LILLESTRØA
Huset manglet innlagt vann og hadde stått tomt i 40 år da Jeanette og Daniel flyttet inn
Da Jeanette og Daniel flyttet inn i Lilletrøa, var det uten innlagt vann, og de hadde nesten ikke strøm.
Lilletrøa er et 130 år gammelt hus som har stått tomt de siste 40 årene.
De som eide det tidligere hadde det som feriehus, men brukte det ikke. De så til huset omtrent en gang i året.
Før det igjen var huset utleid, så Daniel og Jeanette vet ikke hvor lenge det er siden noen som eide huset, også bodde i det.
– Det at ingen har bodd her permanent over tid på mange år, har nok gjort sitt til at huset er som det er, med veldig lite forandringer siden byggeåret.
– På en måte veldig bra for oss, siden nesten alt det originale er bevart, men det ble også veldig mye å ta tak i.
Vi sitter i Jeanettes gule spisestue. Den skal få lov til å fortsette å være gul, det er en optimistisk og fin farge synes Jeanette.
Vinteren er iskald utenfor, med snøkledde trær som nærmest banker på de gamle vindusrutene. Alle vinduene i huset er originale og bryter lyset så vakkert som bare gamle vindusglass kan.
– Kom og se her, sier Jeanette.
– Det er her man ser det best! Jeg er så glad i disse gamle vinduene!
Les også (+): «Der ingen skulle tru»-Tor-Evert: – Å bli pappa og være en familie er det største som har skjedd meg
Hvem: Jeanette Wagelid, lærer, og Daniel Barajas, lastebilsjåfør.
Hva: Kjøpte Lilletrøa for å ha det som feriebolig, men valgte å flytte inn i huset og bor der nå permanent.
Hvor: Selbu i Trøndelag.
Motto: Dette har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert!
Instagram: @lilletroa
Flyttet inn i drømmen
Gleden var stor da de fikk nøkkelen og kunne starte på drømmen om sitt eget feriehus, en times kjøring fra Stjørdal hvor de bodde.
Gulvbelegg ble revet opp og lim ble skrapet fra gulvene. Noen vegger ble malt og flere av vinduene fikk nye ruter. De var ivrige da de gikk i gang, og ganske fort kom tankene;
– Skal vi ikke bare flytte hit, var det en av oss som sa. Jeg husker ikke helt hvem, men vi var enige, begge to!
– Jobben jeg hadde som klatreinstruktør skulle legges ned, og forutsetningen for å få til dette var at jeg kunne få meg jobb her i Selbu. Og vet du, det ordnet seg på fire dager! Jeg ringte kommunen og hørte om de trengte en lærer, og det gjorde de. Så jeg sendte inn en søknad og fikk jobben.
Jeanette har et spesielt forhold til gamle hus, og da de fikk kjøpt Lilletrøa var det en drøm som gikk i oppfyllelse.
– Jeg er fra Finnmark, og der ble nesten alle husene brent under krigen. Jeg kan bare huske at det var tre gamle hus i bygda der jeg vokste opp. På gården der moren min kom fra, sto det igjen et gammelt hus. Der lekte jeg mye som liten. Jeg danderte og pyntet på de gamle møblene og satte blomster i vinduene.
Jeanette og Daniel hadde ikke mye erfaring med gamle hus, og hadde heller ingen tilknytning til Selbu da de kjøpte Lilletrøa.
– Det var bare én ting jeg visste om gamle hus, og det er at de må puste. Jeg vet ikke hvor jeg har hørt det. Det er bare noe jeg alltid har visst!
Etter at planen ble endret og huset skulle være helårsbolig, måtte planene for oppussingen også endres.
Jeanette og Daniel tenkte mye på hva de skulle gjøre, og den første innskytelsen var å rive kledningen, både ute og inne, og isolere veggene.
– Bare tanken på det gjorde meg livredd! Jeg så pengene fly ut av vinduet, men etter hvert kom vi på bedre tanker og fant ut at vi måtte høre med noen som kan dette med gamle hus, sier Jeanette.
– Jeg tok kontakt med snekker Andersen her på Selbu, som går fagskolen for bygningsvern, og han gikk gjennom hele huset sammen med meg, fra ytterst til innerst!
– Vi valgte å høre på han da han sa at vi ikke burde fôre ut og isolere veggene, men heller isolere gulv og tak med trefiberisolasjon.
– Ettlagsvinduene som jeg hele tiden hadde hatt lyst til å beholde, var vi heldige og fant mange varevinduer til i låven. Vi mangler noen varevindu til andre etasje, men vi skal få laget nye til dem.
Gjenbruk tar tid
Alt har dessverre ikke gått knirkefritt for paret i prosessen med å gjøre Lilletrøa til sitt hjem.
– Det har vært noen tunge perioder, og det kulminerte da jeg våknet av at det dryppet vann i hodet på meg under stormen Hans. Da må jeg si det kom noen tårer.
– Det er veldig viktig å finne de riktige snekkerne når man skal pusse opp gamle hus, og så må man være forberedt på å gjøre mye selv. Spesielt om man vil ta vare på det gamle. Gjenbruk tar tid!
– Kanskje vil man bruke opp igjen det som er i huset av panel og listverk. Da kan man ikke bare rive det av i full fart. Det må tas ned forsiktig! Og kanskje må man skrape det før man setter det opp igjen. Dette er ting som mange snekkere ikke vil gjøre, da det er raskere å rive og sette opp nytt.
–Vi har brukt like mye tid som penger på dette huset. Og jeg har lest og studert for hver nye ting vi har vært nødt til å lære oss, men jeg synes det er gøy, og så er det så verdt det:
Det er en verdi i å ta vare på det gamle – det kan ikke regnes i kroner.
Se flere bilder under: