Nytt liv i gammelt hus
Thea og samboeren Gard flyttet fra Oslo og pusset opp slektsgården fra 1700-tallet
Odelsjenta Thea har alltid visst at hun på ett eller annet tidspunkt skulle overta slektsgården i Vormsund.
Thea Oppegaard (37) og Gard Haraldstad (37) står på trappen sammen med døtrene Leah Marie (11), Alma Sofie (8) og Ella Elise (1) og ønsker velkommen til gards.
For noen år siden flyttet paret fra en leilighet på 80 kvadrat i Oslo til et hus med 300 kvadratmeter grunnflate, to fulle etasjer og råloft.
– Leiligheten i Oslo virket stor, den, men alt er relativt, sier Thea og ler, vel vitende om at den så å si bare var et bøttekott sammenlignet med det enorme hovedhuset på gården i Vormsund.
Nå skal det sies at det bare er halvparten av huset de har renovert og tatt i bruk på daglig basis, den andre halvdelen er bevart i gammel stil og brukes bare ved spesielle anledninger.
Slektsgård
Gården Aavold, eller «Ovvol» som de sier på den lokale dialekten, har vært i Theas slekt i godt over 100 år.
Hovedhuset hvor Thea, Gard og småjentene nå har bosatt seg, er bygget på slutten av 1700-tallet.
Theas foreldre Anne og August som nå bor i kårboligen, flyttet inn i hovedhuset på begynnelsen av 1980-tallet, og selv om det i årenes løp ble modernisert litt og bygget nytt kjøkken og bad, var det på tide med en skikkelig renovering før neste generasjon med andre ønsker og behov skulle overta.
– Kjøkkenet var adskilt og det jeg vil kalle et enmannskjøkken, mens vi ville ha et stort og åpent rom med plass til alle. I andre etasje var det bare store rom, og man måtte gå gjennom det ene for å komme til det andre, så der måtte vi finne noen bedre løsninger for å utnytte plassen og lage flere soverom, TV-stue og bad.
Når man skal renovere så omfattende, er det uendelig mange valg å ta, både i forkant og underveis.
– Det fantes ikke plantegninger av huset, så det måtte vi lage selv. Vi begynte å skissere mulige løsninger, og vi fikk god hjelp av en interiørarkitekt som kom med gode forslag. Deretter hadde vi både tømrer og statiker på befaring for å se hvilke vegger som kunne fjernes og hva som var mulig å gjennomføre av endringer.
Aviser i veggen
– Fargemessig ville vi gjerne ha litt ulike nyanser fra rom til rom, men uten at det skulle bli helt sirkus. Det synes jeg vi har fått til. Til selve renoveringsjobben brukte vi lokale håndverkere som var veldig flinke. I så gamle hus er det ingenting som er standard, så alt må gjøres på spesielle måter, og da er det avgjørende at de ulike fagfolkene kjenner til hverandre og kan samarbeide godt.
Men selv om det meste av arbeidet ble satt bort til fagfolk, har også Thea og Gard lagt ned utallige arbeidstimer i huset.
– Det var utrolig mye jobb med å fjerne gammel isolasjon, sagflis og stubbloftsleire – vi har gått mye med støvmaske, for å si det sånn. Vi fant gamle aviser som var brukt som isolasjon i veggene, og da fikk vi en idé om å legge inn noe selv også, så inne i en vegg i andre etasje ligger det nå en konvolutt med info om huset og oss som bor her nå, samt lokalavisen Raumnes fra starten av koronapandemien.
– I tillegg la vi inn noen av avisene vi fant som var fra slutten av 1800-tallet. Kanskje noen finner det en gang når huset skal pusses opp igjen av fremtidige generasjoner.
Se flere bilder under: