her en gang i framtida, sier Bodil med et smil.

– Jeg synes jo slike kjøkken er veldig fine!

Fra det nye kjøkkenet er det utsikt mot ekrene bak huset og ned mot elva som har vært en inntektskilde for gården gjennom lange tider, på grunn av laksefisket.

– Laksefisket var stort på slutten av 1800-tallet da lakselordene fra England kom til Norge.

GAMLE BILDER: På gamle bilder av huset har Bodil funnet tilbake til de originale detaljene på verandaen. Det finnes mange fine bilder av låna på Børset.
GAMLE BILDER: På gamle bilder av huset har Bodil funnet tilbake til de originale detaljene på verandaen. Det finnes mange fine bilder av låna på Børset. Foto: Privat

Historie i veggene

Her i Rindal var det ikke så mange av gårdene som leide ut til dem, men det gjorde de her på Børset hver sommer i nesten 40 år, fra 1870 til første verdenskrig.

Trønderlåna på Børset er gammel og ærverdig og har mange historier å fortelle. Under restaureringen fant Bodil og mannen gamle aviser og klær som var brukt som vindus-isolasjon.

Under trappa fant de et par gamle skøyter og mange andre underfundige funn.

– Da vi tok opp stubb-golvet i gangen, fant vi små fotspor i leirelaget som lå under som isolasjon. Kanskje var det oldefar som hadde gått over golvet som liten gutt?

Bodil fryder seg over alle små og store funn som renoveringen har avdekket, og har tatt vare på alt i ei eske.

Mellom dørkarmer og tømmervegg var det tettet med avispapir, og datoen på avisene sier noe om når dører har blitt flyttet eller tettet. Bodil har skrevet opp alt dette i ei bok.

Se mer

Og lakselordene måtte selvfølgelig ha en veranda med tak over, hvor de kunne sitte ute og røyke langpipe. Det var da min tippoldefar fikk bygget engelskverandaen!

Den ble imidlertid fjernet etter hvert, til fordel for et bislag med vinduer i hver side. (I samme periode røyk også de opprinnelige vinduene for mer moderne, men ikke like gode, vinduer, ifølge Bodil.)

– Noe av det første jeg gjorde da vi flyttet hit, var å studere gamle bilder for å bygge opp igjen engelskverandaen. Vi gjorde imidlertid en vri og brukte vinduene fra bislaget i hver ende. Det synes vi ble en fin kombinasjon av de to.

En del ting hadde kanskje blitt annerledes på Børset om koronaen ikke hadde kommet. Da kan det hende at det hadde blitt en Sverige-tur for å kjøpe inn historiske fliser til gangen, blant annet.

– Vi har brukt historiske fliser i rutemønster og metrofliser fra Byggfabriken og Sekelskifte i gjestebadet og i vaskerommet. De synes jeg passer veldig godt inn her, så kanskje blir det historiske gulvfliser i gangen ved en senere anledning.

– Vi mangler fortsatt noen detaljer, blant annet noen lamper her og der. Og lister i enkelte rom vil nok gå fra hvitt til å få farge på seg. Nå skal vi bare summe oss litt, og så er det hagen og det store fjøset som står for tur. Der har vi mange drømmer og spennende planer!

