Arv og uskiftet bo
Kan mamma gi huset til broren min uten at jeg får noe i arv?
Les hva advokat Anders G. Haug, ekspert på arv, svarer.
Spørsmål:
Hei!
Jeg har ikke vært på talefot med mor på mange år. Pappa døde for mange år siden, og mor sitter i uskiftet bo. Nå skal mor flytte i leilighet, og jeg har fått vite at hun har overført barndomshjemmet vårt til broren min, som hun har et nært og godt forhold til. Kan hun det?
Har ikke jeg også rett på arv? Bør jeg ta kontakt med en advokat?
Hilsen hennes yngste sønn
Svar:
Hei!
Når din mor sitter i uskiftet bo, betyr det at man har utsatt arveoppgjøret etter far, til også mor går bort. Det å sitte i uskiftet bo er egentlig en ordning hvor den lengstlevende «forvalter» arven etter den førsteavdøde, helt til også lengstlevende går bort.
For at en slik ordning ikke skal bli for ubalansert, finnes det regler for hva man kan gjøre når man sitter i uskiftet bo.
Verdi på gaver
Arveloven § 23 regulerer blant annet hvilke gaver mor kan gi fra uskifteboet. Regelen er laget for å hindre at den lengstlevende gir bort store deler av formuen.
Loven bruker ordlyden at man ikke kan gi gaver «som står i misforhold til formuen i uskifteboet». Det er en vanskelig tilgjengelig setning, men det betyr at størrelsen på gaver man kan gi, avhenger av hvor stor formuen er. For eksempel, det å gi en gave på kr 100 000 er ikke så mye hvis formuen er kr 100 millioner. Men det er noe helt annet hvis formuen er for eksempel kr 200 000.
I de fleste tilfeller vil det å gi bort fast eiendom, være en så stor del av den totale formuen at det rammes av forbudet i arveloven. Med mindre mor har annen, stor formue, vil det også være tilfellet her.
Du kan ha krav på tilbakebetaling
Rettspraksis viser at definisjonen av «misforhold til formuen» i boet har en «faresone» mellom 10 % og 30 % av formuen. Gis det bort under 10 % av formuen, vil det omtrent aldri rammes av forbudet. Gis det bort mer enn 30 %, vil det omtrent alltid rammes av forbudet.
Virkningen av at gaven rammes av forbudet, er at du kan kreve den omstøtt. Det betyr at du kan kreve at broren din tilbakebetaler gavens verdi. Det er altså ikke et krav om at han tilbakefører selve eiendommen, men han må tilbakeføre verdien av den. Tilbakeføre betyr i denne sammenheng betale det til mor.
Frist for å reise søksmål
Det er viktig å være klar over at det gjelder en absolutt frist for å reise søksmål; innen ett år etter at du fikk kunnskap om at gaven var gitt, må du ta ut søksmål.
Hvis fristen oversittes, mister du retten til å kreve dette omgjort. Det hjelper ikke å bare ta opp dette med mor og bror, det er bare et søksmål mot dem som avbryter fristen.
For å få riktige råd om din rettslige posisjon her, er det lurt å ta kontakt med en advokat. I tillegg til at det er et spørsmål om gaven til din bror kan omstøtes, er det også et spørsmål om mor håndterer uskifteboet på en så klanderverdig måte at hun har mistet retten til å sitte i uskifte. Altså at du kan kreve boet skiftet nå, slik at du får utbetalt din farsarv. Det er åpninger for det i arveloven.
Endringer i arveloven
Til slutt er det viktig å påpeke at den gamle arveloven hadde et absolutt forbud mot å overføre fast eiendom, uavhengig av formuens størrelse. Det var ikke tillatt å gi bort eiendom uansett, uavhengig av hvor stor formuen ellers var.
Dette er ikke videreført i den nye loven, men vil fortsatt gjelde for tilfeller der overføringen skjedde før 1. januar 2021. Også der er det en frist for å reise søksmål innen ett år etter at man fikk kunnskap om at gaven var gitt.
Hilsen advokat Anders G. Haug