HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi fikk sjokk da vi ble bedt om å betale 750 kroner i sesongen for løypekjøring. Har vi ikke rett til fri ferdsel i Norge?

Hytteeier har plutselig blitt bedt av grunneierlaget om å betale for preparering av skiløypene i området. Kan de kreve dette? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
<b>SKILØYPER: Hvem skal betale for preparering av skiløypene?</b>
SKILØYPER: Hvem skal betale for preparering av skiløypene? Foto: illustrasjonsfoto Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Vi har hytte ca. 950 meter over havet i et fantastisk terreng. Det har i alle år blitt kjørt opp skiløyper av idrettslaget, og jeg tror vi har tilgang til 250 kilometer med scooterpreparerte spor. Dette er en luksus vi har hatt glede av i mange år.

Vi fikk derfor sjokk da vi fikk en henvendelse fra grunneierlaget med forslag om å betale kr 750 i sesongen for løypekjøring. Vi reagerte også på trusselen om at de vurderte å slutte med å kjøre løyper, eller måtte redusere tilbudet dersom brukerne ikke betaler.

Vi trodde det var rett til fri ferdsel i Norge?

Hilsen T.W.

Svar:

Hei!

Vi er opp gjennom årene blitt vant til brede skitraseer med skøytesone i midten nærmest over alt. Disse fasilitetene prepareres løpende med moderne løypemaskiner, som må kjøpes, finansieres og driftes.

Jeg kan ikke uten videre se at det er urimelig at brukerne betaler en del av kostnaden gjennom en løypeavgift. Hvem skal ellers betale?

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma svarer på enkle, juridiske spørsmål i bladet Hytteliv.
EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma svarer på enkle, juridiske spørsmål i bladet Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen

Jeg understreker likevel at dere ikke har plikt til å betale, men dersom tilstrekkelig antall nekter, er det en naturlig konsekvens at tilbudet må reduseres.

Friluftsloven

Skiløyper ligger ofte i utmark, hvor allmennheten har rett til fri ferdsel. Nå er det slik at Friluftsloven ikke har hjemmel for å kreve betaling for de rettighetene som tilkommer allmennheten.

Et løypelag kan dermed ikke kreve penger fra folk som bruker skiløypene som ligger der. Løypelaget kan heller ikke nekte folk å bruke de løypene som er opparbeidet.

På den annen side er det også viktig å være klar over at friluftsloven ikke kan pålegge løypelaget å preparere og anlegge skiløyper. Dette har frem til i dag vært en service de har utført.

Høye krav til løyper

Utfordringen er at kvaliteten på preparering har økt vesentlig de siste 10 til 15 årene. Dette har også gitt seg utslag i at forventningene er blitt større, og folk tar det nærmest for gitt at vi skal ha gode, oppkjørte skiløyper til enhver tid.

En konsekvens av økt kvalitet på løyper og preparering er at kostnadene har skutt i været. Mindre skiklubber og løypelag har dermed ikke råd til å oppfylle krav og forventninger.

En tjeneste, ikke rettighet

Jeg har en viss forståelse for at det kan virke litt inkonsekvent å skulle kreve betaling for bruk av en allemannsrett. Det er likevel viktig å være klar over at det dere betaler for, er en tjeneste og tilretteleggelse, ikke retten til å ferdes i utmark.

Det er derfor mitt råd at hytteeiere å delta i spleiselaget og hjelper løypelaget med å finansiere det flotte løypenettet. Fri ferdsel er retten til å gå på tur i utmark, og ikke retten til gratis skiløyper.

Husk at når kostnaden fordeles på antall skiturer, blir prisen per skitur overkommelig. God tur!

Hilsen advokat Harald Ramm

Les også (+): Grunneier vil skru opp avgiften i festeavtalen. Kan han det?

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2023, og sist oppdatert 21/12 2023.

Les også