brendjord gård

Bellestugu var et lykketreff av de sjeldne for Kjersti og Tronn. Det gamle tømmerhuset har en helt spesiell historie

For Kjersti og Tronn var det en drøm som gikk i oppfyllelse da de fikk kjøpt Brendjord gård. Gården består av ti hus som er bevart fra 1700- og 1800-tallet.

GAMLE TØMMERHUS: Kjersti Åvangen Flittie er glad i gamle tømmerhus, og nylig har hun og mannen Tronn flyttet et gammelt tømmerhus til gården på Lora i Lesja.
GAMLE TØMMERHUS: Kjersti Åvangen Flittie er glad i gamle tømmerhus, og nylig har hun og mannen Tronn flyttet et gammelt tømmerhus til gården på Lora i Lesja. Foto: Monica Almskår Heggset
Først publisert

Med utsikt mot snøkledde fjell og langstrakte jorder ligger Brendjord – som et levende bevis på at norske gårder en gang så ut som på gamle julekort.

Solbrente gamle bygninger, pent plassert i et tun, ikke stramt på rekke og rad – heller litt tilfeldig – slik de gjorde før. For det er slik det er på Brendjord; litt som før!

Alle husene på gården er godt bevarte tømmerhus fra 1700- og 1800-tallet, med fine gråsteinsmurer og stein- eller torvtak, samlet i et tun hvor man befinner seg i en egen lukket verden.

Det gjør det lett å undre seg over hvem man ville møtt her mellom husene om en tidsreise var mulig. Gjennom flere hundre år har mange levd sine liv og hatt sitt virke her.

Hva: Kjersti Åvangen Flittie, Tronn Flittie og
sønnene Olav, Lars og Iver August har tatt vare på
den gamle gården Brendjord og fyller husene med liv og gründervirksomhet.

Paret driver gården med ammekyr i stor ny driftsbygning i tillegg til jobber utenfor gården. Vi viste kjøkkenet med den flotte grua i Lev Landlig nr 2/23.

Hvor: På Lora i Lesja i Innlandet fylke.

Planer/drøm: Drømmer om å lage et lite badehus i den ene låven.

Motto: Kan du drømme det, kan du gjøre det!

Instagram-konto: @brendjordsbyen Facebook: Brendjordsbyen

Se mer

Men så er det ingen bonde eller dreng, gardkjerring eller tjenestejente fra fortiden vi møter i tunet, det er Kjersti og katten som kommer.

De er ute etter ved til grua i Bellestugu, og vi får være med! Kanskje blir det en aldri så liten tidsreise allikevel her hos Kjersti på Brendjord?

Les også: De gamle bildene hun fant av gården ble uvurderlige da Bodil og mannen skulle pusse opp

BELLESTUGU: Bellestugu har fått nytt inngangsparti med gang og trappegang til andre etasje i et tilbygg. En uteplass under tak og parkeringsplass til gjestene har det også blitt plass til på denne siden av huset.
BELLESTUGU: Bellestugu har fått nytt inngangsparti med gang og trappegang til andre etasje i et tilbygg. En uteplass under tak og parkeringsplass til gjestene har det også blitt plass til på denne siden av huset. Foto: Monica Almskår Heggset
GAMLE TUNET: Kjersti og Tronns gutter har vokst opp i det gamle tunet som foreldrene har tatt så godt vare på, og har lært seg å like gamle hus. Når Kjersti sier at hun vil bo i Bellestugu når en av dem tar over gården, sier guttene at det er de som vil bo der!
GAMLE TUNET: Kjersti og Tronns gutter har vokst opp i det gamle tunet som foreldrene har tatt så godt vare på, og har lært seg å like gamle hus. Når Kjersti sier at hun vil bo i Bellestugu når en av dem tar over gården, sier guttene at det er de som vil bo der! Foto: Monica Almskår Heggset

Gårdsdrømmen

Brendjord er en gammel og tradisjonsrik gård, og, som navnet sier, var den trolig etablert på brent jord.

Historien til gården strekker seg helt tilbake til vikingtida, og her er gjort både oldtidsfunn og funn av en manns- og kvinnegrav.

Her i Lesja går gården også under navnet Brendjordsbyen, for på et tidspunkt var det over 30 hus fordelt på tre forskjellige bruk her: Søre Stugu, Nørdre Stugu og Midti.

