Søndeled Store

Marit og Kåre har flyttet 12 ganger. Nå er de endelig hjemme i et hus fra 1700-tallet

Paret var interessert i huset sist gang det var til salgs også, men da ville omstendighetene det annerledes. Men denne gangen var de raskt ute.

STOLTE EIERE: Marit og Kåre Lamø føler seg hjemme her. De har flyttet flere ganger og pusset opp utallige hus opp gjennom årene. Men her ser de for seg å bli værende.
Publisert Sist oppdatert

Det hele startet i 1978. Da var paret unge og de kjøpte sitt første hus sammen. Det var en staselig herregård i Porsgrunn. Siden har de flyttet med ujevne mellomrom.

Når skapertrangen har ebbet ut, huset har føltes ferdig, og det har begynt å klø i fingrene etter et nytt prosjekt å gyve løs på.

De har vært innom blant annet Koppang, Grenland, Østerdalen og deres siste hjem i Skien.

– Kjennetegnet har vært gamle hus som trenger kjærlighet, sier Marit.

– Min favoritt er hus fra 1700-tallet, for de har en helt spesiell sjel.

Paret har aldri bodd i et hus som er under 100 år gammelt, og Søndeled Store er deres tredje hus fra 1700-tallet.

– I disse husene ble det brukt mye tømmer, og det er jo så vakkert, sier hun.

ÆRVERDIG HUS: Det er en flott, stor gård som paret har flyttet inn i. Her på baksiden av huset har de planer om både kjøkkenhage og flere frukttrær.
DEILIG HAGEBORD: Det er nok av steder i hagen hvor paret kan sette seg ned å nyte. Det har en vakker hage på flere kanter av huset, og i dag har de satt seg under epletrærne. 

Søndeled store  

Hvem: Marit og Kåre Lamø.

Hvor: Søndeled i Agder.

Byggeår: Dette er jo en gammel lensmannsgård. I papirene står det at gården er bygget i 1750. Vi vet at første fange her i cella i kjelleren er registrert i 1763.

Instagram: sondeled.store

Hjemmeside: www.sondeledstore.no

Røft og rustikt

Paret var interessert i huset sist gang det var til salgs også, men da ville omstendighetene det annerledes.

Men denne gangen var de raskt ute. Det har hatt flere eiere, men de siste to som har bodd der har gjort mye av oppussingen.

– Det er flott for oss at det bare er litt finpuss igjen, sier Marit.

– Vi kan ikke stå med grovarbeidet lenger, nå som vi har blitt eldre. Det må vi leie inn folk til, men vi liker å gå å pusle med noe hele tiden, og nå har vi planer for hagen og låven.

På låven skal nemlig den ene datteren hennes og samboeren ha konsert på sankthansaften. Da ber de inn bygdefolket på god stemning, musikk, kaker og kaffe.

De er allerede i gang med å gjøre om låven til festlokale, og de håper at de kan leie den ut til selskaper med tiden.

De har allerede fått testet utleie, da huset har en egen hybeldel, samt at de ved et par anledninger har reist bort og leid bort hele huset.

– Det har gått veldig fint, og gjestene har vært fornøyd med å ha hele huset for seg selv, sier Marit.

Huset er stort, med tre etasjer og mange soverom. Oppe under skråtaket har tidligere eier snekret senger langs begge langveggene, av gammelt tømmer.

RUSTIKT SOVEROM: Paret syns det er veldig fint at tømmeret er tatt så godt vare på av tidligere eiere, og det rustikke preget det gir rommene i andre etasje. 

– Den tidligere eieren her hadde virkelig sansen. Hun likte Frankrike og den litt rustikke stilen, sier Marit.

Det ser man på det åpne kjøkkenet med teglstein, et gammelt smijernsvindu og industrilamper. Kjøkkeninnredningen er plassbygd og malt i en lys turkisfarge.

RUNDT AVLASTNINGSBORD: Paret har et stort spisebord på kjøkkenet, og dette runde står midt på gulvet som et avlastningbord. Eller bare med fin pynt på.
LYSEBLÅTT KJØKKEN: Ofte var kjøkken i gamle hus blå.
Det sies at de var blå for å jage bort fluer. Skomakerlampa i hjørnet passer perfekt inn!

– Kjøkkendelen og inngangspartiet er bygd på i senere tid, forteller Marit.

– Derfor er det fliser på gulvet, da det går et naturlig skille der.

Innenfor kjøkkenet er de så heldige å ha et stort spiskammer som de skal pusse opp.

Les også: Da Tove og Trond rev de gamle veggplatene, ble de gledelig overrasket

KJÆRLIGHET TIL KOBBER: Marit har spart en del på kobber og syns det gjør seg som dekorasjon på kjøkkenet. Hun liker å blande ulike materialer i interiøret.

Fargerikt

Paret har nettopp hatt besøk av en fargeekspert som har skrapt seg innover på tømmeret i stua. Der fant han fire ulike farger, og de har nå planer om å male om stua i den opprinnelige blåtonen.

VARME KROKER: Det er flere ildsteder i det store huset, og denne sortovnen er veldig gammel. Den står i stua som er innenfor kjøkkenet. Her har de funnet frem til den opprinnelige fargen. 

Det er også noe de ser for seg å gjøre på kjøkkenveggene med tiden, da de er opptatt av fargevalg og hvordan huset har sett ut tidligere.

I andre etasje har de flere koselige soverom, et helt unikt bad og salen. Salen er feststua og det eneste rommet som det ikke er gjort noenting med siden 1700-tallet.

BAD MED FUGLESANG: Her oppe kan man ligge med vinduet åpent. Betrakte den nydelige hagen og høre på fuglesangen, mens man tar et deilig bad. 

– Man kan lure på hvorfor tømmerveggene der aldri har blitt malt, sier Marit.

Men de har forhørt seg på andre gårder i området og det kjennetegner dem alle sammen.

– Det gleder meg stort at det er helt originalt, sier hun.

Det hører også flere bygninger til gården. Både låve, stabbur, utedo og kirkestall. Før i tiden når folk kom ridende til kirken, som ligger rett bak huset omtrent, trengte de en stall til hestene sine.

Kirken hadde en egen stall, men også gårdene rundt. Den er godt bevart og skal selvsagt få stå.

PYNTET FESTSTUE: Helt oppe i toppen ligger festsalen, og der har det vært arrangert mange ulike fester og middager for veldig lenge siden.
Historien til gården er lang.

Marit går med drømmer om å gjøre garasjen om til et oransjeri, og da skal Kåre få jobben med å bygge bakerovn der. Han har bygd opp fire ovner tidligere, så det tror Marit skal gå fint.

Paret har fire døtre og seks barnebarn som de elsker å ha besøk av.

GODT HÅNDVERK: Paret har innredet med mange håndverksmøbler, og de har hatt med seg en del fra andre hjem de har eid. Dette langbordet står på kjøkkenet. 

– Dette er en familiegård, og det er plass nok til alle! Det gleder oss stort når huset blir fylt av barnelatter og liv og røre, sier Marit.

Døtrene har vært med på hele reisen, og vet godt når det begynner å klø i flyttefoten til foreldrene.

– Blir det for mye uro, kan vi putte noen ned i fengselcellene i kjelleren, sier Kåre mens han smiler.

At det har vært fengsel på gården en gang i tiden, er også en del av den lange historien til Søndeled Store.

Se flere bilder under:


ÅPEN LØSNING: Kjøkkenet på Søndeled er et åpent stort rom, med matlagingsdel og spisedel. Innenfor kjøkkenet ligger den ene stua. I disse to rommene har de funnet tilbake til fargene ved å skrape
seg innover på tømmerveggene. 
GAMMELT OG KJÆRT: Paret har alltid vært veldig glad i antikviteter og gamle hus. Det sitter på en måte i deres dna, og de har levd med gamle hus hele livet.
EGEN DEL: I enden av hovedhuset har de en leilighetsdel
som de kan leie ut. Her er det eget kjøkken, bad og soverom. Dette gamle kjøkkenet er godt bevart.
GOD PLASS: Marit og Kåre har god plass til både barn og barnebarn. De har mange soverom,
og har også leid ut huset en del.
UTEDO OG HESTEPARKERING: Inne i dette huset i hagen er det en godt bevart utedo og hesteparkering. Søndeled har kirken som nabo, så her måtte de som kom til gudstjeneste parkere hestene sine. 
SJARMERENDE STABBUR: Det røde lille stabburet ligger tvers over inngangspartiet til huset. Det har ikke paret gjort noe med enda, men de har planer om å gjøre noe ut av det innvendig.