Arv og arverekkefølge
Onkel har vunnet masse penger. Nå lurer jeg på hvor mye jeg vil arve?
– Eller vil jeg ikke arve ei eneste krone? spør nevøen. Advokat Anders G. Haug gir full oversikt over arverekkefølgen og forklarer hvem som har rett på arv, og hvem som ikke får noe.

Spørsmål:
Hei!
Onkelen min (broren til mamma) har vunnet en riktig så pen pengesum i Lotto. Det er jo frekt å spørre, men jeg kan jo ikke la være å lure: Den dagen han går bort, vil jeg arve noe av han da?
Hvor stor andel av arven vil i så fall tilfalle meg?
Hilsen nevøen
Svar:
Hei!
Det korte svaret er at det kommer an på hva slags andre slektninger han har.

Arveloven deler opp potensielle arvinger i tre forskjellige arveklasser.
Arv hvis egne barn
Første arveklasse er barn (og barnebarn, oldebarn osv.). Hvis onkelen din har egne barn, er det disse som arver. Da arver du ikke noe.
Hvis onkelen din er gift eller har samboer med felles barn, skal ektefellen/samboeren også ha en andel av arven, før barna mottar noe.

Hvis onkelen din ikke har barn, men er gift, går halvparten av arven til ektefellen. Den andre halvparten går til foreldrene hans. Hvis han verken har barn eller er gift, går hele arven til foreldrene hans.
Hvis foreldrene er døde, er det barna til foreldrene (din onkels søsken) som arver. Hvis din mor er eneste søsken, vil hun i så fall arve alt. Hvis din mor ikke lenger lever, går arven videre til hennes barn, det vil si deg og dine eventuelle søsken.
Avdødes foreldre, og deres etterkommere i rett nedadgående linje, utgjør andre arveklasse.

Arv og avdødes besteforeldre
Tredje arveklasse blir bare aktuell hvis det ikke finnes noen gjenlevende i andre arveklasse. Tredje arveklasse er din onkels besteforeldre, og deres etterkommere i rett nedadgående linje.

Hvis besteforeldrene hans ikke lever, går arven videre til besteforeldrenes barn (det vil si din onkels tanter og onkler). Hvis disse ikke lever, går arven videre til deres barn igjen (det vil si din onkels fettere og kusiner).
Der stopper arverekken. Fjernere slektninger enn fettere og kusiner har ikke arverett. Hvis det da ikke foreligger noe testament, så er det staten som arver.
Det er bare hvis det ikke finnes noen personer innenfor første arveklasse, at arven går videre til andre arveklasse. Og det er bare hvis det ikke finnes noen personer innenfor andre arveklasse, at arven går videre til tredje arveklasse.

Rett til arv ved testament
Det er viktig å huske på at dette er reglene som gjelder når man ikke etterlater seg et testament. Et testament kan overstyre store deler av disse reglene.
Ektefelle og barn (eventuelt barnas etterkommere) har krav på en minstearv, men ingen av de øvrige slektningene har krav på noen minstearv. Hvis man ikke har ektefelle eller slektninger i første arveklasse, kan man testamentere hele arven til hvem som helst.
Så selv om din onkel ikke skulle etterlate seg barn eller ektefelle, er det ingen automatikk i at det blir igjen noe arv til deg. Han kan ha testamentert bort alt til noen andre.
Hilsen advokat Anders G. Haug
Les flere ekspertsvar om bolig her.
Mer fra Klikk+: Samleside | Historie | Underholdning