Kjersti og mannen Tronn kjøpte Søre Stugu som unge.

De ønsket seg tilbake til hjemkommunen etter endte studier og arbeidspraksis i Oslo, Trondheim og på Lillehammer.

– Jeg har bestandig vært betatt av gamle tømmerhus, sier Kjersti.


– Jeg kunne godt bodd på Bygdemuseet vi har her i Lesja!

– Og da vi fikk kjøpt denne gården, bare noen hundre meter fra hjemgården til Tronn, var det en drøm som gikk i oppfyllelse for oss, i en alder av 24 år.

Les også (+): På den gudsforlatte øya bygde polarhelten et Klondyke

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Bellestugu

Vinterdagen er fin, men kald! Veden knitrer i grua i Bellestugu. Det aller nyeste av husene på gården.

Eller nytt? Det kan man kanskje ikke si når huset er fra slutten av 1700-tallet.

BRENDJORD GÅRD: Brendjord er en gård med aner langt tilbake i tid. Steinfjøset til venstre er nylig restaurert og tilhørte inntil for få år siden nabogården, selv om det bare er en halv meter mellom dette og et av de opprinnelige fjøsene til Kjersti og Tronn. Brendjordsbyen bestod på et tidspunkt av tre bruk med hele 30 bygninger i et stort klyngetun.
BRENDJORD GÅRD: Brendjord er en gård med aner langt tilbake i tid. Steinfjøset til venstre er nylig restaurert og tilhørte inntil for få år siden nabogården, selv om det bare er en halv meter mellom dette og et av de opprinnelige fjøsene til Kjersti og Tronn. Brendjordsbyen bestod på et tidspunkt av tre bruk med hele 30 bygninger i et stort klyngetun. Foto: Monica Almskår Heggset

Bellestugu er allikevel en nykomling i tunet på Brendjord, for Kjersti og Tronn har i løpet av de siste årene fullført flytting og restaurering av det godt bevarte tømmerhuset fra en annen gård.

– Bellestugu kommer fra gården Belle på Lesja, derav navnet, forklarer Kjersti.

– De som eide gården hadde bygd hus og fjøs et godt stykke unna det gamle våningshuset, og ingen hadde bodd i det på flere tiår. Vi tok kontakt og spurte om vi kunne få kjøpe det, og svaret var ja, noe vi er veldig glad for i dag.

Det er cirka fem år siden paret kjøpte og tok ned Bellestugu– stokk for stokk – slik de har gjort det med mange av de andre husene på gården.

Etter at huset var kommet til gards, lå tømmeret lagret i to år, før det ble satt opp igjen av flinke snekkere på et sett gamle husmurer i utkanten av tunet.

GAMLE STEINFJØSET: Det gamle steinfjøset som Kjersti og Tronn fikk kjøpt fra nabogården, er ferdig restaurert med nytt tak og to nye piper; en til bakerovnen og en til den store gode vedovnen.
GAMLE STEINFJØSET: Det gamle steinfjøset som Kjersti og Tronn fikk kjøpt fra nabogården, er ferdig restaurert med nytt tak og to nye piper; en til bakerovnen og en til den store gode vedovnen. Foto: Monica Almskår Heggset
BELLESTUGU: Det var i grunnen et lykketreff av de sjeldne med Bellestugu, for huset passet perfekt på de gamle steinmurene som manglet et hus. Huset har fått en ekstra tømmerhøyde nederst og et tilbygg i bakkant. Det ga plass til bad og en bedre trapp. Mønet ble flyttet slik at det nye tilbygget kom under samme tak som den gamle huskroppen.
BELLESTUGU: Det var i grunnen et lykketreff av de sjeldne med Bellestugu, for huset passet perfekt på de gamle steinmurene som manglet et hus. Huset har fått en ekstra tømmerhøyde nederst og et tilbygg i bakkant. Det ga plass til bad og en bedre trapp. Mønet ble flyttet slik at det nye tilbygget kom under samme tak som den gamle huskroppen. Foto: Monica Almskår Heggset

Murene hadde tilhørt Midtigarden, og Kjersti og Tronn fikk kjøpt disse og et gammelt steinfjøs nedenfor i 2016.

– Vi tenkte opprinnelig ikke på å kjøpe denne grunnen, det var jo noen andre som eide den, og huset som sto på murene, hadde de tatt ned og flyttet for ti år siden, men nå som Bellestugu er på plass, er vi glad det ble slik. Det er som om tunet har fått tilbake en vegg som manglet!

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Travle tider

Bellestugu har gitt nye muligheter på Brendjord! Nå som huset er ferdig restaurert og oppgradert, med nytt kjøkken og bad, leies det ut for overnatting og selskaper.

– Tanken om å drive med noe mer enn vanlig gårdsdrift har vi hatt med oss helt siden vi kjøpte gården. Den gangen drømte jeg om å starte restaurant i det minste fjøset. Det sa jeg i min ungdoms iver da jeg gikk inn der for første gang! Kjersti ler og legger litt mer ved på grua.

Drømmene og planene har vært mange og det meste har de fullført, men det har tatt litt lengre tid enn de trodde.

BAKEROVN: En stor bakerovn er kommet på plass i steinfjøset. Den brukes også til tilberedning av annen mat når de har selskaper i fjøset. Kjersti baker i steinfjøset flere ganger i uka om sommeren og enkelte helger i løpet av høst og vinter.
BAKEROVN: En stor bakerovn er kommet på plass i steinfjøset. Den brukes også til tilberedning av annen mat når de har selskaper i fjøset. Kjersti baker i steinfjøset flere ganger i uka om sommeren og enkelte helger i løpet av høst og vinter. Foto: Monica Almskår Heggset

– Det er litt slik vi er, vi klarer ikke helt å forutse hvor lang tid ting tar. For hvert prosjekt tenker vi at det er jo bare det og det, så det vil jo ikke bli så mye arbeid, men så tar alt mye lengre tid enn man tror. I begynnelsen var det nok en fordel at vi var så unge.

– Vi så ikke så mange utfordringer og hadde ikke nok erfaring til å se omfanget. Nå som vi har mange erfaringer, ville vi nok allikevel ha gjort det samme, men det er en fordel at begge er like interessert.

Man trenger noen som stiller de rette spørsmålene i en startfase som gründere. Noen som viser med hele seg at de har troen, for det er lett å være var på tilbakemeldinger i starten av en prosess, og de kan utgjøre en forskjell på om man tør å satse eller ikke. Så kontakt med de rette folka har svært stor betydning! Vi har vært heldige med våre veiledere både i kommunen, Innovasjon Norge og
i gründerfellesskapet Skåppå her i dalen.

Se mer

At Bellestugu ble innviet med et stort familieselskap samme dag som det var ferdig, da søsteren til Kjersti fylte 40 år, forteller litt om hvor travelt det kan være på Brendjord til tider.

– Vannet ble koblet på av Lesja rør klokka 13 samme dag, og de første gjestene kom klokka 17. Det er litt slik vi jobber her, mange jern i ilden, noen ganger litt for mange, og til tider et press for å få ting ferdig, men med god hjelp av familie, venner og dyktige håndverkere, så kommer vi i mål.

BAKST: På Brendjord brenner Kjersti bokstavelig talt for god bakst i bakerovnen i steinfjoset. Kjersti har alltid vært glad i å bake, og interessen for kanelsnurrer og bollebakst ble etter råd og veiledning fra kommunen, Innovasjon Norge og gründerfelleskapet Skåppå, utgangspunktet for å starte gårdsbakeriet Brendjordsbyen.
BAKST: På Brendjord brenner Kjersti bokstavelig talt for god bakst i bakerovnen i steinfjoset. Kjersti har alltid vært glad i å bake, og interessen for kanelsnurrer og bollebakst ble etter råd og veiledning fra kommunen, Innovasjon Norge og gründerfelleskapet Skåppå, utgangspunktet for å starte gårdsbakeriet Brendjordsbyen. Foto: Monica Almskår Heggset

Selskapslokaler

Det har ikke blitt restaurant i det lille fjøset – men i steinfjøset, som de var så heldige å få kjøpt samtidig med Bellestugu, har det blitt flotte selskapslokaler med kjøkken, toaletter, bakerovn og peis.

Steinmurene er pusset og stelt med, både ute og inne, og det er lagt nytt tak på åser av store nye tømmerstokker.