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

SKAP: Dette hjørneskapet ble overmalt på sekstitallet av en omreisende rosemaler. Selv om Bodil gjerne skulle sett at den originale malingen var intakt, har hun lært seg å like det som det er. Døra til venstre går inn i gangen til Bodils foreldre. Det har sine fordeler, da det kan vanke både middagsinnbydelser og fersk bakst ved denne døra
SKAP: Dette hjørneskapet ble overmalt på sekstitallet av en omreisende rosemaler. Selv om Bodil gjerne skulle sett at den originale malingen var intakt, har hun lært seg å like det som det er. Døra til venstre går inn i gangen til Bodils foreldre. Det har sine fordeler, da det kan vanke både middagsinnbydelser og fersk bakst ved denne døra Foto: Monica Almskår Hegggset
ULIKE STILER: Svært få av møblene i huset er nye, men sofaen og bordet har Bodil valgt å holde i moderne stil for å bryte litt med det gamle. Sofaen er fra norske Ygg og Lyng og bordet kommer fra Kleppe Møbelfabrikk.
ULIKE STILER: Svært få av møblene i huset er nye, men sofaen og bordet har Bodil valgt å holde i moderne stil for å bryte litt med det gamle. Sofaen er fra norske Ygg og Lyng og bordet kommer fra Kleppe Møbelfabrikk. Foto: Monica Almskår Hegggset
GAMMELT LANGBORD: Det gamle langbordet har fått en moderne lampe over seg. Den er fra Watt og Veke.
GAMMELT LANGBORD: Det gamle langbordet har fått en moderne lampe over seg. Den er fra Watt og Veke. Foto: Monica Almskår Hegggset
KJØKKENHAGE: Bodil har så vidt startet på en kjøkkenhage nedenfor huset. Der har hun funnet en plass med gode solforhold. Enn så lenge må plantene være inne til våren kommer på ordentlig.
KJØKKENHAGE: Bodil har så vidt startet på en kjøkkenhage nedenfor huset. Der har hun funnet en plass med gode solforhold. Enn så lenge må plantene være inne til våren kommer på ordentlig. Foto: Monica Almskår Hegggset
MODERNE STIL: Tilbygget er bygget i moderne stil, og Bodil har valgt å innrede med enkelte gamle møbler, blant annet et skap og budalstoler, halvparten har vært besteforeldrenes, og resten fikk hun kjøpt brukt.
MODERNE STIL: Tilbygget er bygget i moderne stil, og Bodil har valgt å innrede med enkelte gamle møbler, blant annet et skap og budalstoler, halvparten har vært besteforeldrenes, og resten fikk hun kjøpt brukt. Foto: Monica Almskår Hegggset
LOFTET: Gjesterommet ble tidligere kalt kjøkkenloftet, fordi besteforeldrene til Bodil hadde kjøkken under, men nå som det er nytt kjøkken i tilbygget, kaller de det gammelkjøkkenloftet eller grønloftet.
LOFTET: Gjesterommet ble tidligere kalt kjøkkenloftet, fordi besteforeldrene til Bodil hadde kjøkken under, men nå som det er nytt kjøkken i tilbygget, kaller de det gammelkjøkkenloftet eller grønloftet. Foto: Monica Almskår Hegggset
BEVARTE SENGER: Sengene på grønloftet har tilhørt Bodils oldeforeldre. Fargene her er basert på de originale som ble avdekket inne i et plassbygget klesskap. Bodil har også funnet filleryer med de samme grønnfargene. De er vevd av bestemoren hennes.
BEVARTE SENGER: Sengene på grønloftet har tilhørt Bodils oldeforeldre. Fargene her er basert på de originale som ble avdekket inne i et plassbygget klesskap. Bodil har også funnet filleryer med de samme grønnfargene. De er vevd av bestemoren hennes. Foto: Monica Almskår Hegggset
GJESTEBAD: Gjestebadet er bygget opp helt fra grunnen av, og er holdt i gammel stil ala århundreskiftet. Her er det brukt tidsriktige fliser og armaturer. Panelet er malt i Ottosons linojefärg, vetegrå. Et gammelt nattbord fungerer fint som understell til en søt liten vask. Til høyre finnes en dusj.
GJESTEBAD: Gjestebadet er bygget opp helt fra grunnen av, og er holdt i gammel stil ala århundreskiftet. Her er det brukt tidsriktige fliser og armaturer. Panelet er malt i Ottosons linojefärg, vetegrå. Et gammelt nattbord fungerer fint som understell til en søt liten vask. Til høyre finnes en dusj. Foto: Monica Almskår Hegggset

Kjøkken: Tidløs NCS S1002-Y.


Stue: Washed Linen fra Jotun NCS 2303-Y14R.


Kontor/bibliotek: Jade fra Jotun NCS S2706-B74G


Soverom: Ospebark NCS S2020-Y10R


Gjestebad nede: Ottosons linojefärg, vetegrå


Grønloftet (historiske grønnfarger): Lys grønn: NCS 2010-G80Y, Mørkere grønn: Aprilgrønn NCS 3325-G62Y.


Blått barnerom: Historisk blåfarge på flatpanel og dør: NCS S 3010-B70G. Lyse tømmervegger og flatpanel,
basert på historisk farge: Tidløs NCS S1002-Y


TV-stue: Mørk grønn (basert på opprinnelig gulvfarge på loft): Evergreen NCS S6010-G70Y. Lys grønn (funnet på gamle skapdører): Plaza NCS S2608-G33Y


Yttergang: Treasure fra Jotun NCS 2508-G36Y.

Trappegang: Gammelrosa perlestaff: Savanna Sunset fra Jotun NCS 3918-Y55R. Brunlilla trapp og dører: Wisdom fra Jotun NCS 7303-Y94R


Eksteriør/Rosa fasadefarge: Etter å ha prøvd ca 30-40 rosafarger var det Jotuns Soft Skin matt som ble slik Bodil hadde sett for seg (NCS S 2306-Y47R). (Standard NCS som kan blandes hos forskjellige fargeleverandører er 2010-Y50R. Den ville Bodil valgt om hun skulle brukt linoljemaling.)

glansgrad på maling:

Merk at på tømmervegger vil det ofte være glansgraden som bestemmer om fargen fungerer.

På noen soverom fungerte det med helmatt på flatpanel og tømmervegg, (ospebark og tidløs), men på noen rom nede fungerte ikke matt i det hele tatt, og jeg malte opp igjen med litt mer glans, blant annet washed linen på stua, jade på kontoret, perlestaff i ganger og vaskerom. Alle nye/slette gipsvegger i huset er matte.

Se mer