Det er ti hus i tunet på Brendjord: Søre stugu, eldhuset, gamle fjøset, låven, steinfjøset, låve tilknyttet stein- fjøset, stabburet, stallen, bellestugu og fjøs/drifts- bygning.

Alle husene har fått restaurert steinmurene. De fleste husene har vært tatt ned og restaurert, for så å bli laftet opp igjen.

Ødelagt tømmer er byttet ut på flere hus, og disse har fått ny mose mellom tømmerstokkene. Alle husene har fått nye tak. De som hadde torvtak fikk beholde torvtakene sine, mens de som hadde skifer har fått beholde den.

Mange av takene måtte ha nye åser. Mange vinduer er restaurert på samme måte som de gjorde det før, med linoljekitt og linoljemaling. De gamle vinduene er beholdt så langt det har vært mulig. Noen har fått varevinduer for at det ikke skal bli for kaldt om vinteren.

Både nye og gamle tømmervegger er tjærebredd for å være litt bedre beskyttet, men det trekker veldig raskt inn i gammelt tømmer, så det er den naturlige gamle patinaen som synes.

På Lesja er det tørt innlandsklima, og tømmeret utsettes ikke like lett
for fukt og råte som på mer værutsatte steder.

Se mer
STEINFJØSET: I Steinfjøset hvor det tidligere var tilrettelagt for dyr og dyrehold har Kjersti og Tronn laget en stor festsal.
STEINFJØSET: I Steinfjøset hvor det tidligere var tilrettelagt for dyr og dyrehold har Kjersti og Tronn laget en stor festsal. Foto: Monica Almskår Heggset

Disse ligger åpne i taket, og er noe av det første man møter når man kommer inn gjennom hoveddøra på toppen av låvebrua.

– Vi har allerede hatt noen selskaper i steinfjøset. Vi kokkelerer litt selv eller så leier vi inn en god kokk. Vi har hatt bryllup her og andre mindre selskaper.

Så er det kanskje ikke så langt mellom fortiden og nåtiden på Brendjord. Man kan levende se for seg bryllupsfeiring på gården i tidligere tider, og i søre stugu har det vært gjestgiveri!

Det synes Kjersti er gøy å tenke på: At hun og Tronn, om enn på en annen måte, ivaretar gårdens tradisjoner med overnatting og matservering.

Det er ei ny tid på gården, men med fortida vel bevart på så mange måter!

STEINFJØSET: Det nyrestaurerte Steinfjøset har Kjersti og Tronn innredet til selskapslokaler. Like innenfor låvebrua kommer man inn i en hall med flere sitteplasser. Lenger inn i lokalet går ei trapp ned til selve steinfjøset.
STEINFJØSET: Det nyrestaurerte Steinfjøset har Kjersti og Tronn innredet til selskapslokaler. Like innenfor låvebrua kommer man inn i en hall med flere sitteplasser. Lenger inn i lokalet går ei trapp ned til selve steinfjøset. Foto: Monica Almskår Heggset
STEINFJØSET: Det har vært en stor jobb å sette fjøset i stand. Tak og golv er byttet, og veggene er vasket og fuget. Utvendig er stein-veggene smurt med leirevann slik det var vanlig å gjøre før.
STEINFJØSET: Det har vært en stor jobb å sette fjøset i stand. Tak og golv er byttet, og veggene er vasket og fuget. Utvendig er stein-veggene smurt med leirevann slik det var vanlig å gjøre før. Foto: Monica Almskår Heggset
BELLESTUGU: Kjersti byr på kaffe og nystekte kanelsnurrer i det blå kjøkkenet i Bellestugu. Bollene har hun bakt i den nye bakerovnen i steinfjøset. Logoen til Brendjordsbyen inneholder passende nok ordene Bed og Bakst, de rommer det meste av det gründervirksomheten på gården handler om.
BELLESTUGU: Kjersti byr på kaffe og nystekte kanelsnurrer i det blå kjøkkenet i Bellestugu. Bollene har hun bakt i den nye bakerovnen i steinfjøset. Logoen til Brendjordsbyen inneholder passende nok ordene Bed og Bakst, de rommer det meste av det gründervirksomheten på gården handler om. Foto: Monica Almskår Heggset
TREVERK: Trappa er plassert i det nye tilbygget. Her møtes gammelt og nytt treverk. Det gamle i form av en grånet yttervegg, det nye i form av beiset glattpanel.
TREVERK: Trappa er plassert i det nye tilbygget. Her møtes gammelt og nytt treverk. Det gamle i form av en grånet yttervegg, det nye i form av beiset glattpanel. Foto: Monica Almskår Heggset
TREVERK: Trappa er plassert i det nye tilbygget, og her møtes gammelt og nytt treverk. Det gamle i form av en grånet yttervegg, det nye i form av beiset glattpanel. Vinduet til venstre går inn til det største soverommet.
TREVERK: Trappa er plassert i det nye tilbygget, og her møtes gammelt og nytt treverk. Det gamle i form av en grånet yttervegg, det nye i form av beiset glattpanel. Vinduet til venstre går inn til det største soverommet. Foto: Monica Almskår Heggset
BELLESTUGU: Bellestugu er et gammelt hus, og bad var mangelvare. Kjersti og Tronn har løst dette ved å lage et tilbygg utenfor den gamle huskroppen. Slik kunne de bevare den originale romløsningen samtidig som de fikk et funksjonelt bad. En del av ytterveggen har de latt være synlig som stemningsskaper i rommet.
BELLESTUGU: Bellestugu er et gammelt hus, og bad var mangelvare. Kjersti og Tronn har løst dette ved å lage et tilbygg utenfor den gamle huskroppen. Slik kunne de bevare den originale romløsningen samtidig som de fikk et funksjonelt bad. En del av ytterveggen har de latt være synlig som stemningsskaper i rommet. Foto: Monica Almskår Heggset
BELLESTUGU: Innenfor kjøkkenet i Bellestugu finnes et koselig grønt soverom. Det har Kjersti malt med linoljemaling i fargen Laurbær. Tak, vindu, dør og lister har fått beholde sin opprinnelige utførelse og patina mens golvet er nytt. Det er behandlet med gulvolje og har fått en lun og fin brunfarge som passer til brunfargene ellers i huset.
BELLESTUGU: Innenfor kjøkkenet i Bellestugu finnes et koselig grønt soverom. Det har Kjersti malt med linoljemaling i fargen Laurbær. Tak, vindu, dør og lister har fått beholde sin opprinnelige utførelse og patina mens golvet er nytt. Det er behandlet med gulvolje og har fått en lun og fin brunfarge som passer til brunfargene ellers i huset. Foto: Monica Almskår Heggset
BELLESTUGU: På det største loftet vises nye takåser, og gammelt og nytt tømmer møtes på den ene veggen. Bellestugu er blitt populær å leie av skientusiaster som ønsker det lille ekstra når de er på helgetur. Etter at Bellestugu ble ferdig, er det blitt en del sengereiing på Kjersti.
BELLESTUGU: På det største loftet vises nye takåser, og gammelt og nytt tømmer møtes på den ene veggen. Bellestugu er blitt populær å leie av skientusiaster som ønsker det lille ekstra når de er på helgetur. Etter at Bellestugu ble ferdig, er det blitt en del sengereiing på Kjersti. Foto: Monica Almskår Heggset
UTEPLASS: Sola glimter til mellom skyene og bærer bud om vår. Uteplassen er fint pyntet med vinterlig pynt som ønsker overnattingsgjester velkommen.
UTEPLASS: Sola glimter til mellom skyene og bærer bud om vår. Uteplassen er fint pyntet med vinterlig pynt som ønsker overnattingsgjester velkommen. Foto: Monica Almskår Heggset
TI HUS: Alle de ti husene på gården er pusset opp og tatt vare på. Steinmurer er restaurert og tak er byttet og tettet. Det har vært travle tider for Kjersti og Tronn som også har bygget en ny og stor driftsbygning nylig. Her driver de med ammekyr i tillegg til at begge jobber utenfor gården.
TI HUS: Alle de ti husene på gården er pusset opp og tatt vare på. Steinmurer er restaurert og tak er byttet og tettet. Det har vært travle tider for Kjersti og Tronn som også har bygget en ny og stor driftsbygning nylig. Her driver de med ammekyr i tillegg til at begge jobber utenfor gården. Foto: Monica Almskår Heggset